Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hitler

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo | 2873 woorden
  • 5 augustus 2007
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 6
27 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding

Wij hebben gekozen voor het onderwerp: Hitler aan de macht.

De Hoofdvraag luidt: Waarom kwam juist Hitler aan de macht?

De twee deelvragen die we daarbij hebben bedacht zijn:

1. Hoe werd Hitler leider van Duitsland(doormiddel van welke politiek partijen)?.
2.Welke ideeën had Hitler?.

Wij hebben zit onderwerp gekozen omdat, Hitler een heel uitgebreid onderwerp is en je er veel deelvragen bij kunt bedenken. We wilden een deelvraag met wat Hitler had bereikt voor en tijdens hij leider was. Vandaar deelvraag 1.
Ook wilden we een deelvraag waarin uitgelegd staat wat Hitler had willen bereiken in Duitsland.Vandaar deelvraag 2.


Voordat we beginnen met het werkstuk moeten we eerst wat meer over Hitler te weten komen voordat hij bekent werd in Duitsland.

Adolf Hitler is op 20 april 1889 geboren in Braunau-am-Inn in Oostenrijk.
Hitler is de zoon van Alois Schicklgruber.Hij was een Oostenrijkse douanebeambte en hij droeg de naam van zijn moeder, maar die zich sindsdien Hitler noemde. Hitler groeide op in de buurt van Linz.
Hitler zat op Realschule te Linz. Die heeft hij niet af kunnen maken, omdat zijn cijfers nogal
slecht waren. Hij verliet hierdoor zijn school toen hij 16 was.
Adolf bracht 2 jaar in de plaats Linz door waar hij kunstenaar wilde worden. Hij heeft 2 keer geprobeerd om toegelaten te worden door de Academie voor Beeldende kunsten in Wenen, maar zijn werk werd elke keer weer afgewezen omdat hij gebrek aan talent had.

Toen in 1908 zijn moeder doodging bleef hij alleen achter en leidde een ongeregeld leven.
Hij verdiende de kost als kruier en door het maken van kleine tekeningen en ansichtkaarten
die hij aan toeristen verkocht.
Hij ging naar München. In februari 1914 werd hij opgeroepen voor de militaire keuring, waar hij werd afgekeurd.
Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak in 1914 meldde hij zich als vrijwilliger aan bij het Duitse leger. Hij was toen 25 jaar oud. Hij kwam bij het 16e Bavarian Reserve Infanterie Regiment.
Daarvoor was hij al in aanraking gekomen met het Duitse nationalisme en had hij reeds de

haat tegen het marxisme een soort van geleerd. Hij diende de gehele oorlog en raakte gewond
in oktober 1916. Twee jaar later (1918) kwam hij terecht in een gasaanval. Het gevolg was dat
hij een tijdje blind was en hij verbleef nog steeds in het ziekenhuis voor behandeling, toen
Duitsland zich overgaf. Hitler was erg teleurgesteld dat Duitsland zich overgaf.
Hitler kreeg een aantal onderscheidingen, het IJzeren Kruis 1ste (augustus 1918) en de
2e klasse. Zijn rang was die van een korporaal (Gefreiter),
Hitler bleef in het Duitse leger(na de 1e WO). De Duitse officieren waren tevreden over hem en ze merkten op dat hij een krachtig spreker was; met zijn toespraken wist hij mensen te overtuigen. Daarom gaven ze Hitler de taak om les te geven aan nieuwe soldaten. 1. Na de oorlog moest Duitsland de schade aan veel landen terugbetalen (vooral aan Frankrijk) In het verdrag van Versailles stond dat Duitsland 132 miljard moest terugbetalen. De tweede wereld oorlog vond Hitler ook een soort van wraak nemen op de landen waaraan hij zijn schuld moest afbetalen. Maar zijn voornaamste reden voor de 2de WO was zijn fascisme voor de Joden.
Hij bracht het niet verder dan een korporaal (in het leger) mede dankzij zijn onvoldoende opleiding.
Hitler kwam aan de macht in een tijd waarin het Duitse volk leed onder werkloosheid, armoede en andere gevolgen van de Eerste Wereldoorlog.

