ADVERTENTIE
Zie jij op tegen het lezen van al die boeken voor je leeslijst?

Probeer dan eens een luisterboek! Wij geven je acht tips van boeken die op je leeslijst staan en die je kunt terugvinden op Storytel. Check het blog en probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 


Check het blog!

Hallo ik ga m’n spreekbeurt houden over Anne Frank en de 2e wereldoorlog.

Even voor de kinderen die niet weten wie Anne Frank is:

Nou. . ze was een joods meisje . Ze werd geboren op 12 juni 1929. Ze had een vader en een moeder en een zus.

Haar vader heette Otto Frank en haar moeder heette Margot Frank en zij was 3 jaar ouder dan Anne. Ze was op 16 februari 1926 geboren. Anne Frank en Margot Frank zijn in Frankfurt am main geboren in Duitsland.Hoe begon de 2e wereldoorlog?

Adolf Hitler aan de macht. In 1929 het jaar waarin Anne word geboren, gaat het slecht in Duitsland.


Er is veel Armoede en werkloosheid. De meeste Duitsers zijn erg ontevreden. Hitler zegt dat ze Duitsers een soort supermensen zijn. Echte Duitsers zijn volgens hem de beste, de sterkste,en de slimste mensen uit de hele wereld. Daarom vind Hitler ook dat het Duitse volk het recht heeft om andere volken te overheersen en tot slaaf te maken. Hij belooft het Duitse volk een prachtig toekomst. Terwijl dat helemaal niet zo is. In de nacht van 9 op 10 november 1938 vernielen nazi's in heel Duitsland synagoges en joodse winkels. Gebouwen worden in brand gestoken en ramen werden ingegooit. Die nare nacht staat bekend als de Kristallnacht. In de dagen erna worden ongeveer 30. 000 joodse jongens en mAnnen opgepakt en naar concentratie kampen gebracht.

Hoe komt het dat er zoveel armoede en werkloosheid in Duitsland heers?De schuld ervan geeft Hitler natuurlijk aan de joden. Joden zijn volgens hem gevaarlijk. Hij schreeuwt dat alle joden slecht,gemeen en oneerlijk zijn.

Door dit te roepen haakt hij handig in op het antisemitisme (ander woord voor jodenhaat) .

Antisemitisme is geen uitvinding van Hitler. Het bestond al voordat Hitler aan de macht kwam.

Hitler probeert de haat tegen de joden aan te wekkeren. Op allerlei manieren gebeurt dat: Zoals via de radio de kranten en zo voorts. Voor Joden word het leven steeds moeilijker. MAnnen en vrouwen verliezen hun werk en kinderen moeten op school apart zitten. En vanaf april 1942 was een jodenster verplicht. Een jodenster is een gele sterretje wat je op je schouder kan plakken en daar staat JOOD op. Zo weet iedereen dat je een jood bent. , (Laat nu een plaatjke zien op blz. 13. grote boek) Dit is Adolf Hitler. En dit is de Kristallnacht waar ik het in het begin over had. En nu laat ik jullie Annes dagboek zien. Ze kreeg die dagboek toen ze 13 was geworden.

Ze heeft in die dagboek 2 jaar lang geschreven. Ze schreef over dagelijkse dingen: bijvoorbeeld wat ze die dag had gedaan of nog gaat beleven. Maar ze schreef er ook dingen in die niet zo leuk waren. Ze plakte ook foto's van haar zelf in en schreef er dingen bij. Maar ook vooral foto's van haar vader of moeder. De onderduikers.


Anne is nog maar net 13 en ze moeten onderduiken. (onderduiken is ergens verstopt zitten heel lang of heel kort maar bij Anne is het niet kort hoor let maar op) Margot krijgt van haar moeder te horen dat ze morgen verhuizen naar het achterhuis. Het achterhuis is eerst een normale huis. maar dan verzint iemand een boekenkast bij zodat het helemaal veilig is. De vader van Anne werk in een fabriek waar ze jam maken.

En daar is een huis achter en daarom noemen ze het het achterhuis. Dus Margot kan haar mond niet houden en . . . . . . . . . . ze verteld het aan Anne. Maar Anne wil niet weer verhuizen. Want ze weet als ze verhuizen dan mag ze haar kat niet meenemen. Anne loopt naar haar kamer en gaat huilen. Die ochtend doen Margot en de moeder van Anne en Anne zelf een hoofddoek om,als ze naar buiten gaan ,om niet herkend te worden.

