Prinsjesdag

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 2224 woorden
  • 28 december 2009
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
44 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoofdvraag: wat houdt Prinsjesdag in?
Voorwoord:......................................................................................p.3

Deelvraag 1: Waarom hebben we Prinsjesdag?....................p.4

Deelvraag 2:Waaruit bestaat de troonrede?.............................p.5

hoofdlijnen troonrede:...................................................................p.6
.
Deelvraag 3:Wat is de miljoenennota?......................................p.7

Deelvraag 4: Welke tradities houden we in ere met Prinsjesdag?:...p.8 en 9


Deelvraag 1:Waarom hebben we Prinsjesdag?

Wanneer hadden we voor het eerst Prinsjesdag?
Toen het Koninkrijk der Nederlanden ontstond in 1815, werd de naam Prinsjesdag gebruikt voor de jaarlijkse vergadering van de Staten-Generaal, dat zijn de Eerste en Tweede Kamer.
De naam Prinsjesdag komt van dat Koning Willem I zijn prinsen per koets mee nam naar een bijeenkomst op het Binnenhof. Onderweg had de bevolking de kans om de prinsen toe te juichen. Zo was de naam Prinsjesdag teruggekeerd.

Waar komt de naam Prinsjesdag vandaan?
Prinsjesdag is al van heel lang geleden. Het was de verjaardag van prins Willem V. Die leefde in de 18e eeuw en toen was Prinsjesdag net zoiets als Koninginnedag nu.

Wat gebeurt er op Prinsjesdag?
Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag of anders gezegd; een officiële opening van het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal, dat zijn de Eerste en Tweede Kamer. Op deze dag rijdt de Koningin in de Gouden Koets door den Haag waarbij het volk haar kan toejuichen , hierna rijdt zij naar het Binnenhof en leest in de Ridderzaal de Troonrede voor. In de Troonrede geeft de Koningin een overzicht van de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar.
Na het voorlezen van de troonrede vertrekt de koningin weer naar paleis Noordeinde waar zij vanaf het balkon word toegejuicht door het volk.

Later op de dag overhandigt de minister van Financiën, minister Boss, het koffertje waarin de Miljoenennota en de rijksbegroting zitten aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Dit doet hij uit naam van de regering. In de Miljoenennota en de Rijksbegroting geeft de regering aan hoeveel geld er voor de diverse plannen beschikbaar is en waar het geld voor de uitvoering van de plannen vandaan komt.

Waarom word Prinsjesdag op de derde dinsdag in september gevierd?
Sinds 1815 is er jaarlijks een officiële opening van het werkjaar van de Staten-Generaal Dit zijn de Eerst en Tweede Kamer. Deze officiële opening was eerst op de eerste maandag in november. In 1848 hebben ze er de derde maandag in september van gemaakt. Hierdoor hadden de Kamerleden meer tijd om te overleggen en te bespreken. Maar toch bleek deze dag niet zo geschikt, want de Kamerleden moesten soms al op zondag gaan reizen om op tijd te komen. Daarom is Prinsjesdag toen naar de dinsdag verschoven.

Waaruit bestaat de troonrede?

Waarom wordt de troonrede in de ridderzaal voorgelezen?
De eerste troonrede werd voorgelezen in de Trêvezaal in Den Haag. Toen in 1815 België bij Nederland werd gevoegd, verdubbelde het aantal 2e-Kamerleden. Dit zorgde ervoor dat er een eerste en een tweede kamer kwam. Toen dit gebeurde, werd deze zaal echter te klein. Daarom werd de troonrede verplaats naar de zaal van de toenmalige tweede Kamer.
Tot 1830 vond de troonrede om het jaar plaats in Den haag en in Brussel. Toen de Belgen zich weer van Nederland losmaakten (1830), werd de troonrede alleen nog maar gedaan in Den Haag.
Vanaf 1904 wordt de Troonrede gehouden in de Ridderzaal.

