Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Griekse Goden

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 2751 woorden
  • 23 maart 2008
  • 156 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
156 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Griekse Goden en Godinnen

door Vanya Boon, groep 8
Inhoud
Voorwoord

1. Het begin(volgens de Grieken)
2. Gaia’s kinderen
3. Wraak
4. Bloed van Ouranos
5. Kronos
6. Nog meer wraak
7. Zeus
8. Hera
9. Hades
10. Poseidon
11. Demeter
12. Hestia
13. Bronvermelding

voorwoord
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik dit altijd al een leuk onderwerp heb gevonden.
Ik wou er nog meer over weten en heb toen een beetje rondgekeken op internet. Daar vond ik een leuke site en toen dacht ik dat ik mijn werkstuk er wel over kon houden. Ik had al een paar boeken gelezen over de Griekse mythologie. Er zijn zoveel Goden en Godinnen dat je ze onmogelijk allemaal kunt bespreken, maar ik heb de leukste uitgezocht. Ik zelf vind het erg leuk om er een werkstuk over te maken en hoop er veel van te leren.

1. Het begin (volgens de Grieken)

Eerst was er alleen de Chaos. Verder niets. Toen was daar de Aarde. Gaia, Moeder Aarde, noemen de Grieken haar. Onder de aarde was de onderwereld, die Tartaros heet. Maar verder was er nog niets. En na een tijd ontstond de hemel, Ouranos.


De Chaos had toen de Aarde, de onderwereld en de hemel gemaakt. Maar dat was nog niet genoeg, de Chaos bracht nog iets voort, Eros, de liefde. Met Eros ontstonden ook Dag en Nacht, Licht en Donker. In de Tartaros gebeurde er echter niets. Het was nog steeds donker daar.

Eros zag de Aarde, stil en kaal. Hij vond dat er iets gebeuren moest en ging naar Gaia. Hij vertelde haar dat ze naar Ouranos moest gaan en zich in liefde verbinden met hem. Ouranos had het ook gehoord en kwam naar Gaia toe. Ze trouwden met elkaar. Er groeiden nu bomen en planten op de Aarde, en er leefden dieren op. Er viel ook regen uit de hemel. Heel lang en heel veel. Er ontstonden rivieren en beekjes. Alle rivieren kwamen van de bergen naar de rand van de Aarde en vormden een zee. In die zee zwommen nu vissen en groeiden waterplanten.

En dat is het begin (volgens de Grieken).

2. Gaia’s kinderen

Gaia’s eerste kinderen hadden honderd armen en vijftig hoofden. De Honderd-armigen heten zij. Dat waren er drie.
De volgende drie kinderen leken op een mens, maar hadden maar één oog: de Kyklopen.

Deze zes kinderen van Gaia vonden het leuk om dingen kapot te maken, en deden dat dus ook. Ze trokken vernietigend rond en alle dieren die de Kyklopen of Honderdarmigen zagen maakten dat ze wegkwamen. Al deze kinderen waren bovendien ook reuzen. Dat maakte het natuurlijk nog erger.

Hun vader, Ouranos, vond dat natuurlijk niet leuk. Hij schaamde zich dat hij zulke lelijke kinderen had gemaakt en was ook bang dat zijn kinderen zijn macht van hem afpikten. Hij vond dat hij de oppergod was en moest blijven.
De Kyklopen en Honderdarmigen sliepen altijd op één vaste plek en zodra ze sliepen sloop Ouranos naar zijn kinderen en gooide ze de onderwereld in.

De Kyklopen hadden daar snel hun draai gevonden. Ze vonden er vuurstenen en ijzererts en de oudste Kykloop dacht dat hij er wel iets mee kon maken. Het was ijzer dat hij maakte. De Kyklopen waren er erg enthousiast over en begonnen toen de eerste smederij in de wereld. Ze maakten prachtige wapens. De rook van hun vuren steeg uit gaten en kieren op uit de onderwereld naar de Aarde. De bergen werden daardoor heter en begonnen vuur en stenen uit te spugen. Zo ontstonden vulkanen.

De Honderdarmigen vonden hun draai moeilijker, eigenlijk helemaal niet. Ze verveelden zich te pletter.


Gaia kreeg meer kinderen. Zes zonen en zes dochters. Zij heten de Titanen.
Deze kinderen zagen er goed uit, gewoon als mensen in het groot.
In de volgorde die er hier onder staat zijn ze getrouwd. Bijvoorbeeld: Okeanos trouwde met Thetys, Koios met Phoibe, enz.