Ze sjouwen met spullen en gaan naar het achterhuis. Eerst woont alleen de familie frank in het achterhuis en daarna na een paar maanden komen de familie van pels uit Duitsland naar Nederland want het Achterhuis ligt in Amsterdam. En over een jaar komen 2 andere mAnnen dus nu zijn ze met zn 9 en dat vind Anne wel leuker dan alleen zijn. De familie van Pels bestaat uit 3 personen: Auguste van Pels (moeder) Hermann van Pels (de vader) en peter van Pels (de zoon) Peter is 2 jaar ouder dan Anne. En die twee andere mAnnen zijn gewoon vrienden van ze.

Ze heten meneer Kugler en meneer Kleiman. Anne geeft ze allemaal een ander naam in haar dagboek.

De familie van pels wordt de familie van Daan. en zo voorts. Peter heeft zn kat meegenomen terwijl dat niet mocht van zn vader maar dat deed hij toch. Peters kat heet Mouschi. Anne vind peter maar saai en verlegen.

28 september schrijft Anne in haar dagboek: Het benauwt me ook meer dan ik zeggen kan dat we nooit naar buiten mogen en ik ben ok heel erg bang dat we ontdekt zullen worden en dan de kogel krijgen.

Joden in Nederland. Van de 140 000 Joden in Nederland zijn er uiteindelijk 25000 ondergedoken.

Hiervan hebben naar schatting 16000 de oorlog overleeft. De andere ongeveer 9000 werden ontdekt en weggevoerd. Dat gebeurde vaak doordat de onderduikers verraden werden. De dagen gaan voorbij dagen worden weken en weken worden maanden. Overdag als het personeel werkt in het achterhuis,mogen de onderduikers alleen maar fluisteren en zachtjes lopen op hun sokken. Niemand in het achterhuis mag de kraan of toilet gebruiken tussen 9 uur 's ochtends tot en met zeven uur 'avonds. Op 1-oktober 1942 schrijft Anne in haar dagboek: Wij zijn zo stil als babymuisjes. Wie had drie maanden geleden kunnen vermoeden dat kwikzilver Anne urenlang zo rustig moet en kan blijven zitten? Wat doet Anne allemaal tijdens die lange uren overdag?

Ze studeert veel in de grote stapel schoolboeken. Die meegenomen is door Miep. Miep is een vrouw die in de fabriek werkt met de vader van Anne. Ook Margot en Peter besteden dagelijks vele uren aan de schoolvakken.

Vader Otto helpt hen en overhoort lessen. Geen van de kinderen wil op school achterkomen. Ze hopen nog steeds dat ze binnenkort weer naar school toe kunnen. Anne leest veel boeken die Miep voor haar meebrengt. Veel Joden in Nederland worden in deze maanden opgepakt en weggevoerd de familie van pels en de familie frank ontkomen hieraan door zicht te verstoppen in het achterhuis. Maar dag en nacht zitten ze op elkaars lip. Ze zien en horen alles van elkaar. Bovendien zijn ze heel bang dat ze ontdekt zullen worden. Daarom is iedereen erg gespAnnen. Het is dan ook geen wonder dat de onderduikers regelmatig kibbelen en ruzie maken.

Albert Dussel die eigenlijk Fritz Pfeffer heet deelt met Anne een kamer. Als hij moet werken en zo dan moet hij het bureau gebruiken. Maar Anne is daar eerst wel boos om want Anne wil zelf op het bureau werken en haar dagboekpapieren volschrijven. En daarom geeft haar vader haar een tas wat je als bureau kunt gebruiken.

En daarna je blaadjes erin kunt doen. Want de kaft is heel erg hard daarom kan je het als bureau gebruiken.

De onderduikers wonen nu al 6 maanden dicht op elkaar. Altijd is er angst om ontdekt te worden. Nooit kunnen ze even naar buiten. (blz 39) (dit zijn de schoolboeken die Miep voor Anne Peter en Margot meebrengt)

Het wordt 1944 Anne is nu ruim 14 en half jaar oud. Al anderhalf jaar zitten de onderduikers in het achterhuis.