Op 30 april 1945 pleegde hij, waarschijnlijk door het innemen van gif en een kogel door het hoofd, zelfmoord in zijn ondergrondse bunker in Berlijn, samen met Eva Braun, met wie hij uren tevoren getrouwd was. Ook een aantal van zijn medewerkers pleegden zelfmoord.

Toelichting op de gebruikte woorden/ termen:


Antisemitisme: Joden haat.

Fascisme: Politieke stroming met een extreme voorliefde voor het eigen volk.
Totalitaire staat: Een staat waarbij de staat voor de individuele mens gaat.

Hermilitarisatie : Stroming mensen die een land of staat opnieuw willen bewapenen.

Deelvraag I

“Hoe wilde Hitler de crisis in Duitsland oplossen?”
In deze deelvraag geven we antwoord op de vraag hoe Hitler de crisis in duitsland wilde oplossen. De deelvraag geeft gedeeltelijk antwoord op de hoofdvraag omdat hitler aan de macht kwam omdat hij zei dat hij de crisis zou oplossen (zoals zovelen zeggen in tijde van crisis).

§1 Hoe is de crisis ontstaan?
Het begin van de crisis kun je toeschrijven aan de Verenigde Staten van Amerika. De economie in Amerika bleef maar groeien, de aandelen hadden vrijwel allemaal een stijgende lijn. Meer en meer mensen gingen ook aandelen kopen. Door al die belangstelling voor aandelen schoten de koersen omhoog.
In de zomer van 1929 nam de beurs van New York een andere wending. Steeds meer aandelenkoersen daalden in plaats van te stijgen, zoals ze de jaren daarvoor hadden gedaan. Toen dus opeens de koersen daalden, wist men niet hoe snel de aandelen verkocht moesten worden, want als ze nog verder zouden zakken, dan kon men het krediet niet meer aflossen en dan zat men in de schulden. Maandag 21 oktober 1929 was het slecht op de beurs, er werden enorm veel aandelen verkocht. Een van de ergste dagen in de geschiedenis van de Amerikaanse beurs was echter donderdag 24 oktober 1929, ‘Black Thursday’. Daarvoor was het recordomzet van een dag 6 of 7 miljoen aandelen. Op deze Zwarte Donderdag werden er 12,9 miljoen aandelen verkocht.
De belangrijke mensen in het bankwezen deden net alsof er niets aan de hand was, terwijl er van de winst van de afgelopen 12 maanden in één dag niets meer over was. Ze gingen juist aandelen kopen zodat er weer vertrouwen kwam in de economie. Dit had tijdelijk geholpen. De koersen trokken even wat bij, maar dit duurde niet lang. Ook president Hoover van de V.S. dacht dat het zo’n vaart niet kon lopen. Na een vergadering kwam hij tot de conclusie dat in Amerika zelfs een tekort aan arbeiders zou kunnen ontstaan.


§2 Hoe kon de crisis ontstaan?
De Amerikaanse beursdaling is niet de werkelijke oorzaak van het ontstaan van de economische crisis.
In de zomer had de industrie zijn top al bereikt, daarna daalde de afzet alleen nog maar. Fabrieken bleven met producten zitten en moesten hun productie verlagen. Dit kostte vele werknemers hun baan. De woningbouwmarkt wankelde al enkele jaren en ook met andere takken ging het niet al te best. Ook de landbouw had problemen met haar afzet. De speculanten namen geen risico en verkochten hun aandelen.
Een andere oorzaak van de crisis was de slechte inkomensverdeling. Heel veel mensen hadden een inkomen onder het gemiddelde en er waren er maar weinig die er echt boven zaten. Als dat kleine groepje opeens minder uit zou geven, dan had dat grote gevolgen voor de economie. Er waren veel bedrijven, maar ook banken, die niet beschikten over een goede leiding. Als banken failliet gingen doordat mensen hun schulden niet meer konden betalen, dan sleepten ze alle bedrijven die hun geld bij hen op de bank hadden staan mee de afgrond in. Ook de regering nam de verkeerde besluiten. In plaats van geldinjecties te doen in het bedrijfsleven, ging men juist op uitgaven bezuinigen.

