Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Trends in de Nederlandse economie

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 395 woorden
  • 10 maart 2009
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
6 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Trends in de Nederlandse economie

·Arbeidsdeling

Een arbeidsdeling is dat het werk voor één product wordt opgesplitst. Elk “deel”werk wordt uitgevoerd door één arbeider of een groep van arbeiders. Arbeidsdeling is duidelijk zichtbaar in de fabriek sector.
In een fabriek loopt een loopband aan die loopband staan verscheidene arbeiders met allemaal een andere taak. Bij elke arbeider wordt iets toegevoegd aan het product zo dat je aan het einde van de loopband het product een geheel is.

·Arbeidsverdeling buitenland + binnenland

Veel producten kunnen niet machines gemaakt worden. Die producten worden meestal in landen als: India, China en het voormalige Sovjetrijk. Als het stukje dat niet met machines gemaakt kan worden af is word het naar Nederland getransporteerd en daar worden de puntjes op de i gezet. Doordat deze producten in een goedkoop arbeidskrachten land worden gemaakt hebben de fabrieken een veel grotere winst marge.

·Informatisering en de economie

Door dat veel bedrijven een groot media netwerk heeft gaat de communicatie veel sneller. Door dat de communicatie sneller gaat kan het werk sneller gedaan worden en levert dat meer winst op. Nog steeds zijn mensen bezig met versnellen van het media/communicatienetwerk.

·De belangen van de werknemer, werkgever en de overheid

De belangen van de werknemer: goed salaris, goede werkomgeving en veilig werk.
De belangen van de werkgever: dat de werknemer goed zijn werk doet.
De belangen van de overheid: is dat er een goede welvaart is.
Deze drie belangen kunnen niet zonder elkaar als de werknemer niet veel doet aan de veiligheid dan wordt het werk van de werknemer minder. Krijgt hij een ongeluk dan krijgt hij een WIA. Dat kost de overheid weer geld. Als één van deze belangen niet wordt waargemaakt dan hebben ze er allemaal last van.

·Vakbonden

In de industriële revolutie waren de arbeidsomstandigheden slecht. Hier door werden vakbonden opgericht deze vakbonden zouden dan in overleg gaan met de werkgeversbond. Deze vakbonden en werkgeversbonden waren verplicht om met elkaar te overleggen. Hier door kwam ook bij de overheid aan het licht hoe slecht de arbeidsomstandigheden waren.

·verschillende economische ontwikkelingen

Nederland heeft al jaren een groeiende economie van ongeveer. Nederland zou bijvoorbeeld over 5 jaar een stilstaande hoge economie kunnen hebben. 2% China maakt nu per jaar een groei door van 10% dat zal in de loop der jaren wel afnemen omdat daar dan ook de arbeiders duurder worden en de fabrieken naar een ander goedkope arbeidskrachten land gaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.