De koude oorlog

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 529 woorden
  • 23 mei 2001
  • 221 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
221 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

DE KOUDE OORLOG

Na de 2e wereldoorlog (1945) waren de Verenigde Staten (afgekort VS) het machtigste land van de wereld. De VS en de Sovjet Unie (afgekort SU) behoorden tot de winnaars van de 2e wereldoorlog. Ze beschuldigden elkaar van plannen om de hele wereld te veroveren. Er ontstaat vijandschap tussen de VS en de SU. De oorzaken van de vijandschap zijn dat de VS kapitalistisch is er een vrijemarkteconomie heeft (eigen manier om te handelen en winst te behalen) dat het tegenovergestelde is van de SU. De SU was samen met de Oostbloklanden namelijk al sinds 1917 communistisch en er was een planeconomie. (alle productiemiddelen zijn van de staat)

De west Europese landen waren bang voor de Oostbloklanden. Ze waren bang dat het communisme zich verder uit zou breiden. Daarom richtten de VS, Canada en een aantal Europese landen in 1949 een bondgenootschap op: de NAVO (Noord-Atlantische Verdrags Organisatie) De Russen vonden dat de westerse landen zich met de NAVO agressief opstelden en richtten in 1955 het Warschaupact op. Zo kwamen de Oostbloklanden tegenover het Westblok te staan. Er kwam geen oorlog, maar er was wel ongeveer 40 jaar lang spanning tussen oost en west. De Amerikaanse diplomaat Bernard Mannes Baruch noemde die spanning: “de koude oorlog”. (“noch oorlog, noch vrede”)

Er waren vaak ruzies die de vrede in gevaar brachten. Meestal gebeurde dat uitgerekend in Duitsland. De Russen stelden in 1948 een blokkade voor in west Berlijn: de zogenoemde “Berlijnse blokkade”. Soldaten sloten alle auto-, en spoorwegen naar de stad af. West Berlijn raakte geïsoleerd. De westerse wilden niet dat de stad uithongerde, daarom organiseerden ze een luchtbrug: west Duitsland vloog naar west Berlijn om voedsel te brengen. De Berlijnse blokkade duurde ongeveer 1 jaar, daarna gaven de Russen de blokkade op.

Daarmee was de koude oorlog nog niet voorbij. De Amerikanen zagen nu overal “dreiging van het communisme”. Dat idee werd nog sterker toen in 1949 China communistisch werd. In 1954 werd Vietnam voorlopig in een noordelijk deel (communistisch) en een zuidelijk deel verdeeld: dit heet trumandoctrine. Het communisme wilde in heel Vietnam regeren, dus vielen noord en zuid Vietnam elkaar aan. Dat wordt ook wel een burgeroorlog genoemd. De VS hielp zuid Vietnam, omdat ze nog steeds als de dood waren voor het communisme. Het noorden won en Vietnam werd in 1975 helemaal communistisch.

Dit was de 1e nederlaag voor de VS, In 1961 is er weer spanning. De regering van oost Duitsland laat een muur bouwen tussen oost en west Berlijn: de “Berlijnse muur”.

Soldaten bouwen de Berlijnse muur.De scheiding tussen oost en west: de Berlijnse muur. Men zei dat ze oost Berlijn wilden beschermen tegen de slechte invloeden van west Berlijn. De waarheid was echter dat ze de muur bouwden om oost Duitsers tegen te houden die naar west Duitsland wilden vluchten. In 1989 ging de grens weer open. Maart 1990 (5 maanden naar de opening van de grens) werden er verkiezingen gehouden. Er bleef niks over van de communistische partij. Mensen wilden een eenwording: de Berlijnse muur moest weg. De gehate muur tussen oost- en west Berlijn wordt neergehaald. In december van datzelfde jaar kreeg Duitsland een nieuwe regering. In 1990 verklaarden politici van de VS en de SU dat de koude oorlog was afgelopen.

REACTIES

R.

R.

Wat een prachtwerkstuk, wat hierin staat is PRECIES wat ik nodig had. THANX, Je bent mijn reddende engel!
Groetjes
xxx
Roosje

22 jaar geleden

P.

P.

Beste wendy

met dit werkstuk redde jij mij van een hele hoop straf werk :D

ik heb er een 9.3 op gekregen mijn dank aan jouw

doei mvg pascal

16 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.