Anne Frank

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 485 woorden
  • 24 juni 2005
  • 11 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.4
  • 11 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Anne Frank

Het verhaal van Anne Frank is een symbool geworden voor de meest verschrikkelijkste misdaad die de mensheid in de geschiedenis is begaan.

Toen vader(Otto)een maand na afloop van de oorlog in Amsterdam terug kwam, was er niemand van zijn familie. Hij wist dat zijn vrouw was overleden, maar hoopte dat zijn beide dochters nog in leven zouden zijn. Voorlopig trok hij in bij zijn vroegere kantoorbediende, Miep Gies.Toen hij 3 maanden later een brief kreeg dat zijn 2 dochters er niet meer waren, besefte hij pas dat hij de enige overlevende was.Tot de weinige spullen die nog restten van zijn gezin behoorde een massa dagboekaantekeningen van zijn jongste dochter (Anne Frank). Zo op het eerste gezicht een gewoon dagboek zoals veel meisjes wel hebben. Maar toen hij het begon te lezen begreep hij gelijk dat het iets heel bijzonders was.En dat niet alleen omdat het de woorden van zijn dochter waren.Hij las het hele verhaal uit en begreep veel wat er was gebeurd.
Wat een herinneringen zijn er toen bij hem boven gekomen.

In 1947 werd het uitgeschreven onder de titel:'Het Achterhuis'. Het waren dagboekbrieven van14 juni 1942 tot 1 augustus 1944.
Tegenwoordig is het in meer dan 50 verschillende uitgave verschenen.Meer dan 20 miljoen exemplaren zijn er van verkocht.
Een doodgewoon joods meisje dat er van droomde om een beroemde schrijfster te worden, werd na haar tragische dood alsnog beroemd over de hele wereld. Anne Frank is niet in Amsterdam geboren, zelfs niet in Nederland.Haar ouders waren namelijk duitse joden.Otto is geboren en opgegroeit in de wijk Westend,een rijke buurt in Frankfurt-am-main, waar zijn voorouders al vanaf de 17de eeuw woonden. Zijn vader was daar een schatrijk bankier. De moeder Edith Hollander was opgegroeit in Aken,waar haar vader fabrikant was.OP 12 mei 1925 trouwden ze en gingen ze in Frankfurt wonen. Ze waren liberaal joods, wat betekent dat ze zich behoorlijk hadden aangepast aan de duitse maatschappij en naast joden ook veel duitsers in hun keniskring hadden.
Otto en edith kregen 2 dochters. De eerste was margot en zij werd geboren op 16 februari 1926. En op 12 juni 1929 volgde Anneliese Marie (Anne).In Frankfurt was het voor de joden in de tegentiende eeuw goed te doen. De duitse economie was in opkomst en deed het wonderwel goed. Sinds de middeleeuwen was de stad een belangrijke beursstad.In 1929 woonden er 30.000 joden.Na berlijn was dit de grootste joodse gemeenschap in Europa.
Het financiele centrum Frankfurt werd getroffen door de beurskrach in wallstreet,New York.
De crisis trof de meeste joden toch wel harder dan anderen duitsers.Maar toch werden ze aangezien als de oorzaak van de ellende.Eeuwenlang was dit een normaal veschijnsel.Als het slechter ging kregen de joden en trouwens ook anderen vreemdelingen de schuld.Zo ging het lang door en er kwam een 2 de wereld oorlog. Joden werden vergast of naar werkkampen gebracht.Zoals Anne en haar moeder en zus.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.