Anne Frank

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 2110 woorden
  • 20 mei 2008
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
18 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Voorwoord
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het leven van Anne Frank interessant en boeiend vind.
Ik heb er wel zin in omdat ik het een leuk en een heel interessant onderwerp vind, ik heb het niet voor niets gekozen. Maar het lijkt me aan de andere kant wel lastig en moeilijk om een werkstuk voor het eerst alleen te doen.
Veel plezier met het lezen van dit werkstuk.

Hoofdstuk 1 Familie van Anne Frank
Otto Frank
Otto Frank is geboren op 12 mei 1889 in Duitsland in de plaats Frankfurt am Main. Hij heeft 2 broers Robert en Herbert en 1 zus Helene. Zijn vader Michael Frank heeft een eigen bank, die gespecialiseerd is in de valutahandel (het omwisselend van geldsoorten). De familie is joods. Otto gaat niet naar een joodse school, maar naar het openbare Lessing Gymnasium. Na zijn eindexamen studeert Otto economie aan de universiteit van Heidelberg, maar stopt er als snel mee. Hij werkt een jaar in een bank en krijgt de kans om stage te lopen in een warenhuis in Amerika (New York). Begin september 1909 vertrekt Otto. Hij blijft twee jaar in Amerika. Eerst werkt Otto een jaar bij een warenhuis, daarna bij een bank. In de tussentijd is zijn vader gestorven. In de herfst van 1911 keert hij terug naar Duitsland. Eerst werkt hij bij een winkel die raamkozijnen maakt, daarna werkt hij voor een bedrijf dat hoefijzers voor het Duitse leger maakt. In 1914 begint de Eerste Wereldoorlog en een jaar later krijgt Otto Frank een oproep voor het Duitse leger, net als zijn broers. Zijn moeder en zus werken als vrijwilligsters in een militair hospitaal in Frankfurt. De hele familie overleeft de Eerste Wereldoorlog. Na de Eerste Wereldoorlog neemt Otto Frank met tegenzin de leiding van de bank over van zijn moeder en zijn broer Herbert. Herbert heeft niet echt talent als bankier en de oudste broer Robert heeft weinig interesse. In 1924 ontmoet Otto Frank Edith Holländer. Op 5 april 1925 verlooft het stel zich en op 12 mei 1925 trouwen ze in Aken.


Edith Holländer
Edith Holländer wordt op 16 januari 1900 in Duitsland in de plaats Aken geboren. Zij heeft 2 oudere broers Julius en Walter en 1 oudere zus Bettina. Vader Holländer heeft een handel in schroot en verschillende metaalverwerkingsbedrijven. Edith Holländer gaat naar de protestantse Victoriaschule, een privé-school. In 1914 slaat het noodlot plotseling toe: kort na de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog sterft haar zus Bettina aan een blindedarmontsteking. Twaalf jaar later zal Edith haar eerste kind de naam Betti geven. In 1916 slaagt Edith voor haar eindexamen. In 1924 ontmoet Edith Holländer Otto Frank.

Dochters Frank
Op 12 mei 1925 trouwen Otto Frank en Edith Holländer. Ze gaan wonen in Aken.
Op 16 februari 1926 wordt hun eerste dochter geboren Margot Bettie Frank. Margot haar tweede naam komt van Bettina de zus van Edith. Op 12 juni 1929 wordt hun tweede dochter geboren Annelies Marie Frank. Afgekort tot Anne Frank. Over Anne Frank gaat dit werkstuk.

Hoofdstuk 2 Duitsland en Adolf Hitler
In Duitland wint Adolf Hitler in 1933 de verkiezingen met de NSDAP. Hij belooft de armoede in Duitsland te laten verdwijnen. En Duitsland machtig te maken. De aanhangers van Hitler worden de nazi’s genoemd. Hitler dacht dat als de Joden het land uit waren het beter zou gaan met Duitsland. Iedereen moest lid worden van een nazi’s-Club. Wie dat niet deed, kwam in de problemen. Ook werd er niet meer gestemd. Hitler wilde president blijven dus zorgde hij er voor dat de mensen nergens anders op konden stemmen. Volgens Adolf Hitler hebben de Joden alles wat er mis gaat op hun geweten. De haat tegen de joden wordt steeds erger in Duitland. Een paar regels waar Joden zich aan moeten houden:
- de Jodenster dragen,
- naar een aparte school,
- fiets af geven, niet in de tram, niet meer auto rijden,
- alleen van 3 tot 5 boodschappen doen en dan in een Joodse winkel,
- ze mogen na 8 uur niet buiten komen,
- ze mogen niet sporten en ook niet er naar kijken,
- ze mogen niet naar de film of naar theater.
Nou geen prettig leven als Jood dus.