§3 Heeft de Eerste Wereldoorlog iets met de crisis te maken?
De Eerste Wereldoorlog was voor veel landen een dure kwestie geweest. Niemand kon de hele oorlog zelf financieren. Nederland was echter neutraal gebleven in de oorlog, dus de schulden van Nederland waren te verwaarlozen. Nu Amerika dat geld hard nodig had door de crisis, en het dus opeiste van de landen die veel geld van Amerika geleend hadden om de oorlog te bekostigen, kwamen die landen in de problemen. Veel bedrijven gingen failliet omdat ze hun schulden simpelweg niet konden aflossen.

§4 Wat is het verband tussen de crises en de komst van de Tweede Wereldoorlog.
Na de Eerste Wereldoorlog moest Duitsland een enorme oorlogsschuld afbetalen aan Engeland, Frankrijk en Amerika. Ondanks de schuld ging het toch goed met Duitsland. Dat kwam mede doordat de Amerikaan Dawes een plan opstelde, waarin Amerika geld aan Duitsland leende voor de wederopbouw.
In 1929 ontstond er echter (zoals is beschreven in de deelvragen 1 t/m 3) een economische crisis in Amerika en werd ook het geld lenen aan Duitsland stopgezet. De economische crisis in Amerika had invloed op alle industriële landen en dus ook op Duistland. Er ontstond veel werkloosheid en de Duitsers hadden het moeilijk. Hitler maakte daar gebruik van en greep de macht.
Hitler had Duitsland overtuigd dat het nationaal-socialisme de oplossing was voor al hun armoede en andere problemen. De economische crisis leidde de aandacht af van het fascisme en nationaal-socialisme en het nationaal-socialisme heeft hierdoor juist voordeel gehad aan deze economische crisis. Zo konden alle problemen die er in een land waren worden toegeschoven aan de groep mensen die tegen het nationaal-socialisme was. Maar naast de economische crisis waren er natuurlijk meerdere mogelijke oorzaken van de Tweede Wereldoorlog te noemen.


§5 Wat deed Hitler aan de economische crisis?
Toen Hitler aan de macht kwam, ging het ontzettend slecht met Duitsland. Al gauw bleek dat Hitler veel meer interesse had in het wreken van de Eerste Wereldoorlog. Hij bouwde wegen, zodat het Duitse leger zich snel kon verplaatsen. Daarvoor had hij mensen nodig. De werkloosheid nam dus af, maar ze konden niet kiezen wat voor werk en mochten geen eisen stellen. De mensen werden er dus niet veel beter op en de economische crisis was dus nog lang niet op gelost, maar Hitler was wel van plan spoedig oorlog te gaan voeren.
Om de economische crisis te bestrijden, zorgde Hitler voor allerlei grote projecten. Hiernaast gaf hij de eerste aanzet tot het aanleggen van veel Duitse wegen. Hij begon grootschalig de oorlogsproductie te starten, om wapens als tanks, vliegtuigen en bommen te produceren, waardoor de werkgelegenheid in Duitsland weer begon te stijgen. Hierdoor gingen veel werkelozen weer aan het werk. Het geld om deze mensen te betalen, leende hij uit het buitenland.
Hitlet gaf de schuld aan de Joden, zij waren de schuld van de slechte economie en de grote werkloosheid. Hiernaast gaf hij de Duitsers trots, wat ze de motivatie gaven om zich weer in te zetten voor een land, dat net gecapituleerd was en Hitler beloofde aan hen het land terug te geven dat de Duitsers na de Eerste Wereldoorlog was afgenomen.
Zo verkreeg Duitsland op deze manieren een flinke wapenvoorsprong, zodat toen de Tweede Wereldoorlog begon in september 1939 de Duitsers het beste leger van de wereld hadden.

Deelvraag II: Hoe werd Hitler leider van Duitsland(doormiddel van welke politiek partijen)?.

Hitler kwam in 1918 uit het ziekenhuis daarna is Hitler enige tijd actief geweest als politiek
instructeur bij het leger. Op deze manier kwam hij in aanraking met officieren voor wie hij
gegevens verzamelde.
Tijdens zijn verzameltochten komt hij in aanraking met de partij van de smid Anton Drexler,
de kleine nationalistische Deutsche Arbeiterpartei en hij voegde zich bij de partij.
Dit gebeurde in september 1919. Tot toen werd hij betaald door het leger.
In 1920 kreeg Hitler de functie van reclamemaker voor de partij en liet de partij zeer snel groeien met zijn toespraken. In dat jaar werd ook nog de partijnaam veranderd in Nationaal-Socialtische(eigenlijk: Sozialtische) Deutsche Arbeiterpartij (NSDAP), waarvan het woord nazi afstamt.
Onder invloed van de publicist Gottfried Feder nam de partij in 1920 een nationalistisch

revolutionair programma aan, dat zich keerde tegen de rijke Joden.

