Hitler

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 2902 woorden
  • 6 mei 2004
  • 221 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
221 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Wat heeft Hitler ertoe gebracht om WOII te beginnen?

Welke feiten kennen we uit Hitler's kinderjaren?

Adolf Hitler werd geboren op 20 april 1889, 's avonds om half zeven, in een herberg in een klein stadje (Braunau am Inn) Dat stadje ligt vlak bij Duitsland, maar het ligt in Oostenrijk. De vader van Hitler, Alois Hitler, werkte bij de douane. Zijn moeder was thuis en was erg lief voor Adolf. Tijdens zijn jeugd was Adolf Hitler een gewoon jongetje, niet anders dan anderen. Hiernaast zie je Hitler op 10-jarige leeftijd. Toen Hitler een jaar of 16 was, stierf zijn vader. Sindsdien ging het niet zo goed meer op school. Hij deed zelfs zo slecht zijn best, dat hij van school werd gestuurd. Hij wilde toen kunstschilder worden, maar dan moest je 18 zijn. Maar hij was nog maar 16. Dus moest hij 2 jaar wachten.
[plaatje0]


In die tijd zat hij thuis te tekenen of hij hielp zijn moeder. toen Hitler 18 was, ging hij naar Wenen toe. Daar was de school waar je kunstschilder kon worden (kunstacademie) Hitler liet zijn mooiste tekeningen zien, maar de mensen vonden zijn tekeningen niet goed genoeg. Hij werd dus niet toegelaten op de school. Toch bleef Hitler in Wenen. Hij huurde een kamer samen met een muziekvriend. Kort daarop overleed zijn moeder. Hitler was er kapot van. Wel kreeg hij wat geld van zijn moeder.(kleine erfenis) In Wenen bleef hij tekenen, want hij vond dat zijn tekeningen goed genoeg waren. Maar een jaar later werd hij opnieuw afgewezen. De school vond zijn tekeningen nog steeds niet goed genoeg. En dat was niet de enige pech, want zijn geld was ook nog opgeraakt. Daardoor kon hij zijn kamer ook niet meer betalen, zo kwam hij op de straat terrecht.
Rond 1910 begon Hitler de politiek in Oostenrijk te volgen waardoor hij verstand kreeg van de gang van zaken binnen de politiek. Al snel had hij door dat hij een hekel had aan de sociaal democratische partij. Dit was omdat hij hele andere politieke standpunten had als deze partij. Hij ging uitpluizen waarom die partij aan zo’n groot succes was gekomen. Op jonge leeftijd al was hij anti sociaal-democratisch gezind. En hij probeert er al vroeg achter te komen hoe een politieke partij invloedrijk kan worden. Hitler vond dat elke politieke partij een massabeweging in het leven kon roepen, iets wat nodig was om groot mee te worden. Politieke partijen hadden ontdekt hoe je de propagande onder de mensen moest brengen zodat ze het aannamen. En verder kenden ze het gebruik van geestelijke en fysieke terreur.
In 1913 verliet Hitler Wenen. Hij had daar helemaal niets of niemand en had ook geen echte vrienden. Hij had alleen veel zekerheid in zichzelf en dat is ook de reden waarom hij het zo ver heeft kunnen schoppen in zijn leven. Hij besloot om naar Munchen te gaan.
Toen in 1914 de eerste wereldoorlog uitbrak, besloot Hitler te gaan vechten voor Duitsland. Voor dit land had hij altijd al wat gevoeld. Hij vond dat er eigenlijk geen scheiding tussen Duitsland en Oostenrijk hoorde te zijn. Deze scheiding was in de Krimoorlog ontstaan, nadat Oostenrijk veel gezag en invloed had verloren binnen de Duitse politiek. Pruisen werd economisch en militaristisch steeds belangrijker en zag er niet tegenop om de Oostenrijkse invloed te gaan bestrijden. Dat zorgde ervoor dat er in 1866 een Duitse broederoorlog uitmondde, waarbij Oostenrijk en zijn bondgenoten een nederlaag leden. Door deze oorlog werd er de Vrede van Praag getekend en de Duitse Bond viel uiteen. Oostenrijk werd als machtsfactor gezien en daarom voorgoed uit de Duitse politiek verdrongen. Hitler had zich altijd veel meer Duitser gevoeld als Oostenrijker. In februari 1914 werd hij opgeroepen voor de militaire keuring, waar hij werd afgekeurd. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak in 1914 meldde hij zich als vrijwilliger aan bij het Duitse leger. Hij is dan 25 jaar oud. Hij kwam bij het 16e Bavarian Reserve Infanterie Regiment. Daarvoor was hij al in aanraking gekomen met het Duitse nationalisme en had hij reeds een heftige haat tegen het marxisme opgevat. Hij diende de gehele oorlog en raakte gewond in oktober 1916. Twee jaar later (1918) kwam hij terecht in een gasaanval. Het gevolg was dat hij een tijdje blind was en hij verbleef nog steeds in het ziekenhuis voor behandeling, toen Duitsland zich overgaf. Hitler was uiterst teleurgesteld dat Duitsland zich overgaf. Hitler kreeg een aantal onderscheidingen, het IJzeren Kruis 1ste (augustus 1918) en de 2e klasse. Zijn rang was die van een korporaal (Gefreiter), hij bracht het niet verder als een korporaal mede dankzij zijn onvoldoende opleiding.

