Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Aanslag op het World Trade Center

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 1611 woorden
  • 12 maart 2007
  • 569 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 569 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Inleiding
Ik ben zelf in New York geweest, een jaar na deze gebeurtenis. Ik heb de plek gezien waar het World Trade Center gestaan heeft en dan moet je echt even slikken.
Heel indrukwekkend.
Ik vond het interessant om dit onderwerp te kiezen omdat het niet zo lang geleden is gebeurd en ik ben zelf op de plek geweest.
Ook heb ik de namaak film gezien.
Het raakt mij echt heel erg, hoe allemaal onschuldige mensen om het leven komen terwijl hun er niks mee te maken hebben.
Hoofdvraag:
Waarom is nou juist het World Trade Center ‘gekozen’ als doelwit?

Deelvragen:
1. World Trade Center?
2. Wat was de aanleiding van de aanslag?.
3. Hoe was het gebeurd op 9-11-2001?
4. Wie heeft de verantwoordelijkheid?
5. Wat waren de maatregelen?
World Trade Center?
Het World Trade Center lag Manhatten in New York. Het gebouw was in totaal 6,5 hectare groot en had een totale kantoorruimte van 1,24 miljoen m². Het bestond voornamelijk uit twee gebouwen; de ‘North Tower’ en de ‘South Tower’. Beide telden ze zo’n 110 verdiepingen en samen stonden deze twee torens bekend als de ‘Twin Towers’. Ze staken uit boven heel Manhatten. Dit kun je op de foto zien van het Titelblad.
Het World Trade Center is ontstaan doordat er na de Tweede wereldoorlog, de economie een enorme groei doormaakte. Men verwachte een toename in de wereldhandel. Daarom besloten ze om een internationaal of wereldhandelscentrum te bouwen.

