ADVERTENTIE
Vind een bijbaan die bij je past!

Een bijbaantje zoeken dat bij je past kan een uitdaging zijn, maar met de juiste stappen kom je er al snel achter wat je wel en wat je niet leuk vindt. Lees alle tips over het vinden van een bijbaan op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check alle tips van Youngpwr!

Het ColosseumHet Colosseum staat in de stad Rome. Het werd genoemd naar de Colossus van Nero waar het dichtbij stond. Het is het grootste Amfitheater uit de oudheid. De toegang was gratis!

Keizer Vespasianus gaf in 72 na Christus de opdracht om te bouwen hij deed dit omdat hij vermaak zocht voor het Romeinse volk. Het duurde ongeveer 10 jaar tot het klaar was!

Bij de opening werden 5000 dieren afgeslacht. Het was dus een echt feest!!Uiterlijk van het ColosseumHoe zag/ziet het Colosseum eruit?Het Colosseum is heel groot: het is 188 meter lang en 156 meter breed. Het is ongeveer 50 meter hoog. Er kunnen 50.000 mensen komen kijken in het Colosseum!!!

Vanaf de buitenkant lijkt het Colosseum door bijvoorbeeld verschillende zuilen een Grieks gebouw maar vanbinnen is het helemaal Romeins.De buitenmuur bestaat uit vier verschillende delen.

De onderste drie lagen zijn versierd met zuilen. In de onderste laag zijn er Dorische zuilen en die zuilen zijn 10,5 meter hoog. De bogen zijn 7 meter hoog en 4 meter breed. De tweede laag heeft Ironische zuilen en díe zuilen zijn 6 meter bij 4 meter. De derde laag heeft Corinthische zuilen en is even hoog als de tweede laag. De bogen hebben allebei dezelfde lengtes en breedtes. Het bovenste gedeelte is niet gelijk dan de andere drie lagen, omdat deze rechthoekige openingen heeft in plaats van bogen en omdat de vorm van de Corinthische zuilen niet gelijk zijn met de halfronde zuilen uit de onderste lagen.In de onderste laag zitten ongeveer 80 zuilen, die allemaal genummerd zijn, zo werden ze gebruikt als toegangsbewijs voor het publiek. Hierdoor kwam je via binnendoor paden in het Colosseum bij één van de 160 openingen, en dan kon je via daar naar één plek.In de bogen op de tweede en derde verdieping hadden vroeger ook beelden gestaan, maar die zijn allemaal verdwenen. In alle delen van het gebouw zijn nu ontelbare gaatjes te vinden op de plaatsen waar vroeger bronzen bouten hebben gezeten die verschillende blokken met steen vasthielden.deze dienden om het Collosseum te beschermen tegen natuurrampen enz.Het grootste deel van de buitenkant en de buitenkant bestaat uit de gesteente Travertijn. De grote blokken worden niet met cement vast gehouden maar met metalen pennen/bouten. De arena (slagveld) van het theater was 79 meter lang en 46 meter breed. Rondom het slagveld stond een hek om toeschouwers te beschermen. De bodem van het slagveld bestond uit houten platen en was bedekt met zand (arena is namelijk het Latijnse woord voor zand.) Aan de zijkant van de Arena waren 2 ingangen, die aan de zuidoostelijke kant heet de Porta Libitina en was bedoeld om de dode gladiatoren en dieren af te voeren. De andere uitgang was voor de gladiatoren die voor het begin van een strijd

De tribunesHoe zijn de tribunes ingedeeld en voor wie waren ze?Het Colosseum is ovaal en heeft steile tribunes, zodat de mensen het goed konden zien.Er zijn verschillende rangen voor het publiek gemaakt. Van onder naar boven zijn dit ze:

1. Ima- de laagste rang

2. media- de middelste rang

3. summa- de hoogste rang

4. de staanplaatsen

Op de eerste verdieping zaten de hoge edelen uit de Romeinse burgerij. Vervolgens zaten op de tweede verdieping de vrije burgers, kooplieden, handelaren. De derde verdieping was voor de gewone burgers. De vierde verdieping was voor de vrouwen, zodat zij niet zoveel bloed zouden zien. Volgen de Romeinse mannen was dit niet goed voor ze.

Dus om het even duidelijk te maken; hoe gewoner je was hoe hoger je kwam te zitten. En als je juist een hoge rang had bijvoorbeeld als je lid was van keizerlijke familie of je kwam van een edele familie, dan kwam je juist op de mooie plekjes vooraan, waar je alles mooi kon zien.In het begin was er nog geen kelder, zodat er nog minizeeslagen met echte slachtoffers konden plaatsvinden. Uiteindelijk besloot de Keizer kelders te bouwen. De kelder was een heel doolhof van gangen, kleedkamers, kooien, cellen en opslagruimtes.In het Colosseum werden verschillende activiteiten georganiseerd: gladiatorengevechten, dierengevechten, bokswedstrijden, boogschietwedstrijden, wagenrenwedstrijden.

Wie waren de Gladiatoren?

Gladiatoren waren meestal slaven of misdadigers. Zij werden op vechtscholen opgeleid om te vechten. Maar dat was niet altijd zo, het gebeurde ook wel dat de gladiatoren Christenen waren. Het was steeds een gevecht van leven en dood. Soms moesten ze zelfs vechten tegen leeuwen en tijgers!Er waren verschillende soorten gladiatoren:- De Samnieten: zij vochten met een lang, rechthoekig schild en een zwaard of een lans.- De Thraciërs: zij vochten met een klein rond schild en een dolk.- De retiarius: zij vochten met een net en een drietand.

Voor het gevecht begon, bleven de gladiatoren voor het podium van de keizer even staan en zeiden ze: 'Ave, Caesar, morituri te salutant.' Dat betekent: 'Gegroet, keizer, zij die gaan sterven groeten u.'Als een gladiator zich overgaf dan mocht het publiek zeggen of die gladiator dood moest. Als ze hun duim omhoog staken vonden ze dat hij dapper had gevochten en dat hij dus mocht blijven leven. Als ze hun duim omlaag deden, dan moest hij dood
REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

goed getiept duidelijke informatie alleen iets meer tekst

7 jaar geleden

S.

S.

wat zeg jij nou???

6 jaar geleden

B.

B.

echt super slecht sorry

6 jaar geleden

P.

P.

Leuke informatie alleen een beetje raar dat je erbij schreef dat het een echt feest was doordat er dieren werden afgeslacht.

5 jaar geleden

Y.

Y.

okey

5 jaar geleden

J.

J.

helemaal mooi
super

5 jaar geleden