Het centrum en de periferie

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 2046 woorden
  • 20 mei 2005
  • 61 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
61 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoudsopgave

1. Voorwoord

2. Inleiding

3. Hoofdvraag+deelvragen

4. Wat zijn de kenmerken van het centrum en de periferie voor de economische kracht en welzijn

5. Hoe scoort Nigeria op de kenmerken van de economische kracht en de leefomstandigheden

6. Hoe scoort Indonesië op de kenmerken van de economische kracht en welzijn

7. Wat is het klimaat van Indonesië en wat is het klimaat van Nigeria

8. Waar liggen Nigeria en Indonesië

9. Wat vonden wij ervan


10. Bronnen

INLEIDING

Het Centrum van de wereld zijn de landen met de grootste economische krachten. Dit zijn eigenlijk de rijke landen. De periferie zijn daar tegenover de armere landen die moeten leven van aardgassen. Ze hebben geen grote economische kracht. Nu willen wij weten waarom Indonesië meer recht heeft om tot het Centrum te horen dan Nigeria.

HOOFDVRAAG:

Waarom heeft Indonesië meer recht om tot het Centrum te horen dan Nigeria?

Deelvragen:

1. Wat zijn de kenmerken van het centrum en de periferie voor de economische kracht voor welzijn
2. Hoe scoort Nigeria op de kenmerken van de economische kracht end en leefomstandigheden
3. Hoe scoort Indonsië op de kenmerken van economische kracht en leefomstandigheden
4. Wat is het klimaat van Indonesië en wat is het klimaat van Nigeria
5. Waar liggen Nigeria en Indonesië

Wat zijn de kenmerken van het centrum en de periferie voor economische kracht en welzijn?

Onder het centrum van de wereld wordt vooral Europa, (daar ligt namelijk het Economische kerngebied) Noord-Amerika (Canada en de verenigde Staten), Japan en Australië. In deze landen is de economie en het Bruto nationaal product heel hoog. Door een politieke macht hebben deze landen meer invloed op de wereldpolitiek. Ook zijn deze landen meer betrokken in de wereldhandel en meer bezig in de productie van goederen. Deze landen zijn meestal niet afhankelijk van 1 product, meestal heeft een land in het centrum genoeg uitvoer productie, zodat de economie niet vekeerd gat als er 1 wegvalt. De levensomstandigheden is in deze landen meestal heel goed, er is voldoende voedsel en er zijn voldoende voorzieningen. De gezondheidszorg is erg goed en de levensverwachting kan gemiddeld 30 jaar hoger zijn danlanden die niet zo goed ontwikkeld zijn. Er sterven gemiddeld minder mensen en er worden ook minder mensen geboren daar, wel is de bevolkingsdichtheid een stuk groter in die armere landen. Er werken meer mensen in de industrie en diensverlening dan in de land- of tuinbouw, de oorzaak daarvan is dat in het Centrum meer mensen een opleiding hebben gadaan en afgemaakt, dit komt vooral door de leerplicht, analfabetisme komt dan ook erg weinig voor.

De landen die tot de periferie behoren zijn met name Afrika, Indonesië, Mexico, en landen in het westen van Zuid-Amerika. Deze landen zijn economisch afhankelijk van andere landen, hun economie is niet goed. Het Bruto nationaal product van deze landen is erg laag enwordt zelfs steeds lager en lager. Veel landen in de periferie hebben hoge schulden bij andere landen, rijke landen. En doordat ze een laag inkomen hebben en hun BNPmider wordt, wordt de situatie steeds maar slechter. De landen raken onderontwikkelt, door de monarchieachtige politiek en het feit dat hun export goederen steeds minder waard worden. Veel landen in de periferie zijn afhankelijk van 1 exportproduct, vaak aardolie of aardgas, dit zordt vor hun inkomen. Verdwijnt het product, dan stort de economie van het land in.


