Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

De New Deal in het publieke debat

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 1440 woorden
  • 2 maart 2007
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen
De New Deal in het publieke debat

Stap 1: Om welke groepen gaat het? Wat is de politieke voorkeur van de personen?
Stap 2: Welke argumenten voor of tegen de New Deal hanteerden de verschillende
groepen?
Stap 3: Denkt de hoofdpersoon van de bron aan zijn of haar eigen belang of aan het
algemeen belang?
Stap 4: Bepaal je eigen standpunt: welke positie zou je zelf in het publieke debat over de
New Deal hebben ingenomen?

Dossierbron 1

1. Roosevelt is zoals hij het zelf zegt: een democraat en een christen. De verslaggever is denk ik kapitalist. Dat denk ik omdat hij denkt dat je alleen kapitalist, communist of socialist kan zijn. Omdat hij communist als eerst noemt, en omdat communisme niet echt populair was in Amerika neem ik aan dat hij geen communist is. Ook lijkt hij me geen socialist aangezien dat dicht bij het communisme ligt. Waarschijnlijk is hij dus zoals veel Amerikanen een kapitalist.
2. Voor: Roosevelt maakt duidelijk dat je voor de New Deal niet een kapitalist, communist of socialist hoeft te zijn. Je hoeft er geen bepaalde filosofie voor te hebben zolang je maar wel voor een democratie bent. Dat maakt de New Deal dus aantrekkelijk. Je wordt niet in een hokje geplaatst.
Tegen: De verslaggever vindt een onduidelijke filosofie onduidelijk. Daardoor zouden mensen zich minder goed bij je kunnen aansluiten omdat ze niet weten wat voor filosofie ze precies steunen. Hij vindt ook dat de New Deal naar het communisme neigt door de sociale opvang en de grotere rol van de overheid.
3. Roosevelt denkt aan algemeen belang. Hij is de Amerikaanse president dus hij moet altijd aan het belang van Amerika denken. Zijn belang is dat mensen, wat ze ook geloven, zich kunnen aansluiten bij de New Deal, voor een socialer Amerika.

Dossierbron 2:

1. De groep die dit liedje zingt zijn voorstanders van Roosevelt en dus waarschijnlijk (christen)democraten.
2. Voor: Door de New Deal komt alles goed en zijn er weer vrolijke dagen . Het is het weer vredig in Amerika.
3. Algemeen belang. Degenen die dit zingen zijn blij dat de New Deal al die vreugde brengt voor iedereen in het land. De New Deal is voor iedereen beter volgens hen.

Dossierbron 3:

1. President Hoover en zijn partijgenoten zijn van de Republikeinse partij. De opstanders zijn dus hoogstwaarschijnlijk democraten, aangezien er altijd een strijd is geweest tussen de democraten en de republikeinen in Amerika.
2. Voor: Er staan geen argumenten in dit artikel van de opstanders die waarschijnlijk voor de New Deal zijn.
Tegen: De Republikeinse partij zijn tegen de New Deal want zij streven naar een regeringsbeleid dat vertrouwt op de doctrine van het individualisme om de VS uit de economische ellende te halen. De New Deal vindt juist dat de overheid een grote rol moet spelen in het maatschappelijke leven om de VS uit de economische crisis te halen. De Republikeinse partij vindt de werkloosheidsuitkeringen geen goede oplossing, terwijl de New Deal daar juist wel voor is. De Republikeinen vinden dat vrijwilligers de ergste nood moeten verlichten, de New Deal vindt dat de overheid die taak op zich moet nemen.
3. Waarschijnlijk denkt President Hoover dat hij aan het algemeen belang denkt, maar hij denkt aan zijn persoonlijk belang. President Hoover is zelf een welvarend man en denkt dat wanneer iedereen gewoon hard werkt, dat het dan vanzelf goed komt met de economie. Er moeten volgens hem vooral geen beperkingen zijn. Wat hij niet weet, is dat niet iedereen dezelfde kansen krijgt en dat dus echt niet iedereen, hoe hard hij zijn best ook doet, welvarend kan worden. Sommigen armen zullen toch echt hulp nodig hebben van de overheid dus in dat geval denkt Hoover toch alleen aan het belang van de rijkere (dus eigen belang).

Dossierbron 4:

1. Roosevelt is weer aan het woord en dat is een christen democraat. Hij spreekt de burgers toe die voor- of tegenstanders zijn van Roosevelt. De burgers hebben verdeelde meningen.
2. Voor: Roosevelt is zijn New Deal project aan het verdedigen door gewoon uit te leggen waarom hij de banken heeft gesloten en zo begrip te krijgen van het Amerikaanse volk. Hij probeert mensen te overtuigen dat zijn manier van werken, de New Deal manier, de juiste manier is.
Tegen: Aangezien alleen Roosevelt aan het woord is en omdat de radio maar eenrichtingscommunicatie mogelijk maakt worden er geen tegenstanders aan het woord gelaten.
3. Roosevelt is duidelijk het volk aan het overtuigen dat hij het uit algemeen belang doet. Hij en zijn volk zijn allebei de dupe van het sluiten van banken maar uiteindelijk zal het beter zijn voor iedereen.

