De Tweede Wereldoorlog

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1917 woorden
  • 3 juni 2004
  • 321 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
321 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Inhoud

1. Inleiding

2. De Tweede Wereld Oorlog

3. Adolf Hitler

4. De Belangrijkste Personen uit de 2e Wereld Oorlog

5. Anne Frank

6. Slot en Overige Informatie

Inleiding

Hallo, ik hou mijn werkstuk over de Tweede Wereld Oorlog. Omdat het een belangrijk punt in onze geschiedenis is!!. Ik heb de volgende onderwerpen gekozen: Ten eerste het onderwerp De Tweede Wereld Oorlog, Omdat het daar eigenlijk over gaat dit werkstuk, Adolf Hitler, daar heb ik een apart hoofdstuk over gemaakt omdat het een hele bekende man in onze geschiedenis is, En een hoofdstuk met alle belangrijke personen die in de Tweede Wereld Oorlog hebben meegeholpen, en het laatste hoofdstuk is Anne Frank, omdat we van haar haar dagboek hebben gevonden, waar heel veel informatie in staat, verder in dit werkstuk leest u daar meer over. Ik hoop dat u dit een interessant/mooi werkstuk vind.

Hoofdstuk 2: De Tweede Wereld Oorlog

De Eerste Wereldoorlog is al een aantal jaren voorbij. Het gaat niet goed met Duitsland, De mensen zijn arm en hebben vaal geen werk. Dan komt Adolf Hitler in 1933 aan de macht, hij maakt een nieuwe partij de :NSDAP. (Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij). Hitler belooft de Duitsers betere tijden. Hij reist door het hele land om toespraken te houden voor de mensen. In die toespraken vertelt bij waarom het zo slecht gaat met Duitsland. Volgens Hitler zijn vooral de joden de schuld van alle ellende. Zij hebben de beste baantjes ingepikt en verdienen volgens Hitler het meeste geld van iedereen. Hitler geeft ook andere groepen mensen de schuld van alle ellende: homoseksuelen, zigeuners en gehandicapten. Alleen de Duitsers zijn goed zegt Hitler. Met die anderen kunnen we niks beginnen. Steeds meer mensen gaan Hitler geloven omdat ze genoeg hebben van de armoede. Ze willen betere tijden en denken dat Hitler hen daarbij kan helpen. De joden worden voortaan gediscrimineerd. Ze krijgen een gele Davidster (jodenster) op hun jas . Zo kan iedereen zien dat het joden zijn. Er komen overal bordjes te hangen met daarop verboden voor joden. De macht van Hitler neemt toe. Hij wil van Duitsland een groot en sterk land maken. Dankzij Hitler krijgen veel Duitsers weer werk. Dat komt omdat er veel wapens gemaakt moeten worden voor de oorlog. In korte tijd maken de Duitsers zich klaar voor de verovering van andere landen. In mei 1940 wordt Nederland aangevallen. In vijf dagen tijd wordt ons land ingepikt. Voor ons land is dit het begin van een lange periode vol armoede, angst en onzekerheid. De Duitsers hebben in die tijd de macht in Nederland. Ze bepalen ook wat voor voedsel er in de winkels ligt. Verder komen er nieuwe regels en wetten. Wie zich niet aan die nieuwe regels houdt, wordt hard aangepakt. De meest Nederlanders voelen zich machteloos. Ze kunnen bijna niets doen tegen de Duitsers. Sommigen verzetten zich ertegen, maar dat is gevaarlijk. Als de Duitsers merken dat je zij het verzet hoort wordt je opgepakt en zwaar gestraft. Maar er zijn ook Nederlanders die zich bij de Duitsers aansluiten. Ze richten een partij op die lijkt op de Duitse NSDAP hij heet de NSB (Nationaal Socialistische Beweging). Deze partij heeft dezelfde ideeen als Hitler over joden en andere zogenaamd minderwaardige mensen. In mei 1945 wordt Nederland eindelijk bevrijd door Engelse, Amerikaanse en Canadese soldaten. We noemen ze de geallieerden. Ze komen aan wal bij de Normandische kust in Frankrijk. Van daaruit wordt West - Europa van de Duitsers bevrijd. Iedereen is dolgelukkig dat het allemaal voorbij is. Maar er is ook veel verdriet. Veel mensen hebben familieleden verloren. Als de Duitsers zijn verslagen, wordt pas goed duidelijk wat ze in al die jaren hebben gedaan. Ze hebben miljoenen joden vermoord in speciale concentratiekampen.

Hoofdstuk 3: Adolf Hitler

Op 20 April 1889 in Braunau aan de Inn in Oosterijk werd Adolf Hitler geboren. Zijn vader was Alois Hitler, douanebeambte. Op de lagere school was Hitler een hele goede leerling, maar op de middelbare school was hij er lui. Hij bleef één keer zitten, en ging uiteindelijk zonder diploma van school. Tot zijn 18de leefde Hitler van het geld van zijn moeder, en deed zelf bijna niets. Op zijn 19de Hitler naar Wenen om daar voor kunstschilder opgeleid te worden. Hij werd niet toegelaten tot de kunstacademie. Toen hij probeerde een opleiding voor architect te volgen werd hij niet toegelaten omdat hij geen diploma van de middelbare school had. Tussen 1907 en 1913 woonde Hitler in Hotels in Wenen. Hij verdiende geld met het tekenen van Brieven die een vriend van hem voor hem verkocht. Ook kreeg hij nog geregeld geld van zijn moeder. Toen zijn moeder overleed kreeg hij geld van een tante. Hij maakte zijn familie wijs dat hij tot kunstschilder werd opgeleid. In 1913 vertrok Hitler naar Munchen een plaats in Duitsland. Voor het Oostenrijkse leger was hij afgekeurd, maar voor het Duitse leger werd hij goedgekeurd. Hij ging daar vrijwillig in dienst toen de
EERSTE WERELDOORLOG begon. Hij kreeg aan het front in de oorlog drie onderscheidingen, hij moest dus wel een goede soldaat geweest zijn. De Duitsers verloren de oorlog, waardoor ze verdrietig en boos waren. Hitler werd Vormingsofficier (hij moest onderzoeken wat er zoal in alle politieke partijen gebeurde). Toen werd hij gevraagd of hij in het bestuur van de DAP wilde. De partij kreeg al snel een andere naam, NSDAP (Nazi partij). Hitler was daar leider van. In 1933 ging de NSDAP alleen regeren. De jodenwetten begonnen. Op 30 April 1945, (De Duitsers hadden de oorlog verloren) schoot Hitler zichzelf dood. Zijn vrouw Eva Braun vergiftigde zichzelf, en stierf later. Daarvoor hadden Adolf en Eva hun zes kinderen al vergiftigd.

Hoofdstuk 4: De Belangrijkste Personen

Hitler. Hitler had als soldaat in de Eerste wereldoorlog gevochten. In 1933 greep hij de macht in Duitsland. Hij noemde zichzelf tot leider van Duitsland. (Der Fürher). Hij begon de oorlog in Europa. Ook was hij verantwoordelijk voor de dood van zes miljoen joden. Winston Churcill was tijdens de eerste wereldoorlog al minister van marine geweest en werd in 1940 minister-president van Engeland. Onder leiding van Churchill ging Engeland tegen Duitsland vechten in de tweede wereldoorlog. Roosevelt was toen de president van Amerika. Hij had Nederlandse voorouders. Hij was verlamd geraak waardoor hij niet meer kon lopen. Hij zorgde ervoor dat Amerika een sterk leger kreeg, dat Europa kon bevrijden van Duitsland.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Hitler. Hitler had als soldaat in de Eerste wereldoorlog gevochten. In 1933 greep hij de macht in Duitsland. Hij noemde zichzelf tot leider van Duitsland. (Der Fürher). Hij begon de oorlog in Europa. Ook was hij verantwoordelijk voor de dood van zes miljoen joden. Winston Churcill was tijdens de eerste wereldoorlog al minister van marine geweest en werd in 1940 minister-president van Engeland. Onder leiding van Churchill ging Engeland tegen Duitsland vechten in de tweede wereldoorlog. Roosevelt was toen de president van Amerika. Hij had Nederlandse voorouders. Hij was verlamd geraak waardoor hij niet meer kon lopen. Hij zorgde ervoor dat Amerika een sterk leger kreeg, dat Europa kon bevrijden van Duitsland.

Leopold 3 en koningin Wilhelmina. Leopold werd in 1901 geboren. En in 1939 probeerde hij samen met koningin Wilhelmina de vrede te bewaren. Dat lukte niet, want na een poosje begon de tweede wereldoorlog. Na een tijdje moest hij zich overgeven aan de Duitsers in het kasteel Wijnendale op 28 mei 1940. Wilhelmina wilde eigenlijk bij haar volk blijven maar hier was zij niet veilig. Ze ging op 13 mei 1940 naar Engeland. En haar dochter Juliana vertrok samen met Beatrix en Irene naar Canada waar zij veiliger waren. Ze praatte door de radio en sprak haar volk moed in. Op 13 maart 1945 keerden zij weer terug. Stalin was de leider van de Sovjet-Unie. Hij zorgde ervoor dat de Sovjet-Unie een sterk land werd in de wereld. Dit kostte veel mensen het leven want Stalin ging altijd grof te werk. Dit waren eigenlijk alle Belangrijkste personen van de tweede wereldoorlog.

Dit wil je ook lezen:

Hoofdstuk 5. Anne Frank

Er is nog een belangrijk persoon en dat is Anne Frank; het joodse meisje. Het duidelijkste voorbeeld hoe erg de oorlog was. Zij beschreef in haar dagboek hoe erg de oorlog er voor haar en haar familie uitzag. Zij is ook zeker één van de belangrijkste personen.

Op 12 juni 1929 werd Anne Frank geboren in Frankfurt am Main in Duitsland. Haar ouders heten Otto en Edith Frank. De oudste zus van Anne is Margot. Ze is geboren op 16 februari 1926 ook in Frankfurt net als Anne. Ze zijn liberaal-Joods. Dat wil zeggen dat ze leven volgens de tradities van de Joodse godsdienst, maar dat ze niet streng gelovig zijn. De familie Frank is Duits, ze spreken en lezen boeken in het Duits. In het jaar waarin Anne wordt geboren gaat het slecht in Duitsland. Er zijn heel veel mensen zonder werken ze leven in armoede. Aldof Hitler is de leider van Duitse Arbeid Partij. Hij vond joden slecht hij zei tegen het volk: dat ze gemeen waren en ons werk stalen. De joden werden vervolgd dat was een slecht teken voor de familie Frank. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland aan. De Duitsers willen weten wie er Joods is. De Joden krijgen een stempel met een J in hun paspoort en ze moeten een gele ster op hun kleren dragen. Veel dingen werden voor Joden verboden zoals boodschappen te doen of ’s avonds op straat te zijn. De
Nederlanders durfden niets te zeggen. In de herfst van 1941 kregen de Joden te horen dat ze niet meer naar school mochten. Ze moesten naar een school die was voor Joodse kinderen. Anne had altijd op school een goed rapport alleen met rekenen had ze veel moeite. Op haar dertiende verjaardag, op 12 juni 1942, kreeg Anne Frank haar eerste dagboek. Ze had niet echte vriendinnen waaraan ze alles aan kon vertellen. Ze maakte van het dagboek een soort vriendin waar ze alles aan kon vertellen ze noemde haar dagboek `Kitti`. Ze schreef alles op in haar dagboek. Op een dag krijgt de zus van Anne, `Margot` een oproep van de politie om zich bij hen te melden. Ze moet naar Duitsland. Haar familie besloot daarom te gaan onderduiken. Op 6 juni 1942 ’s morgens vroeg verlaat de familie Frank hun huis aan de Merwedeplein. Hier hebben ze acht jaar gewoond. De meeste spullen moesten ze achterlaten ook de kat van Anne. Ze moesten hun huis achterlaten omdat de Duitse soldaten op zoek zijn naar Margot. Ze vertrekken naar een huis met nog meer onderduikers. Anne besloot dat haar dagboek haar enige vriendin zou zijn in het achterhuis. Ze mochten omdat ze Jood was geen gebruik maken van bus, tram of auto. Familie Frank moets lopen naar het achterhuis (hun onderduik adres.) Als ze op straat lopen vertellen haar ouders van het hele onderduikplan. Het Achterhuis staat aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam. Met behulp van een draaikast konden ze in het achterhuis konen. Haar vader ging niet in het achter huis. Hij moest naar het mannenkamp. Anne, Margot en Edith Frank zaten in het Achterhuis. Twee jaar verbleven ze in het Achterhuis. Hier schreef Anne haar dagboek. In augustus 1944 werden de onderduikers gearresteerd en afgevoerd. Anne Frank kwam via de kampen Westerbork en Auschwitz in het kamp Bergen-Belsen terecht. Daar stierf zij in maart 1945 op 13 jarige leeftijd, Nu licht Anne Frank in een van de massagraven in Bergen – Belsen.

Otto Frank heeft de oorlog helemaal overleeft. toen hij weer in Amsterdam kwam, ontdekte hij dat het daghoek en de fotoalbums nog bewaard zijn gebleven.Hij leest in Anne’s dagboek dat ze na de oorlog schrijfster of Journalist wilde worden. Ook wilde ze een boek over het onderduiken schrijven. Otto Frank besliste om het boek uit te geven. In 1947 verschijnt het boek ook in het Nederlands. Tot nu toe is het boek in 55 verschillende talen en er zijn 30 miljoen exemplaren van gedrukt. Otto Frank overleed op 19 augustus 1980 op 91-jarige leeftijd. Anne’s dagboek-papieren gaf hij aan de Nederlandse staat. Omdat Anne De Tweede Wereld Oorlog zo goed beschrijft is zij het symbool van de Joden geworden.

Slot

Dit was het einde van mijn werktuk, ik hoop dat u het een mooi/interessant werkstuk vond. Ik heb mijn informatie van de zoekmachine Google gehaald onder de zoekwoorden: Hitler, Tweede Wereld Oorlog, Anne Frank, Otto Frank, Enz. Mijn Plaatjes heb ik ook van Google onder de zoekwoorden: Hitler, Hakenkruis, Otto Frank, Anne Frank.

REACTIES

S.

S.

bij de zin: Frank moets lopen dat is de zin maar het moet zijn Frank moest de s en de t zijn omgedraaid?????

16 jaar geleden

T.

T.

dankje wel door jou werkstuk is de myne gered stond op het punt een 1 te halen en nu heb ik een 8,7 heel erg bedankt groetjes

18 jaar geleden

S.

S.

het is een perfecte werkstuk

18 jaar geleden

A.

A.

waar zijn de plaatjes dan die je van google hebt gezocht ik wil binnen 3 dagen antwoord?

18 jaar geleden

P.

P.

ik vind je werkstuk heel goed !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dehhh!!

18 jaar geleden

N.

N.

hallo
ik moet over te tweede wereld oorlog schrijven
en hier bij de tweede wereld oorlog dus wat je hebt geschreven staat niet veel over te tweede wereld oorlog . kun je meer iets over vertellen of heb je ander site waar goed geschreven is over tweede wereld oorlog en kunt u het een beetje snel opsturen want 17 mei moet ik het inleveren....!

met vriendelijke groeten
nada

18 jaar geleden

R.

R.

heel erg weinig maar verder wel redelijk.
ik geef een 6

12 jaar geleden

B.

B.

k vind het erg leerzaam

8 jaar geleden

L.

L.

weinig

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.