Dochters Zonen

Thetys Okeanos
Phoibe Koios
Eurybia kreios
Theia Hyperion
Klymene Iapetos
Rheia Kronos

3. Wraak
Gaia was er achter gekomen wat haar man met haar kinderen gedaan had en was woedend. Ze wilde wraak. Ze wachtte tot haar oudste zoon, Okeanos, volwassen was, en vertelde hem toen wat zijn vader haar had aangedaan. Ze vertelde hem ook dat ze wou dat hij wraak nam. Maar Okeanos schudde zijn hoofd: ”Nee, hij is mijn vader dat doe ik niet”.
Zo ging dat door tot Kronos, de jongste zoon, volwassen werd. Al haar andere zonen wilden hun vader geen kwaad doen. Kronos wel. Hij was woedend dat zijn vader zijn grote broers, de Kyklopen en Honderdarmigen, in de onderwereld had gegooid. Hij beloofde zijn moeder dat hij wraak zou nemen, en ging gelijk op pad.
Kronos ging eerst naar de onderwereld om zijn broers te bevrijden. De Kyklopen hadden veel wapens gesmeed en brachten die mee naar de Aarde. Gaia begroette haar eerste zoons uitbundig en bekeek de wapens. Een van die wapens was een erg scherp zwaard. Ze gaf het zwaard aan Kronos. “Hiermee neem je wraak”, zei ze. “Je vader is nu op reis, ga achter hem aan”. Kronos pakte zijn zwaard en ging. Na een tijdje zag hij zijn vader. Hij besloop hem en na een kort gevecht, had hij zijn vader overmeesterd en ontmande hij hem. Daarna hakte hij nog een paar keer in zijn vader in en gooide de losse lichaamsdelen in de verte. Bloeddruppels vielen op de grond. De wraak was genomen. Ouranos was dood.


Kykloop

4. Bloed van Ouranos
Van het bloed van Ouranos ontstonden nog een aantal kinderen. Vierentwintig stuks, Giganten genaamd. Als zij rechtop stonden, verdween hun hoofd in de laagste wolken. Ze hadden twee geschubde drakenstaarten als benen en zwart haar reikte tot ongeveer waar onze knieeen zitten. Ze huisden in Thessalie en kwamen alleen naar buiten als er niemand was. Als ze buiten waren gooiden ze met rotsblokken en trokken bomen uit de grond. Ze waren nog erger dan de Honderarmigen.
Maar er zijn nog meer kinderen. Bijvoorbeeld nimfen. Mooie jonge meisjes, vrolijk en sierlijk. Ze zorgden voor de natuur. Er waren bos-,water- en zeenimfen. Ze zijn wel goddelijk, maar van lagere rang. Ze spelen geen erg grote rol in de mythen.
Ook zijn er nog drie wraakgodinnen. Erinyen noemen de Grieken hun. Als iemand een ander iemand vermoord, zorgden zij er voor dat diegene last kreeg van zijn of haar geweten.
Er is nog een Godin uit Ouranos bloed geboren. Kronos had de lichaamsdelen van zijn vader zo ver gegooid dat er een paar in zee waren gekomen. Uit de bloeddruppels die daarvan af kwamen werd Aphrodite geboren. Zij had rood haar en een bleke huid. Zij is godin van de liefde.


5. Kronos
Kronos was nu de oppergod. Hij maakte regels voor de bewoners. Iedereen moest zich daaraan houden. Het waren erg strenge regels. De Kyklopen en Honderdarmigen weigerden zich aan die regels te houden. Kronos was bang, net als zijn vader, dat zij zijn macht zouden ontnemen. Daarom gooide hij ze terug in Tartaros. Gaia was woedend. Ouranos had haar kinderen in de Tartaros gegooid en nou was Kronos degene die dat deed! Ze vertelde Kronos dat ook hij later ten val zou worden gebracht door zijn eigen kinderen. Kronos was niet bang, hij haalde zijn schouders op. Zijn moeder zei maar wat om hem bang te maken zodat hij haar kinderen uit de Tartaros zou halen. Maar daar trapte hij niet in.
Kronos trouwde met zijn jongste zus Rheia en bouwde een huis op de plek waar hij zijn vader had verslagen. Maar wat zijn moeder had gezegd zette hem toch aan het denken. Had zijn vader niet hetzelfde voorspelt? En Rheia, Rheia was zwanger. Negen maanden lang dacht Kronos na over wat hij zou moeten doen. Want het kind laten leven, kon wel eens het eind betekenen van zijn macht. Hij wist wat hij moest doen, maar het was vreselijk. Hij moest het kind opeten dan zou het nooit de kans krijgen hem van zijn macht te ontdoen.