Wat wordt er vertelt in de troonrede?
De koningin kondigt in de troonrede traditiegetrouw de kabinetsplannen aan voor het komende jaar.
Deze plannen zijn gemaakt door een gezamenlijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer. Deze vergadering wordt ook wel de Verenigde vergadering genoemd. De Verenigde vergadering vind plaats in de ridderzaal op het binnenhof.
De troonrede wordt altijd gemaakt door de ministers. Iedere ministers schrijft een stuk over zijn onderdeel en de minister-president maakt daar een verhaal van.


Voor wie is de troonrede bedoelt?
De troonrede is eigenlijk voor ons allemaal bedoelt. In de troonrede wordt vertelt, welke veranderingen er zullen gaan komen in voorzieningen, en wij maken gebruik van bijna al die voorzieningen. De plannen die het kabinet voor het komende jaar heeft, en dus gaat uitvoeren, heeft invloed op onze leefwijze. Als bepaalde voorzieningen duurder worden, gaan wij deze waarschijnlijk minder gebruiken omdat het te veel gaat kosten, en dat geldt natuurlijk ook andersom.

Welke twee verschillende dingen zijn er te onderscheiden uit de troonrede?
Ten eerste wordt vertelt wat er de afgelopen periode in Nederland of ergens anders ter wereld is voorgevallen. Ten tweede worden plannen en maatregelen op gebied van wetgeving en bestuur aangekondigd.

Prinsjesdag 2009
Belangrijke zaken uit de troonrede 2009 op dinsdag, 15 september 2009
kleine samenvatting van de troonrede:
Economische crisis:
De wereldwijde financiële en economische crisis heeft ook Nederland hard geraakt. De snelheid waarmee dit alles gebeurde, was er groot. In zeer korte tijd zijn veel mensen failliet gegaan en hebben hun baan verloren, de overheid kan hier vrij weinig aan doen. Deze dingen zullen noch een tijdje doorgaan, en het vertrouwen is al bij velen weggevaagd, hierdoor groeit ook de onzekerheid van de mensen voor de toekomst. Dit alles moet de regering oplossen. Als wij allen samenwerken, hebben wij ons land veel te bieden.

Staatsschuld 2010:

de staatsschuld is groter geworden, en zal ook niet minder worden. De economische achteruitgang leid tot lagere belastingafdracht door burgers en bedrijven. De staatsschuld zal blijven toenemen met ongeveer vijfendertig miljard euro per jaar.
Investeringen:

Drie miljard euro wordt geïnvesteerd in nieuwbouw en onderhoud van scholen, ziekenhuizen, woningen en infrastructuur en in energiebesparing. Hiermee wil de regering de economie stimuleren.
Ook wordt drie miljard euro uitgetrokken voor de arbeidsmarkt en het bedrijfsleven en voor onderwijs en kennis. Bedrijven worden gesteund met ruimere kredietfaciliteiten en met regelingen voor deeltijdwerkloosheid. Daardoor zullen meer werknemers hun baan behouden.

Generaties hierna ook goed leven:
Hoewel de economie volgend jaar weer voorzichtig lijkt te verbeteren, blijft waar we voor staan enorm. Als de welvaart achteruitgaat en de staatsschuld stijgt, wordt het moeilijker om de kosten te dragen aan een gezonde economie. Als we de aanpak niet veranderen zullen er ernstige en onwenselijke gevolgen optreden voor allerlei sociale, maatschappelijke onderwerpen. De regering wil dit alles niet doorschuiven naar de nieuwe generatie, jongeren zien nu al de gevolgen van de economische toestand, ze zien ook dat ze niet meer kunnen rekenen op gemeenschappelijke voorzieningen. Hierdoor zijn er al eerder voornemens om de AOW- leeftijd te verhogen naar 67 jaar, de regering is ook van plan om rijke mensen die meer dan een miljoen bezitten, meer belasting te vragen. Voor het eind van dit jaar zal een voorstel van een Wet tekortvermindering Rijk en mede overheden bij u worden ingediend, waarvan de regering hoopt dat deze op 1 januari 2011 in werking kan treden. De wet verplicht het saldo tussen uitgaven en inkomsten jaarlijks te verbeteren.