HOE SCOORT NIGERIA OP DE KENMERKEN VAN ECONOMISCHE KRACHT EN DE LEEFOMSTANDIGHEDEN?

Bevolking
Nigeria is een heel dichtbevolkt land met meer dan 130 miljoen inwoners. Het geboortecijfer is ook 3 x groter dan het sterftecijfer. De belangrijkste bevolkingsgroepen van Nigeria zijn de Hausa 29% in het noorden, de Yoruba 21% in het zuidwesten, en de Ibo 18% in het zuidoosten. Maar als je naar de geloven kijkt van de Hausa de Yoruba eb de Ibo zie je veel verschillen.De noordelijke Hausa zijn moslim, maar de Yoruba en Ibo zijn christen. De gebieden in het noorden behoren tot de Sahel-Sudan. De gebieden in het zuiden zijn op de kust gericht. Er wordt in Nigeria Engels, Hausa, Yoruba, Ibo en Fulfulde gesproken.

Economie
De economie in Nigeria in best goed. Olie blijft de kern van de Nigeria voor de economie. Nigeria is het belangrijkst als we het hebben over olie en gas voor Afrika en ook als 7e van de wereld. De olie zorgt voor meer dan 75% de staatsinkomsten. Veel andere dingen, vooral de landbouw, zijn verwaarloosd. De regering-Obasanjo had sinds haar aantreden economisch het mee. Deprijzen voor de olie zijn ondertussenal weer een stuk mider, waardoor de economie en in het bijzonder de overheidsfinanciën in de problemen zijn gekomen. De overheid kan slecht met geld omgaan, dat zorgt voor begrotingstekort en verder oplopende schulden.

Eten
In Nigeria eten de mensen als basisvoedselgekookte bananen, cassave en jamwortel, soms ook rijst en maïs. In de midag is soep een een gerecht die ze daar graag eten, die erg pittig wordt gekruid. Ze eten de soep niet met een lepel maar met de rechterhand. Ook ander voedsel wordt zo gegeten.Met hun linkerhand eten ze niet want dat is volgens de mensen daat niet goed. In de straten van Nigeria zijn ook verschillende snacks te krijgen als suya en sterk gekruide kebab.

KLIMAAT
het grootste deel van Indonesië een zeer vochtig (vaak boven de 90%) tropisch regenklimaat, waarbij de gemiddelde maandtemperaturen maar weinig verschillen van het hoge jaargemiddelde, dat rond de 25 tot 27°C ligt. De maximumtemperatuur kan een waarde bereiken van 36°C.
De temperatuur in het gebergte neemt met ongeveer 1°C per 170 meter stijging af. In het centrale gebergte van Nieuw-Guinea komt op de toppen boven ca. 4500 meter eeuwige sneeuw voor en kan het kwik dalen tot onder het vriespunt. Delen van Java, Bali, Nusa Tenggara, Sulawesi, de Molukken en Irian Jaya kennen een savanneklimaat met een korte droge tijd. In de Palu Vallei van Centraal-Sulawesi valt jaarlijks minder dan 500 mm, en is daarmee het droogste gebied van de archipel. Op de zuidoostelijker gelegen eilanden Timor en Roti kan het droge jaargetijde zeven maanden duren.
Wat betreft de neerslag bestaan er grote verschillen, zowel naar hoeveelheid als naar het seizoen waarin deze valt. Vanaf december tot eind maart komen de heersende winden vanuit het noordoosten over Noord-Sumatra, Kalimantan en Sulawesi, maar tijdens het passeren van de evenaar buigen zij af en worden boven Java, Nusa Tenggara en daar voorbij westnoordwest. Van juni tot oktober is de richting andersom, waarbij een uitzonderlijk droge luchtstroom vanuit de Australische woestijn de zuidelijke helft van Indonesië passeert en boven Sumatra van een zuidoostelijke in een zuidwestelijke richting verandert.