Hoe wist Hitler de mensen aan zich te binden?
Hitler kreeg het volk achter zich door eigenlijk elf verschillende punten. Hij had een soort strategie bedacht om de mensen achter zich te krijgen.
1. Censuur betekent het controleren wat er op de radio, in de krant, op de televisie en in films gezegd wordt. Hitler was de baas over deze massamedia. Hij had er voor gezorgd dat er een speciale minister was gekomen die deze media in de gaten hield. De minister van propaganda (reclame). Hij zorgde ervoor dat er alleen maar goede dingen werden gezegd over Adolf Hitler om het volk achter zich te krijgen want net zoals tegenwoordig is media een belangrijk middel om de mens te bereiken en te overtuigen.
2. Persoonsverheerlijking, Hitler werd als een echte held afgebeeld op posters en op tv. Hij was de man die alles kon en alles mogelijk maakte, hij had volgens het volk de werkloosheid opgelost. Hitler was verder ook een goede spreker en kwam dus altijd duidelijk en helder over, de mensen genoten van zijn toespraken.
3. Dicatatuur, Hitler wilde de werkloosheid en de armoede in Duitsland oplossen en daarvoor moest er maar 1 partij zijn in Duitsland vond hij. Iedereen moest samenwerken aan 1 doel.
4. Discipline was in die tijd heel normaal, en werd ook onder Hitler gebruikt. Het volk moest hem altijd goed en snel gehoorzamen, want zo kwam je het snelst tot resultaten.

5. Übermensch, Hitler gaf in zijn toespraken altijd het gevoel aan het volk dat zij beter waren dan de rest van de wereld. Uiteindelijk na het vele herhalen van dit soort uitspraken ging met het geloven en kreeg hij het volk dus massaal achter zich.
6. Eenheid, volgens Hitler was Duitsland een van de belangrijkste landen van de wereld, en hij vond dat wanneer je goed samenwerkt en allemaal wilt werken voor elkaar dan kan je de beste worden.

7. Ook voerden men een sociale controle in, zodat iedereen op elkaar ging letten, wie zich dus anders gedroeg volgens de ideeën van Hitler was meteen verdacht. Het was een kleine groep die zich maar anders gedroeg en zich niet aan de ideeën van Hitler hield want anders kreeg je een flink op je donder van een speciale dienst.
8. Hitler wist dat veel mensen ontevreden of arm waren in Duitsland. Hitler speelde op die gevoelens in. Hij zei dat de Duitsers arm waren omdat de joden de beste baantjes in Duitsland inpikten.
9. Om voornamelijk de jeugd te beïnvloeden organiseerde Hitler militaire optochten. Die optochten waren allemaal heel strak en groots geregeld zodat het veel indruk maakte op de aankomende soldaten. Verder liet Hitler grote en fraaie bouwwerken maken zodat men kon zien dat het weer goed ging met het land.
10. Hitler had nog een manier bedacht om de jeugd te beïnvloeden. Hij had alle leerboeken veranderd en had de geschiedenis opnieuw geschreven. Zo leerde men al op school hoe het moest zijn en dat er maar 1 leider was. Verder was er ook nog een “hitlerjugend” , dat was een soort padvinderij, daar werd jongens geleerd hoe goed en hoe sterk de duitsers wel niet waren.
11. Ten slotte kreeg Hitler veel mensen achter zich omdat mensen ergens bij willen horen. Veel mensen stonden achter Hitler dus deden de anderen dat ook maar, die liepen achter de anderen aan en daar maakte Hitler dankbaar gebruik van.

