Jongeren, geld en de banken

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 2283 woorden
  • 25 mei 2001
  • 214 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
214 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Bespreking Economie : Geld en de banken

Banken beginnen steeds meer voor de jeugd te doen. De tijd dat geld iets voor volwassenen was en dat kinderen hun zondagse cent aan snoep verbruikten is voorbij. Tegenwoordig zijn er kinderen die op de beurs speculeren, en hun kapitaal hierdoor laten verrijken. Ook de banken beseffen dat en beginnen meer en meer naar de jeugd toe te groeien. Populaire magazines, bankkaarten of zelfs een verhoogde interest als de voetbalploeg die ze sponsoren wint. Wij hebben een reeks van banken onderzocht en de meeste hebben een jeugdrekening. FORTIS heeft zijn Explore@Fortis bankrekening en deelt gratis aan al haar leden een driemaandelijks magazine mine uit en Bacob Bank heeft heer J-Card . Ook is er een gelijkaardige website opgebouwd waar kinderen worden wegwijs gemaakt in de dingen die zij leuk vinden, zoals muziek, kleding, de laatste trends,… Maar de hoofdbedoeling van banken naar de jeugd toe is dat ze hun geld op een zo veilig, gebruiksvriendelijke en rendabele manier beheren. Daarmee heeft iedere bank wel een speciale kredietkaart voor jonge mensen, met eventueel proton op, waarmee ze in de winkel kunnen betalen of in de geldautomaat een klein bedrag kunnen afhalen.In een Nederlandse Krant verscheen volgend artikel :

Banken willen jeugd dwingen
tot chippen voor De Kast
Van onze financiële redactie - AMSTERDAM, vrijdag
In een poging om het gebruik van chipper en chipknip te vergroten gooien de gezamenlijke banken de populaire Friese popgroep De Kast in de strijd. Fans die op 8 januari een concert in de Arnhemse Gelredome willen bezoeken kunnen hun kaartje alleen betalen met chipper of chipknip. Pinpas, contant geld of creditkaart, normale wettige betaalmiddelen, zijn taboe. De chipper en de chipknip zijn tot dusver een enorme flop. De consument blijkt geen behoefte te hebben aan de extra elektronische betaalkaart, die dan ook vrijwel door niemand gebruikt wordt. Interpay, de organisatie die het betalingsverkeer voor de banken verwerkt, is al enige tijd sponsor van De Kast, die ook optreedt in reclamespotjes voor de chipknip.

1. De Zichtrekening

A/ Definitie

' ZICHTREKENING ( = = BANKREKENING = GIROREKENING

Een zichtrekening is een onmisbaar werkinstrument geworden om/door : -rechtstreeks geld storten -onmiddellijk geld opvragen -een ruim dienstenpakket : VISA , EUROCARD , …

Je zichtrekening = De schakel tussen je inkomsten en uitgaven .

Vb. * een loon , wedde * een pensioen * een rechtstreekse overschrijving * een werkeloosheidsuitkering * enz …

STORTEN doorlopende opdracht in het kantoor
AUTOMATISCHE BETALING GELDOPNAME
Domiciliëring bancontact

Overschrijving spaarmatic
VISA/EUROCARD
BETALEN SPAREN
Bancontact
Proton overschrijving
Eurocheque

Je blijft voortdurend op de hoogte dmv dagafschriften
B/ De rentevergoeding op een zichtrekening

In ruil voor de bedragen die op een zichtrekening staan keert de bank een kleine vergoeding of rente uit .

C/ De zichtrekening voor een minderjarige

Indien een minderjarige een zichtrekening wil openen heeft hij de toestemming nodig van één van zijn ouders om deze te openen en te beheren , behalve als deze minderjarige weddetrekkend is . Indien de ouders over een volmacht beschikken (deze wordt bepaald bij het openen van de rekening) kunnen ze de rekening mee beheren , ze kunnen dus ook geld afhalen van de rekening van hun kind . Of de rekening echt volledig bestuurbaar is door de ouders hangt af van de volmacht die zij op de rekening van hun kind genomen hebben.Maar eens de rekening geopend is kan allen de minderjarige deze annuleren , en niet de ouders .

