ADVERTENTIE
Zie jij op tegen het lezen van al die boeken voor je leeslijst?

Probeer dan eens een luisterboek! Wij geven je acht tips van boeken die op je leeslijst staan en die je kunt terugvinden op Storytel. Check het blog en probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 


Check het blog!

ANNE FRANKAnne Frank was onderduikster. In de oorlog zat ze met haar familie ondergedoken. Ze was een joods meisje dus ze had veel kans om opgepakt te worden door de Duitsers. Anne Frank heette voluit:Annelies Marie Frank. Ze was op 12 juni 1929 geboren in de Duitse stad Drankfort aan rivier de Main. Anne Frank vluchtte met haar gezin naar Nederland. Het gezin van Anne Frank was joods. En als jood werd je snel opgepakt door Duitsers. Adolf Hitler haatte de joden. Hij wou dat alle joden dood gingen. Maar als de oorlog voorbij is, schiet Adolf Hitler zichzelf dood.HET ACHTERHUISAnne Frank schuilde met haar gezin in het achterhuis. De schuilplaats was goed verstopt. Er was een trap naar boven. Daarvoor stond een draaikast. Eerst schuilden ze daar met het gezin, maar daarna kwammen er meer mensen bij. Dit waren de mensen die erbij kwamen: meneer en mevrouw van daan, Peter van daan, Albert dussel en Frits pfeffer. Ze kregen eten van Jan en Miep gies.
DE FAMILIE FRANK*Edith Frank

Edith Frank is de moeder van anne. Edith werd geboren op 16 januari 1900, in de duitse plaats aken. Dat plaatsje ligt net over de grens van nederland. De ouders van Edith heten Abraham hollander en Rosa stern. Julias en Walter zijn 6 en 3 als Edith wordt geboren. Haar zus Betty is dan 2 jaar oud. Edith blijft de jongste. Julius was lid van het synagogaal koor. In 1914 het jaar dat de eerste wereldoorlog uitbreekt, overlijdt Betty op 16 jarige leeftijd aan blindedarmontsteking. Een jaar later overlijdt Edith's oom Karl hollander. Edith's vader overlijdt op 66 jarige leeftijd in 1927. Op 12 mei 1925 trouwt Edith met Otto Frank. Hij wordt die dag 36 jaar en zij is 25 jaar. De choepa vindt plaats in de Akense synagoge. De huwelijksreis gaat naar San Remo in Italie.*Otto Frank

Otto Frank is geboren in Frankfort. Tijdens de eerste wereldoorlog was hij in dienst bij het leger. Otto Frank richtte een bedrijf op in Amsterdam. Het heette Opekta. Opekta is een geleermiddel voor het maken van jam. De volledige naam is Opekta werkte. Na de tweede wereldoorlog raakte hij zijn familie kwijt. Hij hertrouwde met Elfied Geiringer. Ze verhuisden in 1953 naar Basel in Zwitserland. Hij stierf op 19 augustus en is 91 jaar geworden.*Margot Frank


Margot Frank is de zus van Anne. Ze is drie jaar ouder. Margot is heel slim en serieus.

Samen met Anne zit ze op een joods lyceum school. Margot helpt haar moeder vaak met huishoudelijke dingen.DAGBOEKAnne kreeg op haar dertiende verjaardag een dagboek. Op een dag schrijft ze voor het eerst in haar dagboek. Ze schrijft een soort brieven aan Kitty. Zo noemde ze haar dagboek. Ze behandelde het als een vriendin. Een zin uit haar dagboek is:

ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het nog aan iemand gekund heb, en ik hoop dat je een grote steun voor me zult zijn.Anne FrankHaar laatste brief is op 1 augustus 1944.

Dit is een brief van 23 juni 1944.

Lieve Kitty, vrijdag 23 juni 1944

Niets bijzonders aan de hand hier. De engelsen zijn de grote aanval op cherbourg begonnen. Volgens Pim en van daan zijn we op 10 october vrij! De russen nemen deel van de actie, gisteren is hun offensief bij witte bsk begonnen, dat is precies op de dag af drie jaar na de duitse inval. We hebben haast geen aardappels, in het vervolg willen we de aardappels voor alle acht aftellen, dan kan iedereen zien wat hij doet.

Je AnneAls ze gearresteerd, ziet Miep Gies het dagboek van Anne liggen. Ze bewaart het.

Als de oorlog voorbij is, geeft ze het aan Otto Frank. Hij veranderd een paar kleine dingen, en laat het aan een vriend van hem lezen. In 1947 komt het eerste druk van het achterhuis uit. Het is uiteindelijk in 60 talen vertaald. Er worden in totaal bijna 16 miljoen exemplaren verkocht.JODENIn de tweede wereldoorlog moesten joden een jodenster dragen. Dat is een gele ster met het woord jood erop. (in het Duits is het woord jood jude) Adolf Hitler haatte de joden. Anne Frank was ook een jood. Haar hele familie was eigenlijk jood. Na de tweede wereldoorlog vermoorde Adolf Hitler zichzelf.DE OPROEPMargot kreeg een oproep van de Duitsers. Ze moest in een Duits kamp werken. Ze besluiten om onder te duiken op Prinsengracht 263. Het bedrijf van Otto Frank wordt ingericht als geheime schuilplaats. Otto zet voor de trap een draaiende boekenkast. Via een lage deur kom je in de schuilplaats.WESTERBORKOp 4 augustus 1944 valr grune polizei het achterhuis binnen. De onderduikers gaan een lange weg te gemoed naar Westerbork. Daar is een jodenkamp. Bij een kamp in bergen-belsen sterven Margot en Anne aan tyfus. Alleen Otto Frank overleeft het.DE KLEINE BEER MINTUS 2Anne had vier goede vriendinnen. Dat waren: Sanne Lederman, Jaqueline van Maarsen, Ilse Waggenaar en Hannah Gislar.

De vriendinnen hadden samen een club opgericht. De club heette: De kleine beer mintus 2.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

bedankt, dit kan ik ook gebruiken voor mijn werkstuk

10 jaar geleden