Dan heeft deze luchtstroming inmiddels veel waterdamp opgenomen. De neerslag valt niet gelijkmatig over het jaar verdeeld. Er zijn droge en natte maanden. Het aantal droge maanden neemt in het algemeen van het westen naar het oosten en van het noorden naar het zuiden toe. Er wordt van een droge maand gesproken als er minder dan 60 mm neerslag valt. Maar in gebieden die in hoge mate blootstaan aan de moessons komt veel zwaardere regenval voor. In Padang bijvoorbeeld, op de zuidwestelijke hellingen van Sumatra, valt jaarlijks ca. 4500 mm. De gemiddelde jaarlijkse neerslag ligt tussen de 2000 en 3000 mm, in Jakarta 1800 mm.
In het algemeen kan men zeggen dat het van oktober tot mei in Indonesië de natte-moessontijd (‘musim hujan’) is. In de namiddag regent het dan vaak enkele uren zeer plaatselijk, waardoor alles weer opfrist en de temperatuur iets daalt. De meeste regen valt in januari en februari.
De droge tijd (‘musim kemarau’), van mei tot oktober, is het gunstigst om te reizen. Het is dan wel erg warm, en er valt maar af en toe een buitje dat de natuur weer opfrist.
Onderstaande zeer globale tabel geeft een goed beeld
van het gelijkmatige klimaat van Indonesië.

jan feb maa apr mei jun jul aug sep okt nov dec

min. temp. 23 23 23 23 23 23 23 23 23 23 23 23
max. temp. 29 29 30 30 31 31 31 31 31 31 30 30
luchtvochtigheid 84 84 83 81 80 80 77 75 75 76 79 81
regendagen/maand 13 12 5 6 6 8 7 6 6 8 9 11

Regenwouden

Het ecologisch evenwicht in het regenwoud wordt ernstig bedreigd door menselijke activiteiten of de gevolgen daarvan. Zo vindt er op grote schaal houtkap plaats, met als gevolg een toenemende erosie. In 1997 gingen bovendien nog eens gigantische stukken regenwoud verloren door bosbranden. Het nog resterende bosareaal van Indonesië beslaat ongeveer 60% van het totale landoppervlak. Het gaat daarbij vooral om zo’n 100 miljoen hectare tropisch regenwoud, na Brazilië het grootste oerwoudgebied op aarde.

Java behoort tot de dichtstbevolkte eilanden ter wereld en het is dan ook niet vreemd dat meer dan 90% van de natuurlijke vegetatie is vernietigd. Het grootste deel van het resterende primaire bos wordt alleen nog maar aangetroffen in verlaten, bergachtige streken boven de 1400 meter. Praktisch alle laagland-regenwouden zijn ontgonnen voor landbouwbedrijven en boomplantages.


De regenwouden van de Kleine Soenda-eilanden (Nusa Tenggara) zijn veel minder weelderig dan die van de overige delen van Indonesië. Het regent weinig in deze streek en gedurende het droge jaargetijde zijn de wouden buitengewoon kwetsbaar voor bosbranden. Hier treft men een savannelandschap aan.

Kalimantan in het grootste houtexportgebied van heel Zuidoost-Azië. Grote delen van de wouden zijn dan ook zwaar toegetakeld.

Op het eiland Sulawesi komen nog grote arealen primair regenwoud voor.

De meest uitgestrekte regenwoudarealen van de Molukken komen voor op de eilanden Halmahera en Ceram.

Klimaat
Nigeria is een tropisch land, hoewel er klimaatverschillen zijn door de groootte van het land en de hoogteverschillen. In het noorden valt minder neerslag dan in het zuiden. Er is hier sprake van een lange droge periode met een gemiddelde temperatuur van 26 °C. Aan neerslag valt er gemiddeld 900 mm per jaar. In het zuiden zijn er twee periodes met regen. Het kustgebied van Nigeria heeft een tropisch regenwoudklimaat met een gemiddelde temperatuur van 27 °C en een gemiddelde neerslag van 4000 mm regen per jaar.

