Begin van de holocaust

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 930 woorden
  • 23 januari 2004
  • 67 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
67 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

1. Begin Van De Jodenhaat.

De reden dat de Joden vervolgd en vermoord werden tijdens de Tweede Wereldoorlog was dat de Joden rijk en succesvol waren en dat was een bedreiging voor de Duitsers. Want die dachten dat de Joden zich eerst zouden verspreiden over Duistland en dan Duistland over zouden nemen. Vooral Hitler was daar bang voor. Tijdens Hitlers verblijf in de gevangenis schreef hij Mein Kampf. In dat boek werkte Hitler zijn ideeën over Joden verder uit. Toen Hitler aan de macht wou komen deed hij dat op een intrigerende manier, hij toonde veel emotie in zijn toespraak. Hij zij dat Duitsland teveel en te hard werd aangepakt en hij wou Duitsland weer groot maken. Hij zij dat hij Duitsland van deze ellende kon verlossen. Hij beweerde dat Duitsland ziek is. Zij zijn de uitbaters van de gewone man, de bestrijders van het christendom, de uitvinders van het communisme en de vijanden van de ondernemers. Zij zijn schuldig aan onze nederlaag en hitsen de volken tegen ons op. Hier beschrijft Hitler zijn haat tegen de Joden. Wat hij schrijft gelooft hij heilig in. Hierboven beschrijft hij de joden, en wat ze van plan waren. En het plan van de Joden, volgens Hitler, was de overname van Duitsland en het Duitse volk. Daar was hij bang voor en bedacht dat de Joden dood moesten. Hij maakte er een plan van en hij voerde het ook uit. Het heeft alleen wat anders uitgepakt dan hij wou. Hij wel veel Joden afgemaakt, alleen heeft er niet voor gezorgd dat het Duitsland hun derde rijk kregen. Hopelijk gebeurt het nooit meer en laat er maar nooit een vierde Duitse rijk aanbreken. De joden waren altijd gezien als een minderheid en een boetevolk. Toen Hitler aan de macht kwam werd het nog erger, dat zie je in de volgende deelvraag.

2. De maatregelen tegen het jood zijn.

Toen Hitler aan de macht kwam, schakelde hij steeds meer partijen uit. In 1933 ging de NSDAP alleen regeren. Duitsland werd een dictatuur. Hitler had duidelijk gezegd wat er met joden zou
gebeuren als hij aan de macht kwam en hij voegde
de daad bij het woord. In 1935 werden de Neurenberg-wetten uitgevaardigd waarin werd bepaald dat joden niet meer met personen van Duits bloed mochten trouwen en geen staatsburgers waren. Daarna begon de discriminatie van de joden steeds grotere vormen aan te nemen. Joden in overheidsdienst verloren hun baan, joodse winkels werden geboycot, joodse kinderen werden van school gestuurd etc. Een voorlopig dieptepunt bereikte de jodenhaat in november 1938. Tijdens de Kristalnacht (genoemd naar alle ruiten die sneuvelden) werden massaal joodse huizen, winkels e.a aangevallen door opgehitste menigtes. 26.000 joden werden opgepakt en in concentratiekampen gezet. Ook andere minderheidsgroepen werden vervolgd zoals negers, zigeuners en gehandicapten. Dus alle groepen die Duitsland niet konden helpen in oorlogen, dus de volgens Hitler nutteloze.

3. De uitroeiing van de Joden.

Ook wel de holocaust genoemd. Het was Hitlers en zijn partij de bedoeling om alle joden en diens bloedverwanten uit te roeien. Dit deed hij in de vernietigingskampen, ook wel de concentratiekampen genoemd. Nog hiervoor werden alle joden ‘samengedreven’ in de zogehete getto’s. Maar omdat Hitler dit toch nog te lastig vond besloot hij ze naar de concentratiekampen af te voeren met goederenwagons, dit had niet mogelijk kunnen worden als de Duitse spoorwegen niet hadden meegewerkt. De sanitaire voorzieningen in de trein waren verschrikkelijk, ze hadden alleen een emmer. Vele mensen stierven al tijdens de treinreis, waarvan de lichamen pas bij aankomst uit de trein werd geladen. Bij aankomst werden de gedeporteerden bevolen uit de trein te komen en hun bagage in de trein achter te laten. De mannen moesten zich aan de ene kant opstellen en de vrouwen en kinderen aan de andere, de mensen voelde dat er wat ging komen, ze werden geselecteerd. De SS-docters scheidden degene die konden werken, van degene die niet konden werken, dit waren meestal degene die te oud of ziek waren, maar ook moeders met kinderen. De geselecteerden die niet konden werken werden in de trucks geladen en afgevoerd, degene die geselecteerd waren als: geschikt om te werken, moesten meedoen aan de mars naar het mannen- of vrouwenkamp. Een nieuwe laden gedeporteerden kwamen aan, ze moesten zich begeven naar speciale zogehete ‘sauna’s’. De gevangenen moesten zich helemaal uitkleden, waren allemaal ontnomen van hun kleding, bezittingen en vooral van hun persoonlijkheid. Kappers scheerden het haar op hoofd en lichaam. Vooral vrouwen leden onder die eerste vernedering, naakt zijn en al je haar verliezen. Vervolgens moesten ze zich ‘douchen’. Miljoenen joden, zigeuners, homo’s, jehova’s e.d. vonden zo de dood. De lijken werden in een enorme kuil gegooid en verbrand. Ook kinderen werden vermoord en voor experimenten gebruikt, degene die te jong waren om te werken werden meteen vermoord, net als vrouwen die hun baby’s bij zich hielden werden samen met hun baby vergast. Veel jongens die eerst als metselaar van de crematoria werkten werden in 1943 afgevoerd naar Birkenau en gedood door fenolinjecties, die direct in het hart werden gestoken. Dr. Schumann, die vrouwen steriliseerde met röntgenstralen, dr. Clauberg die mannen en vrouwen chemisch castreerde, en dr. Mengele, die experimenteerde met tweelingen, zigeuners en lilliputters, waren enkelen (psychopathische) dokters die experimenteerden met mensen. Een van de bekendste kampen zijn Auschwitz en Dachau, er zijn ongeveer 6.000.000. joden, 1.500.000 kinderen en 500.000 andere minderheden vermoord, vergast of gestorven op de trein. De probleemstelling: Waarom had Hitler een jodenhaat. Deze probleemstelling is uit deelvraag 1 te halen want het begin van de jodenhaat is ongeveer hetzelfde want daar is ook te zien waarom Hitler een grote jodenhaat had.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.