Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

aboriginals

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo | 1433 woorden
  • 11 juli 2007
  • 219 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
219 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding:
In het verre Australië leeft een heel uniek volk, de Aboriginals. Ze zijn met ongeveer 300.000 mensen. Ze leven in verschillende groepen, ook wel clans genoemd. Vaak bestaan deze groepen uit een aantal families. Het is oorspronkelijk niet één volk. Ze stammen af van verschillende volken.
De naam Aboriginals komt uit het Latijn: ab origine ofwel de originele bevolking. Deze naam is door Europeanen bedacht.
Men gelooft dat dit volk rond 40.000 voor Chr. van Azië naar Australië gelopen is. Toen zaten deze twee werelddelen nog aan elkaar vast. Australië was toen een heel groen en vruchtbaar land. Groep voor groep liep naar de overkant. Door al deze drukte in Australië begon het land meer op woestijn te gaan lijken. Het vruchtbare land werd druk gebruikt en het land werd steeds voller. De groepen planten zich goed voord.

Toen in 1788 de Engelsen hun land binnen vielen en het gingen overnemen raakte de Aboriginals hun vrijheid kwijt. Ze konden niet meer leven zoals ze zelf wilden. Ze werden in reservaten gestopt. Nu nog zitten veel aboriginals in reservaten. Het nadeel is dat ze geen totale vrijheid hebben, een voordeel is dat ze daar mogen leven zoals ze zelf willen. Na ongeveer 200 jaar bezet te zijn onder de Engelsen werd Australië een eigen land. Nu zijn er veel minder Aboriginals over, omdat de Engelsen “niet erg aardig voor ze waren” zacht uitgedrukt.
Aboriginals zijn dus het oorspronkelijke volk van dit grote land. Australië is net zo groot als heel Europa samen. Dat kan je op het volgende plaatje duidelijk zien.

Leefgewoontes:
De Aboriginals zijn het primitiefste volk van de wereld. Dat wil zeggen dat ze de meeste oude methodes gebruiken in het dagelijkse leven. Ze slachten dieren zelf. Alle delen van een dier worden ergens voor gebruikt. Zo gebruiken ze de botten van een dier als knuppel om een volgend dier te doden, of om medicijnen te maken. De huiden gebruiken voor dekens of kleding. Speren worden gemaakt van geweien. Flora en fauna zijn erg belangrijk. Ook planten zijn erg handig. Sommige zijn eetbaar en andere hebben een goede geneeskracht.

Aboriginals waren vroeger nomaden. Als er geen eten of water meer was op de plek waar ze verbleven trokken ze verder totdat ze bij een plek waren waar wel voedsel was. Vaak woonde ze daar dan een tijdje totdat alles op was. Daarna trokken ze verder. Meestal moesten ze een heel stuk lopen voor ze bij het nieuwe leefgebied waren. De conditie van de meeste Aboriginals was dus ook erg hoog. Nu nog hebben veel Aboriginals een prima conditie, dat bewijst het volgende stukje wel:
In het jaar 2000 was een hardloop wedstrijd waar ook Aboriginals aan mee mochten doen. De andere sporters dachten dat er toch nooit een Aboriginal zou kunnen winnen, want de Aboriginals liepen op schoenen die uit autobanden waren gesneden en niet op dure Nikes. Uiteindelijk won er toch een Aboriginal. De organisatie dacht dat deze Aboriginal 30 jaar was maar hij was 70! Want hij had zijn geboorte jaar ingevuld; ’30.
Nu nog trekken sommige stammen rond door de outback van Australië. Je kunt zo ver rond trekken door Australië omdat het zo groot is dat je dagen geen mensen ziet.

Geloof:
Aboriginals geloven dat hun voorvaderen de aarde hebben gemaakt. Het zou een belediging zijn voor hun voorvaderen als ze met machines, fabrieken, auto’s etc. de aarde kapot zouden maken. Daardoor voelen ze zich heel dicht bij de natuur. Hun motto is dan ook: ik bezit geen land, het land bezit mij.
Aboriginals vinden ook dat het heel logisch is om voor de natuur te zorgen, de natuur zorgt immers ook voor jouw.
De kinderen krijgen al van jong af aan mee dat ze de aarde moeten respecteren en niet kapot moeten maken. Sommige stammen zijn hier strenger in dan andere. Tegenwoordig wonen er ook wel Aboriginals in dorpen of steden, maar niet zo veel. Deze mensen zijn dus van hun geloof afgeweken.

Op speciale feest dagen offeren de Aboriginals kleine dieren ter ere van hun goden en voorvaderen. Ook komt voodoo wel eens voor. Mestal gebeuren deze dingen met de stamhoofden van verschillende groepen. Er zijn plekken die heilig zijn en daar komen deze stamhoofden dan samen.
De droomtijd is de westerse naam voor de wetten en het geloof van de Aboriginals. Het is gebaseerd op de scheppingsmythen. De Aboriginals weten hier heel veel van af omdat ze deze verhalen elke generatie door vertellen. De verhalen vertellen hoe de voorouders bergen, rivieren of dieren maakten. Op de plek van een berg was bijvoorbeeld een gevecht geweest. Daardoor ontstond de berg. Een rivier ontstond bijvoorbeeld door een huilbui van een wanhopige vrouw treurend om haar gestorven kind.