D/ Het rekening uittreksel

Het rekening uittreksel is een bewijs en controle op uw uitgaven , betalingen en ontvangsten , inkomsten die u verricht . Met dit middel is uw zichtrekening perfect controleerbaar . Het is af te halen aan een bancontact of in de bank zelf . Je kan het ook door de bank laten opsturen .

E/ BANKSYS EN PROTON

Verleden

In 1977 en 1978 lanceren twee bankgroepen de netwerken van geldautomaten Mister Cash en Bancontact. Hierop volgen de terminals die geïnstalleerd worden in benzinestations, daarna in super- en hypermarkten. De twee netwerken Mister Cash en Bancontact worden in 1987 compatibel, op vraag van zowel handelaars als kopers. 1989 : samensmelting van Bancontact en Mister Cash tot één enkel netwerk en oprichting van het bedrijf dat voor het beheer instaat, Banksys n.v. , waarvan de meeste Belgische banken aandeelhouder zijn. Doelstelling van de nieuwe naamloze vennootschap: de mensen en technologieën van de twee instellingen samen laten werken om een nieuw, modern, open, betrouwbaar en veilig netwerk te bouwen. Heden

De twee oude merken werden onder één enkel logotype ondergebracht. Het aantal terminals en het volume van de transacties blijven stijgen. Proton, de kaart voor kleine uitgaven die in 1995 gelanceerd werd, kent reeds 5,5 miljoen houders in België en 30 miljoen in het buitenland. Zij verleende reeds een licentie aan 15 landen buiten België. Toekomst
Onze twintig jaar lang opgebouwde en veelzijdige deskundigheid op het vlak van elektronische betaling heeft ons niet alleen voorbereid op de virtuele handel, maar ook op andere toepassingen op basis van chipkaarten : kaarten voor toegangscontrole, openbaar vervoer, sociale zekerheid, klantenkaarten.... De in België ontwikkelde Proton-technologie is de facto reeds een wereldwijde standaard geworden.

Een zeer belangrijk privé-netwerk om de transacties te beheren
Elke maand worden er ongeveer 26 miljoen transacties uitgevoerd dankzij het privé-netwerk van Banksys: BAXNET (Banksys X25 Network). Haar essentiële eigenschap: de redundantie. Bij een falende lijn worden haar communicaties automatisch naar een andere lijn overgeschakeld. De beschikbaarheid wordt dus geoptimaliseerd.

Hoe werkt een Bancontact/Mister Cash-transactie ?

De klant SCHUIFT de kaart in de bidirectionele lezer, en VOLGT de instructies (in de taal van de gebruiker) die op het scherm van de terminal verschijnen. Is de kaart nog geldig en is de code correct ? De C-ZAM-betaalterminal CONTACTEERT dan automatisch het autorisatie-centrum en, indien de identificatie en de controle van het saldo van de rekening positief zijn (veiligheid verplicht), wordt het licht op groen gezet voor de transactie en wordt de betaling uitgevoerd. De volledige operatie : minder dan 20 seconden in alle veiligheid, zowel voor de klant als voor de handelaar. Hoe werkt een Proton-betaling ?

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Eens de kaart geladen is, gebeurt de betaling met verbijsterend gemak en snelheid: alles gebeurt "off-line" en zonder geheime code, aangezien het geld reeds in de chip zit : de handelaar voert het bedrag in op het toetsenbord van zijn C-ZAM/Proton- terminal > de klant schuift de kaart erin en moet enkel nog op "OK" drukken. Later, wanneer hij dat wenst, brengt de handelaar de inhoud van de elektronische kassa van zijn C-ZAM-terminal over naar zijn bankrekening.

PROTON VOOR DE KAARTHOUDER

Proton is een door Banksys ontworpen heroplaadbare elektronische portemonnee die door de Belgische banken op de markt gebracht wordt. Het is de kaart voor kleine uitgaven.

Voortaan kunnen alle kleine aankopen ook elektronisch betaald worden : de krant in de boekhandel, het brood bij de bakker, de sandwich 's middags in een snackbar, het drankje uit de automaat...

Met de Proton-kaart, gedaan met het kleingeld dat de broekzakken doet uitpuilen, de portemonnee's zwaarder maakt en overal rondslingert. De Proton-kaart biedt ook andere toepassingen.

· ideaal voor kleine aankopen · altijd het juiste bedrag · geen geldstukken of kleine briefjes meer · de zekerheid dat u het juiste bedrag betaalt · snelheid · toegang tot alle diensten · één enkele kaart · overal en 24u/24 heroplaadbaar.

