ADVERTENTIE
Check de video: Laurien bouwt mee aan een zonneauto!

Presentator Joes gaat langs bij Laurien. Zij is student aan de TU Delft en onderdeel van het Vattenfall Solar Team. Ze hoopt hiermee anderen te inspireren op het gebied van duurzaamheid. Wil je zelf ook iets doen voor een betere wereld? Doe dan mee met de 'Op die fiets' challenge en probeer zo min mogelijk CO2 uit te stoten. 

Doe de challenge!

WAAROM WIJ VOOR CIRCUS MAXIMUS KOZEN.

Het Circus Maximus, een paardenrenbaan, hebben wij gekozen omdat het volgens ons een vrij bekend onderwerp is en wij er zelf vrij weinig van weten. Daarom leek het ons wel leuk om dit onderwerp te kiezen en er dus iets meer over te komen.WAT WAS CIRCUS MAXIMUS?

Vandaag zie je er niet veel meer van maar vroeger was Circus Maximus een groots stadion dat in Vallis Murcia lag (het dal tussen de Palatijn en de Aventijn). Het werd voornamelijk gebruikt voor paardenwedrennen, maar ook voor gladiatorengevechten of atletiekwedstrijden. Circus betekent cirkel (waarmee het ovale terrein werd bedoeld)WIE BOUWDE CIRCUS MAXIMUS?

In de 6de eeuw voor Christus gaf de 5de koning van Rome, Tarquinius Pirscus de opdracht om een paardenrenbaan te bouwen. Titus Livius vermeldt dat de eerste carceres (stallen voor de paarden en tevens de startplaatsen voor de race) in 329 voor Christus gebouwd werden. De Romeinen zaten toen boven op de heuvels om te kijken naar de paardenwedrennen. De tribunes werden later gebouwd.

DE UITBREIDING VAN CIRCUS MAXIMUS.

Julius Caesar begreep dat paardenwedrennen voor het volk een zeer populaire manier waren van amusement voor de Romeinen, daarom liet hij het circus in 50 voor Christus uitbreiden. De renbaan bereikte toen zijn maximale grootte. Er konden op dat moment zo'n 250 tot 300.000 mensen op de tribunes plaatsnemen. Wat ook zeer uitzonderlijk was is dat mannen en vrouwen zomaar naast elkaar plaats konden nemen, iets wat in het Colosseum of in theaters ondenkbaar was.WAS HET CIRCUS MAXIMUS WEL VEILIG?

De houten tribunes waren niet echt veilig, dat werd bewezen in de 3de eeuw na Christus, toen stortte een deel van de tribunes in, hierbij verloren 13.000 mensen het leven.DE GROTE BRAND VAN ROME.

De tribunes brandden volledig af tijdens de grote brand van Rome in 68. De tribunes werden volledig uit steen herbouwd (een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen). Ze werden zelfs bekleed met marmer.WAT IS DE SPINA?

De spina (Latijn voor ruggengraat) is een soort van middenberm die de renbaan in 2 delen verdeelt. De spina werd versierd met obelisken uit Egypte, tempels voor de goden, standbeelden en zelfs een groep bronzen palmbomen. Aan elk uiteinde van de spina stond een metea (eindpaal) waar de wagens om heen moesten rijden. Soms waren de bochten zo scherp dat de wagens kantelden en de menners meegesleurd werden door de paarden.HOE VERDIENDE MEN GELD?

Bij wagenrennen werd erg fanatiek gewed. Je kon wedden op vier teams, namelijk:-De Albeta (wit)

-De Russeta (rood)

-De Praina (groen)

-De Veneta (blauw)

De menners waren veelal slaven of vrijgelatenen met een lage sociale status. Zij konden door de grote populariteit van de wagenrennen veel roem vergaren. Vrouwen werden verliefd op hen en dichters droegen hun werk aan hen op. De grootste menner aller tijden was Diokles, hij behaalde maar liefst 1462 overwinningen in 4257 races. De menners verdienden heel veel geld, niet alleen voor hun prestaties, maar ook omdat de wedstrijden heel gevaarlijk waren. Veel menners vonden bij de spelen hun dood in de bloei van hun leven omdat ze bijvoorbeeld van hun wagen werden geslingerd.HET EINDE VAN CIRCUS MAXIMUS.

Het Circus Maximus is tot 549 in gebruik geweest. In de eeuwen daarna raakte het sterk in verval. De tribunes werden afgebroken zodat de stenen en het marmer gebruikt konden worden voor de bouw van nieuwe kerken en paleizen. Na de Renaissance was er al bijna niets meer over van het grootse Circus Maximus.Bronnen die we gebruikten:

-www.wikipedia.org

-www.geschiedenisvoorkinderen.nl

-www.bimsem.com

-www.scholieren.com

-www.rome.nl

-www.satura-lanx.telenet.be

-www.easytobook.com/nl/rome-hotels

-www.users.skynet.be/bk239267/romeomgeving.htm

-www.mediatheek.thinkquest.nl/~jrc094/circusmaximus.html

-www.markaurel.de/circusmaximus.html

-www.kinderenwebhotel.be/romeinen/dagelijksleven/Circus.htm

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

lol

3 jaar geleden