Hoe wist Hitler het leger aan zich te binden?

Hitler moest het vertrouwen van het leger hebben. De meeste soldaten zagen het wel zitten dat Hitler aan de macht was, maar de SA, gestuurd door Ernst Rohm deed dit niet. Daarom dat op 29 juni 1934 Rohm en enkele andere hooggeplaatste leden van de SA werden geëxecuteerd door Hitler, zonder ook maar een proces. Hitler had al gelijk 2 nieuwe opvolgers in gedachten. De SA was blij met deze beslissing en zeiden Hitler nu te gaan steunen en trouw te blijven aan hem. Hitler maakte van deze woorden gebruik en liet elke soldaat, generaal en officier een persoonlijke eed bij Hitler zelf afleggen. Zo had hij de onvoorwaardelijke steun van het leger.
Hij wilde het leger uitbreiden, maar in het verdrag van Versailles was dit verboden. Duitsland was echter al uit de Volkenbond getreden op aandringen van Hitler. En omdat er ook handig gebruik werd gemaakt van de propaganda, vooral tegen het Bolsjewisme en het terugtrekken van Duitsland bij Europese conferenties, lukte het hem toch om zonder problemen zijn leger uit te breidden. Hij voerde ook de dienstplicht in. Toch tekende hij een verdrag met de Sovjetunie, waarin ze afspraken elkaar niet aan te vallen.

Ook werden na het aan de macht komen van Hitler al snel vele burgerlijke vrijheden afgeschaft.
In1937 bracht hij het aantal ministers van 12 naar 4: Goring, Goebbels, Frick en Darre. Allen waren vertrouwde personen van Hitler en hij wist zeker dat ze achter hem stonden. Allen waren ook alleenheersers over hun ministeries. De NSDAP had geen politieke functie meer. Geen enkele partij had een functie meer, want Hitler was alleenheerser.
In juli 1934 deed Hitler een eerste poging om de macht te grijpen. Hij probeerde samen met de Oostenrijkse nazi’s daar de macht te grijpen. Dit was echter een complete mislukking. Hitler ontkende dat hij er ook maar iets mee te maken had.

welke maatregelen nam Hitler's partij om de buurlanden zand in de ogen te strooien ?

Door zijn vredes-propaganda, die hij samen met Goebbels had opgezet werd deze actie niet door Frankrijk en Engeland bestraft. In juni1935 tekende Duitsland met Engeland een Marine-verdrag en in 1936 plaatste hij groepen in het Duitsland. Hij gebruikte hiervoor als smoes dat er een pact zou zijn tussen Frankrijk en Rusland. Tevens werd de samenwerking tussen Duitsland en Italië officieel. Niet lang hierna zou Japan toetreden.
Het ging goed met Hitler. Hij had de volledige macht en alle belangrijke landen deden vrijwel niets tegen hem en zijn plannen. Ook het leger was in opbouw, het groeide zeer snel.
Wat Hitler altijd al had willen bereiken, was alle Duitssprekende, Arische mensen te verenigen in een land. Daarvoor had hij ‘Lebensraum’ nodig.
In november 1937 werden er plannen gemaakt door Hitler om Oostenrijk en Tsjecho-Slowakije te veroveren. Hij besprak deze plannen in het geheim met de militaire leiders. Op de conferentie in Munchen in 1938 bereikte hij dat zowel Sudetenland als Tsjecho-Slowakije bij Duitsland weren toegevoegd. In februari 1938 nodigde Hitler de Oostenrijke president, Kurt von Schuschnigg, uit om naar Hitler’s huis in Bergtesgarden te komen. Hier werd de president verplicht een document te onder tekenen dat de Oostenrijkse Nazi’s de vrije hand zouden krijgen. Von Schuschnigg ondertekende het, maar verklaarde, terug in eigen land, dat het document niet wettig was en dat hij stappen wilde ondernemen tegen Duitsland. Hitler had hier echter op gerekend en hij beval om Oostenrijk te bezetten. Dit gebeurde, zonder enige tegenstand van Oostenrijk. Dit werd ‘Die Anschluss’ genoemd. Op 1 september 1939 viel Hitler Polen binnen. Toen verklaarden Engeland en Frankrijk pas oorlog aan Duitsland. Hitler had echter al een pact afgesproken met de Sovjetunie. In dit pact spraken ze af elkaar niet aan te vallen, dit werd het Molotov – Von Ribbentrop pact genoemd. In 1940 stuurde Hitler zijn legers naar België, Denemarken, Nederland en Frankrijk. De Tweede Wereldoorlog was in volle gang bezig. Hitler probeerde ook nog Engeland in zijn bezit te krijgen, maar dit mislukte. Omdat de zee- en luchtmacht van Engeland veel te sterk was. In 1941 brak Hitler het pact met Rusland en viel dit land binnen. De kracht van Rusland had hij onderschat en ook de rol die de VS uiteindelijk ging spelen, was erg groot en hebben gezorgd voor grote verliezen van het Duitse leger.

