Archeologisch park Xanten

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 902 woorden
  • 25 mei 2000
  • 491 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
491 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

In het archeologisch park in Xanten (APX) kan je heel goed zien hoe alles er in de Romeinse tijd uitzag. Het park bestaat al vanaf 1974. Het doel van het park is om het stadsareaal van de Romeinse stad te onderzoeken en het voor de bezoekers levendig maken. Om goed te kunnen vertellen hoe alles in het park eruit ziet, is het denk ik het makkelijkst om een soort rondleiding te geven. Dat ga ik dus doen.

Als je binnenkomt door de toegangspoort, valt je al direct op hoe groot die poort is. Als je bedenkt dat deze poort vroeger de poort van de stad naar de haven was, is dat ook niet zo heel raar. Deze poort heet dan ook de Havenpoort. De haven lag aan een zijarm van een rivier waarvan nu niks meer te zien is. Volgens het boekje dat we kregen zou er nu direct rechts een reconstructie van een Romeinse herberg moeten staan. Jammer genoeg heeft niemand in onze klas deze herberg kunnen vinden. Waarschijnlijk bedoelen ze met deze herberg de "kroeg" die links van de ingang stond. Als je de "kroeg" ingaat, zie je dat die is ingericht als een Romeinse taverne. Dat is allemaal heel gezellig en warm en je kan er ook nog eens lekker eten! Als je bij de ingang rechtdoor loopt, zie je een maquette staan. Aan deze maquette kan je afleiden dat CUT (Colonia Ulpa Traiana: één van de grootste steden aan de Nederrijn. Zie inleiding) geen natuurlijk gegroeide stad is, omdat alles netjes in het vierkant is gebouwd. Het was dus een aangelegde stad. Het stratenpatroon dat CUT had heet een raster. Op de maquette is o.a. een taverne, amphitheater en een tempel te zien. Als je dan weer in de richting van de "kroeg" loopt, zie je thermen. Thermen waren Romeinse badhuizen. In de badhuizen kwamen alleen maar rijke mannen. In de badhuizen vind je o.a. baden en sauna’s. In alle kamers zie je veel muurschilderingen met vrolijke kleuren die water met vissen en naakte vrouwen uitbeelden. Naast het badhuis kan je nog stukjes van de oude riolering zien. De rioleringen waren gemaakt van steen en/of klei. Het afvalwater van deze rioleringen ging naar de Rijn. Als je in de richting van het amphitheater loopt, kom je "het puthuisje" tegen. Wat je direct al opvalt is dat de put vierkant is. Als je nog iets verder loopt zie je ook een reconstructie van een gedeelte van de oude stadsmuur met een toren die lijkt op de kleine havenpoort. Als je nog eens goed kijkt zie je dat de haventoren groter is dan de wachttoren. Dat zou kunnen komen doordat de haventoren toch een grotere functie had dan de wachttoren. Als dakbedekking voor de torens is leisteen gebruikt. De hoogte van de toegangspoort vertelt je dat de Romeinen vrij klein waren. Tussen de wachttoren en het amphitheater staat een reconstructie van een Romeinse bouwkraan. Deze bouwkraan werkt met een systeem van katrollen. Hierdoor wordt het gewicht van bijvoorbeeld een steen verdeeld over de kraan. De hoogte van de kraan kan je veranderen door de kraan op te tillen en twee stokken te verzetten.

Als we eindelijk bij het amphitheater zijn aangekomen, zie je dat het theater is gebouwd op de fundamenten van het oorspronkelijke gebouw. Het amphitheater werd gebruikt voor volksvermaak. Zo werden er bijvoorbeeld toneelstukken opgevoerd, maar je kon ook komen kijken naar een man die met een wild dier ,of misschien wel met zijn eigen broer, vocht. In Rome had het coloseum dezelfde functie. Als je naar binnengaat zie je dat de arena een ronde vorm heeft. De arena is ongeveer 75 meter lang en breed. Op de zitbanken was plaats voor ongeveer 1500 toeschouwers. Onder de zitbanken zie je de kleedkamers en de gevangenissen. Het was wel een rare plaats voor de gevangenissen, maar het kon goed bewaakt worden.

Naast de ingang van het amphitheater kan je een beeld van de Romeinse keizer Marcus Ulpius Traianus zien. Dit beeld is ongeveer 2 meter hoog. Zijn beeld staat in de CUT, omdat deze legerplaats naar hem is vernoemd. Je kan zien dat hij groetend is afgebeeld. Op het middendeel van zijn harnas staat de overwinning op het Christendom afgebeeld. Onderaan zie je twee vastgeketende barbaren. Deze figuren symboliseren de macht van de Romeinen.

Als je weer iets verder loopt zie je fundamenten van de pijlers van het amphitheater. Deze pijlers (steunpilaren) zijn gemaakt van een soort steen dat grauwak wordt genoemd vermengd met mortel van gemalen turfsteen. Als we bij de haventempel zijn aangekomen zie je dat de tempel in Corintische stijl is gebouwd. Dat is vooral goed te zien aan de zuilen. Het altaar bevindt zich buiten voor de tempel en is niet meer dan een grote steen. Voor wie de tempel bedoeld was heb ik jammer genoeg niet kunnen vinden. Als je de tempel binnengaat zie je een grote ruimte. Deze centrale gewijde ruimte in de tempel heet de cella. Het verschil tussen deze cella en Christelijke kerken is dat er geen stoelen of banken staan. In de cella mochten ook alleen maar priesters komen. De Christelijke kerken waren open voor iedereen.

De haventempel hoort natuurlijk bij de haven poort en de haven poort is de in- en uitgang van het park. We zijn dus aan het eind van deze "rondleiding" door het archeologisch park in Xanten. Ik hoop dat u het leuk en interessant vond.

REACTIES

B.

B.

er klopt niks van het is gewoon allemaal bedacht

14 jaar geleden

J.

J.

Er staat dat het park is opgericht in 1974 maar op een andere site stond dat het park is opgericht in 1977. Ik weet niet wat goed is ik zeg het alleen voor de zekerheid.

16 jaar geleden

J.

J.

ee bedankt he, dankzij jou hebben we een werkstuk in een minuut in elkaar geflanst,
groete ons.

18 jaar geleden

F.

F.

FET VERHAAL, JOH!!
IK GA MET SCHOOL OOK BINNENKORT NAAR XANTEN TOE!

18 jaar geleden

S.

S.

Hallo, ben een eindwerk aan het maken over de torens en woonhuizen in Xanten, maar vind nergens uitleg over het aantal torens die er te vinden zijn. Zou je mij kunnen helpen, waarvoor dank bij voorbaat.

vriendelijke groeten
Stijn

17 jaar geleden

B.

B.

Ik vind het helemaal top?

8 jaar geleden

B.

B.

slecht

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.