Anne is niet langer een luidruchtig schoolmeisje langzamerhand wordt ze verliefd op peter. Met hem wil ze praten wat haar allemaal bezighoud. Maar peter is verlegen en ontloopt haar. Toch vind Anne een manier om met peter aan de praat te komen. Anne en peter raken in de weken die volgen steeds meer vertrouwd met elkaar,hoewel peter nog altijd verlegen is. Vaak gaat ze naar de kamer van peter. Daar praten ze over van alles. (blz 46) Hier zie je wat Anne allemaal geschreven heeft in haar dagboek en haar dagboekpapieren. Haar schriften die ze van Miep heeft gekregen. En van Bep Voskuil zij werkt ook in de fabriek waar ze sjam maken bij de vader van Anne. Het is een warme mooie zomerdag zoals gewoonlijk. Op een moment horen ze mAnnenstemmen. Ze zijn doodsbang. De Duitse politie is binnengekomen in het kantoor. Miep,Bep ,JohAnnes kleiman en Victor Kugler zijn in het kantoor. De mAnnen weten alles. Vicktor Kugler moet meekomen. Ze gaan naar boven. Bij de boekenkast trekken de mAnnen hun revolver. De kast wordt opengemaakt en gaan naar binnen. Op een korte afgebetende toon vraagt Karl Silberbauwer want zo heet de agent,om geld en sieraden (blz 50) Hij pakt een aktentas en schud die leeg op de grond. Daar zitten Annes dagboekpapieren en haar dagboek en schriften in die ze volschreef. Het geld en sieraden stopt hij in de tas. Karl Silberbauwer gelooft niet dat de onderduikers ruim 2 jaar lang in het achterhuis verstopt hebben gezeten. Dan wijst Otto Frank hem op de groeistreepjes van Anne op de muur. De acht onderduikers worden op 4 augustus 1944 in een gesloten vrachtwagen naar de duitse politie gebracht. Dat is gevestigd in twee schoolgebouwen die de Duitse politie in beslag heeft genomen. De dag na hun arrestratie worden de onderduikers overgebracht naar een ander gebouw en daar in een cel gestopt. De onderduikers zitten 4 dagen in een cel. Op 8 augustus worden ze overgebracht naar het kamp : Westerbork. De hele maand augustus blijven ze daar in een zogenaamde strafbarak.

Ze zijn strafgevangene omdat ze zichzelf niet hadden aangemeld,maar als onderduikers zijn opgepakt.

Op 3 september 1944 gaan de onderduikers samen met ruim 1000 anderen met het laatste treinstransport naar het concentratie kamp in Auschwitz in polen. Drie dagen lang zitten ze met ongeveer 70 anderen in een goederenwagon. Mensen die nog kunnen werken mogen nog even blijven leven anderen worden vermoord in de gaskamer en kinderen onder 15 jaar worden ook vergast en vermoord. Hier ontkomt Anne door omdat ze pas 15 is geworden. (blz 53) Echt Vreselijk Zielig. Niemand overleeft het van de onderduikers behalve Otto Frank. Otto Frank gaat bij Miep en Jan wonen . En Otto verhuist naar Basel . na een jaar trouwt hij met Elfriede Markovits. Maandenlang wachten ze op een briefje dat er staat dat Anne en Margot en zn vrouw nog leven. Maar ze krijgen een briefje waarop staat dat Anne in 1945 en Margot en Edith overleden zijn. paar weken voor ze bevrijd werden. Anne Frank is in maart 1945 overleden toen ze 16 was in Bergen-Belsen. En Margot ook maar zij was 19 jaar toen. Otto Frank krijgt alle dagboekpapieren van Anne die Miep bewaard heeft. Otto leest ze en haalt diep adem. Hij wist niet dat zn dochter alles opschreef wat er gebeurde in het Achterhuis. hij is heel erg verbaasd en ontroerend. Otto Frank typt alle dagboekpapieren van Anne uit en stuurt ze naar zn moeder in Zwitserland. Want Anne wou schrijfster worden. En heel beroemd. En Daarom is haar wens nu in vervulling gegaan. Zo is ze nu wereldberoemd. En er zijn in alle talen boeken over haar geschreven.

In Amsterdam bestaat het Achterhuis nog steeds en ik ben er een keer heen gegaan . Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het een hele interessante onderwerp vind. En ik vind Anne Frank heel erg dapper en voor meer informatie en foto's ga dan naar www.annefrank.nl. Het loopt niet goed af heel triest. Nu ga ik jullie een paar vragen stellen.1. Wat is Antisemitisme? (jodenhaat)

2. Hoe oud was Anne toen de oorlog begon? (13 jr)

3. Hoe heette die meneer die joden haatte? (Adolf Hitler)

4. Op wie was Anne toen ze net 15 jr was? (op Peter)

5. Waar zaten de families Frank en van Pels ondergedoken en in welke stad? (in het Achterhuis in Amsterdam)

6. In welke jaar overleed Anne? (in maart1945)

Waaraan overledenen Anne, Margot en Edith? (aan Tyfus)

En dit was mijn spreekbeurt. Ik hoop dat jullie er iets van geleerd hebben en een beetje weten hoe de joden vroeger leefden.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

ik vind je werkstuk heel mooi
ik heb er heel wat informatie uit kunnen
halen

16 jaar geleden

B.

B.

nou het moet wel alinia's hebben anders moet je zoveel lezenen ik heb er niet zin in

9 jaar geleden