De euro

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1553 woorden
  • 24 januari 2002
  • 256 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
256 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Inleiding

Ik heb het onderwerp de Euro gekozen omdat het nu heel reëel is wegens de omschakeling van de gulden naar de euro. Ik hoop dat u dit werkstuk interessant zult vindt en dat u er veel van leert.

Waarom de Euro?

De euro is sinds 1 januari 1999 de officiële munt in elf landen die mee doen aan de EMU; België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Spanje. Je kon er sinds 1 januari 2002 mee betalen. Op 15 en 16 December 1995 besloten de Europese leiders dat `euro' de beste naam was voor de munt.

De belangrijkste reden voor de invoering van een Europese munt is dat er een einde moet komen aan de schommelende wisselkoersen. Dat is namelijk een probleem voor de internationale handel. Als een wisselkoers plotseling daalt of stijgt kunnen transacties opeens een probleem betekenen voor een bedrijf. Bedrijven kunnen zich verzekeren tegen koersrisico, maar die kost geld. Deze kosten moeten uiteindelijk de consument betalen. Als de koersschommelingen verdwijnen scheelt dat dus zowel het bedrijfsleven als de consument geld en onzekerheid. Tweede voordeel van de euro is dat de gemeenschappelijke Europese munt, door het grote gebruiksgebied, een belangrijke valuta kan worden op de wereldmarkt. Net zoals de dollar en de yen kunnen consumenten dankzij de nieuwe munt sneller prijzen vergelijken in de andere Europese landen en hoeven zij in 2002 geen geld te betalen voor het wisselen van geld van de andere EMU landen.

Per in januari 1999 is de waarde van de euro ten opzichte van de gulden en de tien andere EMU landen officieel vastgelegd. Deze waarde is definitief en veranderd niet meer. De ECU, die sinds 1 januari 1999 niet meer bestaat, en de euro hebben wel iets met elkaar te maken, maar zijn niet hetzelfde. De ECU (European Currency Unit) was geen munt, maar een Europese rekeneenheid, samengesteld uit de gemiddelde waarde van een aantal Europese valuta. De ECU is gebruikt om de waarde van de euro te bepalen. Op 31 december 1998 is de waarde ervan berekend; die waarde is vastgesteld als blijvende koers van de euro. Met ingang van 1 januari 1999 is de ECU verdwenen. De euro is nu de officiële munt van de eurolanden.

Wanneer wordt de euro ingevoerd?

De euro werd op 1 januari 2002 in alle landen die meededen aan de euro, eurobankbiljetten en euromunten in de omloop gebracht (E-Day). Uiterlijk in juli 2002 verdwijnt de gulden en wordt vervangen door de euro.

Het zou makkelijker zijn als de euro gelijk werd ingevoerd met de girale vorm. Maar banken, het bedrijfsleven en de overheid hadden langer de tijd nodig om hun administratie en computerprogramma om te schakelen. Ook moest de bevolking wennen aan de nieuwe munt. De productie van de miljarden euromunten en biljetten kost ook veel tijd. Op 1 januari 1999 waren er nog te weinig euromunten en biljetten om in omloop te brengen.

De invoering van de euro brengt op korte termijn extra kosten met zich mee maar, op lange termijn zal de euro bijdragen aan onze welvaart. Dit kost bijvoorbeeld geld het veranderen van administratie en computersystemen voor de ombouw van geldautomaten, parkeermeters en andere automaten. Kassasystemen moeten worden veranderd. Ook voorlichting kost geld. Dat zijn allemaal eenmalige kosten. Volgens een onderzoek van de Nederlandse schat het bedrijfsleven de kosten (zonder het bankwezen) op ongeveer 5 miljard gulden.

Toen op 1 januari 2002 de euromunten en -bankbiljetten werden ingevoerd, werden in Nederland tegelijkertijd alle andere betalingssystemen omgezet van gulden naar euro. Automaten die contante munten of bankbiljetten accepteren en automaten die magneetkaarten accepteren (chipper, chipknip, pinpas, creditcard, telefoonkaarten en dergelijke) werden allemaal rond 1 januari 2002 omgebouwd.

Kan je contant betalen met de euro?

Alle landen die de euro invoeren hebben euromunten en bankbiljetten van dezelfde waarde. Elk land heeft dan 7 bankbiljetten van 5,10,20,50,100,200 en 500 euro en acht munten van 1 en 2 euro en 1,2,5,10,20 en 50 eurocent. De bankbiljetten zien er overal het zelfde uit.Maar de munten hebben steeds een nationale zijde met een nationaal kenmerk; de andere zijde is in alle landen hetzelfde. Je kan dus ook een 'buitenlandse" euro krijgen, Daar kun je ook in Nederland mee betalen.

De euro bankbiljetten bevatten geen nationale kenmerken maar zijn ontworpen door de Oostenrijker Robert Kalina. Het thema van zijn ontwerp is 'Tijdperken en stijlen van europa'. De biljetten bevatten drie architectonische elementen: ramen, poorten en bruggen.