In maart 1966 begonnen ze dan ook beginnen om de 6,5 hectare vrij te maken zodat het WTC kon gebouwd worden.
Doordat er allerlei onbekende kabels en tunnels op het terrein lagen was het niet makkelijk.
In 1968, bijna 2.5 jaar later, kon er eindelijk met fundering begonnen worden. Een paar maanden later werd de eerste pilaar van de noordelijke toren geplaatst.
Het World Trade Center werd officieel geopend op 4 april 1973, nadat ook de South Tower gereed was.
Gelijk erna was het officieel het hoogste gebouw ter wereld met een hoogte van 417 meter.
Helaas verloor het WTC deze titel een jaar later door de bouw van de 442 meter hoge Sears-Tower in Chicago, maar het was nog steeds het hoogste gebouw in New York.
In het algemeen was het WTC een groot succes en veel mensen bezochten het gebouw elke dag. Het was niet alleen een woon en kantoorgebouw maar het had ook een restaurant, winkelcentrums, de radio en tv zendapparatuur op de 110e verdieping en nog zoveel meer.
Wat was de aanleiding van de aanslag?
Na een uitgebreid onderzoek van de Amerikaanse CIA en de FBI, bleek al vrij snel dat het om een aanval van extremistische moslims ging. Die extremistische moslims waren allen lid van het terreurnetwerk Al Qaida, die onder leiding staan van de gevreesde terrorist Osama bin Laden.
De hele wereld was in rep en roer. De westerse wereld (Europa en de Verenigde Staten) voelde zich geschokt en aangevallen. Veel mensen vreesden voor een derde wereldoorlog.
Hoe was het gebeurd op 9-11-2001?
Dinsdag 11 september 2001 rond 08.48 uur plaatselijke tijd vloog er een Boeing 767 in het World Trade Center gebouw in Manhattan.
Het vliegtuig, een boeiing 767 van American Airlines, afkomstig uit Boston boort zich nog met onbekende reden in de noordelijke gevel van de eerste toren, dit was tussen de 93e en de 98e verdieping.
Omdat natuurlijk niemand dit verwacht komen er 1360 mensen om op de geraakte verdiepingen of hoger en 72 mensen op lagere verdiepingen.
Iedereen was in paniek geraakt, mensen die op een afstand staan te kijken zien dat er mensen uit de ramen springen. Men dacht dat door een communicatiefout de vliegtuigen recht op het WTC waren afgevlogen. Maar dit bleek al gauw niet het geval, want 18 minuten later vloog er een andere Boeing 767 de zuidtoren in. Dit toestel raakte de zuidtoren vanuit het westen, tussen de 78e en de 84e verdieping.
Mensen vielen als regendruppels uit de gebouwen. Het was een heel naar aanzien. CNN heeft kunnen filmen hoe het tweede toestel in de zuidtoren vloog. Niemand begreep wat er aan de hand was.
Grote stofwolken vulden de straten van New York toen de zuidelijke toren rond 4 uur ‘s middags volledig instortte na een reeks explosies in het gebouw. Na de derde explosie zakte het pand in elkaar. Al het puin viel op de grond en de mensen schreeuwden van de pijn en paniek en renden voor hun leven. In de straten was haast niets anders te zien dan een grijze stofmassa en verbrande en gewonde mensen. De brandweer probeerde mensen onder het puin vandaan te krijgen, soms met succes maar meestal niet. Het was nog te gevaarlijk, omdat het instortingsgevaar zo groot was.
De ziekenhuizen waren ineens vol en er kwamen honderden mensen die bloed wilden geven. En iedereen was vol ongeloof en vroeg zich af waarom en hoe kan zoiets gebeuren.
Een half uur later, nadat het tweede vliegtuig zich had gestort op het WTC stortte een andere Boeing neer op het Pentagon. Later bleek dat de terroristen het op het Witte Huis hadden gemunt. Dit was echter mislukt. Maar toen heeft de regering besloten alle regeringsgebouwen te ontruimen en onder te duiken, omdat het mogelijk was dat er nog meer vliegtuigen zouden neerstorten.
Deze aanslag had heel veel invloed. Niet alleen op Amerika maar de hele wereld waarbij er geen vliegtuigen naar de VS vertrokken voor een aantal dagen.
Wie heeft de verantwoordelijk?
Wanneer blijkt dat bijna al de kapers van Arabische afkomst zijn, valt de naam Osama Bin Laden. Hij was een van de leiders van Al Qaida (een terroristen organisatie).
Enkele weken voor de aanslagen van 11 September gaf hij nog een interview met een in Londen gevestigde krant. In dit interview verklaarde Bin Laden dat er aanvallen op Amerikaanse doelwitten waren gepland. Sommigen zeggen dat Bin Laden zo goed als zeker achter deze aanslagen zit. Hij is namelijk de enige die over het nodige kapitaal en de wil om zoiets te doen beschikt om deze aanvallen te volbrengen
Dit was ook niet de eerste keer dat er een aanslag op het WTC gepleegd was. Deze bestonden voornamelijk uit bommen. Maar het World Trade Center heeft deze overleefd. Hier bleek Osama Bin Laden ook verantwoordelijk voor te zijn.
De Franse regionale krant L’Est Républicain citeerde op 23 september 2006 uit een geheim rapport van de Franse inlichtingendienst waaruit zou blijken dat Bin Laden eind augustus van dat jaar aan de gevolgen van tyfus zou zijn overleden. Bronnen uit Pakistan noemen het bericht echter twijfelachtig. Op 24 september reageerde Saudi-Arabië met het bericht geen bewijs te hebben voor de mogelijke dood van Osama Bin Laden. Franse militairen beweerden in december 2006 in de pers dat zij Osama Bin Laden verschillende malen in het vizier hadden.
Het is nog steeds niet duidelijk of Osama Bin Laden nou dood is of niet.
Wat waren de maatregelen?
Na de aanslagen op het WTC zijn er vele maatregelen getroffen. Dit was ook wel nodig om de mensen gerust te stellen dat dit niet snel weer zou gebeuren. Nederland beschikte vlak na de ramp al over een moderne, goed uitgeruste krijgsmacht die in staat zou zijn om een belangrijke bijdrage te leveren aan de bestrijding van het terrorisme. Snelle inzetbaarheid, flexibiliteit en gezamenlijk optreden van delen van de krijgsmacht zijn ook van belang bij de bestrijding van het terrorisme. Omdat dit nog niet helemaal was gerealiseerd heeft defensie aanpassingen moeten ondergaan om zich beter uit te rusten voor een bijdrage aan de bestrijding van het terrorisme. Daarom heeft defensie 7 maatregelen opgenomen die moeten worden uitgevoerd om het terrorisme tegen te gaan:
1. inlichtingen en veiligheid;
2. de bewaking en beveiliging van defensieobjecten, terreinen, personeel en informatie- en communicatiesystemen alsmede van uitgezonden eenheden;
3. de bewaking en beveiliging van het Nederlandse grondgebied en luchtruim;
4. de bescherming tegen nucleaire, radiologische, biologische en chemische wapens;
5. het precisieoptreden van de krijgsmacht;
6. de procedures voor de inzet van de krijgsmacht voor bijstand en steunverlening;
7. het wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling.
Deze maatregelen lopen sterk uiteen. Het gaat zowel om nieuwe beleidvoornemens als om eerder geformuleerde behoeftestellingen die nu pas echt worden doorgevoerd, omdat men die eerder niet belangrijk genoeg vond om die meteen door te voeren. Sommige maatregelen zijn organisatorisch of procedureel van aard en kunnen op korte termijn en met geringe kosten worden verwezenlijkt. Andere maatregelen vragen om grotere uitgaven of moeten in internationaal verband gestalte krijgen, dus zullen hier vele processen aan te pas moeten komen.
Op grond van de aanbevelingen van defensie maken we onderscheid tussen maatregelen die al op korte termijn kunnen worden genomen en beleidsvoornemens voor de langere termijn die verder moeten worden uitgewerkt. De langtermijn maatregelen en de financiële consequenties daarvan komen te staan in het kader van het Actieplan “Terrorismebestrijding en Veiligheid.”
Dit was vlak na de gebeurtenis besloten.
Korte termijn maatregelen
Op grond van de aanbevelingen van de taakgroep hebben wij besloten voor de korte termijn de volgende maatregelen te nemen, dit zijn een paar maatregelen die defensie heeft opgesteld vlak na de aanslag:
• verbetering informatie-uitwisseling tussen de MID en de krijgsmachtdelen op het terrein van veiligheid.
• Uitbreiding van de capaciteit van de MID om geautomatiseerde netwerken van terroristische organisaties te hacken.
• het komen van op afstand bedienbare springmiddelen en digitale foto- en videoapparatuur voor speciale eenheden.
Maar het komt er eigenlijk op neer, dat de maatregelen die zijn getroffen de meeste voor de veiligheid zijn. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de luchthavens. Overal ter wereld hebben de luchthavens hun veiligheidsvoorzieningen aangepast. Om te voorkomen dat er nog eens iemand in een vliegtuig zou stappen met een wapen. Dit had natuurlijk eerder moeten komen, maar niemand had het besef dat zoiets kon gebeuren. Het lijkt wel of er eerst iets moet gebeuren om deze strengere maatregelen te nemen.
Zo kun je zien hoeveel invloed deze aanslag had gehad op de hele wereld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

