1.Centre Pompidou "Centre d' art et de culture Georges Pompidou"is de volledige naam. Het centrum heeft als doel de moderne kunst aan het publiek te tonen. Je vindt er niet alleen de grootste collectie moderne kunst, maar ook een kolosale openbare bibliotheek en mediatheek, een kinderatelier, een centum voor industriële vormgeving, een filmmuseum en een restaurant op de bovenste verdieping dat een uitzicht geeft over de stad. Het gebouw is ontworpen door de architecten Gian Franco Franchini en Renzo Piano uit Italië en Richard Rogers uit Engeland. Het is gebouwd in glas en staal vanuit het principe dat de techniek van het bouwen als schoonheid niet verhuld mag worden. Het vormt door de felle kleuren waarin het geschilderd is een scherp contrast met de omliggende gebouwen. President Georges Pompidou hoeld van moderne architectuur, maar vele Parijzenaars hielden oorspronkelijk niet van deze creatie. Inmiddels is het gebouw door vele geaccepteerd en een belangrijke toeristische trekpleister geworden. Voor het Centre Pompidou is een groot plein waarop je allerlei kunstenaars en kleinkunstenaars aan het werk te zien. De boeienkoning en de vuurvreter laten er nu al jaren hun kunsten zien aan het publiek. Ook mimespelers, portrettekenaars en straattekenaars bevolken deze Piazza. Rondom het gebouw gonst het van de terrasjes en door het autovrij maken van deze buurt is het er erg gezellig.
In het gebouw zelf hangt een levensgroot portret van Georges Pompidou gemaakt door Vasarely en in een midden zie je de minikrater waarin telkens een ander groot object wordt getoond. Rechts tref je de Sall Contemporaine aan waarin ook steeds een andere expositie te zien is. Via de roltrappen in de buizen kom je gemakkelijk op de derde en vierde verdieping waar je moderne kunst kan bewonderen. Op de vierde verdieping vind je de kunst uit de periode tussen 1905 en 1965 met werken van o.a de gebroeders Wilbur en Orville Wright en Louis Blériot werd hij de grondlegger van de luchtvaartstudie. Het Centre Pompidou is en cultureel centrum van Parijs ligt in de wijk Marais en werd geopend in februari 1977.
2.Haussmann Haussmann, Georges Eugène, baron (Parijs 24 maart 1809- aldaar 12 januari 1891), Frans hoofdambtenaar, oorspronkelijk bankier, was van 1853 tot 1870 prefect van Parijs en werd de stuwende kracht achter de stedenbouwkundige vernieuwing en verfraaiing van Parijs tijdens het tweede keizerrijk, waardoor deze stad haar huidig aanzien kreeg (aanleg van de grote boulevards in combinatie met doorbraak van de oude arbeidswijken, prestigebouwwerken als de opéra en Le Châtelet, stations, bruggen, kazernes) . Hij werd in 1870 ontslagen omdat zijn beleid financieel onverantwoord bleek; van 1877 tot 1881 was hij kamerlid.
1800 - 1848 : de aanloop naar Haussmann De vorming van het 19e eeuwse Parijs vindt haar oorsprong in de laatste jaren van het 'ancien régime' het koningschap van Louis XVI. Zo werd in 1783 de "Déclaration du Roi sur les alignements et ouvertures des rues de Paris" bekrachtigd. In deze wet waren de minimum breedte van nieuwe straten (9.75m) en hoogte van gebouwen alsmede een aantal bouwvoorschriften vastgelegd, in datzelfde jaar gaf de koning opdracht tot het maken van een nauwkeurige stadsplattegrond. Deze diende als basis, zodat de straten konden worden verbreed (zowel een verkeerstechnische als hygiënische verbetering). Na de val van de koning in 1789 werd een commissie ingesteld, die zich moest bezighouden. Met de verbetering van de woon- en leefomstandigheden in de stad. Hun "Plan des Artistes (1793) is vanwege de heersende politieke chaos na de revolutie nooit uitgevoerd. Wel heeft als inspiratie gediend voor de plannen van o.a Napoléon I en later Haussmann onder Napoléon I (1804 - 1815) werd de aandacht meer gevestigd op publieke gezondheid, betere verkeersinfrastructuur en uitbereiding van de sanitaire voorzieningen. Zijn visie om Parijs op te bouwentot een keizerlijke hoofdstad van allure heeft tot gevolg gehad dat een paar stedelijke aspecten is verbeterd. Werkverschaffingsprojecten 'les grands traveaux de Paris' resulteerden in de aanleg van bruggen en kaden en de totstandkoming van de eerste netwerken voor watervoorziening en riolering. Deze werken werden in de jaren '30 en '40 door prefect Rambuteau uitgebreid, totdat ze onder Haussmann uiteindelijk onderdeel werden van zijn transformatieplannen.
Bron: Microsoft; Encarta '98 Encyclopedie Winkler Prins Editie
3.Haute couture Haute couture is een internationale benaming voor de selecte mode en naaikunst die de hoofdrichting van de damesmode aangeeft. Van oudsher gingen de Parijse modehuizen hierin voor (Balmain, Cardin, Chanel, Dior, Patou, Yves St. Laurent, Nina Ricci); thans zijn ook andere centra (Londen, New York, Rome, Tokio) van grote invloed geworden op de vorming van het modebeeld. De exclusiviteit, een van de voornaamste kenmerken van de haute couture, is door het feit dat de meeste couturiers tegenwoordig vnl. voor de confectie-industrie ontwerpen, grotendeels verdwenen.
2.Montmarte Sur une montagne de 130 metres, la place donne un panorama de Paris. Le nom "Montmarte" est devenue "Mont des Martyrs". Dans le 12e siècle, les moines construient un monastère a Rue des Abesses-Aprés elle était le plus importante place de la puissant abbaye. La place Montmarte était le centre de manette pendant la commune de Paris à 1871. Malgrè la résistance du monde, la place restait sur le controle Federale de la 18 marche de 23 mai. Au fin de la 19e siècle, le montmartre était le centre de la vie artistique à Paris. Beaucoup des artistes, de Berlion à Picasso vivaient et jouaient ici. Les spirits creative aidaient de tenir le centre artistique. Jusqu'a la première guerre mondiale. Le divan Japonais est devenu le divan des musiques du monde et le danseurs ne sont plus applaudis au Mamoullin Rouge mais au Théâtre de la ville place des Abbesses ou on peut voir un programme très actuel. En 1876 le contruction de la Sacré-Coeur était prêt en 1914. Les frerès de Concourt: Alfred Megry et Stendalse reposent au cimetière Montmarte (1795).
Sacre-Coeur. De la Sacré-Coeur dans la quartier Montemarte on disait beaucoup que c' était une basilique ridicule, remarquable, foue. On a accusé l' ingénieur, Paul Abadie que il a mis un "objet" qu' il va mieux dans la devanture d'un pâtisseur. On l'a accusé de la pouvreté. Mais on ne l'a pas endommagé.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
B.
B.
Ik heb geen commentaar maar ik hen de vraag of je ook informatie hebt over pere lachaise want wij moeten daar een verslag over maken
alvast bedankt
berdien bartelds
21 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Goed he, dit werkstuk! Thanx! Dit scheelt mij weer een hoop werk!
X Mila
21 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Hoi!
Ik moet ook een werkstuk maken over Parijs. Weet jij misschien een goeie internet-site voor informatie?
Alvast bedankt! Arabella
20 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
hey leuk werkstuk alleen er stonden veel fouten in vond mijn leraar
nien.
19 jaar geleden
Antwoorden