ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

Mijn werkstuk van economie gaat over de problemen bij de NS. De problemen bij de NS zijn zeer groot. De treinen rijden niet of niet op tijd. De oorzaken van dit probleem en de redenen van de stakingen staan in dit werkstuk. Ook zal in dit werkstuk de geldbedragen staan die reizigers bij vertragingen terugkrijgen.Het grootste probleem bij de NS is dat de treinen niet op tijd rijden of zelfs helemaal niet rijden. De oorzaken van dit probleem zijn: A.Er is te weinig materieel. B. Er is te weinig personeel. C. personeel zelf komt te laat bij zijn trein. D. De stakingen van het personeel-Oorzaak A: Dat er te weinig materieel is komt omdat er bij de privatisering van de NS geen duidelijk antwoord van de overheid zodat de NS het niet aandurfde om nieuw materieel te kopen.Toen de privatisering rond was werd er gelijk nieuw materieel besteld maar omdat het maken van treinen zeer lang kan duren wordt dit materieel rond deze tijd pas afgeleverd.-Oorzaak B: Ook een grote oorzaak is dat er te weinig personeel in het westen van Nederland is. De NS probeert via reclamecampagnes meer personeel te krijgen. Ook geeft de NS meer loon als conducteurs uit b.v. het Noorden naar het westen van Nederland gaan.-Oorzaak C:Het gebeurt veel dat personeel zich verslaapt of dat hij via de trein naar zijn werk gaat en dat deze trein zelf al vertraging heeft. En omdat treinen die vertraging meestal andere treinen ook meenemen in vertraging wordt een groot deel van het land hiermee getroffen.

Ook een probleem is dat veel treinen niet kunnen rijden door bijv. Kapotgetrokken bovenleidingen of een ongeluk.-Oorzaak D: een probleem van de laatste tijd is de staking van het personeel om het zogenaamde “rondje om de kerk”. Dit rondje om de kerk staat in het plan Bestemming:Klant die moet zorgen voor de punctualiteit –zorgen dat de treinen op tijd rijden-. Maar het personeel is het hier niet mee eens.Het rondje om de kerk betekent dat machinisten en conducteurs op hetzelfde traject gaan rijden.Maar omdat de vakbonden hun handtekening onder dat plan hadden gezet werd het een wilde staking van de personeelscollectieven wat zorgde voor een chaos. Maar ze kregen niet de steun van de reizigers die veelal niet met de acties eens waren. Later werd er nog gedacht aan publieksvriendelijke acties zoals het niet controleren van de kaartjes.

Ook werd er gestaakt omdat de directie van de NS geen goede band heeft met het personeel. Ondertussen is er een akkoord gesloten waarin belooft wordt dat het personeel meer afwisseling gaat krijgen als dat het eerst de bedoeling was

De overheid en de reizigers willen dat de NS de vertragingen tot een minimum brengen door bijv. boetes te geven. De NS heeft ondertussen een schema opgesteld waarin staat hoeveel geld je terug krijgt bij een lange vertraging ( zie krantenknipsels).

De NS wil dat het personeel op een traject gaat rijden om zo een groot gedeelte van de vertragingen te laten afnemen.

Het personeel wil dat de NS de plannen soepeler maakt.-voordeel NS: Het voordeel van de plannen van de NS is dat meer treinen op tijd zullen gaan lopen waarmee ze de reizigers en de overheid gelukkiger mee maken waardoor de NS meer reizigers krijgt.-nadeel NS: Het nadeel voor de NS is dat ze het personeel tegen hen hebben die het niet met het rondje om de kerk eens zijn waardoor er stakingen en ook gelijk de woede van de overheid en reizigers krijgen.-nadeel personeel: het personeel krijgt voortaan minder afwisselend werk en dat zal voor sommigen vervelend wezen.-voordeel reizigers en overheid: Het voordeel voor de reizigers en de overheid is dat de treinen meer op tijd zullen gaan lopen waardoor meer mensen met de trein gaan.-nadeel overheid: Als de treinen op tijd rijden zal dit de overheid 25 miljoen gulden gaan kosten omdat ze dit met de NS hadden afgesproken.Als de NS met zijn plannen doorgaat zullen er meer treinen op tijd gaan rijden maar het personeel zal hier niet mee eens zijn. Ook het materieeltekort zal worden doordat er meer dubbeldekkers zijn besteld en dat er treinen uit Duitsland en België komen om dit probleem op te lossen. De Belgische rijden momenteel op de trajecten in het zuiden van ons land. De Duitse treinen komen er ook aan en ook worden er treinstellen gerepareerd bij Nedtrain in Zwolle, Onnen en Haarlem (zie foto’s de krantenknipsels). Maar door deze plannen wordt de service verlening minder doordat er straks geen stations meer zijn maar kaartautomaten wordt voor de oudere mensen lastig is. Ook in Coevorden was er in eerste instantie sprake dat het station dicht zou gaan maar dat gaat nu niet meer door, het station blijft nu halve dagen los (van 07.00 tot 11.00). Voor de reiziger zal alles wel beter worden betreft de vertragingen maar de service wordt wel minder. Ook krijgt de reiziger bij een lange vertraging zijn geld gedeeltelijk of helemaal terug. De overheid heeft met de NS gesproken over een boete als er meer treinen te laat komen dan dat is afgesproken. Als de NS daaronder komt krijgen ze van de overheid 25 miljoen gulden. Voor het personeel zullen deze plannen anders uitpakken. Het werk wordt minder afwisselend en dit zal vooral voor de machinist zeer vervelend gaan worden wat begrijpelijk is omdat de machinist zijn traject zo uit zijn hoofd kent en omdat je als machinist geen andere verkeer hebt wordt het werk heel eentonig.

Voor de conducteur is dit anders.In de toekomst wordt alles anders bij de NS. Er komen straks chipkaarten die de kaartjes zullen vervangen. In Utrecht komt een landelijk servicepunt. Er komen meer surveillanten op de treinen om de agressie – die steeds meer wordt omdat de ontevredenheid bij de reizigers steeds meer wordt – weg te nemen.

En als de nieuwe treinstellen komen zal ook het probleem met te weinig zitplaatsen opgelost worden. Vooral op het traject Amersfoort – Amsterdam en meer van zulke intercity trajecten is dit probleem enorm. Ook zijn steeds meer mensen van mening dat de NS eigenlijk nooit had moeten privatiseren maar zoals de toekomst eruit ziet zal het er wat zonniger eruit zien voor de NS.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

WOW, wat een geweldig werkstuk. Ik wou dat ik ook zulke amazing werkstukken kon maken.

Liefs Esther en @lies

19 jaar geleden

S.

S.

hai roy
bedankt voor de informatie. ik heb er erg veel aan gehad.
kus sabine

18 jaar geleden

D.

D.

Eej Roy,

ik vind dat je een netjes en overzichtelijk werkstuk heb achtergelaten.

Dennis

18 jaar geleden