ADVERTENTIE
Is jouw geschiedenisleraar de allerbeste?

Geef hem of haar dan op voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar van het Rijksmuseum. De deadline voor aanmeldingen is 31 maart 2020.

Geef je leraar op!

Inleiding
Om dit verslag te duidelijker te maken heb ik de geschiedenis van de VS kort samengevat.
Rond 1492 ontdekten de Europeanen Amerika.
Hun doel was om India te bereiken voor de specerijen en handel, maar ze kwamen in Amerika aan. Zonder dat de Europeanen er weet van hadden hebben zij de oorspronkelijke bewoners van Amerika de Indianen uitgeroeid. De aanleiding van deze uitroeiing was omdat de Europeanen dicht op dieren leefden en zo kregen zij ziektes.
Deze ziektes waren besmettelijk, de Europeanen gaven het over aan de Indianen.


De Indianen leefden allemaal dicht op elkaar en hierdoor overleden de Indianen.
1619. De eerste slaven worden door Nederland naar de VS gebracht.
1669. Er komt een wet die slavenhandel toestaat, de slaven waren nodig voor de katoen plantages in het zuiden van de VS.
In de 18e eeuw streden de Fransen en Engels om het nieuwe continent Amerika.
Deze oorlog duurde 7 jaar van 1756 tot 1763, deze strijd werd gevoerd op zee en op vast land. Uiteindelijk er een vredesverdrag getekend namelijk het verdrag van Parijs. De Engelsen wonnen de strijd uiteindelijk. Na deze oorlog leden de Engelsen op financieel vlak zware verliezen, de gevolgen hiervan waren dat ze de belasting invoerden.
In 1773 voerden de Engelsen de ‘tea act’ in hierdoor waren de Engelsen in de VS verplicht Engelse thee te kopen. De Engelsen waren hier niet blij mee, ze kleedden zich als Indianen en bestormden de Engelse schepen en gooiden alle thee in de zee.
De Engelse kolonisten wonen de oorlog en George Washington werd de eerste president in 1789. Het noorden van de VS ontwikkelde zich industrieel. In het zuiden waren de katoen plantages het belangrijkst. Op 4 juli 1776 werd de Onafhankelijkheidsverklaring afgekondigd. Hierin zeiden de kolonisten dat de burgers zelf de baas zouden moeten zijn. In 1783 sloten de kolonisten vrede met Engeland. Door steun van Frankrijk, Spanje en de Republiek der Zeven Nederlanden hadden de koloniën zich vrij gevochten. De leider van de kolonisten was George Washington.De koloniën spraken af dat ze samen een land zouden worden. Zo ontstond de VS (Verenigde Staten van Amerika). George Washington werd dus de eerste president van de VS, de VS kreeg tevens een wet.
1800. VS heeft 4 miljoen inwoners waarvan 800.000 slaven.
1808. Slavenhandel word afgeschaft, de slavernij gaat door. In de VS vluchtten de slaven van het zuiden naar het noorden van de VS. Het noorden van de VS was tegen slavernij, maar het zat niet te wachten op gevluchte slaven.
1820.Opleving van het Christelijke geloof en abolitionisme tegen slavernij.
1854. Er wordt goud gevonden in San Francisco in de deelstaat Californie, mensen uit de hele wereld trekken massaal naar de VS. Het tijdperk van de ‘Goudkoorts’ begint.
Dit verslag gaat over de goudkoorts die heerste in de VS, dit was een belangrijke tijd in de VS. Een nieuw hoofdstuk in de rijke geschiedenis van de VS.
De Goudkoorts
25 januari 1848, een van de werknemers van de Zwitserse Johan August Sutter, bezig voor een molen die hij bouwt voor zijn baas. Tijdens het graven vindt hij een goud klomp, opgewonden gaat hij naar het kantoor van zijn baas Sutter. Sutter wil dit strikte geheim houden als hij dit hoort, gedachten spoken in hem rond wat hij wel niet kan doen met het goud. Een aantal maanden lijkt het goed te gaan, sterke verhalen doen de ronde maar deze worden verklaard als onzin. Dat verandert als in San Francisco, Samuel Brennan in ‘actie’ komt. Als hij achter komt dat er goud in de grond bij Sutter zit, koopt hij alle schoppen, houwelen en andere benodigde gereedschappen. Hij brengt de gereedschappen onder in kleine winkeltjes, vervolgens giet hij wat goudstof in een fles, en rijd daarmee als een bezetene door de straten van San Francisco. Schreeuwend dat er een enorme goudmijn is gevonden. Het goudstof moet voorstellen als bewijsstuk.
