Ik heb een aantal vragen beantwoord.
Vraag:
1. Welke Euro’s hebben we straks in onze portemonnee? 2. Waar en wanneer kan je met de Euro betalen? 3. Wat zijn belangrijke tijdstippen? 4. Kost de invoer van de euro geld? 5. Waarneer kun je pinnen en chippen in euro’s? 6. Waarom wordt de euro niet eerder ingevoerd? 7. Hoeveel munten en bankbiljetten moeten er worden vervangen? 8. Wat is het herkenningsteken van de euro? 9. Hoe moet ik afronden op eurocenten? 10. Hoe moet ik omrekenen van gulden naar euro en andersom? 11. Hoe zien de euromunten eruit? 12. Hoe zien de euro bankbiljetten eruit? 13. Wat kan ik gaan doen met het buitenlandse geld?
Op het einde is nog een “tot slot” en een bronvermelding en op het begin een “inleiding”.
Hallo, ik maak een werkstuk over de euro voor het vak verzorging. Ik vind het heel erg leuk om te doen en hopelijk lees je het met plezier. Ik doe er erg mijn best op. Dus…. Ga het nu maar snel lezen!!
1. Welke Euro’s hebben we straks in onze portemonnee?
Alle euro munten hebben een zijde die per land verschillend is, en de andere zijde is bij alle landen hetzelfde. Bruno Ninaber heeft het ontwerp bedacht voor de nationale zijde van Nederland. Op elke munt staat het hoofd van Beatrix en op de zijkant van de 2 Euromunt staat nog steeds ‘God zij met ons’. De Belg Luc Luycx ontwierp de Europese zijde van de Euromunten, waarop Europa steeds in wisselende vorm is afgebeeld. De Oostenrijker Robert Kalina heeft de Eurobiljetten ontworpen. Hij gebruikte ramen, poorten en bruggen uit de Europese geschiedenis als symbolen voor openheid, communicatie en samenwerking. De biljetten hebben ook meer echtheidskenmerken dan de biljetten van de gulden en de Euromunten zijn van 2 verschillende metalen gemaakt. Dat was bij de gulden niet zo die was maar van 1 soort metaal gemaakt. De Euromunt is gemaakt van koper, staal en Nordic gold: een nikkelvrije legering van 89% koper, 5% zink, 5% aluminium en 1% tin. De Nederlandsche Bank brengt 655 miljoen Eurobankbiljetten in omloop. In heel Europa worden er 14,5 miljard Eurobiljetten in omloop gebracht. De kleuren zijn roodachtig, geelachtig en grijs. De randen zijn per munt verschillend. De herkenbaarste munt is de 10 Eurocent munt met zijn grove kartels, evenals de 50 Eurocent munt.
2. Waar en wanneer kan je met de Euro betalen?
Natuurlijk wil je weten wanneer je met de Euro kunt betalen en waar, dat is logisch want dat is wel zo makkelijk voordat je met de euro om moet gaan. We beginnen met waar we met de Euro kunnen betalen. Dat zijn 12 landen verspreid over heel Europa. Om deze 12 landen te onthouden, is hier een ezelsbruggetje voor: DING FLOF BIPS. De letters staan voor
DING Duitsland Ierland Nederland Griekenland FLOF Finland Luxemburg Oostenrijk Frankrijk BIPS België Italië Portugal Spanje
In deze landen kan je overal met de Euro betalen, dus ook op marktjes, bij de bank en bijvoorbeeld bij de drogisterij. Maar let op: het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden doen NIET mee door uiteenlopende redenen. Nu het 2e deel van de vraag. Wanneer kan je met de Euro betalen? Dat is eigenlijk heel simpel; namelijk vanaf 1 januari 2001.
3. Wat zijn belangrijke tijdstippen?
Op 1 januari 1999 werd de waarde van de Euro vastgesteld op 2,20371 Nederlandse guldens en op 2 januari 1999 werd de Euro giraal ingevoerd, dit betekent dat al het betalingsverkeer tussen banken en bedrijven via de Euro gaat. Vanaf 1 januari 2001 wordt de Euro officieel betaalmiddel in 12 Europese landen. Vanaf 1 januari 2001 tot 28 januari 2001 kan je in Nederland zowel met Euro’s als met guldens betalen. Dit wordt de duale periode genoemd. Alle geldautomaten geven alleen nog maar Euro’s en alle betaalautomaten werken uitsluitend in Euro’s. Vanaf 28 januari 2001 is de gulden geen geldig betaalmiddel meer. Tot 1 april 2002 kan je je guldenmunten en guldenbiljetten gratis omwisselen bij de bank. Tot 1 januari 2003 kan je je guldenmunten en guldenbiljetten gratis op je eigen rekening storten bij de bank. Tot 1 januari 2007 kan je je guldenmunten bij kantoren van De Nederlandsche Bank omwisselen voor Euro’s. En tot slot kan je tot 1 januari 2032 je guldenbiljetten bij kantoren van De Nederlandsche bank omwisselen voor Euro’s. Dit betekent dat je dus nog 31 jaar de tijd hebt om je Nederlands geld in te wisselen voor Euro’s.
4. Kost de invoer van de euro geld?
De invoering van de euro brengt snel extra kosten mee. Maar na een langere tijd zal de euro juist geld verdienen in de welvaart. Dit kost bijvoorbeeld geld: het veranderen van administratie en computersystemen voor de opbouw van geld automaten, parkeermeters en andere apparaten, kassasystemen moeten worden veranderd enz. Maar dat zijn kosten die maar eenmalig zijn, ze komen niet weer terug.
5. Waarneer kun je pinnen en chippen in euro’s?
Als op 1 januari 2002 de euro munten en bankbiljetten worden ingevoerd, worden in Nederland tegelijkertijd alle andere betalingssystemen omgezet van gulden naar euro. Automaten die contante munten en bankbiljetten accepteren en automaten die magneetkaarten accepteren( chipper, chipknip, telefoonkaart, pinpas, creditcard enz.) worden allemaal rond januari 2002 omgebouwd.
6. Waarom wordt de euro niet eerder ingevoerd?
Het zou makkelijker zijn als de euro eerder zou worden ingevoerd. Maar banken, het bedrijfsleven en de overheid hebben de tijd nodig om hun administratie en computerprogramma’s om te schakelen. Ook moet de bevolking wennen aan de nieuwe munt. Het maken van de miljarden euro munten en biljetten kost ook veel tijd. Op 1 januari 1999 waren er nog te weinig euro munten en biljetten om in omloop te brengen.
7. Hoeveel munten en bankbiljetten moeten er worden vervangen?
Er zijn 3 miljard euro munten nodig. In totaal moeten er in heel Europa meer dan 60 miljard munten en 9 miljard bankbiljetten vervangen worden.Het slaan van de munten en drukken van biljetten duurt ongeveer 3 jaar. De meeste landen zijn begonnen met slaan en drukken eind 1998 of begin 1999.
8. Wat is het herkenningsteken van de euro?
Zoals de Nederlandse gulden het f - teken heeft en de dollar het $-teken, zo heeft de euro een Griekse epsilon met een extra horizontaal streepje in het midden. Dit teken is op 12 december 1996 door de Europese Commissie gepresenteerd. Straks schrijven we dus € 300 als we 300 euro bedoelen.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden