Inleiding Dit werkstuk gaat over de Vietnam-oorlog. Ik zelf weet nog helemaal niets over dit onderwerp. Ik heb wel eens zo’n film op tv gezien over stoere soldaten die de vreselijkste dingen met hun vijand doen, maar ik wil wel eens weten waarom ze dat deden. En wat waren de gevolgen van die oorlog enz.. Ik heb van tevoren een hoofdvraag en een aantal deelvragen opgesteld. Uiteindelijk in de conclusie zal ik daar antwoord op geven.
HOOFDVRAAG: Wat was het doel van de oorlog?
DEELVRAGEN: 1. Waardoor ontstond de oorlog? 2. Wie deden er aan de oorlog mee en wie waren uiteindelijk de winnaars? 3. Wat waren de gevolgen van de Vietnam-oorlog?
Hoofdstuk 1. De strijd tegen de Vietnam kwam voort uit een diepe angst voor het Russische communisme. In die tijd waren de Geallieerden (de VS met name) een samenwerkingsverband aan gegaan tegen Nazi-Duitsland. In 1944 al begonnen de Geallieerden en de Russen te overleggen wat er na de Tweede Wereldoorlog zou moeten veranderen in het ‘kapotgeschoten’ Europa. Het was natuurlijk wel duidelijk dat het continent helemaal in puin lag en niet voor zichzelf kon zorgen. En bovendien moest worden voorkomen dat Duitsland ooit nog zo sterk zal worden als in die tijd. In 1945 werd Duitsland opgesplitst in 2 delen, het westelijke deel onder de leiding van de Geallieerden en het oostelijke deel onder leiding van het communistische Rusland. Berlijn kreeg dezelfde oost-west verdeling. Na Roosevelt’s dood in 1945 werd Harry S. Truman president van de VS. Hij onderhandlelde met Stalin over de toekomst van Oost-Europa. Dit gebied was nu bezet door Russische troepen. Had Stalin, die bekend stond als een tiran, Polen en andere landen nou bevrijd of juist bezet? Truman drukte Stalin tot het uiterste en dreigde zelfs de Amerikaanse hulp aan het kapotgeschoten Rusland stop te zetten, maar Stalin gaf niet op en hield de landen zoals Polen koppig gewoon bezet.
Hoofdstuk 2 De Koude oorlog kon beginnen. De voorzichtige vriendschap met Rusland was na deze crisis volledig verdwenen. Churchill kondigde in 1946 aan dat er een ‘iron curtain’, een ijzeren gordijn was gevallen over Europa. Door twee compleet verschillende visies. Door het Democratische Amerika en het Communistische Rusland. In 1947 kwam het idee van ‘contaiment’ dat betekent inperking van de communistische invloeden voor het eerst naar voren. Dat idee zal direct leiden tot de Vietnam-oorlog. Amerika moest volgens dat idee alle mogelijke maatregelen nemen om verspreiding van het communisme tegen te gaan. Zonodig met militaire maatregelen waar nodig. De eerste test van containment was in 1948, toen Stalin besloot West-Berlijn van het Westen af te sluiten. Gedurende ruim een jaar vlogen de Amerikanen daarom het benodigde voedsel de stad in, waarna Stalin verslagen de blokkade ophief. In 1949 kreeg de Sovjet Unie de beschikking over de atoombom en werd China communistisch, wat de angst voor het communisme bij Amerikanen alleen maar versterkte. In 1950 viel het door Rusland gesteunde Noord-Korea het door de VS gesteunde Zuid-Korea aan, waardoor de tweede test van containment kon beginnen. Amerika stuurde soldaten naar Korea om de situatie weer te stabiliseren maar ging te ver toen ze de Noord-Koreanen terugdreven tot de Chinese grens. China reageerde door snoeihard honderdduizenden troepen op de Amerikanen af te sturen, waarna beide partijen in 1951 weer bij de oude grens tussen Noord- en Zuid-Korea zaten; in 1953 werd de oorlog formeel beëindigd.