hee, ik las je werkstuk over 9/11 .
maar ik heb wel gemerkt , dat je het alleen eenzijdig vertelde , namelijk alleen over osama bin laden , al qaida hebt , en niet over amerika zelf , want als je nu leest op internet , dan kom je er achter dat amerika wist dat deze aanslag zou gebeuren , en dat ze allemaal geheimen achterhouden .
Maarja , als jij denkt dat de moslims het gedaan hebben , dan moet jij dat weten .
Gelukkig denken er genoeg mensen nu anders over (9/11) =)

11 jaar geleden

S.

S.

Egt handig zoon werkstuk
goed gedaan

11 jaar geleden

M.

M.

Super goed gedaan! Ik moet er zelf ook een verslag van maken maar dan NOG uitgebrijder! Echt niet normaal! xxx melanie

10 jaar geleden

M.

M.

super goed gedaan.
dankzij jou goeie info heb ik een 8 op mijn werkstuk:D

10 jaar geleden

J.

J.

het is voor mijn werkstuk, iets meer aan je nederlands doen jongentje

6 jaar geleden

A.

A.

goed verslag ik heb alles van jou ook in die van mij nou maar hopen dat een goed cijfer

10 jaar geleden

J.

J.

goed werkstuk maar de deelvraag : wat was de aanleiding van de aanslag. beantwoord de vraag helemaal niet ....

10 jaar geleden

A.

A.

ja idd dat viel mij ook al op! jammer hoor want je kunt het bijna nergens anders vinden

8 jaar geleden

G.

G.

mooie prestatie

10 jaar geleden

J.

J.

ik hou het ook er over

10 jaar geleden

B.

B.

het is een mooi werkstuk, maar de deelvragen die je hebt geven totaal geen antwoord op de hoofdvraag. en ook de deelvraag, 'wat was de aanleiding van de aanslag', geef je ook geen duidelijk antwoord op, en toch is er genoeg over te vinden. zoek maar op: complottheorieƫn 9/11.

10 jaar geleden

Q.

Q.

je heb veel dingen gewoon gekopieƫrd van wikipedia

10 jaar geleden

C.

C.

Hey, mijn geschiedeniswerkstuk gaat over deze aanslag. en ik zocht al een tijdje naar informatie. ik heb gelukkig een boek uit de bieb gevonden. en een aantal dingen uit jouw werkstuk. natuurlijk kopieer ik niet alles. ;P maar een aantal dingen in een andere zinsbouw of met wat extra aanvullingen. kortom, bedankt :)

9 jaar geleden

9.

9.

Ik kan hier veel over leren van wat ik eerst niet wist op youtube kon ik niet echt iets vinden. ik vind het ook een boeiend maar erg onderwerp bedankt.

9 jaar geleden

F.

F.

Van mij krijg je een 3 voor het niet echt uitzoeken van de waarheid. De regering ZELF had de hand in deze aanslag welke een "Nieuwe Pearl Harbor" moest worden om een nieuwe oorlog te kunnen beginnen in het Midden Oosten.

5 jaar geleden

L.

L.

mooi werkstuk

5 jaar geleden