communisme

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 613 woorden
  • 2 juli 2007
  • 26 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 26 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
* Wat is het communisme?
Communisme is een vorm van een klasseloze maatschappij met een economisch systeem wat gebaseerd is op gemeenschappelijk eigendom van productiemiddelen, waarbij iedereen produceert naar vermogen en neemt naar behoefte.
In de praktijk wordt met communisme vaak de stroming bedoeld die gebaseerd is op de ideeën van Karl Marx (marxisme) en Vladimir Lenin (leninisme), en de uitwerking van die ideeën in de Sovjet-Unie en andere communistische staten.

Als ‘’tegenstander’’ van de economische kant van het communisme staan de kapitalisten. De strijd tussen de klassen staat centraal: tegen het begin van het industriële tijdperk stonden de fabrieksbezitters aan de ene kant, en de uitgebuite arbeiders in de dorpen en de steden aan de andere kant. Marx zag hier in een eindeloze klassenstrijd, waarna uiteindelijk een revolutie zou komen en met een dictatuur van het proletariaat als gevolg, en dan kon het communisme opgebouwd worden.


* China en het communisme
China is een staat met één partij die de absolute macht heeft, de communistische partij van China. Er zijn ook acht kleinere partijen, maar deze staan allemaal ook onder controle van de Communistische Partij van China. De wetgevende macht is voor het Nationaal Volkscongres, welke bestaat uit leiders die per 5 jaar gekozen worden. De minimum leeftijd om je verkiesbaar te stellen is 18 jaar. Dit congres beslist over de nationale en economische strategie van China en is in staat op de grondwet van China te veranderen. Meestal volgt de partij de richtlijnen van de Communistische partij. China heeft een premier, die regeringshoofd is, en een president, het staatshoofd. China begon in de jaren '70 begonnen met een moderner rechtssysteem te werk te stellen.

* De communistische partij van China.(CCP)
De communistische partij is in 1921 opgericht en regeert vanaf 1949 het land. Ze zijn vooral aan de macht gekomen doordat ze boeren en mensen van het platteland steunden. Door die steun hebben veel boeren op de partij gestemd, en de boeren vormden het grootste deel van de bevolking. Vanaf 1934 is Mao Zedong de leider van de CCP.

* Hoe de Communistische partij van China aan de macht is gekomen.
De CCP en hun tegenstanders, de Guomindang (kwomintang) streefden allebei naar hetzelfde: China moderniseren en uitsluiten van buitenlandse invloeden. In de strijd tussen de kwomintang en de communistische partij van China stond de CCP eerst niet sterk en won de KMT. Niet veel later viel Japan China binnen en moesten de CCP en de KMT samenwerken in het verenigd front. De KMT vocht echter wel vaker tegen de CCP dan mét de CCP. In 1945 werden de japanners dan toch eindelijk verslagen en kon de burgeroorlog tussen de beide partijen gewoon weer verder gaan.
De KMT leider Chiang Kai-shek opende een jacht op de communisten en Mao vluchtte naar het westen van China. Daar begon hij de lange mars van meer dan 9600 kilometer. De communisten zetten een basis op in de stad yan’an. Daar verzamelden ze zich om uiteindelijk weer terug te slaan. In 1949 kwam de communistische partij aan de macht. Ze hoopten dat de welvaart zou stijgen en de sociale gelijkheid beter zou worden. Dit wilden ze bereiken door de grote sprong voorwaarts. Dit bestond uit de volgende stappen:

1. Alles werd van de staat, zoals banken en spoorwegen.
2. Landhervorming: het land werd opnieuw ingedeeld tussen 1950 en 1953.
3. Collectivisatie: het land werd allemaal opgedeeld over de boeren en moest gezamenlijk bewerkt worden. De opbrengst ging naar de staat

Bronvermelding:
Ik heb de informatie in deze opdracht uit de volgende websites gehaald:
www.startpagina.nl
www.wikipedia.nl
www.google.com
ook heb ik nog wat plaatjes van Google, maar van welke sites precies weet ik niet meer. Ik heb ook informatie uit het boek gebruikt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.