Deelvraag 3: wat houdt de rijksbegroting in?

Wat houd de rijksbegroting in?
De rijksbegroting bestaat uit wetsvoorstellen. Deze moeten door de Eerste en Tweede kamer worden behandeld en als ze het met het plan eens zijn keuren ze het goed. Dat is nog niet alles er is ook een regel voor het uitgeven van het geld. Ten eerste mag het pas vanaf 1 Januari uitgegeven worden en ten tweede je mag het geld pas besteden aan iets als het goedgekeurd is.

Wat gebeurt er na Prinsjesdag?

Vanaf de dag na Prinsjesdag beginnen de vergaderingen al in de Tweede Kamer over de rijksbegroting en de miljoenennota. Het gaat dan vooral over de grote lijnen. De Kamerleden stellen dan vragen over de rijksbegroting en geven hun mening erover. De minister-president beantwoordt al deze vragen en verdedigt zo nodig de plannen namens de regering. Deze vergaderingen heten de Algemene Politieke Beschouwingen. De mensen uit de Tweede Kamer die zich vooral met de Financiën bezig houden, praten in oktober met de minister van Financiën. Deze vergaderingen heten de Algemene Financiële Beschouwingen. In november en december worden de begrotingen een voor een behandeld in de Eerste en Tweede Kamer. De Tweede Kamer mag wijzigingen aanbrengen in de voorstellen, de Eerste Kamer mag dit niet. Over de voorstellen wordt voor het einde van het jaar gestemd. Eerst in de Tweede Kamer en daarna in de Eerste Kamer. Als alles uiteindelijk is goedgekeurd mogen de ministers hun plannen vanaf 1 januari uitvoeren en het geld uitgeven.


Welke tradities houden we in ere op Prinsjesdag?

Het gouden koffertje:
Waarom word er gebruik gemaakt van het koffertje?
Het koffertje is een traditie. Het is begonnen in 1947. Minister Lieftinck van Financiën wilde de eerste rijksbegroting na de tweede wereldoorlog in stijl aanbieden.
Hij heeft dit overgenomen van de Engelsen, waar de traditie met het koffertje al veel langer bestond.
Er is ook een tijd geweest dat de traditie met het koffertje bijna verloren ging.
Dit was 10 jaar later bij minister Hofstra. Hij nam de rijksbegroting gewoon in zijn aktetas mee naar het binnenhof. Hier gaven een paar studenten hem een ander koffertje omdat ze niet wilde dat de traditie met het koffertje zou verdwijnen.
Hij nam deze koffer aan en verscheen het jaar erna met het echte koffertje.
Het andere koffertje is nooit meer gezien. Ook weet niemand waar dat koffertje gebleven is. Het koffertje waarmee de minister van Financiën nu de rijksbegroting en miljoenennota aanbiedt wordt al gebruikt vanaf 1964. Dit was een geschenk van de Staatsdrukkerij. Het is gemaakt van geitenperkament. Van binnen is het koffertje bekleed met blauwe zijde.

De gouden koets:

Hoe ziet de gouden koets eruit en hoe is deze gebouwd?

De gouden koets is geschonken aan Koningin Wilhelmina op 7 september 1898 door de bevolking van Amsterdam. Hij is pas in 1903 gebruikt op Prinsjesdag.

De koets is gemaakt van Javaans teakhout. Dit is half geschilderd en deels bedekt met bladgoud. Daar heeft hij zijn naam aan te danken.
Ook staat aan beide zijden van de koets het nationale rijkswapen .
De koets rijdt net als een gewone auto op 4 wielen, maar deze wielen symboliseren zonnen. Dit is nog niet alles; op de kroonlijst van de koets zie je de wapens van 11 toenmalige provincies.
Ook het wapen van de stad Amsterdam is te zien.

