Charles Darwin

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1476 woorden
  • 5 februari 2007
  • 162 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.9
  • 162 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Voorwoord

Ik heb voor Charles Darwin gekozen omdat ik in een boek over hem gelezen heb, en ik graag meer over hem wil weten, want wat ik tot nu toe over hem weet, is dat hij bedacht heeft dat de mens van de aap afstamt, wat veel gelovige mensen niet geloven.
Ik wil graag weten hoe hij zo geïnteresseerd raakte over de afstammeling van de mens.

Hoofdstuk 1: Hoe hij op het idee kwam.

Op 29 augustus 1831 kwam Charles Darwin thuis.
Daar lagen twee brieven op hem te wachten, die zijn hele leven zouden veranderen. Een van Charles Darwins vriend John Henslow, en de andere van George Peacock.

Hij was ook een wetenschapsman uit Cambridge.
[waar Charles Darwin ook studeerde]
Beiden wilden namelijk dat Charles Darwin een reis om de wereld ging maken. De regering wilde namelijk een kaart maken van Zuid-Amerika en een paar eilanden, die in de Stille Oceaan liggen, schreef George Peacock in zijn brief. Hij werd gevraagd iemand te vragen om als natuuronderzoeker mee te doen aan de reis. Het enige wat hij hoefde te doen, was om alle dingen die belangrijk waren op te schrijven, Hij had deze opdracht aan Henslow gegeven. Henslow had Darwin aanbevolen, stond in Henslows brief.
Charles was zo opgewonden over dit aanbod, dat hij niet aan zijn vader dacht, wat wel jammer was, want zijn vader die arts was had hem jarenlang geprobeerd in de richting van een nuttige opleiding te sturen.Toen Charles Darwin in 1831 begon aan de bootreis naar Zuid-Amerika & Australië met de boot ‘’de Beagle’’ hier ontstond de theorie over de mens en de aap. Toen hij in 1836 terug was in Engeland, ging hij nadenken over alle dingen die hij gezien had en kwam op het idee om een boek te schrijven, over de evolutie*, waarmee hij beroemd werd. Dit boek heet: ‘’The Orgin Of The Species’’ [in het Nederlands ‘’oorsprong der soorten’’] dit boek werd uitgegeven in 1859. Zijn reis ging dus onder andere naar Zuid-Amerika waar hij de ziekte van Chagas opliep.
[met die ziekte vallen zenuwbanen uit die vlakbij de darmen zitten]
In 1882 overleed hij aan buikziekten wat waarschijnlijk door de ziekte van Chagas kwam.

Hoofdstuk 2: De theorie

Charles Darwin was niet echt de uitvinder van de evolutie. Hij heeft eigenlijk alleen iets toegevoegd aan de evolutie. In zijn boek schreef Darwin dat hij zeker wist dat soorten kunnen veranderen hoe ouder ze worden en langzaam veranderen. Dat is natuurlijk niet bij alles maar wel zoals Darwin zei als de aap en de mens. Lang niet allemaal veranderen ze dan in mensen, anders zouden er nu geen apen meer zijn.
Andere dieren die ook langzaam veranderen zijn bijvoorbeeld bijen,

‘’killer bees’’zijn een kruising die ontstaan is tussen bijen uit Afrika en uit Amerika. En er zijn nog veel meer dieren die langzaam zijn veranderd. Zoals: pissebedden en mijten. De ideeën van Charles Darwin paste niet goed bij christenen, want volgens hen had God de wereld gemaakt. Dus dat het mogelijk was dat we afstamden van apen vonden veel mensen in die tijd belachelijk, volgens de christenen had God de wereld en ook alle soorten planten en dieren gemaakt. Ook wetenschappers hadden problemen met zijn ideeën, maar eigenlijk nog meer met de oorzaak van die theorie. De natuur is zo mooi in elkaar gezet, dat moet God wel hebben gedaan, zeiden de wetenschappers. Later waren er wetenschappers, zij konden niet geloven dat alle dieren en planten door deze gebeurtenis gemaakt waren. Er zijn nog erg veel mensen op de wereld die geloven dat God de wereld heeft gemaakt.

Hoofdstuk 3: Samenwerking.

Charles Darwin werkte vooral samen met John Henslow(1796-1861). Die hij leerde kennen op de universiteit van Cambridge. John Henslow was iemand die dieren en planten onderzoekt. John Henslow kwam op de universiteit, omdat er een professor was gestorven, en ze zochten iemand die hem kon vervangen. Hij gaf dus ook les aan Charles Darwin waar hij goed mee kon samenwerken, en toen Charles Darwin klaar was met zijn studie ging John Henslow hem helpen. Verder had hij weinig vrienden, dat komt omdat hij natuurlijk niet goed met christenen om kon gaan, en in die tijd waren er erg veel christenen. Charles Darwin wist vanaf het begin dat er veel geklaagd zou worden over zijn theorie. Charles Darwin schrok erg van een brief van Afred Wallace, dat was iemand uit Indonesië, die een kopie van zijn eigen theorie opstuurde, die erg veel op de theorie van Charles Darwin leek. Ze schreven samen het eerste hoofdstuk, dat in het boek van Charles Darwin stond. Het boek was erg populair, want het was al na één dag uitverkocht. Veel christenen zeiden dat dit kwam omdat veel mensen nieuwsgierig waren. Maar zelfs een groepje christenen lazen het boek en bedachten hun eigen theorie, ze dachten dat God een aantal apen iets speciaals had gegeven, zodat ze langzaam zouden veranderen. Charles Darwin werkte dus niet veel samen, alleen maar met goede vrienden.

