Autoverzekering van de toekomst

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 597 woorden
  • 18 mei 2020
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Hoofdstuk 1: Inleiding

Mijn werkstuk gaat over autoverzekeringen, hoe autoverzekeringen er in de toekomst uit zullen zien en zelfrijdende auto’s. Deze onderwerpen zijn allemaal actueel, onder andere voor het verduurzamen van de wereld. Omdat ik dit een interessant onderwerp vind en hoop dat de wereld al groener wordt, heb ik voor dit onderwerp gekozen.

Hoofdstuk 2: Wat is een autoverzekering?

Een autoverzekering is een verzekering die schade aan een auto dekt. Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen en dekkingen. De drie dekkingen waar je uit kunt kiezen zijn: 

  • De Wettelijke Aansprakelijkheidsdekking (WA) om schade die je toebrengt aan anderen te kunnen vergoeden. Als je ook schade aan jouw eigen auto hebt, dan is dit niet verzekerd. 
  • De WA + Beperkt casco dekking. Hiermee ben je naast schade aan de ander ook gedekt tegen diefstal, vandalisme en inbraak. En voor schade door storm, hagel, brand, een aanrijding met een dier. 
  • De Allrisk dekking. De Allrisk dekking is de meest uitgebreide vorm. Hiermee ben je naast bovenstaande zaken ook gedekt als je het ongeluk zelf hebt veroorzaakt. Deze dekking wordt met name gekozen voor nieuwe auto’s of auto’s die veel geld waard zijn.

Hoofdstuk 3: Is een autoverzekering verplicht?

Iedereen die een auto bezit is verplicht om deze WA te verzekeren. Je bent verplicht om in ieder geval te kiezen voor de WA dekking, zodat de schade die je toebrengt aan anderen is gedekt. Een uitgebreidere vorm is niet verplicht, maar mag wel. De premie wordt dan wel duurder.

Hoofdstuk 4: Zelfrijdende auto’s

Er wordt steeds vaker gesproken over zelfrijdende auto’s. Dit zijn auto’s waarbij de mens zelf niet aan het stuur is, maar de auto dit zelf doet. De auto’s die volledig zelfrijdend zijn, zijn nu nog niet op de weg. Auto’s die deels zelfrijdend zijn wel. Bijvoorbeeld auto’s die zichzelf inparkeren of auto’s die waarschuwen of remmen als zij constateren dat het voor hen vaststaat.

Hoofdstuk 5: Autoverzekering van de toekomst

De autoverzekering zal er in de toekomst anders uitzien. Er zijn verzekeraars die nu al de premie van de autoverzekering laten afhangen van het rijgedrag van de bestuurder. Rij je netjes, niet te hard en maak je geen brokken? Dan betaal je een lagere premie dan wanneer je steeds te hard rijdt of te hard door de bochten scheurt. 

In de toekomst zal de autoverzekering er nog anders uitzien. Dat komt omdat de meeste ongelukken nu veroorzaakt worden door de bestuurder. De verwachting is dat er met zelfrijdende auto’s straks veel minder ongelukken zullen voorkomen. Maar toch zal het ook dan voorkomen dat een auto ergens tegenaan rijdt. En als we straks rijden met zelfrijdende auto’s, wie is er dan de schuldige bij een aanrijding? Want de mens is dan niet meer de bestuurder en een auto zelf kun je natuurlijk geen boete geven of een schade laten uitbetalen. Is de schuldige dan de passagier? Of de leverancier van de auto? Of de fabrikant van de software? Dit is nog niet duidelijk. Hierover zijn verzekeraars nog in gesprek en over aan het nadenken.

Ik vind het zelf in ieder geval heel goed nieuws dat de verwachting is dat er tegen die tijd veel minder ongelukken zullen zijn. En ik hoop dat de zelfrijdende auto’s niet te duur zullen zijn, zodat veel mensen ze kunnen kopen. Hierdoor zou er minder benzine en gas nodig zijn en dat is goed voor het milieu.

Hoofdstuk 6: Bronnen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.