Dit wil je ook lezen:

De Belg Luc Luycx ontwierp de Europese zijde van de munt. De nationale zijde van de munt verschilt per land. Er komen dus van elke euromunt elf soorten, die in het gehele eurogebied geldig zijn. Bruno Ninaber van Eyben ontwierp de nationale zijde van de Nederlandse euro, waar Koningin Beatrix op staat.

In Nederland waren er 380 miljoen bankbiljetten in omloop. Die moesten allemaal worden vervangen. Er zijn 3 miljard euromunten nodig. In totaal moeten er meer dan 60 miljard munten en 9 miljard bankbiljetten vervangen worden in heel Europa. Het slaan van munten en drukken van biljetten duurt ongeveer 3 jaar. De meeste landen zijn begonnen met slaan of drukken, aan het eind van 1998 of aan het begin van 1999. Ze waren ongeveer in 2001 klaar. Men was toen begonnen met het voorbereiden van de distributie. Omdat daar veel veiligheidsmaatregelen nodig zijn werd de euro pas in 2002 ingevoerd.

De drukkerijen die de nationale bankbiljetten produceerde, doen ook de productie van de euro. In Nederland is dat Johan Enschede in Haarlem. De productie van de nationale munten gebeurt door de munthuizen in de EU-landen. Daar produceerde ze ook de euromunten. In Nederland werd De Nederlandse Munt in Utrecht geslagen. Ze worden vanaf 1999 door de Nederlandse Bank opgeslagen in Lelystad. De eurobankbiljetten worden opgeslagen in kluizen van de Nederlands Bank in Amsterdam.

Vanaf 28 januari 2002 is de gulden geen wettig betaalmiddel meer. Dan kan je er niet meer meebetalen in winkels, restaurants, enz. Maar je kan je gulden munten en biljetten tot
1 januari 2003 bij een bank inwisselen voor euro`s. Tot 1 januari 2007 kan je guldenmunten kosteloos inwisselen voor euro`s bij kantoren van de Nederlandse Bank. Tot 1 januari 2032 kan je guldenbiljetten inwisselen bij de Nederlandse bank.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Vanaf 28 januari 2002 is de gulden geen wettig betaalmiddel meer. Dan kan je er niet meer meebetalen in winkels, restaurants, enz. Maar je kan je gulden munten en biljetten tot
1 januari 2003 bij een bank inwisselen voor euro`s. Tot 1 januari 2007 kan je guldenmunten kosteloos inwisselen voor euro`s bij kantoren van de Nederlandse Bank. Tot 1 januari 2032 kan je guldenbiljetten inwisselen bij de Nederlandse bank.

Wat is de EMU?

Sinds 1 januari 1999 vormen elf lidstaten van de Europese Unie samen de Economische en Monetaire Unie. De landen zijn : België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Spanje.

Zij hebben een munt ingevoerd de euro. De Europese Centrale Bank voert sinds 1 januari 1999 het centrale monetaire beleid in de EMU. De EMU landen voeren een nationaal economisch beleid.

De ECB, die in Frankfurt is gevestigd, is vanaf 1 januari 1999 verantwoordelijk voor het monetaire beleid in de EMU en voor de uitgifte van euro bankbiljetten. 1 januari 1999 regelt en bepaalt de ECB de rente op de geldmarkt in alle eurolanden. Samen met de nationale centrale banken vormt de ECB het Europese Stelsel van Centrale Banken (ESCB).

De ESCB moet er voor zorgen dat b.v. de Nederlandse Bank zich aan het monetaire beleid houd.

De Overheid en de euro.

Nederland heeft er baat, bij alles wat de internationale handel bevordert. De oprichting van de EMU en de euro zullen als alles goed gaat gunstige effecten hebben op de Nederlandse economie. Als de Nederlandse economie groeit krijg je meer welvaart en werkgelegenheid.

Uit een opiniepeiling in september-oktober 1998, gehouden in opdracht van de Nederlandse Bank vonden 78% de euro aanvaardbaar. In het bedrijfsleven vonden 94% de euro aanvaardbaar.

Het kost veel tijd om de gulden om te schakelen naar de euro. Daarom heeft de overheid in Februari 1996 een breed overlegorgaan opgericht (Het Nationaal Forum voor de introductie van de euro). Het ministerie van financiën is voorzitter van dit Forum en voert het secreaat. Op verschillende manieren heeft de komst van de euro gevolgen voor de overheid en medeoverheden (gemeenten en provincies). B.v. via de belastingheffing, uitkeringen en wetten. De overheid is ook verantwoordelijk voor de voorlichting van het grote publiek en de bijzondere doolgroepen(Bedrijfsleven, onderwijs, allochtonen, ouderen, gehandicapten). Om dit goed te regelen is het Nationaal Forum voor de introductie van de euro opgericht.

De overheid werkt tot 2002 zoveel mogelijk in guldens. