Corsica

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 549 woorden
  • 26 mei 2006
  • 188 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 188 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Corsica

Algemeen:
Corsica (in het Frans: Corse) is een eiland in de Middellandse Zee, gelegen tussen Sardinë en Ligurië. Het eiland behoort tot Frankrijk. Het Eiland is 8720 km² groot, en is daarmee het grootste eiland van Frankrijk. Het telt ongeveer 250.000 inwoners, waarvan er 100.000 in de 2 grootste steden wonen; Ajaccio en Bastia. Het eiland vormt een regio (hoofdstad: Ajaccio) en heeft sinds 1975 2 departementen (Provincies): Hoog-Corsica en Zuid-Corsica

Geografie:
Het eiland Corsica is bijzonder bergachtig (het hoogste punt : Monte Cinto, 2710 meter hoog. Kenmerkent van het eiland is de begroeiing met maguis : ruig, kruidachtig struikgewas. Het noordoosten van het eiland is een nationaal park. Op het eiland staan veel soorten zeldzame plantensoorten.


Geschiedenis:
Begin achttiende eeuw was Corsica nog in bezit van de machtige Italiaanse stadsstaat Genua. Maar de Corsicanen kwamen rond 1730 in opstand en in 1735 besloot de Consulta van Corti (parlement) dat de Heilige Maria Koningin van Corsica wordt. Luigi Giafferi, Ghjacintu Paoli en Andria Ceccaldi worden Kapitein van de Natie gekozen. De advocaat Costa begint een grondwet te schrijven. In 1736 word Theodore von Neuhoff, uit Duitsland, Koning Tiadoru van Corsica, maar blijft alleen acht maanden lang. Maar Genua wilt Corsica houden. Ghjacintu Paoli probeert hulp te vinden in Europa, maar krijgt die niet, en hij stierf in 1756 in Londen. In 1755, ondanks de franse en oostereische hulp, heeft Genua alleen controle over de: Bastia, San Fiurenzu, Calvi en Bonifacio. Dit jaar word Pasquale Paoli, zoon van Ghjacintu Paoli,vriend van Rousseau en Voltaire, Kapitein van de Natie gekozen. Hij maakt een grondwet: uit ieder pieve word er een afgevaardigde gekozen voor de Consulta. Die parlement kiezt dan de Kapitein van de Natie (Capu Ginarale di Statu). Corte woord de hoofdstad. Paoli opent onder anderen een universiteit, en laat zijn eigen munt (a zecca) maken. Corsica krijgt zijn v lag en zijn himnus: Dio Vi Salvi Regina. Maar Genua verkoopt Corsica aan Frankrijk in mei 1768, en de Fransen komen aan in Corsica. Eerst worden ze verslagen door de leger van Paoli (slagveld van Borgo, 6 oktober 1768) maar in 1769 (Toen was Napoleon geboren) worden ze uiteeindelijk verslagen. Vanaf dat tijd is Corsica Frans gebleven. Het werd de tijd van de vendetta's die schrijvers als Prosper Mérimée inspireerden en die het beeld van het eiland nog steeds beheersen. In de achttiende eeuw bracht het eiland zijn beroemdste zoon, Napoleon Bonaparte, voort.
Het eiland heeft te maken met een hardnekkige afscheidingsbeweging, die in 1998 de prefect, de hoogste plaatselijke gezagsdrager, vermoordde. De bevolking van het eiland stemde in juli 2003, mede uit weerstand tegen de separatisten van Corsica Nazione en Manca Naziunale, in een referendum tegen Parijse voorstellen voor verdere autonomie.

Cultuur:
De taal in Corsica is corciaans. Het is een Romaanse taal. Dit is een dialect dat sterk door het Toscaans (Dus : Italiaans) is beïnvloed.
In Corsica wordt veel aandacht besteed aan muziekgroepen zoals I Muvrini, die ook buiten Frankrijk faam hebben verworven.

Vakantie in Corsica:
Corsica is een mooi land om vakantie te vieren. Er is erg veel te doen zoals wandelen fietsen of bergen beklimmen, maar ook kun je daar skiën, snowboarden en er worden veel watersporten beoefend.

Economie
Corsica brengt wijn voort en heeft vanouds schapen- en geitenteelt. De bekendste schapenkazen van Corsica zijn de Broccio AOC en de Niolo. Het eiland behoort tot de meest toeristische gebieden van Frankrijk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

het is een mooi werkstuk over Corsica

11 jaar geleden

K.

K.

Hoi, ik had een vraagje over een zinnetje bij het kopje "cultuur"er staat dat de taal in Corsica Corsicaans is, maar ze spreken toch Frans?

10 jaar geleden

A.

A.

nee ze spreken geen frans, corsicaans is een dialect op het toscaans oftewel italiaans.

6 jaar geleden

S.

S.

ik geef deze site een 8 want het is goede informatie maar ik vind het niet goed genoeg

4 jaar geleden