De bouw:
Hoe werd de gouden koets gebouwd?
Het bouwen van de koets stelde heel veel eisen aan de ontwerpers en constructeurs, gelukkig hadden ze in Amsterdam veel kennis voor het maken van rijtuigen.
De opdracht voor de bouw van de Gouden Koets ging naar de firma Spijker,
later werd deze ook bekend om zijn automobielen. (auto's)
Voor de bouw van de koets moesten een groot aantal problemen worden opgelost.
De koets moest namelijk zo gemaakt worden dat de Koningin haar volk goed kon zien en het volk hun Koningin goed konden zien.
Ook moest de koets zo hoog worden dat zij er rechtop in kon staan, 7
maar de koets mocht

ook weer niet te groot worden, want het moest door smalle en niet al te hoge poorten kunnen, zoals die op het Binnenhof in ´s-Gravenhage.
Ook moest de koets goed stevig zijn zodat het bovenste deel van de koets niet zo veel zou schommelen, want bij de meeste rijtuigen bij een bepaalde manier van rijden zoals bijvoorbeeld stapvoets gaat het bovenste deel heel erg schommelen. Het bovenste deel is opgehangen en vastgezet aan veren en riemen.
Ook moest er iets gevonden worden voor de mensen in de koets. Ze moesten namelijk voorkomen dat de inzittenden wagenziek zouden worden
Hier slaagden de constructeurs in door de oplossing van een ander probleem, namelijk de veren en riemen te vervangen door een lange stang die de voor- en achteras met elkaar verbindt. Dit heeft tot gevolg dat de koets eigenlijk geen korte bochten kan nemen en alleen maar gebruikt kan worden op rechte wegen.
Dit werd opgelost door 2 stangen aan de zijkant van de koets te bouwen.
Hierdoor kreeg de koets de gewenste stabiliteit en wendbaarheid.
De stangen zijn vast gemaakt aan de uitklapbare treden.
De ontwerpers van de gebroeders Spijker gingen uit van het staatsrijtuig zoals in de 19e eeuw veel voorkwam. Wel werden de laatste snufjes op het gebied van rijtuigbouw toegepast. Zo kwam de koets aan massief rubberen wielbanden en elektrische verlichting.

De hoedjesparade:

Prinsjesdag is ook de dag van de hoedjes, dus als je geen zin hebt om naar de lange troonrede te luisteren, kun je altijd nog naar de vele verschillende hoedjes kijken.

Eindconclusie:
Op Prinsjesdag leest de Koningin in de Ridderzaal de Troonrede voor. In de Troonrede geeft de Koningin een overzicht van de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar. De tradities die we vast hebben gehouden van prinsjesdag zijn: de hoedjesparade, de rit in de gouden koets en het gouden koffertje. We hadden voor het eerst Prinsjesdag in 1815, Prinsjesdag komt van de verjaardag van Willem 5. Prinsjesdag wordt op de derde dinsdag in september gevierd, omdat dat de meest gelegen dag is.

De troonrede wordt voorgelezen in de Ridderzaal, omdat daar plek is voor alle Kamerleden en omdat België in 1830 zich losmaakte van Nederland. De troonrede is voor alle burgers bedoelt. Er zijn twee verschillende onderwerpen te onderscheiden uit de troonrede namelijk; Als eerst wordt er vertelt over het afgelopen jaar, ten tweede wordt er vertelt over de plannen en maatregelen van het komende jaar. De rijksbegroting bestaat uit wetsvoorstellen. Na Prinsjesdag beginnende vergaderingen al in de Tweede Kamer over de wetsvoorstellen, ze worden dan goedgekeurd, verandert of afgeschreven. De wetsvoorstellen mogen pas in werking worden gesteld op 1 januari van het dan komende jaar.
Over het algemeen gaat alles op Prinsjesdag er erg statig aan toe, d.w.z. Alles moet precies volgens het boekje en de tradities gaan.

Bronvermelding:

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.