Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Invloed commercie op voetbal

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 1747 woorden
  • 25 oktober 2004
  • 173 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
173 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Voorwoord
Mijn profielwerkstuk gaat over sport, met name voetbal. Omdat ik het profiel Economie Maatschappij heb, heb ik er een economisch aspect bij gehaald; de commercie. Vandaar de titel Invloed van commercie op Voetbal.
Dit leek mij een zeer interessant onderwerp. Zelf doe ik aan hockey, maar voetbal vind ik ook heel leuk. Ik ben fan van Vitesse en deze club heeft veel te maken gehad met commercie.
Ik vind het interessant hoe veel geld er in de voetbal wereld omgaat.


Ik ben gaan surfen op het internet om mijn vragen te beantwoorden. Ook ben ik naar de bibliotheek gegaan om een boek te lenen.

Inhoudsopgave

Inleiding
Mijn werkstuk is als volgt opgebouwd:
- Voorwoord
- Inhoudsopgave
- Inleiding

Ik heb een inleidend stukje geschreven over het onderwerp, zodat het wat makkelijker te begrijpen is.
Vervolgens volgen er zes hoofdstukken op basis van de deelvragen. Daarna volgt een conclusie, wat tevens mijn eigen mening zal zijn.
Na de conclusie volgt een literatuurlijst.

Mijn hoofdvraag:
- Wat is het gevolg van commercie op voetbal?

Mijn deelvragen:
- Wat is de geschiedenis van het profvoetbal? Hoe is het allemaal begonnen?
- Wat veranderd er aan de sporter, drang tot presteren.

- Welke grote bedrijven zitten erachter en wat zijn hun belangen?
- Hoe kan het dat een grote club als Real Madrid met zó’n schuld nog steeds kan functioneren.
- Wat zijn de politieke belangen?
- Reclame campagnes van Heineken en Amstel bier.
- Hoe moet het nu verder?
- Eigen Mening/Conclusie

Inleiding op het onderwerp
In de voetbal wereld is heel erg veel veranderd de laatste tijd. Begin jaren tachtig had de sport nog ontzettend veel problemen, maar dankzij de sponsoring en de televisie is er heel veel gebeurd. Door de commercie zijn er dingen mogelijk geworden die anders nooit hadden gekund.
Geleidelijk aan richt de commercie zich ook op amateur- en breedtesport. Dit is uiteraard erg belangrijk voor de sport, anders sterft de topsport na een tijd uit. Zo zie je bij schaatsen dat er steeds een stroom van talenten naar voren komt, omdat er veel geld in de opleidingen wordt gestopt.
Bij voetbal is dit ook zo.

Tegenwoordig worden kinderen van 9 al gesponsord en voetballen in een shirt met de naam van de plaatselijke sportwinkel erop.
Commercie biedt de sport dus volop kansen. Er zijn echter ook risico’s aan gebonden. Als de zakelijke belangen teveel doordringen in de organisatie van de sport en het sportieve element gaan beïnvloeden, dan gaat het mis.
Als de grote clubs meer geld krijgen omdat ze vaker op de televisie zijn en dus meer geld kunnen vangen daarvoor, worden de sterkere clubs steeds sterker en de kleine clubs steeds zwakker. Dan zal heel de voetbal wereld instorten omdat er te weinig clubs zijn die op een bepaald niveau kunnen presteren.
Dit mag natuurlijk niet gebeuren.
Ik zelf ben bang dat het profvoetbal steeds meer afwijkt van het originele voetbal. Steeds vaker zie je amateur clubs met kunstgras velden. Ik zou het jammer vinden als de profclubs ook op kunstgras zouden spelen. Dat zou de sfeer voor een deel verpesten.

Binnen de georganiseerde sport kan iedereen zijn plek vinden. Jongeren, ouderen, allochtonen, gehandicapten enz. vinden in de sportverenigingen in Nederland een leuke, gezonde en waardevolle vrijetijdsbesteding.
Competitie, vriendschap, sociale erkenning, gezond bewegen, een leuke vrijwilligersbaan: de sportvereniging biedt het allemaal. Daarmee heeft de sport een grote sociale, vormende en economische waarde en draagt het bij aan de gezondheid. Daarnaast vormt de sport een uitstekende basis voor het ontdekken en opleiden van profvoetballers.

