Lepra


Lepra is een besmettelijke ziekte dat veroorzaakt wordt door een bacterie. Daarbij zijn er de volgende mogelijke klachten: verlamming, gevoelloosheid en misvorming van het lichaam, met aanwezige lichte plekken over het lijf.
Vroeger waren er geen fatsoenlijke medicijnen om mensen met lepra te genezen. Maar tegenwoordig zijn er moderne medicijnen om de ziekte te behandelen. Veelvoudig word antibioitica gerbruikt zoals Dapsone. Vaak lukt het om mensen in een vroeg stadium van de ziekte op te sporen, maar dat is niet altijd het geval.
Lepra is een ziekte die bijna onmerkbaar begind en je herkent het als er vlekken op je huid zijn en er ontstaan verlammingen en verlies van gevoel. Lepra is in eerste instantie een ziekte van het zenuwstelsel. De zenuwen in en onder de huid worden aangetast.
Lepra is geen ziekte voor alleen volwassenen maar het komt ook vaak voor bij kinderen. Lepra is een besmettelijke ziekte dus, als een iemand met lepra in een kleine ruimte met een grote familie leeft is er grote kans dat de hele familie besmet word met lepra. Er zijn ook lepra patiënten die zich verstoppen omdat ze zich schamen voor hen ziekte.De Leprastichting is sinds 1967 werkzaam in Indonesië. Ze  concentreren zich  op de gebieden met het hoogste aantal leprapatiënten.
Met jaarleke donaties kunnen medicijnen gekocht worden om lepra te voorkomen of te genezen.
Onze school Sint Jan collecteert ook voor de Leprastichting.


In Indonesië worden elk jaar de meeste nieuwe patiënten ontdekt. . Een van de Indonesisce eilanden is een lepra- gebied .Daar wonen ongeveer 15000 lepra patienten die ook op het eiland worden behandeld. Het is ook heel moeilijk om lepra patiënten te bezoeken op het eiland.


Verslag van Aaron Stepanian
23/01/2017


 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.