Hoofdstuk 3 Tussen 1945 en 1954 hadden de Fransen( die voor de Tweede Wereldoorlog van Vietnam een kolonie hadden gemaakt een extreem bloedige oorlog in het alnd uitgevochten met de Vietminh. Dit was een communistische groep onder leiding van Ho Chi Minh die de vrijheid wilde. Amerika had in deze oorlog een groot deel gefinacieerd, maar de Franzen werden toch bij Dien Bien Phu verslagen werden. De twee partijen in de Vietnam kwamen overeen Vietnam tijdelijk in tweeën te delen en in 1956 vrije verkiezingen te houden. De Amerikanen installeerden een Veramerikaniseerde Vietnamees genaamd Ngo Dinh Diem in Zuid-Vietnam, maar de Vietnamezen accepteerden hem niet. Toen de Amerikanen daarna weigerden de verkiezingen in 1956 te laten doorgaan, begonnen Vietnminh guerilla’s uit het zuiden openlijk te demonstreren.
Hoofdstuk 4 Toen John F. Kennedy in 1960 president van de VS werd , gimg hij het verband met de contaiment nog even goed te laten blijken. En besloot dat Vietnam daarvoor dé manier was. Hij stuurde daarvoor Amerikaanse Soldaten naar het land, waaarvan er in 1961 al ruim 3200 waren en in 1963 al 16.000. Toen was de Vietnam-oorlog eigenlijk al een feit.
Hoofdstuk 5 Begin 1965 waren er 23.000 Amerikaanse soldaten in Vietnam, maar de meeste van de soldaten waren nog steeds vrijwilligers. Dit zou snel veranderen als de oorlog escaleerde. Johnson, de inmiddels nieuwe president omdat John F. Kennedy was overleden, Wilde winnen in de Vietnam maar wilde dat zonder al te veel politieke gevolgen dat voor mekaar krijgen. Hij begon bommenwerpers naar de Vietnam te sturen. Het was de bedoeling dat ze zowel Noord- als Zuid-Vietnam gingen bombarderen. Dit koste veel mensen, waaronder de meerderheid burgers, het leven. Maar de Vietcong ging hierdoor alleen maar harder vechten dus de luchtoorlog bleek niet voldoende. Daar kwam bij dat de basis waar de bommenwerpers gestationeerd werden beschermt moesten worden . Dit is een zeer moeilijke zaak als de vijand echt overal om je heen aan kan vallen. En zich zonder problemen als burger kan vermommen. De grootste basis werd beschermt door ruim 24.000 man en andere bases werden ook door ongeveer evenveel soldaten beschermt.
Hoofdstuk 6 Tussen 1965 en 1968 werd de Amerikaanse aanwezigheid in Vietnam steeds verder opgebouwd en begon de Vietnam-oorlog andere vormen aan te nemen: naast bombarderingen moest nu ook worden verdedigd. De aanvallen van de Vietcong werden namelijk steeds zwaarder. In 1965 waren er 184.300 troepen en 636 Amerikaanse slachtoffers, In 1968 waren er 536.000 en ruim 30.600 Amerikaanse doden. De media begon zich toen ook al te bemoeien met de oorlog. De positieve kant begon er zo wel af te vallen voor de media. De critici begon. De tv, met name de grote zenders, begonnen vragen te stellen over Johnson’s politiek ten opzichte van de Vietnam. De berichtgevingen werden steeds onnauwkeuriger, waardoor de ten onrecht indruk ontstond dat Amerikaanse soldaten gruwelijke moorden pleegden, er geen overwinningen geboekt werden, en dat Amerika niet was opgewassen tegen de oorlog in Vietnam.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
H.
H.
mooi werkstuk knoeperd/...
20 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
echt een goed werkstuk ik heb er veel van overgenomen!!!!!
thanxxxxx
bye jan
20 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
hoi Erik,
het lijkt me een goed werkstuk wat je gemaakt heb ,dat ik zeker wel kan gebruiken.alleen wilde ik je het volgende vragen : je hebt deelvragen gemaakt . worden die in de hoofdstukken die jij gemaakt hebt beantwoord? want dat kan ik er niet goed uithalen.
zou je me dit even willen laten weten?
alvast bedankt.
groetjes Mandy
18 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
ik heb er veel van geleerd maar wat mandy vroeg is bij mij ook een ?
11 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
leuk werkstuk maar ga er voortaan wat verder op je deelvragen in. anders is het het kopiëren niet waard.
froetjes rob
10 jaar geleden
Antwoorden