Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

De vijf Ps / kerstbomen

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 597 woorden
  • 10 januari 2004
  • 106 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
106 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Inhoud: Plaatsbeleid
Prijsbeleid
Promotiebeleid
Productbeleid
Personeelsbeleid
Marketingmix

Inleiding:

Ik hoop dat ik deze werkstuk goed zal maken
Ik heb hiervoor de verschillende materialen gebruikt maar het meest heb ik uit mijn hoofd gedaan.

In het werkstuk staat er wat over de markeringmix en van welke marketing mix ik gebruik heb gemaakt. Als verkoopproduct heb ik gekozen voor de kerstboom.

Plaatsbeleid:

Plaatsbeleid houdt in dat je een product op een bepaalde plaats verkoopt. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk waar jij je product verkoopt; Het kan zijn dat je als verkoper voor een plaats kiest dat heel erg dichtbij de klant ligt dus bijvoorbeeld een drukke winkelcentra of een benzinepomp. De plaats ligging is natuurlijk ontzettend belangrijk een voordeel van een goede plaats dat dichtbij je klant ligt is dat de klant jouw product ziet en het daarna koopt. Een nadeel is dat de ligging ontzettend duur is. Als jij een kleine stuk pand koopt in een winkel centrum dan ben je ontzettend veel geld kwijt. Het is natuurlijk wel zo dat je het geld wat je kwijt bent aan het pand je kan door voeren in de verkoop prijs maar, het nadeel is dan dat je ontzettend dure producten hebt. De klant wil natuurlijk niet veel geld besteden.

Je kan als verkoper er ook voor kiezen om een wat minder goede plaatst te kiezen. Het voordeel is dat het plekje natuurlijk een stuk voordeliger is. Een nadeel is dat er veel minder mogelijk klanten (potentiële klanten) langs komen. Dus er zijn maar een paar mensen die weten dat jij op een bepaalde plaats jouw product verkoopt. Dit houdt in dat je veel meer aan promotie moet doen. Mond tot mond reclame is natuurlijk ook goed, maar helaas kan je dit zelf niet helemaal beïnvloeden. Het is ook altijd wel goed om met je klanten fatsoenlijk te praten zodat ze wel sneller over je praten tegen andere mensen, hierdoor zouden dan ook wel klanten kunnen ontstaan.

Prijsbeleid:

Prijsbeleid houdt in dat je een product voor een bepaalde prijs verkoopt. Het is erg belangrijk om te weten voor welk bedrag je een product verkoopt;

Als verkoper heb je altijd met prijsbeleid te maken. Het product bepaald hoe hoog of hoe laag de prijs is. De hoogte hangt af van de kwaliteit. Is het een kwalitatief goed product kan je er meer voor vragen dan als het product minder is van kwaliteit. Het allerbelangrijkste is dat je product meer oplevert dan dat het waard is. Het is heel belangrijk om te weten hoeveel geld, tijd en energie het heeft gekost om het product te maken, maar het is ook belangrijk om te weten hoeveel mensen aan het product hebben gewerkt en waar het staat (winkelpand of opslagplaats). Dit omdat niet alleen het product is gemaakt van allerlei (grond)stoffen maar dat er ook mensen aan hebben gewerkt die betaald moeten worden, denk aan salaris. De plaats waar het product staat kost ook geld, denk aan huur van een winkelpand. Het zou natuurlijk niet slim zijn om iets te maken dat bijvoorbeeld 10 euro kost en je verkoopt het voor 6 euro.

Er is alleen 1 uitzondering. Bijvoorbeeld; een verkoper verkoopt agenda’s van het jaar 2003. Hij heeft er 20 ingekocht, hij heeft er 14 verkocht. Er blijven dan nog 6 agenda’s over. Deze zijn natuurlijk niks meer waard omdat het nu 2004 is en niemand wil een oude agenda. Dus het is dan beter om de agenda toch te verkopen ook al leidt de verkoper verlies, hij is ze dan tenslotte wel kwijt en heeft toch wat geld er voor gekregen.

Hoogte in m. prijs <1.0 meter € 5,00 <1.5 meter € 7.50 <2.0 meter € 10.00 <2.5 meter € 12.50 <3.0 meter € 15.00 Het is daarom belangrijk om de kortprijs te weten. Je kan natuurlijk niet zo maar een leuke prijs bedenken want het mag ook weer niet te duur zijn. Hier zorgt de overheid voor want, de burgers mogen niet door de producent worden uitgebuit. Ook concurrentie zorgt voor een eerlijkere prijs. Als producent wil je natuurlijk zo veel mogelijk klanten. De ene producent kiest voor kwaliteit en heeft hogere prijzen de andere kiest voor massaproductie (kwantiteit) en heeft lagere prijzen.

Zelf zou ik bomen verkopen met de in de lengte(in hoofdstuk 3 vertel ik er meer over).

