ADVERTENTIE
Meer kans op slagen?

De gouden tip van docenten: oefen met oude examens. Eindexamensite.nl helpt je daarmee. Via die tool kun je oude examenopgaven oefenen en krijg je feedback over welke onderdelen je nog niet beheerst. Zo leer je super efficiënt. Maak nu een gratis proefaccount of gebruik de kortingscode '5EURO'.

Nu oefenen!

Het streven van Gandhi naar onafhankelijkheid van India, langs de weg van geweldloos verzet.Gandhi was geboren op 2 oktober 1869 in het plaatsje Pordanbar. Gandhi was 4de en laatste kind van zijn ouders. Zijn bijnaam was Mahatma dat betekend sterke ziel. Hij was Hindoe en hoorde bij de Banyankaste, een kaste van zakenlieden. Gandhi werd naar Engeland gestuurd om rechten te gaan studeren. Hij was daar diep onder de indruk van de westerse cultuur. Hij paste zich helemaal aan de Engelse mode. Op een dag las hij een boek over het christendom daarin stond dat het gebruik van geweld bij het gebruiken bij een doel slecht is. En dat herkende Gandhi want in het Hindoe geloof is geweldloos verzet erg belangrijk.

Gandhi ging werken als advocaat in Zuid-Afrika na zijn studie. Gandhi kwam er achter dat hij altijd Indiër zou blijven ook al paste hij zich helemaal aan de westerse cultuur aan. In Zuid-Afrika woonden er ongeveer 10000 Indiërs die allemaal wisten wat discriminatie was. Daar had ook Gandhi mee te maken. Hij zat in de trein en kon zich zelf als advocaat een eerste klas treinkaartje veroorloven. Hij zat heerlijk te lezen tot dat er een blanke passagier langs kwam. Hij riep de conducteur en Gandhi moest van zijn plaats af en naar de derde klas verhuizen. Dat weigerde Gandhi en werd toen uit de trein gegooid. De Britse kolonisatoren maakte het Gandhi en de Indiërs erg moeilijk. Toen besloot hij zich in te zetten voor de belangen van de Indiërs en te strijden tegen discriminatie. Dat lukte met succes in India. Het lukte Gandhi goed om te strijden met geweldloos verzet zoals hongerstakingen en pamfletten uit te delen en voorstellen voor verandering in de wet. Hij vond das als er een discriminerende en onrechtvaardige wet was, mocht je je daartegen met burgerlijke ongehoorzaamheid verzetten.Hij organiseerde massavergaderingen, krantenartikelen, protestoptochten, dat waren zijn strijdmiddelen. Hij kwam er door in de gevangenis maar zette gewoon door. Tijdens de eerste wereldoorlog ging hij terug naar India en daar viel hij al meteen op. Door zijn denken en uiterlijk. Hij had geen westerse kleding meer aan en dat had hij ook voorgoed vaarwel gezegd. Hij was de enige die bij de congrespartij er zo uitzag. Voor vele Indiërs was Gandhi een echte leraar. India wilde zelfbestuur met een eigen parlement.Ze waren nationalistisch want ze wilde hun eigen volk in 1 land.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.