In samenwerking met bepaalde kringen uit het leger onder leiding van Ernst Röhm
richtte Hitler een eigen groepje op in de SA en later in de SS. Hierdoor kon hij
met het geweld tegen politieke tegenstanders optreden. Later in deze periode kwamen
ook ‘beroemde’ personen bij de SA ( sturmabteilung), zoals Hess, Göring en Streicher.
De SA werd gevormd in 1921 en bestond voornamelijk uit oud militairen.

In 1923 krijgt de partij een steeds grotere betekenis in Beieren. Dit te danken aan het
crisisjaar dat 1923 is. In deze tijd in er hyperinflatie, ook is het Ruhrgebied bezet door
de Fransen, omdat Duitsland zijn oorlogsschulden niet kon betalen.
In het najaar bedenkt Hitler een staatsgreep in München tegen de Beierse regering, waarvoor
hij de medewerking van Erich Ludendorff en andere officieren had weten te winnen.
Deze staatsgreep vond (vervroegd) plaats op 8 november, maar mislukte. Hitler werd hierdoor tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Maar hij hoefde er maar 8 maanden (van april. '24 tot december. '24) uit te zitten.

In deze periode schrijft hij met hulp van Rudolf Hess ( zijn secretaris) het eerste deel

van ‘Mein Kampf’. De NSDAP wordt verboden net zoals de SA en de SS. Nadat Hitler was
vrijgekomen kreeg hij een openbaar spreekverbod voor diverse deelstaten. Dit verbod bleef
geldig tot 1928. Ondertussen groeide de partij weer langzaam en in 1926 werd Hitler
partijleider. Hij maakte er een duurzame, stevige eenheid van. De publicatie van het tweede
deel van ‘Mein Kampf’ maakte hem financieel minder afhankelijk (1925-1926).

In 1929 was er een economische crisis. De NSDAP profiteerde hiervan. In de Rijksdag wordt
het de op een na grootste partij. Hitler probeerde het volk voor zich te winnen door
middel van misleidende argumenten. In 1922 krijgt NSDAP ruim 37% van de stemmen en wordt zelfs de grootste partij. Wel had Hitler bij de presidentsverkiezingen in maart - april van 1922 verloren tegenover von Hindenburg. Doordat de tegenstander van Hitler geen regering wisten te vormen waren er geen tegenspelers van belang meer.

Rond 1922 ontmoette Hitler Eva Braun die zijn vriendin werd. Hitler verscheen zelden met
haar in het openbaar en dacht er ook niet aan om met haar te trouwen, omdat dat zijn

carrière wel eens zou kunnen schaden. Tenslotte stemde de president toe dat Hitler de baas van het Parlement werd (30 januari 1933).

Door Hitler tot absolute baas te benoemen worden de tegenstanders één voor één uitgeschakeld.
Doelbewust slaagde Hitler erin de eerste maanden zijn regeringspartners uit te schakelen.
Alle politieke tegenstanders (bovenal de sociaal-democraten, communisten en het Centrum)
politiek te vernietigen.

Op de Rijksdagbrand (27 februari 1933, de Rijksdagbrand was het excuus waarop Hitler
stond te wachten, want hierdoor kon hij wetten afschaffen en aanschaffen), kreeg Hitler
de eerste gelegenheid om af te rekenen met de vakbonden. Daarna rekende hij af met alle andere politieke organisaties buiten de NSDAP.

Duitsland begon een weg naar een totalitaire staat. In januari werd door een heropbouwing van het Rijk een organisatorische eenheid tot stand gebracht, die de greep van de partij op het leven nog meer versterkte.

Op 30 juni 1934 ontdeed Hitler zich in een bloedbad van Röhm en zijn SA-top. Zij dreigden binnen de eigen partij van Hitler een te belangrijk onderdeel te worden.

