Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Het 5 jaren plan van Rusland

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 333 woorden
  • 2 mei 1999
  • 133 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
133 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Inleiding Wat ga ik onderzoeken? Hoofdvraag Was het vijf jaren plan een succes? Deelvragen Wat is een vijfjarenplan? Wat waren de belangrijkste doelen van het vijfjarenplan? Wanneer werd het eerste vijfjarenplan uit gevoerd? Wat waren de ontwikkelingen van de zware en lichte industrie, landbouw en akkerbouw? Wat waren de reacties van de arbeiders en de boeren? Waren de doelen bereikt? Rusland en zijn vijfjarenplan Toen het slecht ging met Rusland, besloot Stalin dat er een vijfjarenplan moest komen. Een vijfjaren plan is dat er een bepaalde planning wordt gemaakt en dat moet dan kost wat het kost klaarkomen. Toen het eerste vijfjarenplan uit werd gevoerd ( eind 1928 tot eind 1933). In hoogtempo moest alles (de zware en lichte industrie, de akkerbouw en de veeteelt) worden opgebouwd. En daar was veel geld voor nodig. En dat geld werd verdient met de export van voedsel. De steden groeiden heel snel dus moest de landbouw ook meer gaan opbrengen. Alle kleine boerderijen werden samengebracht tot grote bedrijven (Russische kolchoz). De boeren waren er niet zo heel erg blij mee. Zij werden gedwongen om in een kolchoz te gaan werken. De arbeiders in tegeldeel wel. Want als zij harder werkten kregen ze meer loon, betere woning, meer eten, in de krant of een medaille. Bij alle industrie was het eerste 2de jaar iets slechter dan het eerste jaar. Behalve bij de elektriciteit. Daar was het 2de jaar beter dan het eerste. Bij het derde jaar ging alles boven verwachting, de doelen werden ruim gehaald. Het vierde jaar was wel aardig wat minder, want daar werden de doelen lang niet gehaald.
De conclusie Het vijfjarenplan was een beetje gehaald en een beetje niet. Eerst ging het niet echt goed met het vijfjarenplan. Later ging het zelfs uitstekend, alle doelen werden ruim gehaald. Het laatste jaar ging aardig slecht, want de planning werd toen lang niet gehaald. Wat met de landbouw werd geëist werd ook ruim gehaald. Dus dat was perfect. Een beetje een succes en een beetje een mislukkeling.

REACTIES

M.

M.

Bedankt voor je ijzersterke conclusie, maar ´t klopt alleen niet!!!

21 jaar geleden

S.

S.

eeeeeeej marco,
goed man dat werkstuk! heb k ffies je deelvragen kunnen gebruiken!!!
nou doeiiii xxxjes sanne

21 jaar geleden

N.

N.

sorry maar we vinden dat je echt een heel slecht werkstuk gemaakt heb, we kunnen er niks bruikbaars uit halen maar misschien ben je wel heel knap dus stuur een foto naar ons! we Zullen uiteraard ook terugsturen!
dikke kus Anne & Nina
BTW wat doe je? mavo, havo of vwo?

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.