I Geschiedenis

Voetbal

Al eeuwenlang spelen mensen spelletjes die op voetbal lijken. Meer dan 2000 jaar geleden hadden ze in China Tsung Chu, wat betekent: Schop Bal. Ze sloegen bamboestokken in de grond die als doelpalen moesten dienen. Iets later had Griekenland ook een soort voetbalspel, maar bij dit spel mocht je de bal ook met je handen aanraken. De Romeinen hadden in die tijd net zo'n spel. Ze noemden het hapastum. Twee teams speelden op een rechthoekig veld. Je moest de bal over de achterlijn van de tegenstander krijgen. Maar ook dit was nog geen echt voetbal, want de aanvallers mochten de bal alleen maar overgooien! De verdedigers mochten de bal ook trappen. Iets meer dan vierhonderd jaar geleden begon het er pas echt op te lijken: in 1580 maakte de Italiaan Giovanni Bardi een lijst met regels voor het spel. Hij noemde het calcio, wat schoppen betekent, heden ten dage noemen Italianen voetbal nog steeds calcio. Maar het was nog steeds niet helemaal het voetbalspel dat we nu spelen. In Engeland speelden ze vierhonderd jaar geleden ook al voetbal, maar dan zonder veld! Het ging dorp tegen dorp. De bedoeling was om de bal in je eigen dorp te krijgen.

Het voetbal zoals wij dat kennen, is ongeveer 150 jaar oud. Het ontstond op de kostscholen en universiteiten in Engeland. Daar speelden studenten steeds meer voetbal. Iedere school had zijn eigen regels. Een groep studenten uit Cambridge begon in 1848 vaste regels op papier te zetten. Een groep studenten uit Cambridge begon daarom in 1848 vaste regels op papier te zetten. Die stuurden ze op naar andere scholen. Niet iedereen was het er meteen mee eens, maar vanaf 1877 speelde toch iedereen in Engeland volgens dezelfde regels. Toen werd het moderne voetbal geboren!


Betaald voetbal in Nederland.
Omstreeks 1937 ging kwamen er steeds meer stemmen om het betaalde voetbal in Nederland te introduceren. De KNVB hield dat echter tegen. Meteen na de oorlog en in het begin van de jaren vijftig klonken er steeds meer geluiden om in Nederland betaald voetbal in te voeren. De KNVB wees alle voorstellen naar het betaalde voetbal echter af. Zij ging zelfs zover om iedereen te diskwalificeren die zich liet belonen voor het voetbalspel. De KNVB manoeuvreerde zichzelf hiermee in een onmogelijke positie. Er kwamen steeds meer voorstanders voor betaald voetbal. Het kon dan ook niet uitblijven: In 1954 werd de NBVB (Nederlandse Beroepsvoetbalbond) opgericht. Veel voetbalclubs zetten de KNVB het ‘mes op de keel’ om de koers te wijzigen. Dat gebeurde dan ook. De KNVB kon niet anders dan akkoord gaan met betaald voetbal in ons land. Er werd een document getekend waarin werd bepaald dat de NBVB opging in de KNVB. Het betaalde voetbal in Nederland was een feit.

II Wat veranderd er aan de sport en de sporter?

Sporters willen niet meer winnen voor de eer, roem en kick, maar voor de bonus die aan een overwinning vastzit. En men is bereid om daar ver, soms heel ver voor te gaan. Er worden dieetprogramma’s opgesteld, prestatiebevorderende middelen voorgeschreven, die op de grens van het toelaatbare liggen of daar zelfs overheen gaan. Daarom worden er zelfs zo nu en dan middelen voorgeschreven om het gebruik van andere (verboden) middelen te verdoezelen. Het gevaar is dat de breedtesport (de amateursport) hier met een lonkend oog naar gaat kijken en dat deze middelen zo ook in de breedtesport ingeburgerd zullen raken...

Soms zie je op de televisie verslaggevers die vragen stellen aan trainers als: “Denkt u dat u met dit materiaal of gereedschap een kans maakt op de overwinning?”.
De sport wordt door sommige mensen meer gezien als een productie. Spelers worden als slaven behandelt. Ze worden verkocht aan andere clubs, ze hebben zelf geen inspraak.

