Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hitler

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 2705 woorden
  • 18 december 2007
  • 92 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
92 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
ADOLF HITLER

INHOUD
pagina
Voorwoord 3

Hoofdstuk I Hitlers jeugd 4

Hoofdstuk II De NSDAP 6

Hoofdstuk III Hitlers ideeën 7

Hoofdstuk IV Hitler: de baas 8

Hoofdstuk V Hitler en de Tweede 9 Wereldoorlog

Hoofdstuk VI Vervolging van Joden 11 en anderen

Hoofdstuk VII Het einde van Hitler 13

Nawoord 14

Bronnen 15

Voorwoord

Toen ik een jaar of zeven was, heb ik voor het eerst van de naam Hitler gehoord. Ik las er een keer in een boekje over en dacht dat het gewoon een verzonnen verhaaltje was. Pas later hoorde ik dat het echt gebeurd was. Ik kon toen bijna niet geloven dat één man zulke verschrikkelijke dingen kon veroorzaken in de wereld. Omdat ik er meer over wilde weten, heb ik dit onderwerp gekozen.

Slachtoffers in concentratiekampen


Hoofdstuk I Hitlers jeugd
Kijk, dit is een babyfotootje van Adolf Hitler

Geboren: 20 april 1889
Geboorteplaats: Braunnau-am-Inn (in Oostenrijk)
Vader: Alois Hitler
Moeder: Klara Plozl
Gestorven: 30 april 1945

De vader van Adolf Hitler werkte bij de douane. Hij was een hele strenge vader. Iedereen moest doen wat hij zei. Hitler werd ook vaak door hem geslagen. Zijn moeder was erg lief voor Hitler en verwende hem juist.

Hier zie je Hitler op 10-jarige leeftijd.

Hitler was een goede leerling. Toen hij 16 jaar was overleed zijn vader. Hitler voelde zich toen heel vrij en ging doen wat hij zelf wilde. Hij deed niet erg zijn best meer op school en werd lui. Hierdoor ging het steeds slechter op school. Hij werd zelfs van school gestuurd en had dus geen diploma gehaald.
Hitler had weinig vrienden omdat hij niet goed was in het maken van contact. Hij had wel grote plannen: hij wilde kunstenaar en beroemd worden. Maar je moest wel 18 jaar zijn om toegelaten te worden tot de kunstacademie! Daarom begon hij thuis maar wat te tekenen of hielp zijn moeder een beetje. Toen Hitler 18 jaar was ging hij naar Wenen om kunstschilder te worden. Hij werd niet toegelaten tot de kunstacademie. Ze vonden zijn tekeningen niet goed genoeg. Hij wilde toen architect worden. Dat werd ook niks en dat kwam omdat hij zijn diploma op de middelbare school niet had gehaald!

Hierna huurde hij een kamer met een muziekvriend. Vlak daarna overleed zijn moeder. Hitler was er helemaal kapot van. Zij liet een kleine erfenis na. Hitler bleef tekenen want zelf vond hij zijn tekeningen wel goed genoeg.
Schilderij van Hitler: Wenen

Een jaar later ging hij weer naar de kunstacademie en werd toen weer afgewezen omdat de school zijn tekeningen nog steeds niet goed genoeg vond. Toen de erfenis op was, verdiende hij een klein beetje geld door kaarten te tekenen die zijn vriend verkocht. Verder had hij alleen maar kleine baantjes. Af en toe sliep hij buiten en soms bedelde hij zelfs. De mensen zagen hem als een zwervertje, die niet veel waard was. Rijke mensen haalde hun neus voor hem op. Zo kreeg Hitler een hekel aan al die mensen. Vooral aan de Joden! De Joden hadden vaak een goede baan, zoals juwelier, handelaar of advocaat.