19 augustus 1848. De New York Herald, de eerste grote krant meldt dat er goud is gevonden in Californie. Op 5 december 1848 bevestigt James Polk, de president, de ontdekking van het goud in een toespraak tot het congres. De gehele mensheid trekt massaal naar het ‘gouden land’. In de eerste drie maanden van 1849 bereiken 17.000 goudzoekers, per boot Californie. De eerste goudzoekers kwamen uit Californie de eerste goudzoekers noemt men ’forty-niners’ dit is afgeleid van het jaar 1849. In de tien volgende jaren neemt het inwonersaantal van Californie toe van 90.000 tot ca. 400.000. Er is geen toestemming nodig om te graven, er zijn geen toezichthouders, er is geen belasting en er zijn geen regels. Het rijkdom licht hier voor het oprapen. Volgens een aantal bronnen werden de eerste maanden voor meer dan een half miljoen dollar aan goud opgegraven.
Het grootste probleem is de reis. Het is een feit, een keus tussen twee kwaden: de gevaarlijke oversteek per schip of de barre, harde tocht over land. De reis per schip, veelal bevaart door de goudzoekers uit de oostelijke staten. Deze voert rond de zuidelijke ‘tip’ van Zuid- Amerika en neemt meer dan zes maanden in beslag. Ziektes en verveling eisen hun tol, bovendien liggen de schepen soms door windstilte wekenlang stil op zee. Eenmaal in Californie is het nog niet voorbij. De eerste goudzoekers hadden de ‘goudaders’ voor het uitzoeken en konden het werk uitsteken alleen af of in kleine groepjes. Zij trokken van rivier naar rivier, steeds op zoek naar een nog betere goudader. Maar het goud raakt toch een keer op, en de goudzoekers groeien. De nieuwkomers weten vaak niets van de situatie, zij moeten wel samenwerken om hun doel te bereiken want het goud zit steeds dieper naarmate het opraakt. Dat is de aanleiding waarom ze bij elkaar gaan wonen in kampen, en die groeien vervolgens uit tot steden als Sacramento en Stockton. De situatie was slecht, de slaap barakken waren veel te klein, mensen waren smerig en douchten zich dagen lang niet. Zonder toeziend oog van overheid, familie of enige andere vorm van autoriteit overleden de goudzoekers. Het leven bestond opdat moment uit gokken, prostitutie, alcohol. De fortuinen die doordeweeks zijn opgebouwd worden daar net zo makkelijk weer uitgegeven. De mensen begonnen een eigen winkeltje en verdienden hier veel aan, de winkeliers werden betaald met goud die dienden als betaalmiddel. In de tijd van deze goudkoorts bloeide Californie economisch op zo werden er wegen, kerken, scholen, spoorwegen gebouwd. Door deze economische bloei werd Californie uiteindelijk een staat in1850.
Echter de goudkoorts had niet alleen goede gevolgen maar ook negatieve gevolgen. Native Americans (oorspronkelijke Amerikanen) werden slachtoffer van ziektes, honger, volkerenmoord aanslagen. Racisme was ook aanwezig, De criminaliteit en moorden waren hoog, er werd namelijk gevochten voor het goud. Er waren goudzoekers bij die al jaren naar goud aan het zoeken waren en deze goudzoekers konden het niet accepteren als nieuwkomers goud vonden, hiervan was het gevolg dat de criminaliteit steeg. Ook het milieu was een probleem er waren giftige chemicaliën.
Foto: Goudzoekers graven een rivierbedding nadat het water is doorgeschakeld naar een sluis,
Veel mensen werden niet echt rijk. Vele mensen kwamen om in Californie door honger, ziektes en natuurlijk waren veel goudzoekers slachtoffer van criminaliteit. De tochten waren voor veel mensen ook niet te doen, heel veel mensen stierven ook onderweg naar Californie. De goudkoorts eindigde uiteindelijk in 1956. Er is geschat dat meer dan 300000 mensen kwamen naar Californië tussen de jaren 1848 en 1854.
In 1850 had Californië genoeg inwoners om een staat te worden, en 4 jaar later werd Sacramento de hoofdstad van de nieuwe staat. De goudkoorts lokte nog 15 jaar goudzoekers naar Californië, en in die tijd beleefde de staat zowel goede als slechte economische tijden. De transcontinentale spoorweg werd voltooid, handel en industrie kwamen tot bloei, de landbouw werd op grote schaal ontwikkeld en immigranten stroomden gestaag binnen. Deze nieuwe immigranten waren niet meer op zoek naar goud, ze zochten iets met meer zekerheid voor de toekomst.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

Ik ben deze informatie dankbaar, omdat vorig jaar zat ik in groep 8 en deez ik mijn werkstuk over het Wilde Westen. Een hoofdstuk deed ik over de goudkoorts en deze informatie heeft me best wel geholpen

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Haha letterlijk vertaald uit het engels. Klopt van geen kant. Maar de info is wel handig.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast