Inhoudsopgave: Op reis naar China? Hoe groot is China? Klimaat verschillen. De meeste inwoners. Boeren in de Jangste. Zijdeteelt. Rijstbouw: een waterig verhaal. Het Chinese schrift. Stukje geschiedenis.
Op reis naar China Je kunt op verschillende manieren naar China reizen. Het kan met de trein, per schip en met het vliegtuig. a. Als je met de trein vanuit Utrecht vertrekt, ga je eerst via Berlijn en Warschau naar Moskou. In Moskou moet je de transsiberische spoorlijn nemen om verder naar het oosten te reizen. Je moet vijf dagen onafgebroken rijden om via Nowosibirsk in Siberië de stad Oelanbator te bereiken. Van hier kan je dan de trein naar Beijing (Peking) nemen. Zo'n treinreis van Utrecht naar Beijing duurt minstens een week.
b. Per Schip vertrek je uit Rotterdam. Je vaart dan eerst naar Lissabon. Vandaar gaat de reis via de Straat van Gibraltar en de Middellandse Zee naar Alexandrie. Daarna moet je door de Rode zee naar de Indische Oceaan varen. Via Singapore en Manila bereik je dan Shanghai. De zeereis van Rotterdam naar Shanghai duurt een maand.
c. Met het vliegtuig vertrek je van Schiphol. Je vliegt dan eerst naar Athene en dan via Karachi en Bangkok naar Hongkong. Je bent dan nog niet in de Volksrepubliek China, want Hongkong is een Britse kolonie. Maar je kunt van Hongkong gemakkelijk doorreizen naar de Chinese stad Guangzhou (Kanton). De vliegreis van Schiphol naar Hongkong duurt zo'n 24 uur.
Hoe groot is China?
China is een van de grootste landen op aarde. In de tabel zie je dat maar twee landen nog groter zijn. Dat zijn de voormalige Sovjetunie en Canada.
x 1000 km2 x Nederland
1 Sovjetunie (Rusland) 22402 659
2 Canada 9976 935
3 China 9561 281
4. V.S. 9363 275
5 Brazilië 8512 250
Shanghai
In China woont nog steeds het grootste deel van de bevolking op het platteland. Toch telt het land niet minder dan 24 steden met meer dan een miljoen inwoners. Het zal je niet verbazen, dat bijna al die miljoenensteden in het oosten van het land liggen. De grootste stad van China is Shanghai. Er wonen ongeveer 14 miljoen inwoners. Dat is bijna net zoveel als in heel Nederland. De laatste tijd groeit de bevolking van Shanghai niet meer zo snel als vroeger. Dat komt, omdat de gezinnen nu kleiner zijn. Veel mensen in de stad houden zich aan de regel van één kind per gezin.
Shanghai is een handels- en industriestad. Dat is te danken aan de gunstige ligging aan de mond van de Jangtsekiang. De stad is bereikbaar voor zeeschepen uit de hele wereld. Over de Jangtsekiang heeft Shanghai een goede verbinding met een groot deel van het Chinese binnenland. Shanghai is een stad van tegenstellingen. Vooral het verschil tussen het moderne centrum en de oude wijken valt op. In het centrum vinden we moderne kantoorgebouwen en brede winkelstraten. In de oude wijken is alles veel rommeliger. In de smalle straatjes zijn honderden kleine werkplaatsen en winkeltjes. Ook de manier waarop de mensen wonen is heel verschillend. Naast de dichtbevolkte oude wijken zijn er de laatste tijd grote flatgebouwen gebouwd.
Klimaat verschillen
In een klein land als Nederland komen haast geen klimaatverschillen voor. In een groot land als China wel. Het gaat daarbij niet alleen om grote verschillen in temperatuur, maar ook om verschillen in neerslag. Dit blijkt uit de volgende zinnen:
- In sommige delen van China valt per jaar drie keer zoveel regen als in Nederland.
- In West - China komen woestijnen voor.
- In Noord - China zijn sommige gebieden drie maanden per jaar met sneeuw bedekt.
- Het uiterste zuiden van China heeft een tropisch klimaat waar palmbomen groeien en suikerriet wordt verbouwd.
De meeste inwoners
Hierboven zie je een tijdbalk. Hij gaat over de groei van de bevolking van China. Je ziet dat die bevolking tussen 1900 en 1985 is toegenomen van 400 miljoen tot 1000 miljoen (= 1 miljard). In de tabel zie je dat China van alle landen op aarde de meeste inwoners heeft.
Een kind per gezin
Het aantal inwoners van China groeit snel. Door die snelle bevolkingsgroei moet men steeds meer voedsel verbouwen, kleding maken en huizen bouwen. Bovendien moet er voor al die mensen steeds meer werk komen, dat is haast niet meer bij te houden. Vandaar dat de Chinese regering zegt: 1 kind per gezin is genoeg. Als een gezin zich daaraan houdt, krijgt het een 1-kind-pas. Zo'n pas heeft veel voordelen. De ouders krijgen een hoger loon en meer vakantie. Het kind mag gratis naar de kleuterschool en krijgt als het oud genoeg is ook een baan. Voor een gezin met twee kinderen gelden deze voordelen niet. Ouders met drie kinderen moeten extra belasting betalen.
Vier meningen
Een moeder
Maar 1 kind is slecht. Het wordt dan veel te verwend.
Het raakt eraan gewend altijd zijn zin te krijgen en kan zich later niet meer aanpassen.
Een vader
Ik heb alleen een dochter. Als zij trouwt, gaat ze bij de familie van haar man wonen.
Wie moet er dan voor ons zorgen als we oud zijn?
Een boer
Kinderen helpen bij het werk op het land.
Met meer kinderen kunnen we meer verbouwen en dat levert meer geld op.
Een echtpaar in de stad
Wij willen maar een kind. Het moet een goede school bezoeken,
zodat het later een goede baan kan krijgen. Het moet het beter krijgen
dan wij. Als we meer kinderen hebben kunnen we dat allemaal niet betalen.
En verder… Lang niet alle ouders houden zich aan de regel van een kind per gezin. Daarom wil de regering een pensioen - regeling in gaan voeren. Net als bij ons krijgen oude mensen dan geld van de staat. Ze zijn op hun oude dag dan niet afhankelijk van hun kinderen. Ook verschijnen in Chinese winkels steeds meer artikelen die vroeger niet te koop waren. Dat zijn horloges, radio's, cd-spelers en tv's. De regering maakt voor zulke artikelen reclame. Men hoopt dat de mensen zulke dingen graag willen hebben. Ze zullen er dan voor gaan sparen en niet meer denken aan nog meer kinderen. Toch willen veel ouders op het platteland persé een zoon. Die zoon kan het bedrijf van de familie dan overnemen. Daarom is er in 1985 voor de mensen op het platteland een nieuwe regel gekomen. Als het eerste kind een meisje is, mag het gezin twee kinderen hebben.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden