Anne Frank

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 737 woorden
  • 14 februari 2005
  • 33 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 33 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Anne Frank

Als je aan de 2e wereldoorlog denkt, denk je automatisch aan Anne Frank. Anne Frank was de bekendste jood uit de 2e wereldoorlog. Dit is gekomen door haar dagboek. Anne Frank is geboren op 12 juni 1929 in Frankfurt, Duitsland. Later verhuisde de familie Frank naar München. Haar ouders heetten Judith en Otto Frank. Anne Frank had ook nog een zus Margot Frank. Toen Adolf Hitler in 1933 aan de macht kwam verhuisde de familie Frank naar Nederland. Ze verhuisden naar Amsterdam, Prinsengracht 263. Toen de 2e wereldoorlog begon dook de familie Frank onder in het achterhuis. Daar zat ook nog een zakenpartner van Otto Frank en zijn vrouw. Ook kwamen Peter en zijn vader erbij. Eerst kon Anne Frank helemaal niet opschieten met Peter. Later kregen ze verkering. Je kon het achterhuis niet zien. Het achterhuis zat achter het gewone huis. De ingang zat achter een draaikast. Als je die open draaide moest je een trap op en kon je zo in het achterhuis komen. Miep hielp de familie Frank aan eten en andere dingen die ze nodig hadden. De familie Frank is blijkbaar verraden door de buren. Toen de familie Frank was opgepakt op 4 augustus 1944 kwamen Anne Frank en Margot in hetzelfde concentratiekamp terecht. Moeder moest naar een ander kamp dan haar dochters. Later werd moeder ziek en overleed kort daarna. Ook Margot werd later ziek en overleed in het kamp Bergen-Belsen. Anne Frank en Margot zaten in een ander deel van het concentratiekamp, omdat ze zich voor de Duitsers hadden verstopt. Op een nacht in het concentratiekamp hoorde Anne Frank haar naam. Het bleek haar vriendin Hanneli Goslar te zijn. Dat was kort voordat ze overleed. Later werd Anne Frank ook ziek. Zij overleed ook aan ziekte en uitputting, in maart 1945.
Anne Frank schreef al haar brieven aan haar denkbeeldige vriendin Kitty. Er is ook nog een film van Anne Frank verschenen. Toen de 2e wereldoorlog was begonnen ging Anne Frank nog gewoon naar school. Haar vriendinnen haalden haar altijd op. Toen de deur een keer open stond, gingen de vriendinnen van Anne Frank gewoon naar binnen. Ze zochten Anne Frank, maar konden haar niet vinden. Wat hun ook opviel was dat heel veel dingen weg waren. Later vonden ze een briefje in de prullenbak dat Anne Frank naar Zwitserland was gevlucht. Dit was gewoon een valstrik van de familie Frank. Ze wilden dat de Duitsers dachten dat ze in Zwitserland zaten. Anne Frank werd veel ruwer behandeld in het concentratiekamp, omdat ze ondergedoken gezeten had. Ze kregen veel minder eten en drinken. In 1947 heeft Otto Frank het dagboek van Anne Frank uitgegeven. In 1998 werden er nog 3 bladeren gevonden, waarvan ze niet wisten dat deze bestonden. Het dagboek van Anne Frank is wel in 60 talen uitgegeven en het is het meest gelezen boek ooit. Toen de familie Frank zat ondergedoken in het achterhuis, werd de vader van Peter boos op Anne Frank. Hij vond dat ze zo wild was. Anne Frank moest volgens Peters vader een voorbeeld nemen aan haar zus Margot die altijd zo rustig was. Alleen dat wilde Anne Frank niet en bleef juist doorgaan. Als ze buiten de stampende laarzen van het Duitse leger hoorden, moesten ze muisstil zijn en mochten niet lopen of eten. Toen ze de stampende laarzen van het Duitse leger op de trap hoorden probeerden ze zich te verstoppen, maar dat lukte niet.


Het achterhuis is nu een museum. Het ziet er nog precies hetzelfde uit. Zelfs de posters die Anne Frank aan de muur had hangen voordat ze naar het achterhuis ging, hangen er nu nog. Het is nu een soort monument. Anne Frank was ook zeer geliefd bij haar vrienden, omdat ze alles gewoon deed en zei wat in haar hoofd opkwam. Bij Anne Frank zag je ook goed dat ze een jood was. Haar neus was echt zo’n neus die alleen joden konden hebben en haar lang donker bruine haar was ook echt joods. Anne Frank werd helaas maar 15 jaar. De enige die het heeft overleefd uit de familie is Otto Frank. Als er iemand dood was werd dat op een lijst geschreven. Otto Frank keek iedere dag op die lijst, totdat hij op een dag zijn dochters en vrouw zag staan. Hij was heel erg verdrietig. Daarom heeft hij ook het boek uitgegeven, zodat iedereen kon zien hoe joden leefden in de 2e wereldoorlog. Nu nog gaan veel scholen naar het Anne Frankhuis.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

je hebt een goed werkstuk geschreven.
ik ben ook een werkstuk over Anne Frank aan het maken. het lukt wel een beetje. met wat boeken uit de bieb en wat op internet zoeken kom je er wel.
groetjes lizzie

17 jaar geleden

L.

L.

Er zit hier een fout in je werkstuk.
ze weten nog heel niet wie Anne Frank en de andere onderduikers verraden hebben. ik kan het weten want ik heb er een werkstuk over gedaan.

doeg lisa

17 jaar geleden