Thomas van Aquino

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 422 woorden
  • 28 november 2009
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
21 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Thomas van Aquino

In 1224 werd Thomas van Aquino geboren. Zijn familie was van adellijke afkomst en bezat een landgoed dichtbij Napels. In zijn jeugd kreeg hij les van een bekende benedictijnenabdij, later studeerde hij theologie in Parijs en Keulen. Hoewel hij in zijn jeugd les kreeg van de benedictijnen, sloot hij zich aan bij de dominicanen, met een boze familie als gevolg.

Thomas was een theoloog en gebruikte de filosofie om zijn taak te volbrengen. Die taak was volgens hem de waarheid van de christelijke geloofsvisie helder en eenvoudig op te schrijven. Hij probeerden ook de filosofie van Aristoteles te verenigen met het Christendom.

Thomas heeft het ook over deugden. Sommige beweren dat rechtvaardigheid niet de belangrijkste deugd is, maar dat vrijgevigheid, grootmoedigheid en moed belangrijker zijn. Thomas beweert juist dat (wettelijke) rechtvaardigheid de belangrijkste deugd is, want dat is goed voor de hele gemeenschap. Hij zegt dat rechtvaardigheid als het ware het welzijn van een ander. Daarmee bedoelt hij dat als je voor de ander goed zorgt en wat over hebt krijg je dat ook van andere weer terug. Hij vond rechtvaardigheid de grootste deugd, omdat die het meest van nut is voor anderen.
Vrijgevigheid is minder belangrijk dan rechtvaardigheid, want als een vrijgevig mens iets geeft dan doet diegene dat toch al snel voor zichzelf. Terwijl een rechtvaardig mens dit doet voor een goede gemeenschap.
Grootmoedigheid is een toevoeging van rechtvaardigheid. Het vergroot de goedheid van de rechtvaardigheid.
En als laatste moed, die is alleen in oorlog nuttig, omdat je het nodig hebt voor dingen die moeilijk zijn. En niet over dingen die beter zijn. Rechtvaardigheid is in beide situaties handig.
Dit is hoe Thomas van Aquino dacht over de belangrijkste deugd volgens hem.

Ik vind deze manier van denken goed, want hij denkt erover na hoe je het best kunt leven samen met anderen. Dit vind ik goed, want nu is de mens meer egoïstisch geworden. Natuurlijk zijn er ook veel mensen die wel heel rechtvaardig zijn! (1)

Thomas heeft in Parijs en in Keulen theologie gestudeerd. Dat vind ik heel goed, want zo heeft hij kennisgemaakt met verschillende theorieën en informatiebronnen. Zo leer je hoe andere mensen erover denken en kun je je mening nog beter vormen.
Nu hebben sommige mensen al een mening klaar terwijl ze nog niets of weinig van het onderwerp afweten. En toch doen ze alsof ze er heel veel van af weten. Dat vind ik heel jammer, want als die mensen er wat meer over nadenken kunnen ze een veel beter mening vormen.(2)

REACTIES

L.

L.

eindelijk eens iemand die ook filosofie heeft. Ik moet namenlijk ook een verslag over Thomas van Aquino maken :(. Trouwen ik vind diet wel een goed werkstuk, ik bedoel 450 woorden, mijn complimenten.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.