De politieke belangen.

Waar komt het geld vandaan?
In de huidige voetbalwereld is de commercie bijna niet meer weg te slaan. De voetbalwereld is door de commercialisering de laatste jaren erg van karakter veranderd. De grote bedragen die in deze wereld omgaan zijn enorm, in 1998 vertegenwoordigden TV-rechten voor voetbalevenementen in Europa 1,8 miljard dollar, zo’n 1,3 miljard euro. De prognose luidt dat in 2008 dit bedrag zal zijn verdubbelt tot zo’n 3,8 miljard dollar.
Het is ook de trend om enorme bedragen neer te tellen voor de spelers. De portugese voetballer Luís Figo ging voor 60 miljoen euro van FC Barcelona naar aardsrivaal Real Madrid. Het is duidelijk dat hij het alleen voor het geld deed, als hij echt bij Barcelona had gespeeld vanwege de sfeer en de club liefde was hij nooit naar Real gegaan.


Iedere topspeler is gegroeid vanuit een amateur club. De grote professionale topclubs kopen een amateurclub in Brazilië of Zuid-Afrika, ze stampen een voetbalschool uit de grond die de jongeren opleidt, vervolgens halen ze de jeugdige talenten naar de club in Europa. Dit wordt omschreven als ontwikkelingssamenwerking, maar in de huidige vorm lijkt het eerder op mensen handel.

Top clubs.
Veel inkomsten voor een top club komen uit TV-rechten, entreegeld toeschouwers, sponsoring en reclame, transfer inkomsten (Luís Figo), subsidies van de gemeente/overheid.
Voor een gemeente is het belangrijk dat een voetbal club niet failliet gaat en veel bezoekers trekt voor het imago van de stad. Zo was Vitesse bijna failliet maar door een subsidie van de overheid bleef zij overeind.
De aankoop van de Gelredome kostte bij elkaar 29,4 miljoen Euro.

Amateur clubs.
Veel geld komt van de overheid, maar inkomsten voor jeugdopleidingen komen ook uit evenementen zoals het EK, alle inkomsten uit het EK 2000 bijvoorbeeld zijn naar jeugdopleidingen in Nederland gegaan.
Sportverenigingen, die niet door Lichamelijke Vorming en Sport (LV&S) gesubsidieerd worden, kunnen een subsidie aanvragen voor noodzakelijke materialen. Alle sportverenigingen kunnen een lening aanvragen voor uitgaven die zij zelf niet kunnen financieren. Alle sportverenigingen kunnen subsidie aanvragen voor het extern bijhuren van accommodatie ten behoeve van instructie en competitie, indien de grootte van het fonds dit toelaat.

Omdat topclubs in Europa zich willen blijven meten met andere clubs in Europa moet er geregeld geld in het laatje komen. Manchester United startte hiertoe een aandelenemissie. Het aandeel schoot omhoog, echter waren ze van sportclub naar business club veranderd.


Als coaches van topclubs praten over gereedschap en materiaal hebben ze het over hun spelers.

Het Europees Kampioenschap voetbal in 2004.
De reclame campagne van Heineken heeft veel invloed gehad op de supporters van het Nederlands elftal. Bij het vorige EK was de reclame campagne van Heineken een Heineken Muts. Bij het EK 2004 was het een zogenaamde Heineken Luidsprekerhoed. Aan de ene kant van de hoed staat Holland!, en aan de andere kant uiteraard Heineken.
Op heineken.nl is zelfs een gehele “Oranje Fan shop” te vinden.

Amstel Bier blijft de komende jaren sponsor van de UEFA Champions League. Vandaag maakten Amstel en UEFA bekend dat Europa's tweede biermerk, voor een nieuwe periode van drie jaar (2003-2006) zich als één van de hoofdsponsors heeft verbonden aan de UEFA Champions League. De verbintenis tussen Amstel en UEFA is een van de langstlopende in de geschiedenis van de UEFA Champions League. In 2004 bestaat deze verbintenis tien jaar.

REACTIES

J.

J.

Zou je misschien de bronnen die je gebruikt hebt kunnen linken aan mij?

10 jaar geleden

M.

M.

Wil je mij de links naar de bronnen mailen

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.