Frankrijk

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 2179 woorden
  • 1 januari 2015
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
29 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Inleiding

Ik hou mijn werkstuk over Frankrijk omdat ik het een mooi en intressant land vind. Ik denk ook dat ik er veel over kan leren. Ik wil er graag meer over weten , ik wil er ook graag een keertje naar toe.

Economie

Landbouw
Er komen veel producten uit de landbouw uit Frankrijk. De Franse boeren geven het meeste pluimvee , rundvlees en kalfsvlees van heel West-Europa. In Frankrijk worden wel meer dan 300 soorten kaas gemaakt. Daarvoor wordt de melk van koeien , schapen en geiten gebruikt. Beroemde soorten kaas uit Frankrijk zijn Camembert , Brie en Rocuefort.

In Frankrijk worden ook wijnen gemaakt , het mooie land is er trouwens beroemd om. Je kent vast wel een van de beroemde soorten wijn zoals Champagne , Bordeaux en Beaujolais. Alle goede wijnen worden vernoemd naar de plaats waar ze vandaan komen. Er worden ook veel goedkope wijnen gemaakt , zoals de zogenaamde:”vijn de table”(de tafelwijn).

Als je wel eens door de wijngebieden trekt zie je links en rechts van je wijngaarden. Een wijngaard is een veld waar druiven worden gekweekt.

Visserij

Met de Franse vissers gaat het niet zo goed. Net als in vele anderen Europese landen. Daarom proberen de landen samen de visserij te verbeteren. Ze spreken samen af hoeveel vis iedere visser mag vangen. Zo wordt de visvangst eerlijk verdeeld.

Industrie
Frankrijk is een van de grote industriële machten van Europa. Om de fabrieken te laten blijven draaien is er veel energie nodig. Vele watervallen en rivieren worden gebruikt om elektrische energie op te wekken. 20 % van alle energie wordt op die manier opgewekt.

4 Energiebronnen

Ook de zee zorgt voor opwekking van energie. Om elekticiteit op te wekken maakt de getijdencentrale gebruik van de verschillen tussen de waterhoogte bij eb en vloed. Op sommige plekken in Les Landes wordt olie gewonnen en er wordt bij de Pyreneeën naar aardgas geboord. In Frankrijk wordt van alle elektriciteit ongeveer 75 % opgewekt in kerncentrales. De op een na grootste producent van kernenergie ter wereld is Frankrijk. In vele landen word bezwaar gemaakt tegen kernenergie omdat de mesen bang zijn voor eventuele gevolgen op lange termijn. De veileigheidsmaatregelen in Frankrijk zijn tot nu toe afdoende gebleken. De kerncentrales produceren meer elektriciteit dan Frankrijk nodig heeft. Daarom wordt er een deel aan Engeland , Italië , Duitsland en Nederland geexporteert. Frankrijk is rijk aan natuurlijke grondstoffen. Er word onder meer voor de cementindustrie gewonnen :

- steenkool

- Ijzererts

- Uranium

- Kalk

- Kalksteen

Ook heeft Frankrijk energiebronnen.Hier is een schema :

De chemische industrie neemt een belangrijke plaats in. Net als de elektronica , de vliegtuigbouw en de autoindustrie. Er rijden op de wegen vele auto’s met een Frans merk , Zoals Peugot , Renault en Citroën

5

Er worden niet alleen auto’s gemaakt , maar ook vliegtuigen en treinen. Bijvoorbeeld hebben de Fransen een hoge snelheidstrein , daar zijn ze behoorlijk trots op. Deze trein heet de TGV , hij haalt een snelheid van 320 kilometer per uur. Dat is wel veel. Maar deze snelheid is natuurlijk niets vergeleken bij de supersnelle Concorde.De Concorde is een Frans-Engelse straalvliegtuig die de snelheid van wel 2000 kilometer per uur haalt. Maar de Concorde veroorzaakt zoveel luchtvervuiling dat ze bijna nooit wordt gebruikt. Op dit moment is meer dan de helft van de bevolking werkzaam in de dienstverlenende sector. Er zijn in Frankrijk meer mensen werkzaam in de landbouw dan in bijvoorbeld Engeland of Duitsland. De landbouw is dan ook de grootste industrie. Er wordt o.a verbouwt:

Tarwe

- Gerst

- MaÏs

- Rijst

- Groente

- Fruit (vooral appels en druiven)

Voor de parfumindustrie worden in het zuiden van het land bloemen gekweekt. Ook neemt de bosbouw met productie van timmerhout een belangrijke plaats in. En voor de productie van zuivel , leer en wol zijn er rundvee en varkenshouderijen , schapenfokkerijen en geitenboerderijen.

Toerisme

Er gaan ieder jaar miljoenen mensen op vakantie naar Frankrijk. Ondertussen hebben de Fransen zelf genoeg geld om delen van hun eigen land te bezoeken die ze nog niet kennen. Wintersporten zoals skiën zijn erg populair in de winter , in de zomer worden vele zonnige stranden van de Middellandse Zee opgezocht. De Franse Alpen zijn een van de populairste wintersportgebieden van heel Europa. De Olympische Winterspelen vonden in 1924 , 1968 en 1992 plaats in de Franse Alpen. Ook andere delen in het prachtige land worden vaak bezocht door mensen die hun vakantie aan zee , in de bergen of op het platte land willen doorbrengen.

Eten en drinken

Het ontbijt
In Frankrijk bestaat het ontbijt bijna altijd uit een stuk stokbrood die in een kom koffie met melk wordt gedoopt. Kinderen drinken in plaats van koffie een kom melk , chocolademelk of een bakje cornflakes. Soms kopen mensen onderweg naar hun werk of school een broodje of croissantje in plaats van thuis te ontbijten .

De lunch
De lunch is een uitgebreide maaltijd.De belangrijkste maaltijd van de dag is volgens de meeste Fransen de lunch. Het volk gaat voor de lunch rond het middaguur naar huis of naar een restaurant om te lunchen. De typische lunch begin je met een voorgerecht zoals bijvoorbeeld een salade of rauwkost. Dan komt het hoofdgerecht , dat bestaat vaak uit een groot stuk vlees of vis. Groente , friet of aardappels noem je garniture , de garniture is de garnering en dat is een soort versiering voor het eten. De garniture wordt vaak als een bijzaak behandelt. Het kan moeilijk zijn om de (klassieke) Nederlandse combinatie te krijgen van vlees , aardappels of groente. Vaak moet er een keuze gemaakt worden tussen aardappels , groente of friet. Voor de kaas (komt na hoofdgerecht)kan je kiezen uit formage blanc of formage sec. De formage blanc lijkt erg op kwark.Vele Fransen eten deze “witte kaas “ met een heel veel suiker. De formage sec is de typisch Franse kaas. Je krijgt een keuze van 3 stukjes uit een assortiment van geitenkaas , roomkaas en schimmelkaas. Het is de bedoeling dat je met het kaasje met het minste smaak begint en met het kaasje met het meeste smaak eindigt. Als je met het kaasje met het meeste kaas begint en dan met de andere kaasjes verder gaat blijft de smaak van het sterke kaasje teveel in je mond en proef je de andere kaas niet meer. Kaas na een maaltijd is eigenlijk pas echt lekker met een glas rode wijn.Na de kaas eet je een dessert. Populaire desserts zijn mousse au chocolat , tarte au citron en flan. Om de maaltijd af te sluiten drink je een sterk bakkie koffie.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Water en wijn
Veel Nederlanders denken dat de Fransen bij elke maaltijd wijn drinken , maar daar moet verandering aan komen. De meeste Fransen drinken bijna nooit of zelfs nooit wijn op werkdagen. Water is wel iets wat bij elke maaltijd voorkomt. Er is ook nog een wet dat restaurants gratis water moeten serveren. Dit water is dan ook wel kraanwater in een karaf ,soms moet je er even om vragen maar je mag het in ieder geval niet weigeren. Maar bronwater in flesjes moet wel gewoon betaald worden. Ook als wijn tijdens het eten wordt gedronken , wisselt men het af met water. Sommige mensen mengen hun wijn zelfs met water. 7

Met brood en vork
Brood is net als water ook een onderdeel dat je niet kan missen bij een maaltijd , veel restaurants serveren het brood ook gratis. Brood is niet alleen eten , maar ook en werktuig. Bij begin van maaltijd zou een Fransman met in de rechterhand het mes en in de linkerhand een vork gewoon een paar stukken van zijn vlees snijden. Maar na een tijdje doet zich een boeiend tafereel voor;Hij legt het mes neer en neemt de vork in de rechterhand en een stuk brood in de linkerhand. Met het brood schuift hij het eten weer van het bord op de vork.Hij neemt af en toe een hap van het brood. Als er weer iets doorgesneden moet worden , wordt de wisseltruc omgekeerd toegepast. Sommige Fransen hebben een techniek voor het schuiven van brood tot in perfectie. Aan het eind van de maaltijd is hun bord helemaal schoongeveegt.

Landschap en natuur

Weer en klimaat
Frankrijk heeft 2 weerzones , het noorden en het zuiden. In het noorden is er weinig zon en veel regen. Het zuiden is minder koud in de winter en heeft hete zomers. In het gebied langs de Middellandse Zee is het in de zomer droger dan in de Aguitaine in het zuidwesten. Aan de Middellandse Zee in ,het zuidoosten is de winter zacht en de zomer heet en droog. Er ontstaan daardoor vaak bosbranden. In de seizoenovergangen waait er soms een koude noordenwind , dagenlang , die de Mistral heet , door het RhôneSaônegebied. De Atlantische Oceaan zorgt voor veel wind , depressies en regen in Bretagne en Normandië. Er liggen maar een paar hoge bergen in dit deel van het land , dus hebben regen en wind vrij spel. In het oosten van Frankrijk wordt het weer sterk beinvloed door het weer in centraal oostelijk Europa. De winters zijn koud , het is vaak helder weer ; in de zomer is het heet en is storm heel gewoon.