In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Hitler vocht mee met de Duitsers. Hij deed dat vrijwillig. Hij vond de Duitsers een goed volk.
Hij kreeg zelfs een paar medailles voor zijn moed. Hij raakte ook nog gewond in de oorlog, maar dat liep goed af. Het Duitse leger was erg tevreden over hem. Toen de Duitsers in 1918 de oorlog verloren hadden, bleef Hitler in het Duitse leger. Ze merkten dat hij mooi kon spreken en veel mensen kon overtuigen. Toen besloot het leger dat hij les mocht geven aan de nieuwe soldaten.

Hoofdstuk II De NSDAP

Duitsland kreeg de schuld van de Eerste Wereldoorlog en werd hiervoor gestraft door andere landen. De Duitsers moesten veel geld terug betalen en vele stukken land geven aan het buitenland. Veel Duitsers en ook Hitler en veel andere soldaten die meegevochten hadden in de Eerste Wereldoorlog waren hier boos over. Er ontstonden allerlei ruzies en er werden veel politieke partijen opgericht. Het leger wilde toen nagaan welke partij het beste was voor Duitsland. Hitler werd ook gevraagd om mee te doen aan dit onderzoek en kwam zo in 1919 bij een vergadering van de Duitse Arbeiderspartij (DAP). Eerst vond Hitler de DAP niet zo’n goede partij maar toen hij werd gevraagd om lid te worden van de partij, kreeg hij ineens meer interesse. Hij ging eerst kleine taakjes doen voor de partij. Een paar jaar later werd hij leider van de partij. De naam van de partij veranderde in NSDAP. De Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij. In 1923 probeerde hij de regering
Dit is een hakenkruis, het symbool van de NSDAP

van Duitsland over te nemen en baas te worden van Duitsland. Dit ging toen helemaal verkeerd en hij moest toen voor vijf jaar naar de gevangenis. Maar na acht maanden werd hij alweer vrijgelaten en werd hij weer leider van de NSDAP.

Na de Eerste Wereldoorlog ging het ook slecht in Duitsland. In 1932 waren er meer dan vijf miljoen werklozen! Die moesten nu bedelen op straat om geld. De regering van Duitsland wist niet goed wat ze tegen de werkloosheid moest doen. De grote politieke partijen ook niet. Ze gaven elkaar de schuld van de armoede. Daarom hadden steeds minder Duitsers vertrouwen meer in de regering. Ze maakten zich zorgen over de toekomst. Ze wilden daarom dat er een goede nieuwe regering kwam die alles weer beter zou maken. Hitler hield toen veel geloofwaardige toespraken. Hij beloofde telkens dat alles weer goed zou komen en dat hij het geld en de stukken land weer terug zou winnen. Verder beloofde hij dat iedereen werk zou krijgen en een auto kon kopen en nog veel meer. Maar dan moesten ze wel op zijn partij stemmen. Veel Duitsers vertrouwden hem en zagen hem als nieuwe leider. Hierdoor groeide de partij enorm.

Hoofdstuk III Hitlers ideeën

Hitler was een nationalist. Hij vond het eigen land en volk het belang-

rijkste.
Hij droomde ervan om één groot Duits rijk te maken dat de baas was in Europa

Hitler was ook een fascist. Hij vond dat Duitsland een machtig land moest worden met maar één leider en die wilde hij natuurlijk zelf zijn. Het hele volk moest hem dan gehoorzamen. Als mensen dit niet deden, moesten ze worden opgepakt of vermoord. Zo’n leider noemen we een dictator. Verder wilde hij dat er maar één partij mocht regeren.

Hitler was ook nog een racist. Hij vond dat niet alle rassen even goed waren. Het Arische ras vond hij het beste. Zij moesten de baas zijn. Ariërs zijn blond, lang en hebben blauwe ogen. Hij wilde dat de mensen in zijn rijk van dit ras waren en andere mensen moesten slaaf zijn of verdwijnen. Hitler had vooral een hekel aan joden, maar ook aan zigeuners, homoseksuelen, het zwarte ras en gehandicapten.
Hij noemde deze mensen minderwaardig.

