Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Cuba Crisis

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 526 woorden
  • 11 juli 2007
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
12 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Steekwoorden m.b.t. Cuba
Staat van paraatheid bij de blokkade van Cuba door het Amerikaanse leger werd verhoogd tot DEFCON-2, het op één na maximale paraatheid. Het grootste deel van de Koude oorlog was op DEFCON-4, het op één na laagst paraatheidniveau. Bij de cubacrisis werd de luchtmacht op DEFCON-2 gezet, het Amerikaanse leger op DEFCON-3. DEFCON-2 werd later alleen nog uitgeroepen bij de aanslagen van 11 september 2001.
De blokkade was ongeveer 80 km.


Omdat de VS raketten hadden in Turkije, gericht op de SU. Rusland plaatst, als reactie, kernwapens in communistisch Cuba. De VS maken op 22 oktober 1962 een blokkade van ongeveer 80 km rond Cuba om de toevoer van wapens en bouwmateriaal uit de SU te stoppen. Sovjetschepen mogen desnoods met geweld worden tegengehouden.

(voor de blokkade) Nikita Chroesjtsjov belooft Cuba steun bij een aanval van de VS. De langeafstand raketten van de SU stelden weinig voor, de middellange afstand raketten hadden ze wel. De SU gaat in het geheim raketten plaatsen in Cuba. In juli vertrekt het eerste schip naar Cuba. 150 schepen zouden zwaar gecamoufleerde kernwapens en 40.000 manschappen vervoeren.

In 1961 praatten de leiders van de VS en de SU over de problemen tussenbeide. Beiden laten niets los over de kernwapens. Op 16 oktober 1962 legt de CIA op foto’s vast dat de SU raketbases bouwt op Cuba, raketbases met afstandsraketten met nucleaire kernkoppen. De kans was groot op een derde wereldoorlog.

Kennedy wil niet dat de SU te weten komt wat de VS ontdekt hadden. Voor de VS waren twee militaire opties: een bombardement of een zeeblokkade om Cuba, om de levering van raketonderdelen vanuit de SU te voorkomen.

Kennedy brengt de wereld aan de rand van een kernoorlog door aan te geven dat ze een blokkade gaan uitvoeren. Uiteindelijk komt Chroesjtsjov met het voorstel om de wapenzendingen van de SU naar Cuba te stoppen en de daar al aanwezige wapens terug te halen indien Kennedy de blokkade zou opheffen. Terwijl Kennedy over het voorstel nadenkt, brengt Chroesjtsjov een nieuw voorstel: de raketten in Cuba worden verwijderd als de VS de raketten in Turkije verwijderen.

Na lang overleg besluit Kennedy het eerste voorstel te accepteren. Hij ging niet in op het tweede voorstel, door te laten blijken alsof hij de brief met het tweede voorstel nooit had ontvangen. Toch liet hij Robbert Kennedy aan de Sovjet ambassadeur Dobrynin vertellen dat binnen 6 maanden de raketten in Turkije verwijderd zouden worden, maar de SU zou het nooit een onderdeel van de overeenkomst mogen noemen, want dan zou de wereld erachter komen dat het verlies van de VS groter is.
Zondag 28 oktober liet Chroesjtsjov via radio Moskou verklaren dat de raketten van Cuba verwijderd zouden worden en dat de belofte van de VS om Cuba nooit binnen te vallen, geaccepteerd werd. Na onderhandelingen werden ook de Sovjet bommenwerpers teruggetrokken.

Nu bestaat er tussen de leiders van de SU en de VS een “Hot Line”. Hierdoor kunnen de leiders sneller met elkaar communiceren in een geval van een crisis als deze. Bij de Cubacrisis ging alles nog net goed, door het ingrijpen van Chroesjtsjov. Maar het had ook uit kan lopen tot een derde wereldoorlog, als het aan de VS had gelegen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.