Ook geloven Aboriginals dat ieder mens twee zielen heeft, een sterfelijke en een onsterfelijke. Je sterfelijke ziel moet je heel zuinig bewaren. Dit doe je bijvoorbeeld door aardig te zijn voor mens, dier en natuur. Ook schelden mag niet. Houd je jezelf niet aan deze dingen dan gaat je sterfelijke ziel een stukje kapot. Als je ziel helemaal stuk is ga je dood. Je sterfelijke ziel gaat na ongeveer 80 jaar kapot of je nu deze regels hebt nageleefd of niet. Je onsterfelijke ziel verbind je met je voorouder of totem. Deze ziel gaat altijd door op een levend wezen, wanneer jij dood bent. Je onsterfelijke ziel kan dus na in jouw lichaam te hebben gezeten door gaan op een plant, dier of ander mens.

Een totem is een meestal houten beeldje van een god. Soms zijn ze ook van steen of andere stoffen. Sommige stammen hebben een stam totem.
De linker totem is ook beschilderd, dat gebeurt wel vaker.
Je hebt heel grote totems, die je misschien wel kent van films. Er zijn ook veel kleine totems die je in je zak kan doen voor geluk en voorspoed. Kinderen mogen niet weg gaan voordat ze het totempje mee nemen, het is een teken aan de voorouders dat het geloof nageleefd wordt. Sommige stammen verkopen deze leuke souvenirs aan toeristen.

Gebieden en talen:
Iedere stam heeft een eigen woongebied, een eigen taal en eigen gewoontes. Het belangrijkste van alle stammen is wel het zelfde, leef met de aarde en niet er op. Die verschillende talen zijn erg lastig als de stammen met elkaar moeten overleggen voor bijvoorbeeld huwelijken. Soms trouwen Aboriginal vrouwen met Aboriginal mannen van een andere stam. Zo worden de stammen gemixt. In totaal waren er vroeger ongeveer 500 verschillende stammen in Australië dus waren er ook 500 verschillende talen. De Aboriginals zijn dus een heterogeen volk. Ze stammen dus af van verschillende volken. Bijvoorbeeld van Indonesiërs of Filippijnen. Er zijn nu nog twee officiële Aboriginal talen, Austronesisch en het Papoea. In de rest van Australië spreekt men Engels. Ook hebben ze een eigen vlag, die je op de eerste pagina van dit stuk kan vinden. De vlag van Australië ziet er zo uit, links boven in de hoek zie je de vlag van Engeland. Dit is nog een restje uit de tijd dat Engeland over Australië heerste. De sterren staan voor de “provincies” uit het land.

Kunst:
Er zijn heel veel oude dingen terug gevonden van de Aboriginals. In grotten hebben ze de muren vol geschilderd met verf van houtskool, klei, aarde en water. Meestal rode tinten. Deze tekeningen zijn vaak op heilige plaatsen. Ook schilderen ze op boemerangs. Een boemerang is een jacht wapen dat je door de lucht gooit. Als je goed gooit dan keert de boemerang vanzelf terug.


Jacht en eten:
Ook jagen ze met pijl en boog en speren. Erg ouderwets dus. Sommige Aboriginals schilderen op hun eigen lichaam. Hier aan kan je zien van welke stam ze zijn.

Muziek:
De muziek wordt vaak in een geheimzinnige taal gemaakt. De teksten gaan over de natuur, de voorouders en de mythen. Een instrument dat veel word gebruikt is een didgeridoo. Dit is een door termieten uitgeholde boomstam. Vaak zijn deze ook beschilderd of gegraveerd. Soms staan er goden of dieren op afgebeeld. Je moet er in blazen.

Bronnen:
Voor de informatie die ik nodig had heb ik op Internet gekeken. Ik ging via de site www.Google.NL zoeken naar de term Aboriginals. Ik kreeg ongeveer 56.600 pagina’s, heel veel dus. Ik klikte op de eerste en die vond ik niet zo goed. Dat was namelijk een Aboriginal zoekpagina. De tweede site was raak. Een goede overzichtelijke site met volgens mij zeer betrouwbare informatie. De site die ik heb gebruikt is: www.spreekbeurten.info/aboriginals.html.
Ook een aantal afbeeldingen heb ik van deze site gehaald. De overige afbeeldingen komen uit wordt. Ook heb ik nog een afbeelding gewoon van Internet.

REACTIES

J.

J.

Het is logisch en geen logies!!!!!!!!!!!!!

13 jaar geleden

D.

D.

en dat is niet zo logisch

11 jaar geleden

D.

D.

Jan ik neem aan dat je nu in groep 6 zit want het leek mij niet zo logisch dat je nog in groep 5 zou zitten

11 jaar geleden

S.

S.

namen van de kunstenaars misschien???????

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.