Toen hij in de gevangenis zat, heeft hij een boek geschreven dat Mein Kampf heet. Daarin schreef hij deze ideeën. Eigenlijk had hij opgeschreven wat hij zou gaan doen als hij in de toekomst de baas zou worden.
Mein Kampf is in vele landen verboden omdat er dus hele gevaarlijke en verschrikkelijke dingen in staan.

Hoofdstuk IV Hitler: de baas

Bij de verkiezingen in 1933 werd de NSDAP de grootste partij en is Hitler de grote baas van Duitsland geworden. Hij ging nu ook zijn plannen die hij had opgeschreven in zijn boek Mein Kampf uitvoeren. Hij verbood dat andere partijen gingen meeregeren. Van toen af moest iedereen hem de Führer (de leider) noemen en hem gehoorzamen.

Eerst ging Hitler doen wat hij de Duitsers beloofd had. Hij wilde dat ze tevreden over hem werden. En dat werden ze! Hitler leende veel geld van andere landen dat hij later nooit zou terugbetalen. Hiermee liet hij veel wegen aanleggen en wapenfabrieken bouwen en zorgde dat er een groot leger kwam. De mensen konden soldaat worden in het leger of gaan werken in de wapenfabrieken. Zo kregen veel mensen weer werk. Hiervoor werd Hitler toegejuicht.

Hier maken aanhangers van Hitler de Hitlergroet: Heil Hitler


Het Duitse leger werd nu het sterkste van de wereld. Daarvoor had hij wapens, bommen, vliegtuigen, tanks en oorlogsschepen laten maken.
Zijn volgende plan vertel ik in het volgende hoofdstuk.

Hoofdstuk V Hitler en de Tweede Wereldoorlog

Toen begon Hitler met het veroveren van landen. Engeland en Frankrijk probeerden hem nog tegen te houden. Ze deden dit niet omdat ze eigenlijk bang voor Hitler waren. Hitler zocht eerst landen die hetzelfde dachten als hij en die hem wilden helpen. We noemen die landen bondgenoten. Dit werden Italië en Spanje en later ook Japan. Zij hielpen Hitler met de oorlog. Hitler veroverde eerst Oostenrijk. Dit was niet moeilijk want veel Oostenrijkers wilden graag bij Duitsland horen. Daarna viel hij Tsjechoslowakije binnen. Toen wilde Hitler graag
Het Duitse leger valt Polen binnen

Polen hebben. Hij maakte eerst stiekem een afspraak met Stalin, de baas van Rusland. Samen met hem veroverden ze Polen. Ze spraken ook af dat ze elkaar de eerste twintig jaar niet zouden aanvallen en dat ieder de helft kreeg van Polen. Engeland en Frankrijk hadden beloofd Polen te helpen als Duitsland Polen aan zou vallen. Daarom verklaarden Engeland en Frankrijk toen (1939) de oorlog aan Duitsland. Dit was het begin van de Tweede Wereldoorlog. Toch kregen de Poolse soldaten niet veel hulp van Engeland en Frankrijk.
Hitler had Nederland beloofd ons land niet aan te vallen. Maar Hitler was niet te vertrouwen! Hij veroverde na Polen snel nog vele andere landen in Europa, zoals Noorwegen, Denemarken, België, Frankrijk en ook Nederland. Hitler werd hierbij geholpen door mannen die even slecht waren als hij. Dit waren bijvoorbeeld: Göring, Göbbels, Himmler en Hess. Zij waren ook belangrijke bazen in Duitsland. In deze tijd leek het of Hitler alleen maar kon winnen en miljoenen mensen begonnen hem als een God te zien. Maar alle mensen die tegen hem waren, werden steeds banger. Hitler voelde zichzelf toen de knapste man van de wereld. Vanaf toen deed Hitler helemaal wat hij zelf wilde.
Even later probeerde hij Engeland te bezetten. Hij wilde nu graag
het belangrijkste land van Europa hebben. Maar het lukte Duitsland niet om Engeland te veroveren.
In 1941 viel Hitler Rusland binnen. Stalin had dit niet verwacht omdat hij Hitler geholpen had in Polen. Ook hij merkte dat Hitler niet te vertrouwen was. De Duitsers veroverden bijna Moskou, de hoofdstad waar Stalin woonde. Veel mensen vroegen zich nu af of Hitler dan toch de hele wereld ging overnemen. Maar in het derde jaar van de oorlog werden de Russen sterker. Het Duitse leger moest steeds verder terugkeren naar het eigen land.
Aan de andere kant van de wereld veroverde Japan allerlei landen in Azië. Veel van deze landen hoorden bij Engeland en Frankrijk. Deze landen noemen we kolonies. Ook Nederlands-Indië (toen een kolonie van Nederland) werd aangevallen. Nu heet dit land Indonesië.