Proton is heroplaadbaar per 100 F minimum, tot 5.000 F maximum. Waar is hij heroplaadbaar ?

Proton is multisectorieel

Men kan hem gebruiken om zijn kleine uitgaven te betalen. · in buurtwinkels : beenhouwerijen, krantenwinkels, bakkerijen, snackbars, kruidenierszaken, apotheken... · op parkeerterreinen, in automaten voor drank, snoep en sigaretten, in het openbaar vervoer, in openbare telefoontoestellen. · in diverse instellingen : ondernemingen, universiteiten, scholen, ziekenhuizen, kazernes, clubs, enz...

Proton is ook thuis bruikbaar

Maestro Smart (C-ZAM/Phone) is een intelligent telefoontoestel dat door Belgacom op de markt gebracht wordt en met een kaartlezer uitgerust is. Hiermee kan men zijn Proton-kaart opladen, krijgt men toegang tot de Comfort-diensten van Belgacom, kan men thuisbankieren en aan teleshopping doen, en is het mogelijk tickets voor optredens en reisbiljetten te reserveren en te betalen, deel te nemen aan spelletjes en wedstrijden, elektronische boodschappen (e-mail) op Internet te versturen en te ontvangen...

Proton is op Internet aangesloten

De C-ZAM/PC is een Proton-kaartlezer die op een PC aangesloten wordt. Hij beschikt over de nodige software om alle betalingen op Internet met zijn PC te verzekeren. Een volledig beveiligd en doorzichtig systeem. Eens de kaart geladen, komt de betaling verbluffend gemakkelijk en snel tot stand: alles gebeurt "off-line" en zonder geheime code, aangezien het geld reeds in de "chip" zit : · de handelaar voert het te betalen bedrag manueel of via zijn elektronische kassa in op zijn Proton-terminal · u glijdt uw kaart dan door de lezer · het scherm toont het bedrag. Is dat juist? · U moet dan enkel nog de groene (OK)-toets indrukken."OK". Het is betaald. · Is het bedrag verkeerd? Druk op (STOP), en de transactie wordt geannuleerd. · U wenst het saldo van uw kaart te kennen ? Druk op de gele toets met het vraagteken(?) Het saldo verschijnt op het scherm.

Hoe kan ik het saldo van mijn kaart raadplegen?

Proton in België - Aantal geïnstalleerde terminals 23.000 - Aantal kaarten in omloop 4.000.000

Proton in het buitenland - Aantal geïnstalleerde terminals 200.000 - Aantal bestelde kaarten 30.000.000

De Proton-technologie maakt andere toepassingen dan het betalen van kleine uitgaven mogelijk: kaart voor de sociale zekerheid, klantenkaart, kaart voor toegang tot gebouwen...

PROTON VOOR DE HANDELAAR
Proton is een door Banksys ontworpen heroplaadbare elektronische portemonnee die door de Belgische banken op de markt gebracht wordt. Het is de kaart voor kleine uitgaven.

Voortaan kunnen alle kleine aankopen ook elektronisch betaald worden : de krant in de boekhandel, het brood bij de bakker, de sandwich 's middags in een snackbar, het drankje uit de automaat...

Met de Proton-kaart, gedaan met het kleingeld dat de broekzakken doet uitpuilen, de portemonnee's zwaarder maakt en overal rondslingert. De Proton-kaart biedt ook andere toepassingen

· Geen geknoei meer met contant geld · Veiligheid bij alle fazen: vanaf het tonen van de kaart door de eigenaar tot het crediteren van de rekening, · Gemak : snellere betaling, beter financieel beheer, · Service aan de klanten: de klant waardeert de mogelijkheid zeer snel te kunnen betalen, zonder de winkel binnen te komen met veel geld op zak, · Vermindering van diefstal en risico's op fouten bij de incassering, · Minder geld terug te geven, dus minder geld in kassa nodig en geen problemen meer om er terug te geven.