Promotiebeleid:

Promotiebeleid houdt in hoe jij je producten bekend maakt. Het is natuurlijk heel logisch dat als je iets niet kent dat je het niet koopt. Reclame maken is dus heel erg belangrijk.

Je kan op verschillende manieren reclame maken. Denk maar eens aan de krant, internet , folders, huisdemonstraties, posters, reclameborden, radio en tv-reclame, enz. Reclame zorg er wel voor dat mensen je product gaan kopen omdat ze het (her)kennen maar reclame is natuurlijk niet gratis. Als je een tv-reclame wil betaal je voor een paar minuten duizenden euro’s! Ook als je folders maakt is dat niet gratis, want deze moeten gedrukt worden en ook nog door mensen worden uitgedeeld.

Vaak gaan producenten ook sponsoren. Sponsoren houdt in dat je geld betaald aan bepaalde mensen zodat jouw product de aandacht krijgt. Denk maar eens aan voetbalwetstrijden. Je ziet op de T-shirts van de voetballers allemaal namen staan van bedrijven en producenten. Ook langs de kant van het voetbalveld staan allemaal reclame borden.

Soms valt reclame niet eens op. Sluik reclame is zo een voorbeeld. Een voorbeeld van sluikreclame; Als je wel eens naar een soapserie kijkt zoals Goede tijden slechte tijden, dan zie je af en toe grote colaflessen of chipszakken in beeld, dit trekt vaak niet veel aandacht maar toch blijft het in je hoofd zitten.

Ik zou in dit geval werken met folders. Van die normale zwart witte foldertjes die niet veel geld kosten. Die zou ik laten uitdelen op een plek waar veel mensen komen, zoals in Veenendaal de hoofdstraat. Ik zou iemand inhuren die met een kerstmanpak aanloopt en die deze folders uitdeelt. Deze kerstman zal natuurlijk veel aandacht trekken en natuurlijk ook bij de kinderen. Dit zorgt voor genoeg aandacht.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Ik zou in dit geval werken met folders. Van die normale zwart witte foldertjes die niet veel geld kosten. Die zou ik laten uitdelen op een plek waar veel mensen komen, zoals in Veenendaal de hoofdstraat. Ik zou iemand inhuren die met een kerstmanpak aanloopt en die deze folders uitdeelt. Deze kerstman zal natuurlijk veel aandacht trekken en natuurlijk ook bij de kinderen. Dit zorgt voor genoeg aandacht.

Personeelsbeleid:

Personeelsbeleid houdt in dat je de juist mensen hebt die jouw product kunnen maken/verkopen. Als jij een producent bent van w.c.papier en je hebt personeel die aan de lopende band werkt is het niet belangrijk of ze slim zijn of dat ze er netjes uit zien. Het enige wat belangrijk is, is dat ze snel en hard kunnen werken met hun handen.

Ben jij iemand die auto’s verkoopt wil je natuurlijk hoog opgeleide personeelsleden die netjes kunnen praten en erg positief op de klant over komen.

Daarom moet je weten wat voor jouw product het belangrijkste is. Bij het ene product is het belangrijk dat personeel snel genoeg is, bij het andere product moet het personeel slim zijn.

Op een markt is het niet zo dat je heel netjes moet praten of dat je in een pak loopt. Het is belangrijk dat je snel kan werken en dat je mensen een goed gevoel kan geven door leuk en snel een praatje met ze te maken en ze zo snel mogelijk te overtuigen van je product.

Marketingmix:

Marketing mix houdt in dat je een zo een goed mogelijke combinatie maakt van de factoren: plaatsbeleid, prijsbeleid, productiebeleid, promotiebeleid en personeelsbeleid.

Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen deze factoren en het is belangrijk dat je een dus goed afweegt wat je precies doet en met welke reden. Het is namelijk per product verschillend hoe je het verkoopt want de ene product is heel erg afhankelijk van zijn plaats (benzinepomp) en een ander van zijn prijs (brood).

Dus aan promotiebeleid wil ik niet te veel aandacht aan besteden omdat de folders goed genoeg zijn en de plaats zorgt al voor veel aandacht. Het is een plek waar veel mensen langs lopen. Bij Prijsbeleid kan er nog op verschillende manieren gereageerd worden. Als ik als verkoper als enige kerstbomen verkoop kan ik mijn prijzen natuurlijk hoger doen, dan als er iemand anders ook op de markt kerstbomen verkoopt.

Productiebeleid is ook niet erg belangrijk aangezien mensen alleen maar kerstballen in de boom willen hangen en het ze verder niet uitmaakt of de boom van hoge kwaliteit is. Nadat de kerst is afgelopen gooien de mensen de boom namelijk gewoon weer weg.

Aan Personeelsbeleid zou ik wel aandacht willen besteden aangezien het erg druk is op een markt wil ik personeel die hard werkt en vooral goed hard en gezellig kan schreeuwen zodat iedereen naar mij kraampje komt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.