Landschap
Frankrijk heeft 3 landschappen : oude sterk afgesleten gebergten , jonge gebergten en de vlakke stukken land en kust. Een voorbeeld van een oud gebergten is het Centraal Massief. Het landschap is er onstaan door vulkanen. Je kunt er vreemde meren en ravijnen vinden.Er ligt binnen het Centraal Massief een vlak gebied , genaamd de causse. Er liggen in dit kalksteenplateu talloze grotten , spelonken , ravijnen en warmwaterbronnen. De rand van het Centraal Massief bestaat uit steile kalkrotsen. Dat zijn de Cevennen. Daardoor was het centraal massief tot kort afgesloten van Frankrijk. De Alpen , de Pyreneeën en de Jura. De hoogste bergtoppen van de Alpen zijn zelfs in de zomer met eeuwige sneeuw bedekt. Ook de Mont Blanc ligt in dit gebied , het is de hoogste berg van heel Europa. De Mont Blanc is 4807 meter hoog. De Pyreneeën zijn ook een hoog gebergte in Frankrijk. Het ligt op de grens van Spanje naar Frankrijk. Je kan hier ook bergpassen met haarspeldbochten en diepe ravijnen vinden. Er leven in de bergen ganzen , steenbokken en roofvogels. Er komen zelfs ook nog beren voor.Maar je komt ze niet meer tegen want er leven er niet meer dan 30. Frankrijk heeft een kustlijn van 3000 km. Aan het Kanaal ligt de Franse westkust. De havens aan het kanaal hebben in de geschiedenis een belangrijke rol gespeeld. Zeelieden vertrokken daar vandaan naar verre landen. Net als in Nederland liggen in het Noorden duinen.

9

Het Dune Du Pilat bij Arcachon is met een hoogte van 117 meter de grootste duin van heel Europa.In de 18e eeuw zijn met een opdracht van Napoleon naaldbomen geplant langs de duinen. Het zand word vastgehoud dor de wortels van de naaldbomen. Bij Calais zijn er witte krijtrotsen. De schiereilanden Normandië en Bretagne steken ver uit in de oceaan. Een schiereiland is een stuk land dat bijna helemaal door water is omgeven. In Bretagne hebben de golven grillige vormen uitgesneden in rotsen van graniet. Graniet is een hele harde steensoort. De kustlijn wordt onderbroken door mondingen van grote rivieren zoals de Loire. De zuidkust ligt vlak naast de Middellandse Zee. Er liggen daar prachtige zandstranden en luxe badplaatsen. Op de plaats waar de Rhône uitmondt in de Middellandse Zee , heeft zich een grote delta gevormd. De Camargue. Het is een moeras met een oppervlakte van 560 m2 en is als beschermd natuurgebied vernoemd. Het is een paradijs voor wilde dieren. De Camargue is beroemd om zijn grote flamingo’s , de wilde paarden die er leven en de stieren die gefokt worden voor het stierenvechten. In het zuiden en op het eiland Corsia kun je olijfboomgaarden vinden , en droge gebieden met een dicht struikgewas. De lucht is er vol geuren van wilde bloemen en kruiden.

10 Algemeen

De taal
De officiële taal van Frankrijk is het Frans , volgens vele mensen de mooiste taal op Aarde. Het is niet de enige taal die in Frankrijk wordt gesproken. Er wordt o.a. ook Bretons, Baskisch, Italiaans en zelfs Nederlands (Frans-Vlaanderen) gesproken. Maar dit gaat om kleine aantallen. Er spreken wereldwijd zo'n 100 miljoen mensen Frans, waarvan ca. 60 miljoen in Frankrijk.

De politiek
De regeringsvorm in Frankrijk is een republiek. Een republiek is een land dat een president heeft in plaats van koning en koningin. En de hooftstad is Parijs. De president heet Nicolas Sarkozy. De premier heet Franḉois. De Franse ministers zijn :
De minister van economie , financiën en industrie.
De minister van binnenlandse zaken en territoriale ontwikkeling.
En nog veel meer andere ministers.

De politiek
De regeringsvorm in Frankrijk is een republiek. Een republiek is een land dat een president heeft in plaats van koning en koningin. En de hooftstad is Parijs. De president heet Nicolas Sarkozy. De premier heet Franḉois. De Franse ministers zijn :
De minister van economie , financiën en industrie.
De minister van binnenlandse zaken en territoriale ontwikkeling.
En nog veel meer andere ministers.

Ligging
Frankrijk is een land in West-Europa. Het land grenst aan Spanje, Italië, Zwitserland, Duitsland, Luxemburg en België.

Grootte
Frankrijk is het op twee na grootste land van Europa. Inclusief overzeese gebieden heeft het land een oppervlakte van 674.843 km² en een bevolkingscijfer van 65,4 miljoen.

Geld
De munteenheid in Frankrijk is de euro net als in Nederland.Vroeger werd er met de frank betaald.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.