Emigreren

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 995 woorden
  • 26 maart 2005
  • 40 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.4
  • 40 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Welke voorbereidingen moet je treffen om te emigreren?

Emigreren doe je niet zomaar. Er moet heel veel gebeuren als je eenmaal besluit uit Nederland te gaan. De toelating tot landen kan veel tijd in beslag nemen. Dit ligt meestal aan het land waar je naar toe gaat. Sommige landen hebben strengere immigratiewetten ( hoeveel mensen er in het land kunnen emigreren naar het land) dan de andere.
Binnen de EU ( de Europese Unie) zijn de minste problemen op dat gebied. Iedere burger van de EU mag als hij voor eigen onderhoud zorgt drie maanden werken in een ander land. Maar als je er voor langere tijd wilt wonen moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Meestal wordt deze wel afgegeven.
Buiten Europa is het moeilijker. Die landen hebben soms een maximum van het aantal verblijfsvergunningen die ze per jaar uitdelen. Canada geeft per jaar ongeveer 220.000 verblijfsvergunningen per jaar.

Niet iedereen komt in aanmerking voor zo’n verblijfsvergunning. De meeste mensen die een verblijfsvergunning krijgen hebben een vakdiploma, een hogere opleiding of veel ervaring in het bedrijfsleven.
Zo’n verblijfsvergunningaanvraag kan wel een jaar duren. Als je wilt weten of je een kans maakt om in het land te kunnen blijven, kun je naar de Nederlandse ambassade of consulaat in dat land.

Het is ook erg lastig om vanuit Nederland een baan te vinden in het land waar je naar toe emigreert. Om in het land te gaan werken moet je altijd een eerst de zekerheid dat je in het land mag blijven, voordat ze je aannemen.

Een andere zaak die je moet voorbereiden ( in het geval als je kinderen hebt) is het regelen van een school. Je kan je kinderen naar een lokale school sturen. Maar er is ook een mogelijkheid om Nederlands onderwijs te krijgen in het buitenland. Stichting Nederlands Onderwijs heeft contact met ongeveer 220 scholen in 70 landen. Dit zijn totaal Nederlandse scholen of internationale scholen. Op die scholen word niet alleen het vak Nederlands ( taal) en het totale lessenpakket, maar ook Nederlandse cultuur gegeven. Deze soort scholen zijn driekwart basisscholen.

Wie emigreren er en waarom?

De meeste emigranten zijn jonge mensen van onder de 45 jaar. De laatste jaren emigreren er ook meer mensen van 45 jaar en ouder. Dit komt omdat de meeste ouders zich bij hun kinderen willen voegen. De meeste emigranten komen uit de kleine en middelgrote steden en hebben een hogere opleiding dan de gemiddelde Nederlander.
De motieven om te emigreren is voor iedereen anders. De een wil meer vrijheid, de andere gaat voor het werk emigreren.
Hier volgen een paar van de belangrijkste motieven:


- Ze willen een zelfstandig beroep uitoefenen
- De mogelijkheid om te kunnen trouwen
-Slechte werkomstandigheden.
-Verlangen naar een landelijke leefwijze
-De aantrekkelijkheid van welvaart
-Ze hebben er al familie wonen en willen bij hen zijn
-Ze willen een nieuw leven opbouwen.
-Ze zijn ontevreden met het leven in Nederland (te bekrompen, te vol)
-Ontevreden over de hoge belastingen
-Behoefte aan rust en/of ruimte

Welke termen kunnen mensen tegenkomen als ze gaan emigreren?

1. Expatriate kortweg: expat
Iemand die zijn land verlaten heeft, is uitgeweken.

2. Career-expat
Werknemer die een contract heeft getekend met een bedrijf dat hij of zij in principe elke 3 jaar naar een ander land kan worden overgeplaatst.

3. Temporary-expat
Werknemer die een uitzendcontract voor 3 jaar heeft getekend dat 1 keer verlengd kan worden.

4. Short term globe hopper
Werknemer die voor hooguit enkele maanden een project begeleidt over de grens en de weekeinden in Nederland doorbrengt.

5. Compound
Goed beveiligde woongemeenschap voor expatriategezinnen ( zie 1), meestal opgezet door het bedrijf met recreatievoorzieningen

6. Dual career-problematiek
Hoog opgeleide partners ( vooral vrouwen) van expats vinden het steeds minder vanzelfsprekend hun partners naar het buitenland te volgen.

7. LATO-relatie
Afkorting voor ‘Living Apart Together Oversea’s: dit zijn partners die in verschillende landen wonen en werken, en elkaar gemiddeld 3 keer per jaar zien

8. Re-entry shock
Tijdelijke cultuurshock waar veel ex-expats na terugkomst mee te maken krijgen. Symptomen hiervan zijn nervositeit en prikkelbaarheid

9.Global nomads
Mensen die door het werk van hun ouders in verschillende landen opgroeien.

10. Management development
Het uitzenden van werknemer om hun loopbaan verder te ontwikkelen. Blz. 2

Emigreren naar Canada

1. Wat zijn de grootste verschillen tussen Canada en Nederland?
Canada is groter dan Nederland. Je hebt daarom ook meer ruimte om een groot bedrijf op te zetten. Het is daar heel gewoon dat er 400 koeien en 800 varkens op een boerderij zijn.
In Canada heb je ook een ander klimaat dan in Nederland. Je hebt er hele warme zomers en hele lange strenge winters. De prairies zijn er altijd droog en daarom trekken veel mensen heen om er graan te gaan verbouwen.
Er is ook een goede industrie in Canada die zich vooral richt op de zware industrie. Een andere belangrijke industrie is hout- en papier industrie. Hier zijn dus veel banen in te vinden.

2. Naar welke plaatsen word er zoal geëmigreerd? En waarom?
De meeste emigranten gaan naar het zuiden. Hier zie je vooral landbouwers omdat in het zuiden de beste grond ligt voor de akkerbouw en veeteelt. De andere mensen gaan erheen omdat in het zuiden de meeste grote steden liggen zoals Montreal. Daar is veel werk te vinden, er zitten ook de grote multinationals van de wereld.

3. Wat zijn de eisen waaraan je moet voldoen als je naar Canada emigreert?
Er wordt streng gecontroleerd. Je mag er niet in als je gehandicapt bent of een chronische ziekte hebt. Je moet genoeg geld hebben om de reis erheen te betalen en om het huis te betalen ( In Canada zijn de huizen groot en hebben veel tuin dus zijn ze erg duur).
Als emigrant krijg je als je het land in wilt punten. Als je genoeg van deze punten hebt (75 of meer) mag je het land in. Hier volgen een paar onderwerpen waarvoor je punten kan krijgen:
Leeftijd (hooguit 10)
Opleiding (hooguit 25)
Taalvaardigheid van Engels en Frans (hooguit 24)
Werkervaring (hooguit 21)
Het bewijs van tewerkstelling (hooguit 10)
Aanpassingsvermogen, opleiding partner, werkervaring in Canada, uitzicht op een vaste baan, familiehereniging (hooguit 10)
Een werkaanbod verdient nog extra punten.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.