Doordat de Rijkspresident Paul von Hindenburg overleed (2 augustus 1934) werd Hitler staatshoofd, regeringsleider en legerbaas. Hij maakte zich oppermachtig. In 1934, bij een volksstemming, die overigens niet helemaal zuiver was, geeft 95.7% van de bevolking zijn stem aan de NSDAP.


Hitler werd daarna leider van Duitsland en veranderde zijn manier van denken niet.
Op 30 april 1945 pleegde Adolf Hitler zelfmoord.

Conclusie

Hitler was een van de vele mensen die in de tijd van grote crisis opstond en zei dat hij wist hoe deze slechte periode beter kon worden. Alleen werd hij wel geloofd en zagen de Duitsers hem als een soort ‘laatste hoop’.
Na 2 verkiezingen zonder dat zijn NSDAP partij de meerderheid kreeg zei Hitler dat hij artikel 47 van de Duitse grondwet nodig had om de crisis in Duitsland op te lossen. In dat artikel staat dat de regering buitenspel word gezet en de minister president voor een bepaalde periode alleenmacht krijgt. Het parlement stemde in met dit voorstel waarop Hitler simpel de wet veranderde en het voor het zeggen kreeg in Duitsland.
Om Duitsland uit de crisis te halen startte Hitler een aantal grote projecten (grote wegenbouw en oorlogsindustrie bijvoorbeeld) zo daalde de grote werkeloosheid in Duitsland en ging het weer ietsjes beter met de economie.
Dus alles kort samengevat:
-Hitler zet parlement buitenspel en grijpt de macht in Duitsland
-Hij lost de crisis op door bv oorlogsindustrie te vergroten, voor de bouw van een groot sterk Duits leger dat het oude Duitse rijk weer moest herstellen.

Hitler kwam als eerst in de partij van: Anton Drexler,dat was de kleine nationalistische Deutsche Arbeiterpartei.Wat later vervangen werd door NSDAP.
Hitler richtte de SA en de SS op en breidde de NSDAP uit.
In 1934, bij een volksstemming, geeft 95.7% van de bevolking zijn stem aan de NSDAP.Daarmee wordt Hitler leider van Duitsland.

Hitler was een goede spreker en wist veel mensen te overtuigen daarom kwam hij zo hoog in de politieke partijen.
Hij bleef trouw aan zijn ideologie (hij veranderderde zijn manier van denken niet).

Logboek:

Milan: tijdsduur:
Informatie zoeken: 2 uur.
Informatie opschrijven in eigen woorden en controleren: 4 uur.
Opmaak : 30 minuten.
Eigen Conclusie: 15 minuten.
Titelblad: 5 minuten.
Logboek: 10 minuten
Bronnen (ordenen): 5 minuten

Totaal: 7 uur Deirdre:
Informatie zoeken en in eigen woorden zetten 5 uur.
Inleiding: 45 minuten.
Inhoudsopgave 15 minuten.
Eigen Conclusie: 10 minuten.
Logboek: 10 minuten
Bronnen (ordenen): 5 minuten.
Alles ordenen: 15 minuten.

Totaal: 6 uur en 40 minuten.

Bronvermelding.

Voor ons werkstuk hebben we de volgende bronnen gebruikt:

Aantekeningen uit geschiedenis les.


Videobanden die in de les bekeken zijn

1. Adolf Hitler, Phoenix Pocket, 1ste druk. Door: D. J. S. Bartstra.

2. De geschiedenis van het Derde Rijk, N.V. Aarstelaar, 1ste druk. Door: Methew Hughet &
Chris Mann.

3. Hitler De architect van het Derde rijk, Standaard Uitgeverij, 1ste druk. Door: Alan Wykes.

4. Sporen, Wolters-Noordhoff.

1. Aantekeningen

2. Sporen boek, Wolters-Noordhoff .

3. Spectrum atlas: Historische gebeurtenissen van de lage landen. Door: Willem Velema

4. Anne Frank huis in Amsterdam.

5. Encarta Encyclopedie, Onderwerp: Adolf Hitler

6. 1933, Uitgeverij Balans. Door Philip Metclalfe

7. Hitlers Gewillige Beulen, Standaard Uitgeverij. Door D.J. Goldhagen

Sites:
http://www.google.nl/search?q=cache:AIBdxqrbttsJ:nl.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler+hitler+voor+de+macht&hl=nl&ie=UTF-8

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.