Hoofdstuk 4: Familie.

Charles Darwin kwam uit een groot gezin, hieronder zie je een aantal mensen uit zijn familie die erg belangrijk voor hem waren.

Robert Darwin (1766-1848 Vader)
Susannah Wedgwood (1765-1817 Moeder)
Emma Wedgwood (1808-1896 Nicht en Vrouw)
Erasmus Darwin (1731-1802 Opa)

Hij had 5 broers en zussen, en tien kinderen. Zijn vader vond het niet echt leuk toen hij begon aan zijn reis, want hij had gehoopt dat Charles Darwin net als hij arts zou worden, en hij dacht dat Charles Darwin dood zou gaan. Zijn moeder was toen al dood. Zijn vrouw had hij toen nog niet gevonden. Toen hij eenmaal terug was, was zijn vader blij dat hij het had overleefd, en hij was helemaal trots toen het boek van zijn zoon in één dag was uitverkocht, wat in die tijd bijzonder was.
Zijn opa was een arts, en hij had ook een theorie, die een deel was van de theorie van Charles Darwin. Dus zijn opa had hem eigenlijk geholpen. Toen Erasmus Darwin in zijn tijd zijn theorie liet zien, lachte iedereen hem uit, dat deden ook veel mensen bij Charles Darwin, maar toch geloofde veel mensen hem. Hoe dat precies kwam wist niemand. Charles Darwin had vroeger als bijnaam ‘’gas’’, dat kwam omdat hij veel proefjes deed, verder was hij erg goed in alle vakken.
Charles Darwin had veel verdriet, dat zijn moeder al was doodgegaan toen hij pas 8 jaar was. Hij heeft zelfs ooit gezegd dat hij ‘’de allerbeste vader ter wereld had’’. Zijn vader heeft ook veel gehuild om het verlies van zijn vrouw.

Hoofdstuk 5: Andere uitvinding

Charles Darwin had niet alleen zijn theorie over de evolutie, maar ook nog
een andere uitvinding. Hij had namelijk ontdekt hoe koraaleilanden ontstaan.
Een paar grote koraaleilanden zijn: Australië & Malediven en er zijn ook 27 kleine koraaleilanden die bij Indonesië horen. Hij wist niet precies of het zo was maar het was meer een gok. Honderd jaar later keek een groep wetenschappers of dit echt zo was, en het was zo! Veel mensen wisten niet
van deze ontdekking in die tijd. Dat kwam omdat het een gok was,
dus dachten veel mensen dat hij maar wat verzon. Maar dat dachten ook
veel bij zijn theorie over de evolutie maar dat klopte ook. Dit waren dingen
die Darwin had bedacht om gelijk te krijgen: als dieren en planten langzaam
willen veranderen is er licht. 40 meter onder water kan dat niet. Het water
moet zout en heel helder en op zijn minst 20ºC zijn. Het water van de
Grote Oceaan, heeft al die dingen waarmee het koraal kan groeien. En
volgens Darwin kon het ook nog komen door een vulkaan. Dit was
Darwins idee over ‘’vulkaaneilanden’’: een vulkaan komt boven de zee
uit, dan groeit er een rif van koraal omheen, dan zakt de vulkaan weg, en
blijft het koraalrif achter. Hij kwam op dit idee omdat hij tijdens zijn reis vulkanen zag, en een aantal waren met koraalrif, een aantal zonder, en sommige waren alleen nog maar koraalrif, en een paar waren een beetje half half, die zaten er tussenin, daar was het koraal net gaan groeien.

Nawoord

Ik heb geleerd hoe koraalriffen ontstaan. Ik vond het erg leuk om een werkstuk te doen over een persoon waar ik niet zoveel over wist. Ik wist niet dat hij zoveel familie had en dat zijn moeder zo jong was doodgegaan.

Bronvermelding

Ik heb voor mijn werkstuk een aantal sites gebruikt namelijk:
http://www.fedde.eu/selectie/index.html,
en ook de site:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin
en deze ook nog:
http://www.allaboutscience.org/dutch/charles-darwin.htm

Ik heb ook in een aantal boeken dingen over hem gevonden in het boek: ‘’Beroemde mensen uit de geschiedenis’’ van A. van Rij, en in het boek: ‘’Van nul tot nu’’ (deel 3) van Thom Roep & Co Loerakker, en ik heb ook nog informatie gevonden in het boek: ‘’Vurige Vulkanen’’ van Anita Ganeri.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

dit is een leuke site maar wat ik zoek staat hier niet op. dat is wel heel erg jammer. ik hoop dat jullie daar wat aan gaan of kunnen doen.
ik zoek chales darwins familie. niet een familie verhaal. wat ik op jullie site te zien krijg. nogmaals dit is een goede en een leuke site maar wat ik nodig heb staat er niet en dat is jammer want ik haal van jullie site altijd alles voor mijn werkstuk of spreekbeurt.
xxxxxlonia

11 jaar geleden

R.

R.

Dit is een super handige site! X My natuurlijk

10 jaar geleden

D.

D.

Ik moet er een spreekbeurt over gaan houden, Dus ik kijk overal, Maar vindt maar een heel klein beetje informatie, Maar op deze site kan je gewoon zoveel informatie vinden dat je los bast van blijdschap! Echt een hele handige pagina als je een spreekbeurt wilt doen! Hier kan je natuurlijk alles vinden!
Gr. Denis.

10 jaar geleden