Hoe wist Hitler de economische situatie van Duitsland te verbeteren in de dertiger jaren?

Al voor Hitler's machtovername werd erin de jaren 1930 - 1932 door de regering geprobeerd de om zich heen grijpende economische crisis te beteugelen. Er waren toen al allerlei noodmaatregelen getroffen: lonen, prijzen werden verlaagd, werklozenuitkeringen ook, en er was een belastingverhoging doorgevoerd. Het volk was daardoor steeds ontevredener geworden.

In 1933 waren er 6 miljoen werklozen in Duitsland. Hitler had in zijn toespraken altijd gezegd dat hij hier wat aan zou doen. Dit lukte hem ook. Hij zorgde voor werkgelegenheid. Hij liet Autobahnen aanleggen en ook de opbouw van de wapenindustrie zorgde voor veel werk. Ook vonden veel mensen werk binnen het leger. Tegelijkertijd zorgde Hitler ervoor dat de arbeiders betere posities kregen. In 1936 waren er nog maar 1,5 miljoen werkloos. Hitler werd zo nog populairder, omdat hij zich aan zijn belofte had gehouden en het leven van veel mensen had verbeterd, omdat ze meer geld hadden.
Hitler vond het erg belangrijk dat Duitsland financieel onafhankelijk werd van het buitenland. Er werd daarom geprobeerd om surrogaten voor belangrijke grondstoffen te ontwikkelen en in de landbouw werd er aangezet tot een hogere productiviteit. Hitler dacht echter wel dat ze het Oosten van Europa nodig zouden hebben om het grondstoffen- en voedsel probleem echt op te lossen.

Waarom had Hitler zo'n hekel aan joden ?

Op 20 maart 1933 wordt de bekendmaking gemaakt van de stichting van een concentratiekamp in Dachau. Hierin wilde hij alle Joden onderbrengen. Hitler was erg antisemitisch. Dit betekent dat hij een verschrikkelijke haat had tegen Joden. Tevens had Hitler ook een hekel aan zigeuners en homo’s. Hitler vond dat het Arische ras het beste was. Hij vond dit ras superieur. Dit verschijnsel heet ook wel rassenleer. Hitler vond alleen dat het Arische ras mocht blijven bestaan. Wie Hitler precies onder Ariërs vond vallen, heeft hij nooit echt duidelijk gezegd. Waarschijnlijk zouden dat de mensen zijn geweest met blond haar en blauwe ogen. Waarom Hitler zo’n hekel aan Joden had, is ook nooit echt duidelijk geweest, waarschijnlijk omdat hij in zijn jeugd 4 jaar lang erg arm was geweest. Soms moest hij zelfs buiten slapen. Hij probeerde overal aan werk te komen, maar hij had geen diploma's. Daarom hielp hij mensen door koffers te dragen, sneeuw te ruimen en soms bedelde hij zelfs ! De mensen zagen hem als een zwerver, een schooier. De rijke burgers haalden hun neus voor hem op. Zo kreeg Hitler de pest aan de rijke mensen, vooral de rijke Joden. De Joodse bevolking in Duitsland had vaak een goede baan (advocaat, juwelier, handelaar).
Hitler werd gedreven voor haat tegen de Joden, daarom dat hij alle Joden dood wilde hebben. Na het kamp in Dachau werden er nog veel meer kampen geopend. In 1935 werden de Neurenberg-wetten uitgebracht. In deze wet stond dat Joden niet meer met mensen van het Duitse bloed mochten trouwen. Ook stond in de wet dat Joden geen staatsburgers waren en dus ook niet tot de Duitse nationaliteit werden gerekend. Na de bekendmaking van deze wet, begon de discriminatie tegen de Joden pas echt. Joden in overheidsdiensten verloren hun baan, Joodse kinderen mochten niet meer naar school, Joodse winkels werden geboycot etc. In november 1938 kwam de Joden haat heel erg naar voren. Tijdens de Kristalnacht (genoemd naar alle ruiten die sneuvelden) werden massaal joodse huizen, winkels ed. aangevallen door opgehitste menigtes. 26.000 joden werden opgepakt en in concentratiekampen gezet. Aanleiding voor deze door de nazi's georganiseerde pogrom was de aanslag op een lid van de Duitse ambassade in Parijs door een joodse jongen. Veel joden vluchtten in de jaren dertig naar het buitenland. Een groot probleem hierbij was echter dat talrijke landen de joodse vluchtelingen niet toelieten en terugstuurden naar Duitsland. Niet alleen de joden werden slachtoffer van de nazi's. Ook zigeuners, homoseksuelen en gehandicapten werden gediscrimineerd en vervolgd.

Tenslotte, terugkomend op de hoofdvraag zoals die gesteld is in de titel van mijn werkstuk: “Wat heeft Hitler ertoe gebracht om de Tweede Wereldoorlog te beginnen?”

Hitler wilde de allermachtigste zijn en dat wilde hij denk ik door middel van oorlog om te laten zien dat Duitsland zich na alle beperkingen na de Eerste Wereld Oorlog weer tot een machtig land heeft kunnen opbouwen. Het kan ook grotendeels te maken hebben gehad met zijn jeugd. Het vond het heel erg dat zijn moeder op vroege leeftijd is gestorven en hij kon niet echt goed opschieten met zijn vader. Hij is ook veel gepest in die tijd, want hij zou misschien wel voor een kwart joods zijn geweest (dankzij zijn vader). Het is bekend dat Hitler een hekel had aan joden en misschien heeft dat samenhang gehad met zijn jeugd. Verder is er niet echt goed antwoord op te geven want niemand heeft nooit geweten wat Hitler nu echt van plan was omdat hij bijna niemand vertrouwde. En dit zijn heel erg persoonlijke motieven en die kun je niet uitleggen. Ik kan dus geen goed en duidelijk antwoord geven op de hoofdvraag van mijn werkstuk.

Bronvermelding:

• Bartstra J.S., Adolf Hitler
• Buitkamp J., Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog
• Henig R., De oorzaken en achtergronden van de Tweede Wereldoorlog
• Ross S., Oorzaak en gevolg: De Tweede Wereldoorlog
• Encarta 99 Encyclopedie Winkler Prins Editie
http://www.historyplace.com
www.go2war2.nl
www.wo2.nl
www.hitler.org
http://histoportal.com/biografie/hitlernl.html

REACTIES

A.

A.

Hey, Super veel aan gehad bedankt!!!!

12 jaar geleden

R.

R.

Hoi, ikzelf doe ook al jaren onderzoek naar leugens omtrent Adolf Hitler. Niet zozeer dat ik extreem-rechts ben, (wat ik dus niet ben), maar omdat ik sceptisch sta tegen de geschiedenisboeken. Ik wil hierbij zeggen, dat de val van de muur in Berlijn, een geschenk was ter nagedachtenis, omdat het namelijk Adolf Hitlers 100ste verjaardag zou zijn. 1889-1989. Duitsland werd weer 1 land. Als geschenk. Tevens weet ik meer dingen. gegroet, Richard Vermeulen, geboren op 18-7-1971 in het buitenland.

10 jaar geleden

R.

R.

De Hitlerjugend was er niet alleen voor jongens, maar ook voor meisjes. Hitlers lijk is nooit ontdekt., de schedel die de russen in Berlijn vonden blijkt niet van Hitler te zijn. Misschien is Hitler ontsnapt. Een fasccinerend onderzoek, wat ik al een aantal jaren doe. Hij heeft zelfs kinderen en kleinkinderen.

10 jaar geleden

N.

N.

Ik heb hier superveel aan gehad.
Thanks

10 jaar geleden

A.

A.

graag gedaan

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.