Inleiding We hebben het Anne Frank huis gekozen, omdat we al veel van haar gehoord hadden en het ons interessant leek om nog meer over haar te weten te komen. Het leek ons een leuk en interessant museum, omdat je daar goed kan zien hoe ze toen in een onderduikruimte leefde. We gaan in ons werkstuk onderzoeken hoe het leven van Anne Frank, haar familie en de andere vier onderduikers verliep. Onze deelvragen zijn: Hoe was het leven van de familie Frank t/m 1940? Waarom moesten ze onderduiken? Hoe verliep het leven in het Achterhuis? Hoe werden ze ondekt? Hoe verliep de arrestatie? Hoe is het met de onderduikers afgelopen?
Op de deelvraag ‘hoe werden ze ontdekt?’ hebben we niet echt een antwoord, omdat het antwoord niet bekend is. Bij de deelvraag ‘Hoe verliep het leven in het achterhuis?’ hebben we niet echt veel informatie gevonden. 1. Het museumbezoek: We zijn op 29 december 2001 met de trein naar het Anne Frank Huis in Amsterdam gegaan. We vonden de presentatie erg goed, want in elke kamer waren een aantal spreuken uit Annes dagboek op de muren gedrukt. Ook waren er veel tekstbordjes bij elke vitrine die waren dan in het Engels en Nederlands gedrukt, want er waren veel buitenlandse toeristen. Ook waren er in een aantal kamers films te zien. We vinden het ook leuk dat het museum niet alleen voor volwassene is maar ook voor kinderen, omdat er niet hele lange stukken tekst waren en je vooral meer rond moest kijken. Het Anne Frank Huis is een oorlogsmuseum. Het museum is eigenlijk opgebouwd uit alle kamers van de mensen.
Toen we bij het museum aankwamen moesten we in de rij staan. Na ruim een half uur konden we naar binnen. Eerst kwamen we in een ruimte waar de informatiebalie was. We gingen daar naar toen en vroegen wat voor soort museum het was (particulier-, rijks- of gemeente museum). Het was een particulier museum. Toen we zeiden dat we een verslag over het museum moesten maken kregen we gelijk een heel informatie pakket. Er waren in die ruimte ook twee maquettes. Een van de eerste verdieping en een van de tweede. Er werd in deze ruimte ook verteld over hoe de familie Frank leefde voordat ze moesten onderduiken.
Daarna kwamen we in het Voorhuis, waar het bedrijf van Otto Frank was (Opekta Werke). En je kwam dan in de kantoren van de mensen die daar gewerkt hadden. Daar zag je hun persoonsbewijzen en gebruiksvoorwerpen die nog bewaard zijn gebleven.
Toen kwamen we op de overloop met de beruchte draaikast die de schuilplaats afsloot. Je moest via een heel stijl en smal trappetje naar boven. Eerst kwamen we in de kamer van Otto, Edith en Margot Frank (de ouders en zus van Anne). Daar zagen we boeken zoals het woordenboek van Otto en het gebedenboek van Edith. Ook zagen we daar een kaartje van Normandië waar Otto de opmars van de geallieerden op bijhield.
Daarna kwamen we in de kamer van Anne Frank en Frits Pfeffer. Daar hingen allemaal plaatjes van filmsterren en prentbriefkaarten die Anne had opgeplakt. Ook kon je daar een afscheidsbrief zien die Fritz aan zijn niet-joodse verloofde Charlotte Kaletta had geschreven.
Het volgende vertrek was de kleine wasruimte waar een wasbak en een wc was.
Daarna kwamen we in de algemene huiskamer en de slaapkamer van Hermann en Auguste van Pels. Daar was een menukaart te zien van het diner ter gelegenheid van het eenjarig huwelijk van hun helpers Jan en Miep Gies. Ook zag je daar een boodschappenbriefje en een cursusboek van Auguste. In dit vertrek was een heel klein fornuisje en een laag aanrecht met een kraan.
De volgende kamer was die van de zestienjarige Peter van Pels. Daar kon je het beursspel zien wat hij voor zijn verjaardag had gekregen.
Er was ook nog een zolder die als opslagruimte werd gebruikt, daar mochten we alleen niet in, maar we konden hem wel zien door middel van een spiegel.
We liepen toen uit het Achterhuis over een soort brug waar we in een ruimte kwamen waar verteld werd over de arrestatie en de deportatie van de onderduikers.
Daarna kwamen we nog in een vertrek waar je het dagboek van Anne Frank in 60 verschillende talen kon zien.
Toen kwamen we in een ruimte waar een tentoonstelling was over racisme daar kon je stemmen op: iedereen mag uitkomen voor zijn eigen mening of het racisme moet bestreden worden. Je kreeg dan films te zien van mensen en daar moest je dan een keuze maken tussen die twee spreuken.
In het volgende vertrek kon je de dagboeken en nog veel meer souvenirs kopen. Daarna kwamen we weer buiten, we waren een uurtje binnen geweest. 2. De deelvragen: 2.1 Hoe was het leven van de familie Frank t/m 1940? Annes ouders (Otto Frank en Edith Holländer ) trouwden op 12 mei 1925. Op 16 februari 1926 werd Annes zus Margot in Frankfurt am Main in Duitsland geboren. Op 12 juni 1929 werd Anne geboren ook in Frankfurt am Main.
In de zomer van 1933 reist Otto Frank naar Nederland om te kijken of ze daar kunnen wonen, want het ging heel slecht met Duitsland. Adolf Hitler kwam aan de macht en hij beweerde dat alle Joden slecht waren. Veel Joden wilden daarom naar Nederland verhuizen. Zo ook de familie Frank. Toen Otto in Nederland was richtte hij een bedrijf op: Opekta Werke. Dat bedrijf stond in Amsterdam nog niet op de Prinsengracht.
Anne, Margot en Edith verblijven zolang bij hun oma. In december 1933 verhuizen Margot en Edith naar Nederland, Anne komt in februari ook naar Nederland. Anne gaat in Nederland naar de Montessorieschool.
In juni 1938 richt Otto een tweede bedrijf op: Pectacon BV. Otto Franks bedrijven verhuizen naar Prinsengracht 236. De naam van Opekta Werke werd veranderd in Gies & Co.
In mei 1940 werd Nederland bezet door de Duitsers onder leiding van Adolf Hitler. Hitler maakt ook in Nederland allemaal wetten van wat de Joden niet en wel mogen. Joden mogen bijvoorbeeld alleen maar naar Joodse scholen, daarom gaan Anne en Margot naar het Joods Lyceum in Amsterdam.De Joden mogen steeds minder. Ook veel Joodse jongeren moeten naar werkkampen. Voor haar dertiende verjaardag kreeg Anne een dagboek waar ze later in haar onderduikperiode veel in zou gaan schrijven.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
J.
J.
toen je dit verslag heb gemaakt ben je toen ook op exursie geweest naar amsterdam?
20 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
mooie werkstuk hoor.Dank you mag ik dit jaar aan de exames mee doen
hartelijk bedankt
19 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
eej een heel mooi werkstuk bedankt he!!! (K)(K)(K)!!!!
19 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
Zwarten werden niet gezien als "minderwaardig" die lijst die je maakt zijn de "untermensch"... zwarten hoorden hier niet bij, Hitler had zelfs zwarten in zijn SS divisies.
7 jaar geleden
Antwoorden