De voordelen van Proton voor de uitbater van automaten · Vermindering van vandalisme : het toestel wordt niet meer als een te kraken spaarpot beschouwd aangezien het geen enkel muntstuk meer bevat. · Aankoopgemak en veel snellere betaling: de consument moet het juiste muntstuk of biljet niet meer bij zich hebben. · Veel gemakkelijkere aanpassing: prijsveranderingen of de uitgifte van nieuwe muntstukken vormen geen enkele moeilijkheid meer. · Hogere beschikbaarheid van de toestellen : minder pannes of blokkeringen, enz.... · Nieuwe verkoopsmogelijkheden : Proton kan in nagenoeg alle soorten automaten geïntegreerd worden.

Eens de kaart geladen, komt de betaling verbluffend gemakkelijk en snel tot stand: alles gebeurt "off-line" en zonder geheime code, aangezien het geld reeds in de "chip" zit : · U voert het te betalen bedrag in op het toetsenbord van de C-ZAM/Proton-terminal of via uw elektronische kassa die op de terminal aangesloten kan worden · De klant stopt zijn kaart in de gleuf. · het scherm toont het bedrag · De klant moet enkel de groene "OK"-toets indrukken indien het bedrag correct is . Het is betaald ! · En wanneer u zich om het even wanneer vergist, kunt u altijd op (STOP) drukken om de transactie te annuleren. · Wanneer u maar wenst, brengt u de inhoud van de "elektronische kassa" van uw C-ZAM/Proton-terminal over naar uw bankrekening. De overmaking kan ook volledig automatisch gebeuren, volgens parameters die u op voorhand via het toetsenbord kunt programmeren.

Eenvoud, doeltreffendheid, veiligheid, snelheid : dat zijn de voordelen van Proton.

Proton in België - Aantal geïnstalleerde terminals 23.000 - Aantal kaarten in omloop 4.000.000

Proton in het buitenland - Aantal geïnstalleerde terminals 200.000 - Aantal bestelde kaarten 30.000.000

Proton in het buitenland - Aantal geïnstalleerde terminals 200.000 - Aantal bestelde kaarten 30.000.000

Voor alle bijkomende informatie over de C-ZAM/PROTON-terminals, bel gratis het nummer 0800/99408. Ons Sales Support team zal u graag verderhelpen.

De Proton-technologie maakt andere toepassingen dan het betalen van kleine uitgaven mogelijk: kaart voor de sociale zekerheid, klantenkaart, kaart voor toegang tot gebouwen...

F / SPAREN

Ja , wat doe je met je geld dat je verdient door je werk of dat je krijgt van je ouders ? Eén op tien jongeren geeft het geld gelijk uit . Meestal wordt dit geld dan uitgegeven aan een avondje uit , een cd , … Anderen kijken een tijdje rond en wachten tot ze genoeg geld bijeengespaard hebben om hun product waarnaar ze verlangen te kunnen aanschaffen.Het geld dat over blijft gaat meestal naar de banken op een rekening.Jongeren hebben dus vaak een zichtrekening (zie boven) en een spaarrekening . Van je spaarrekening kan je niet zomaar geld afhalen , en krijg je dus ook geen pin-pas. Bij de zichtrekening is dit wel het geval , een synoniem is betaalrekening . Via deze twee rekeningen leren jongeren dus hun geld beheren . Op de ene rekening zetten ze hun geld om te sparen en op de andere rekening het geld dat ze nodig hebben of willen spenderen. Als je naar de bank gaat kan je in enkele stappen , een eigen rekening hebben . Je hoeft enkel nog rekening te houden met de volmachten (zie ook boven ). Ook de jongeren kunnen in obligaties , kasbons , arcopar , … beleggen . Dit geld kunnen ze enkel teug recuperen met de toestemming van de ouders(-18). De ouders moeten deze dan ook inschrijven . Buiten de 10 bladzijden uitleg over geld , banken en jongeren , hebben we nog een bundeltje informatie voor jongeren van Bacob Bank bijgevoegd .

WOORDVERKLARINGEN

A / De zichtrekenening

Doorlopende opdracht : een automatische overschrijvingsopdracht waarbij op vaste tijdstippen hetzelfde bedrag naar de rekening van eendezelfde begunstigde wordt overgeschreven .

Domiciliëring : een overeenkomst waarbij een schuldenaar zijn financiële instelling toelating geeft om de , vb . factuur , via zijn zichtrekening te betalen .

Overschrijving : elke verrichting waarbij een bedrag van de ene rekening naar de andere wordt overgeboekt of overgetransfereerd

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.