KLM

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 746 woorden
  • 5 juni 2003
  • 71 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
71 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Geschiedenis van de KLM

KLM ........... "Fit for the Future!". motto van KLM

In 1919 werd in Nederland de E.L.T.A. (Eerste Luchtverkeers Tentoonstelling Amsterdam) gehouden. Men wilde aan het Nederlandse volk laten zien wat luchtvaart was en de mensen konden ook een rondvlucht maken. Veel mensen kregen hierdoor belangstelling voor de luchtvaart; op 7 oktober 1919 werd in Den Haag de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën opgericht en is sindsdien de trots van Nederland als het gaat om de luchtvaart. (KLM is ook de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld.) Acht zakenlieden van stand, onder wie Frits Fentener van Vlissingen, schonken een kapitaal van 1,2 miljoen gulden voor de oprichting van de KLM. Zij schoven luitenantvlieger Albert Plesman naar voren als eerste directeur van het bedrijf. Een man van betrekkelijk eenvoudige komaf (zijn vader had een winkel in brood en eieren in Den Haag) die tot aan zijn dood op 64-jarige leeftijd op oudejaarsavond 1953 het boegbeeld is geweest van de KLM. De Nederlandse Staat speelde altijd al een belangrijke rol in de geschiedenis van de KLM. Zo was de overheid van begin af aan de grote initiatiefnemer achter de 'gouden lijn' Amsterdam-Batavia. Direct na de Tweede Wereldoorlog stelde de berooide Nederlandse natie zelfs 23 miljoen gulden beschikbaar voor de aankoop van nieuwe vliegtuigen om zo snel mogelijk weer een geregelde verbinding tot stand te kunnen brengen met de koloniën. De KLM heeft decennia lang geleund twee goudmijnen: de lijnen Amsterdam-Batavia en Amsterdam-New York. In de VS was KLM de eerste Europese maatschappij die landingsrechten kreeg in New York. KLM had als eerste Europese luchtvaartmaatschappij een beursnotering op Wall Street en met Northwest Airlines sloeg KLM als eerste een Amerikaanse partner aan de haak. De eerste passagiersvlucht werd door de KLM gemaakt op 17 mei 1920, van Londen naar Amsterdam. Hiervoor had men een omgebouwde bommenwerper, de D.H.-16, van een Engelse maatschappij gehuurd. Op deze vlucht werden twee passagiers vervoerd. Enkele maanden later kocht de KLM zijn eerste vliegtuig, de D.H.-9 die maximaal twee passagiers kon vervoeren. In dit eerste jaar vervoerde de KLM 345 passagiers en wat vracht (in 1995 waren het bijna 25 miljoen passagiers en bijna 1 miljoen ton vracht). KLM vloog in de daaropvolgende veel met vliegtuigen die door Anthony Fokker werden gebouwd. De tickets waren echter voor de meeste mensen in die tijd onbetaalbaar, ze kosten ongeveer 50 tot 200 gulden (oftewel: 22,50 tot 90 euro). Afgezien van de toen nog hoge prijzen, groeide de KLM snel. Al in 1924 vertrok het eerste KLM vliegtuig naar Nederlands-Indië heette. Het vliegtuig was weken onderweg om Indonesië te kunnen bereiken. Nu duurt zo’n reis nog maar 15 uur.

In 1946 begon de KLM, als eerste Europese maatschappij na de oorlog, met een luchtdienst over de Atlantische Oceaan. Dat was op de route Amsterdam - New York (=1 van de 2 goudmijnen). In 1960 nam de KLM haar eerste straalvliegtuigen in gebruik. Door de hogere snelheid werden de reistijden een stuk korter. De grootste blunder van de KLM is tot nu toe geweest dat het bedrijf nog volop in propellervliegtuigen investeerde, terwijl de eerste straalvliegtuigen al op Schiphol landden. Ook heeft KLM de grootste luchtvaartramp uit de geschiedenis achter haar naam staan. Op 27 maart 1977 botste een Boeing 747 van KLM op Tenerife in de mist op een over de landingsbaan taxiënde Boeing van PanAm. Hierbij kwamen 567 mensen om het leven, onder wie alle 248 inzittenden van het KLM-toestel. Onder nog een kort overzicht van verdere belangrijke gebeurtenissen..: 1978 De KLM breidt haar vluchtennetwerk verder uit naar Midden Amerika. 1979 Los Angeles wordt als bestemming toegevoegd. 1981 Piloot Hurdman stopt met vliegen: de laatste niet-Nederlandse piloot binnen de KLM. 1986 De KLM wordt door de 'Air Transport World' uitgeroepen tot vliegmaatschappij van het jaar. 1988 In mei van dit jaar wint de KLM de ‘Air Cargo Forum Award’. 1990 Om tegemoet te komen aan de wensen van de klant, breidt de KLM haar ‘business class’ uit om zo haar service te verbeteren. 1993 De KLM en Northwest Airlines sluiten een alliantie. 1995 De introductie van de Boeiing 767. 1996 De KLM koopt 25% van ‘Kenya Airlines’. 1997 De KLM en Northwest Airlines tekenen een langetermijncontract. Op een ceremonie op 29 september 1997 tekenen beide directeuren een tienjarig contract wat zou leiden tot de succesvolle samenwerking. 1998 Alitalia en de KLM tekenen een samenwerkingscontract, waarin afgesproken wordt op het gebied van vracht- en personen vervoer zal worden samengewerkt 1999 Enkele vluchtelingen worden uitgezet 2000 Samenwerking met Alitalia wordt verbroken 2001 Start verkoop e-tickets (via e-mail) 2002 KLM toestellen worden in nieuwe huiskleuren geschilderd 2003 KLM gaat op termijn 1000 mensen ontslaan na verlies van 447 miljoen euro (zie ook ‘toekomst KLM’) ˜ (2 juni 2003)

REACTIES

I.

I.

het is een beetje lastig met soorten woorden

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.