Dossierbron 5:

Aangezien het de foto is bij de tekst van bron 4: Zie Dossierbron 4.

Dossierbron 6:

1. Het Trojaanse paard is de democraat. Zij steunen namelijk de New Deal. De burcht is de republikein. Zij verdedigen zich tegen de New Deal.
2. Voor: Deze prent is duidelijk tegen de New Deal gericht, dus geen argumenten voor.
Tegen: In deze prent wordt de New Deal-wetgeving voorgesteld als een verklapte aantasting van de grondwet van de VS. De New Deal wordt beschouwd als een tirannie en de Amerikaanse burgers verdedigen zich daartegen.
3. Het is niet heel duidelijk wat hier de hoofdpersoon in deze prent is. Ik denk dat degene die deze prent heeft getekend de hoofdpersoon is. Het lijkt alsof hij deze prent tekent uit algemeen belang. Hij vindt de New Deal een tiran en bedreiging voor de Amerikaanse burgers en dus denkt hij niet alleen aan zichzelf, maar aan heel het Amerikaanse volk.

Dossierbron 7:

1. Het gaat om de mensen die werk hebben gevonden namens de New Deal. Aangezien ik denk dat ze blij zijn dat ze werk en inkomen hebben neem ik ook aan dat ze de New Deal steunen. Daarom zou je ze ook meteen democraten kunnen noemen.
2. Voor: Door de New Deal is er werk verschaft en hebben arme arbeiders toch een inkomen. Dat is positief voor de economie. De New Deal doet het volk dus goed.
Tegen: Je zou kunnen zeggen dat de arbeiders zwaar werk moeten doen en hard moeten werken. Dat zou je negatief kunnen vinden maar er zullen niet veel mensen zo over denken.
3. Dit is in het algemeen belang. Het Amerikaanse volk krijgt werk. Dat geldt dus voor iedereen. De New Deal komt ten goede aan iedereen.

Dossierbron 8:

1. De democraten en promotors van het National Recovery Administration.
2. Voor: Het New Deal programma zorgt voor verbetering en een vrolijke, vredige samenleving.
Tegen: Aangezien dit een promotie lied is worden er natuurlijk geen tegenargumenten gebruikt.
3. Dit is ook algemeen belang. Het speciale New Deal programma is voor iedereen bedoeld en zal iedereen helpen.

Dossierbron 9:

1. Joe Pullum is duidelijk een voorstander van Roosevelt en dus een democraat.
2. Voor: Joe Pullum is een groot voorstander van de New Deal. Het heeft ervoor gezorgd dat hij eten had en een huis. Door Roosevelt heeft hij een inkomen en is hij onafhankelijk. Het heeft hem gelukkig gemaakt.
Tegen: Dit lied is één en al positief over de New Deal, dus geen tegenargumenten.
3. Dat Joe Pullum zo blij is met de New Deal is helemaal uit eigenbelang. Het heeft voor hem veel goeds gedaan maar wat het voor andere heeft gedaan interesseert hem niet. Hij heeft nu een goed leven en daar gaat het om vindt hij.

Dossierbron 10:

1. Leden van de National Recovery Administration, dus democraten en aanhangers van Roosevelt.
2. Voor: Door lid te worden van deze organisatie werk je samen aan een betere samenleving. Het helpt dus allemaal mee aan een sociale omgeving. Sociaal en gezamenlijk en dus voor de New Deal.
Tegen: Aangezien dit ook weer een promotie affiche is, geen tegenargumenten.
3. Dit affiche is voor algemeen belang. De NRA is een organisatie waar iedereen zich bij aan kan sluiten die het eens is met de ideologie van de New Deal en de NRA. Ook probeert de NRA de samenleving te verbeteren en is dus voor iedereen bedoelt.

Stap 4:

Ik ben een groot voorstander van de New Deal. Ik ben er namelijk van overtuigd dat niet iedereen dezelfde kans krijgt in het leven. Sommige armen mensen blijven arm, hoe hard ze ook werken, er kan altijd iets fout gaan waardoor ze niet geschikt zijn. Wanneer je de overheid zich zoveel mogelijk buiten de economie moet houden van een land, dan denk ik dat er grote verschillen ontstaan tussen arm en rijk. Natuurlijk zullen er mensen meer gaan verdienen omdat alles in hun eigen handen ligt en ze worden niet beperkt. Maar zo goed als er mensen heel rijk worden, zo worden er ook mensen heel arm. Sommige mensen hebben hulp nodig ben ik van mening. Zo kan je het verschil tussen arm en rijk verkleinen en is het eerlijker verdeeld. Ik ben dus pro-Roosevelt en pro-New Deal. Ik ben voor een eerlijke samenleving.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.