Hoofdstuk 3 Familie Frank in Nederland
De Familie Frank is ook Joods. Otto Frank neemt de beslissing te vluchten uit Duitsland. En naar Nederland te gaan. Nog duizenden andere Joden vluchten ook naar andere landen. Sommige landen nemen de vluchtelingen uit Duitsland aan, maar ook veel landen doen dat niet. De Joden die in Duitsland blijven mogen/kunnen helemaal niets meer en hebben helemaal geen rechten. In 1933 komt de familie Frank in Amsterdam wonen. Het wonen in Nederland bevalt de familie Frank goed. In de buurt wonen nog meer Joodse families die uit Duitsland gevlucht zijn. Vanaf 1934 gaat Anne naar de Montessorischool. Haar vader begint in Nederland een nieuw bedrijf. Hij verkoopt poeder waarmee je jam kunt maken. Anne gaat vaak naar het strand. Ze houdt van lachen, van geschiedenis, katten, honden en jongens. Ze hebben het fijn. Hitler wil nog meer macht hebben in de wereld. Hij wil alle Joden uitroeien en gaat oorlog voeren tegen de landen die niet tegen de Joden zijn. In 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen.

Hoofdstuk 4 De Tweede Wereldoorlog 1940-1945
In 1940 kwamen de nazi’s naar Nederland. De regering vluchtte met de koningin Wilhelmina naar Engeland. Eigenlijk was het de bedoeling om haar te gijzelen, zodat Nederland beter voor de Duitsers zouden gaan werken. De NSB (Nationaal Socialistische Beweging) werd tegen de joden ingezet.. De Joden moesten een ster op hun kleren dragen met ’JOOD’ er op. Mensen die openlijk tegen de nazi’s waren kwamen in de problemen. Een heleboel mensen waren het niet eens met Hitler en proberden de Joden te helpen en de Duitsers uit Nederland te krijgen. Koningin Wilhelmina probeerde samen met Engeland en Amerika om Hitler te stoppen. De Duitsers willen de Joden naar Duitsland brengen. . De Joden kregen een bericht dat ze naar het politie bureau moesten komen. Als ze niet kwamen ging de politie razzia’s houden. Dat wil zeggen dat ze een wijk in de stad gingen afsluiten en langs alle huizen gingen op zoek naar mensen die Joods zijn. De Joden zijn natuurlijk bang en gaan onderduiken, zodat ze niet opgepakt kunnen worden door de Duitsers. Margrot Frank kreeg ook zo’n bericht, ze besloten om ook onder te duiken. De familie Frank duikt ook onder in het bekende achterhuis. Als Joden opgepakt werden, kwamen ze in Duitsland terecht en moesten ze naar een concentratiekamp. Daar moesten ze heel hard werken voor de Duitsers, ze kregen weinig eten, werden kaal geschoren en sliepen met heel veel joden bij elkaar in barakken. Veel mensen werden daar vermoord. Daar waren gaskamers waar de mensen in grote groepen tegelijk werden vergast. Daarna werden ze in de grote ovens verbrand. De familie Frank hoorden dit nieuws en schrokken erg. Anne dacht dat vergast worden de snelste manier is om vermoord te worden. Na meer dan twee jaar werden ze verraden, en was hun onderduikadres ontdekt. Ze werden gearresteerd door de Grüne Polizei en via kamp Westerbork naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau afgevoerd, en een maand later overgebracht naar Bergen-Belsen. Anne, Margot en Edith Frank, de familie Van Pels en Fritz Pfeffer overleefden het Duitse kamp niet. Peter, die Otto Frank in het kamp had bijgestaan, overleed in Mauthausen, net na de dodenmars uit het kamp Auschwitz. In maart 1945 overleed Anne op 15-jarige leeftijd aan vlektyfus, een paar weken voor de bevrijding van het concentratiekamp Bergen-Belsen op 15 april 1945.


Er zijn in de oorlog ongeveer 55 miljoen mensen vermoord.
Nu is op 4 mei de herdenkingsdag van de vele doden uit de oorlog. En op 5 mei vieren we dat op die dag eindelijk de oorlog officieel voor bij was.

In de twee jaar dat zij ondergedoken zit, schrijft Anne enkele schriften vol. Op het einde van de onderduiktijd herschrijft Anne Frank haar dagboeken met het plan er een boek van te maken dat na de oorlog uitgegeven kan worden. Ze begon een deel over te schrijve op lossen vellen Het lukte haar niet om haar hele dagboek over te schrijven. Het dagboek werd gevonden door Miep Gies en Bep Voskuijl, twee van de mensen die voor hen zorgden, en het werd door hen bewaard. Miep gaf het dagboek na de oorlog aan Otto Frank. Hij maakte er een boek van en publiceerde het in 1947 onder de titel Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld geworden. En is in 55 talen te lezen In 1980 stierf Otto Frank op 91-jarige leeftijd. Hij schonk het dagboek aan de Nederlandse oorlogsdocumentatie.