Eten van Indonesië

Wie kent en lust niet het heerlijke Indonesische eten? De keuken is rijk aan vitaminen en de ingrediënten komen vers van het land. Je kunt er overal tropische vruchten vinden. De mensen in de hooglanden verbouwen zelf hun groente en aan de kust wordt de vis vers gevangen. Het eten wordt vaak per regio op verschillende wijze bereid. De Indonesische keuken is zeer voordelig. Voor een eenvoudige maaltijd betaalt u gemiddeld Euro 3,=. Bier is voor ons goedkoop. Prijzen voor andere alcoholische dranken zijn vergelijkbaar met die in Nederland.

Soto ayam: kippensoep (makkelijk te verkrijgen bij eetkraampjes op de markt)
Pisang goreng: gebakken banaan
Nasi putih: gekookte rijst
Nasi goreng: gebakken rijst met groente en/of vlees, vis en eieren
Saté: stukjes vlees, vis, varkensvlees, kip of lamsvlees met pindasaus

Economie
Indonesië heeft een economie die steeds diverser wordt. Olie, gas, bosbouw, landbouw en textiel zijn belangrijke sectoren. Een gestage economische groei kwam abrupt to stilstand tijdens de Aziatische crisis van 1997. De sterke devaluatie van de nationale munteenheid leidde tot inflatie en een afname in levensstandaard. In 1996 leefde 11% van de bevolking onder de armoedegrens, maar in 2000 was het 48%. Economisch herstel wordt gehinderd door grootschalige corruptie, de blijvende invloed van anti-democratische krachten, het toenemende sectarische (met name islamistische) geweld en gebrek aan schuldsanering en bankhervorming. Daardoor blijft de internationale hulp en internationale investeringen op een laag niveau. Er is immense milieuschade aangebracht door vergaande ontbossing op Sumatra, Kalimantan en andere eilanden. De inflatie was teruggedrongen tot 5% in 2000.

Politiek
Koloniale overheersing door de Portugezen (1511-1605), Nederlanders (1605-1942, 1945-9), Britten (1807-1815) en Japanners (1942-45). De populistische president Sukarno regeerde 22 jaar tot hij werd afgezet door generaal Suharto na een mislukte communistische staatsgreep in 1965. President Suharto poogde de economie te laten groeien terwijl hij oppositie de kop indrukte. De economische crisis van 1997 was de aanleiding tot de val van Suharto, nadat er grootschalige demonstraties tegen de corruptie en het nepotisme van het regime geweest waren. De overgang naar een democratisch gekozen regereing in 1999 was traumatisch. De regering wordt sterk tegengewerkt door een alliantie van machtige extremisten in het leger en in islamistische partijen. Beide groepen manipuleren etnische en godsdienstige verschillen om hun economische en politieke machtsbasis te beschermen of versterken, en brengen de jonge democratie in diskrediet. De mensenrechtenschendingen door overheid en leger bedreigen de eenheid van Indonesië. Er zijn krachtige afscheidingsbewegingen. De meest op de voorgrond tredende in Atjeh (Sumatra) waar duizenden zijn omgekomen in 10 jaar van bittere gevechten, en West Papoea.

WAAROM HEEFT INDONESIË MEER RECHT OM TOT HET CENTRUM TE HOREN
VAN NIGERIA


Het bruto nationaal product van Indonesië is veel beter dan het Bruto nationaal product van Nigeria.
Het gaat economisch gewoon veel beter met Indonesië dan met Nigeria. Indonesië heeft veel meer werkende inwoners die geld verdienen. Alleen door de tsunami bij Indonesië gaat het daar minder goed.

BRONNEN:

www.landenweb.com
www.google.nl
www.klap.net/vogelvlucht/nigeria

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.