Toen het kindje geboren was, Hestia heette zij, sloop hij dichterbij griste het kindje weg en at het op. Maar na een halfjaar werd Rheia weer zwanger. Ook dit kind, Hera genaamd, werd opgegeten. Dit gebeurde ook met Demeter, Hades en Poseidon. Na tien jaar was Rheia voor de laatste keer zwanger. Ze ging naar Gaia omdat ze niet wou dat dit kind ook opgegeten zou worden. Gaia wist was Rheia moest doen. Als het tijd werd om het kind ter wereld te brengen, moest Rheia naar het eiland Kreta gaan en daar het kindje baren. Kronos zou haar dan niet zien. En het kindje dus niet op kunnen eten.
Toen het zover was, ging Rheia naar een grot om zich te verstoppen en baarde het kind. Zeus heettte hij. Rheia bleef een dag en nacht. Drie nimfen zorgden voor haar. Later als Rheia terug naar Kronos zou gaan, Zouden zij voor Zeus zorgen. Rheia nam op de tweede dag afscheid van Zeus en de drie nimfen en ging terug naar Kronos. Kronos was achterdochtig, hij had heus wel gemerkt dat Rheia zwanger was, en weg was gegaan. Rheia gaf hem een steen in een doek gewikkeld. Kronos dacht dat dat het kind was en at het op. Zo werd Zeus gered.


6. Nog meer wraak
De drie nimfen zorgden goed voor Zeus. Toen hij groter werd, ging hij uit de grot en leerde van andere nimfen jagen, klimmen en zwemmen. Toen Zeus volwassen was geworden, vertelden de nimfen dat hij de zoon was van de Oppergod. En wat die had gedaan met zijn broers en zussen. Zeus was woedend. Hij vertrok onmiddellijk van het eiland om Kronos te grazen te nemen. Na een lange reis, kwam hij bij het huis waar Kronos en Rheia woonden. Zodra Rheia hem zag, sloot ze hem in haar armen. En Zeus wist dat dat zijn moeder moest zijn. Rheia en Zeus maakten plannen. En een paar dagen later voerden ze die uit.
Zeus klopte aan bij het huis van Kronos en vroeg aan Kronos of hij knecht mocht zijn van hem. Kronos nam Zeus aan en was zeer tevreden over hem. Bij een diner kwam Zeus aanzetten met een beker wijn. In die beker wijn zat braakmiddel, zodat Kronos zijn broers en zussen zou uitkotsen. De niets-vermoedende Kronos pakte de beker aan en dronk hem leeg. Kronos werd bleek en kotste al zijn broers en zussen uit. Kronos viel neer. Hij was te pakken genomen door zijn jongste zoon.

7. Zeus
Zeus was getrouwd met Hera en zij hadden drie kinderen: Hebe, Ares en Hephaistos. Maar Zeus had ook nog kinderen van andere vrouwen gekregen. Met Leto: Apollo en Artemis. Met Metis, de zus van Rheia, Athene. En met Maia Hermes (er word nergens vermeld wie Leto en Maia zijn).
Zeus had 9 relaties met godinnen en 14 met sterfelijke vrouwen. Ook met die vrouwen kreeg hij enkele kinderen. Er wordt zelfs gezegd dat Zeus een keer op een man verliefd is geworden, Ganymedes heette hij. Zeus veranderde zichzelf in een adelaar en ontvoerde de jongen. Meer is er niet over bekend.
Zeus was de god van het rechtspreken en van het weer. Daarom wordt hij vaak afgebeeld met een bliksemschicht. Vaak ook met een arend.
Alle goden en godinnen die uitgenodigt waren door Zeus mochten op dezelfde plaats wonen waar Zeus woonde. Die plaats was een berg en die berg heet Olympos en ligt in Thessalie. De berg is 2917 meter hoog. Bijna drie kilometer! Maar al die goden en godinnen zijn dan ook reuzen.

De naam Zeus betekent “Dias” wat weer “helder” of “stralend” betekend. De Grieken (Hellenen) hadden Zeus meer namen gegeven.
Zeus Soter: Beschermer van de stad.
Zeus Xenius: Beschermer van de vreemdelingen.
Zeus Philius: Schenker van de rijkdom.
Zeus Milichius: Beschermer van het recht.

Zeus is in het Romeins Jupiter.

8. Hera
Hera is de beschermster van het huwelijk. De huwelijksnacht van haar en Zeus duurde ongeveer driehonderd jaar.
Hera was erg boos op Zeus dat hij ook met andere vrouwen relaties had en daarom had ze bijna heel haar leven besteed aan het straffen van de vrouwen met wie hij relaties had. Het verhaal gaat dat Zeus Hera verkrachtte en dat Hera daarom wel met Zeus moest trouwen.
De favoriete stad van Hera is Argos en ze word vaak afgebeeld met een koe en een pauw. Hera zou een van de mooiste Griekse godinnen zijn in de mythen. Hera had ook een kind met een andere man maar wie dat is…
Heracles, een zoon van Zeus en Alcmene, haatte zij het meest. Zeus had haar een keer in de maling genomen, Hera had namelijk Heracles borstvoeding gegeven en toen Zeus haar vertelde dat dat niet haar eigen kind was verstootte zij het kind en door de melk die nog uit haar borst kwam ontstond de melkweg.