Eind 1941 viel Japan plotseling Amerika aan. Toen verklaarde Hitler het machtige Amerika de oorlog. Amerika ging vanaf nu ook meehelpen vechten tegen Duitsland. De geallieerden (Engeland, Frankrijk, Amerika, Rusland en nog meer tegenstanders van Hitler) wilden vanaf dat moment een eind maken aan Hitlers veroveringen en vreselijke moordpartijen. Op 6 juni 1944 (D-Day) landden de Engelsen en Amerikanen met bijna drie miljoen man in Normandië in Frankrijk.
D-Day: De eerste dag zou beslissen hoe het verder zou gaan met de oorlog: d-day=decision day, de dag van de beslissing.

Daarna vielen de Russen en de geallieerden Duitsland van twee kanten aan. Hitler wist dat hij de oorlog niet meer kon winnen. Toch bleef hij doorvechten. Hij vertelde dat hij met geheime wapens in één klap zijn vijanden zou uitschakelen. Hij geloofde in wonderen en werd nu steeds vreemder. Hij liet zelfs kinderen en bejaarden als soldaat meevechten in de oorlog. Hij vond dat de Duitsers zelf nu ook wel dood mochten gaan omdat ze niet hard genoeg voor hem gevochten hadden.
In 1944 werden grote delen van Europa bevrijd. Ook het zuiden van Nederland. Pas in het voorjaar van 1945 werd de rest van Nederland bevrijd. Hitler vocht door tot april 1945. Duitsland gaf zich op 8 mei 1945 over. Hierdoor was de Tweede Wereldoorlog in Europa afgelopen. Japan vocht nog door tot augustus 1945.

Hoofdstuk VI Vervolging van Joden en anderen

Voor zijn veroveringen vertelde Hitler de mensen dat Joden slecht waren. Hij zei dat zij de schuld waren van alle ellende in Duitsland. Eerst vond maar een klein groepje mensen dat hij hierin gelijk had. Maar Hitler bleef maar herhalen en herhalen in honderden toespraken en op de radio dat Joden slecht waren. Ook werden deze ideeën op de scholen geleerd en liet hij films maken waarin allemaal leugens verteld werden over Joden. Ze zagen er in de film uit als enge monsters. Hierdoor kregen steeds meer Duitsers een hekel aan Joden.
De Duitsers mochten van Hitler niet meer in de winkels kopen van de Joden. Ook mochten Joden en Duitsers niet meer met elkaar trouwen en
Joodse kinderen werden van school gestuurd. Alle Joden moesten een gele ster dragen omdat iedereen moest kunnen zien wie Joods was. Soldaten hebben de Joodse winkels een keer helemaal kapot geslagen en de winkeliers mishandeld. Weinig mensen durfden de Joden te helpen want veel mensen waren bang voor Hitler. Iedereen die tegen Hitler was, kwam in de gevangenis of werd vermoord. Veel Duitsers probeerden toen alleen aan fijne dingen van hem te denken: veel werk auto’s, de oorlog winnen. Ze dachten liever niet aan alle nare dingen die Hitler deed.
Hitler liet speciale gevangenkampen bouwen: concentratiekampen. Joden uit heel Europa en andere mensen waar hij een hekel aan had werden naar deze kampen gebracht. Zij moesten hier hard werken en


Concentratiekamp
velen stierven hier een vreselijke dood in de gaskamers van de kampen.
De gaskamers waren speciaal gemaakt om zoveel mogelijk mensen snel dood te maken, zonder dat ze konden ontsnappen of terugvechten.