Korte inhoud van het Achterhuis
Anne Frank, een Joods meisje, krijgt op haar verjaardag een schrift. Ze besluit om dit te gaan gebruiken als dagboek. Ze wil dit dagboek een soort vriendin laten zijn, en geeft het daarom een naam: Kitty. Eerst vertelt ze kort haar levensgeschiedenis, want anders zou Kitty maar niets van haar verhalen snappen. De eerste paar dagen dat ze in haar dagboek schrijft, schrijft ze ook al over beperkingen voor Joden, en elke dag mogen ze steeds minder. Dan komt er een oproep voor haar zus, Margot van de S.S. Op donderdag, 9 juli 1942 gaan ze dan ook naar hun

Onderduikadres: Het Achterhuis, wat met een draaikast verborgen word gehouden. Ze worden geholpen door o.a. Koophuis, Miep en Bep. Er wonen 2 families in het Achterhuis: familie Frank en familie Van Pels. Anne voelt zich thuis in hun schuilplaats, alleen is ze bang dat de buren hun zullen horen.
Nu de 2 families al dagen bij elkaar in een kleine ruimte bij elkaar zijn, loopt iedereen zich steeds te ergeren. Ook mevr. Van Pels maakt ruzie met haar man, geeft haar zoon standjes en bemoeit zich ook nog eens met de opvoeding van Anne. Anne vindt het dan ook moeilijk om niet te laten blijken, dat ze Mevr. Van Pels niet aardig vind.
Er komt na een tijdje nog een 8e onderduiker bij: Mr. Pfeffer, hij is tandarts. Hij krijgt het bed van Margot, wat betekent dat hij bij Anne op de kamer slaapt. In de dagen die volgen bemoeit hij zich veel met alles en ook met de opvoeding van Anne, Margot en Peter.
Anne vindt het ook moeilijk om de hele bezig te zijn met nuttige dingen, terwijl ze geen herrie mag maken. Ze mogen op bepaalde tijden zelfs niet de WC doortrekken, of niet lopen, want anders zouden de mensen in het kantoor hun kunnen horen. Toch leert ze veel, is altijd bezig met boeken, en doet goed haar huiswerk. Ze hebben zelf een soort klasje opgericht. Ze doen daar met z’n allen huiswerk, en vader Frank helpt hun daarbij. Een paar dagen voordat ze ontdekt worden in het Achterhuis stopt het dagboek

Hoofdstuk 6 Mijn bezoek aan het Anne Frank huis
Ik ben voor mijn werkstuk naar het Anne Frank huis geweest in Amsterdam. De rij was lang maar toen we eenmaal binnen waren werd het heel leuk. We moesten een trap af en daar zag je alle kamers ingericht in een glazen kooi want de meubels waren er uit gehaald. Dit was een maquette. In de volgende kamer kon je een film zien op een groot scherm, er waren ook telefoons waar je zelf de taal kon bepalen. In de volgende kamer stond de draaibare boekenkast. De volgende kamer was de kamer van Anne Frank en Fritz Pfeffer .Een heel kleine kamer voor twee personen. In de kamer daar naast was een kleine woonkamer. Om naar de volgende kamer te gaan moest je een steile trap op met hele smalle treden, daar sliep de rest van de familie Frank. Een kleine kamer voor drie personen. In de kamer daarnaast sliepen Auguste en Hermann V. Pels. Er was genoeg ruimte. En in de kamer daar tegenover sliep Peter V. Pels. Zijn kamer had een afgesloten trap naar zolder, er was genoeg ruimte voor hem. De kamer daarnaast was de wc. Voor de rest waren er nog kamer’s met beelden en boeken. En er was een computer kamer, en een café. Dit was het Anne Frank huis.


Nawoord
Dit was mijn werkstuk, ik heb het erg leuk gevonden. Ik vond het in het begin wel moeilijk om genoeg informatie te vinden en het in mijn eigen woorden op te schrijven. Toen ik eenmaal wist hoe je dat het beste kon doen, ging het heel snel. En is dit werkstuk het geworden.
Ik heb naar de film “het korte leven van Anne Frank” gekeken. De beelden raken je, de woorden ook. Het was een film naar mijn hart.

Bronnen
Scholieren.samenvattingen.com
De Dagboeken van Anne Frank – Rijksinstituut voor oorlogsdocumentatie
www.annefrank.org
www.spreekbeurten.info
werkstuk.freddoweb.nl
www.annefrankguide.net
Film “het korte leven van Anne Frank”
Het Anne Frank Huis in Amsterdam
www.ad.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.