De romeinse naam voor Hera is Juno.


9. Hades
Hades is de god van de onderwereld. Daar woonde hij ook. In de Tartaros had hij de grond in drie delen verdeeld.
In het eerste deel had hij de mensen gestopt die hun leven besteed hadden aan liegen, moorden en andere slechte dingen.
In het tweede deel had hij de mensen gestopt die wel een keertje iets slechts deden, maar ook goede dingen hadden gedaan. Die mensen moesten voor altijd rond blijven zwerven, omdat ze zich niets herinnerden liepen ze rond met een eeuwige glimlach op hun gezicht. Zij worden vaak uitgebeeld als grijze schimmen, omdat men niet weet hoe dat eruit ziet.
In het derde deel woonden de mensen die in hun leven alleen maar goed hadden gedaan. Zij leefden in overvloed, nou ja leven, de mensen in de onderwereld waren allemaal dood.
Hades is getrouwd met Persephone, een heel mooi meisje. Zij leefde het ene halfjaar bij haar moeder en het andere bij Hades, omdat ze kapot van verdriet ging als ze de zon, vrolijkheid en haar moeder miste. Hades had een helm die hem onzichtbaar maakte en zijn naam betekend dan ook “onzichtbare”.
Hades heet in het Romeins Pluto of Dis.

10. Poseidon
Poseidon is de god van de zee. Hij had vaak last van humeur-wisselingen en als dat gebeurde was er storm op zee. Het wapen van Poseidon was een drietand. Hij stak hem soms in de zeebodem en daardoor ontstonden er aardbevingen in de zee, waardoor er weer tsunami’s ontstonden.

Poseidon was getrouwd met Amphitrite. Het verhaal gaat dat ze eigenlijk niet met hem wou trouwen, maar Poseidon stuurde een dolfijn die de hele dag tegen haar zei dat Poseidon geweldig was. Poseidon was geen erg knappe god, maar Amphitrite trouwde toch met hem.

Poseidon en Amphitrite kregen drie kinderen: Benthesicyme, Triton en Rhode.

Maar ook Poseidon had vele andere kinderen met andere vrouwen.

Hij wordt vaak afgebeeld op een gouden kar met witte paarden ervoor.
Poseidon had ook vissenstaart. Poseidon had een paleis onder zee gemaakt dat helemaal uit koraal, schelpen, parels en zeewier bestond.

De romeinse naam voor Poseidon is Neptunus.


11. Demeter
Demeter is de godin van het graan en landbouw. Ze werd vaak afgebeeld met korenhalmen in haar armen. De dochter van Demeter is de vrouw van Hades. Dat kind had ze gekregen samen met Zeus. Demeter was zo gesteld op haar dochter dat ze het niet kon verdragen dat ze bij haar weg moest en liet al het groen in de wereld verdorren. Dat is de wintertijd. Maar in de lente, zomer en herfst is Persephone wel bij haar moeder. En leefde het groen wel.
De Romeinse naam voor Demeter is Ceres.

12. Hestia
Hestia is de godin van de haard en het eerste kind van Rheia en Kronos. Ze had gezworen dat ze altijd maagd zal blijven en dat is haar gelukt. Ze had de kunst van het huizen bouwen uitgevonden en ze nam nooit deelname aan ruzies of oorlogen. Hestia is de meest menslievende en oprechtste godin.
Hestia was natuurlijk geen moeder en ook niet getrouwd omdat ze maagd was. Hestia word ook wel Hestria genoemd.
Hestia’s Romeinse naam is Vesta.


13. Bronvermelding
internet
www.[mythenpagina].nl
www.geschiedenisvoorkinderen.nl
boeken
De strijd van de Titanen, Simone Kramer

Nawoord
Ik vond het erg leuk om aan dit werkstuk te werken. Soms had ik moeite met informatie vinden, maar ik wist zelf ook al veel van Griekse goden en godinnen, dus dat kwam voor elkaar. Ik heb dit werkstuk helemaal alleen gemaakt, maar het is best mooi geworden. Ik denk dat ik wel verder in dit onderwerp in ga, want ik vind het een leuk onderwerp. Als ik sommige stukjes las op een site of in een boek, was ik verbaasd, dat er zoveel goden en godinnen zijn! Sommige zijn niet eens bekend. Ik ben erg trots op mijn werkstuk.

REACTIES

T.

T.

coolllllll! man ik heb deze teks(griekse goden) nog nooit leuk gevonden
dank julie wel!
tekel:-)
:)

11 jaar geleden

G.

G.

Je hebt me heel erg geholpen bij mijn werkstuk.

10 jaar geleden

A.

A.

Leukkk! Thanks

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.