Veel Joden en andere mensen die door Hitler gehaat werden doken onder. Onderduiken betekent dat je je verstopt voor je vijand. Je wordt dan geholpen door andere mensen.
Anne Frank is het bekendste Joodse meisje van de wereld. Zij en haar familie hebben zich lang verstopt voor de Duitsers. Zij zijn op een keer verraden en zijn toen naar een concentratiekamp gebracht. Anne Frank schreef alles op in haar dagboek. Hiervan is later een boek gemaakt dat heel bekend is geworden. Het huis in Amsterdam waar zij zat ondergedoken is nu een museum.

Anne Frank

Hoofdstuk VII Het einde van Hitler

Toen de oorlog echt verloren was, wilde Hitler zich niet levend overgeven. Hij sloot zich op in een bunker waar hij nog trouwde met zijn vriendin Eva Braun. Op 30 april 1945 schoot hij zichzelf dood. Ook zijn vrouw Eva ging toen dood doordat ze vergif had gebruikt.

Dit was het einde van één van de grootste drama’s uit de geschiedenis.
Hitler had niet alleen zichzelf vernietigd maar ook zijn eigen landgenoten. Het ergste is dat hij miljoenen onschuldige mensen over de hele wereld heeft gedood. Er werden zeventien miljoen soldaten, dertig miljoen mensen in allerlei landen en zes miljoen Joden vermoord.

Op 4 mei herdenken we de doden uit deze oorlog. Om acht uur ’s avonds zijn we dan twee minuten stil en denken we aan de miljoenen doden en ook hoe belangrijk het is om in vrijheid te leven. Omdat er in


de tijd van de Tweede Wereldoorlog haast geen radio en televisie was, wisten veel mensen niet wat er allemaal gebeurd was. Pas na de bevrijding hoorden de mensen van de afschuwelijke dingen die in de kampen waren gebeurd.
Op 5 mei is het bevrijdingsdag en vieren we feest omdat Nederland op 5 mei 1945 na vijf jaar werd bevrijd.

Nawoord

Ik heb veel geleerd van dit werkstuk. Ik begrijp nu beter hoe één man deze vreselijke dingen allemaal kon aanrichten.
Veel dingen wist ik nog niet. Bijvoorbeeld dat Hitler films liet maken over de Joden waarin ze er heel griezelig uitzagen.

Ik vond het niet echt makkelijk om dit werkstuk te maken. Dit kwam omdat ik het informatieboekje over Hitler best moeilijk vond. Daarom heb ik op internet ook nog gezocht naar verhalen over Hitler die iets makkelijker waren.
Alles bij elkaar heb ik ongeveer 15 uur aan dit werkstuk gewerkt.

Bronnen

 Adolf Hitler, serie informatie; Jacob Zwaan
 de Tweede Wereldoorlog, serie informatie; Fred Diks
 internet:
kinderpleinen.nl/AdolfHitler
geschiedenisvoorkinderen.nl/eeuw/wo2inwereld
schooltv.nl/vroegerenzo
schooltv.nl/weekjournaal
 wereldoorlog_II/01_hoe_het_begon.htm
 foto’s

REACTIES

R.

R.

wel een goed werkstuk

11 jaar geleden

B.

B.

wel een goede profiel foto, nee gewoon niet een 6-pack is zoooo 30 jaar geleden. is weer helemaal uit de mode.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.