Anne Frank

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 607 woorden
  • 6 juni 2005
  • 11 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 11 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Het leven van Anne Frank.

Anne Frank was een joods meisje, dat op 12 juni 1929 in Duitsland geboren wordt. Ze heeft een oudere zus Margot Frank, zij is geboren op 16 februari 1926. Op 13 maart 1933 zijn er verkiezingen in Duitsland, waarbij de Nazi’s (de aanhangers van Hitler) veel stemmen winnen. Hitler komt aan de macht. Haar ouders zien voor henzelf en de kinderen geen toekomst meer in Duitsland en ze vluchten naar Nederland in 1933. Ze groeit tot haar 11e op in Nederland.

Haar familie.

Otto Frank, haar vader.

Edith Frank, haar moeder.
Margot Frank, haar zus.
Anne Frank

Er komen steeds meer maatregelen tegen de Joden. Op 29 juni 1942 staat er in alle Nederlandse kranten dat de Duitse bezetter besloten heeft om de Joden over te brengen naar werkkampen in Duitsland. Margot is een van de eerste die te horen krijgt dat ze naar een werkkamp moet. Anne hoort van haar vader dat ze gaan onderduiken. Achter het bedrijfsgebouw aan de Prinsengracht 263 staat een kleiner huis aangebouwd, dat leeg staat. Het heet het Achterhuis en is het achterste deel van het bedrijf Opekta (een bedrijf waar suiker voor jam wordt gemaakt) waar Otto Frank, de vader van Anne directeur is. Op 6 juli 1942 verstoppen zij zich in dat huis. Zij zijn niet de enige.

Ze wonen daar samen met Hermann van Daan, Petronella van Daan, Peter van Daan. Zo noemt Anne ze in haar dagboek. In het echt heten ze: Hermann van Pels, Auguste van Pels, Peter van Pels. Later komt er nog iemand bij. Dat is Fritz Pfeffer. Anne noemt hem in haar dagboek Albert Dussel. Door de week werken er mensen in zijn bedrijf. Zij mogen niet weten dat zij daar ondergedoken zitten. Vier mensen weten er wel van: Miep Gies, Bep Voskuijl, Meneer Kleiman en Meneer Kugler. Miep Gies zorgde voor het eten door middel van voedselbonnen en de schoolboeken voor Margot, Anne en Peter.

Schuilen in het Achterhuis.

Ze maken gordijnen voor de ramen en ze moeten heel stil zijn, zodat de mensen die overdag in het bedrijf werken ze niet kunnen horen Ze weten dat er zware straffen staan op het onderduiken. Voortdurend is er angst voor ontdekking. Niemand weet hoe lang de oorlog zal duren. Anne schrijft regelmatig in haar dagboek.


Dagboek.

Anne kreeg op haar dertiende verjaardag een dagboek. Op een dag schrijft ze voor het eerst in haar dagboek. Ze schrijft een soort brieven aan Kitty. Zo noemde ze haar in haar dagboek. Ze behandelde het als een vriendin. Een zin uit haar dagboek is: ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het nog aan niemand gekund heb, en ik hoop dat je een grote steun voor me zult zijn.

Haar laatste brief is op 1 augustus 1944.
Dit is een brief van 23 juni 1944.
Lieve Kitty, vrijdag 23 juni 1944
Niets bijzonders aan de hand hier. De Engelsen zijn de grote aanval op Cherbourg begonnen. Volgens Pim en Daan zijn we op 10 oktober vrij! De Russen nemen deel aan de actie, gisteren is hun offensief bij witte bsk begonnen, dat is precies op de dag af drie jaar na de duitse inval. We hebben haast geen aardappels, in het vervolg willen we de aardappels voor alle acht aftellen, dan kan iedereen zien wat hij doet.
Je Anne.

Als de familie Frank wordt gearresteerd, ziet Miep Gies het dagboek van Anne liggen. Ze bewaart het. Als de oorlog voorbij is, geeft ze het aan Otto Frank. Hij verandert een paar kleine dingen, en laat het aan een vriend van hem lezen. In 1947 komt de eerste druk van "Het achterhuis" uit. Het is uiteindelijk in 60 talen vertaald. Er worden in totaal bijna 16 miljoen exemplaren verkocht.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.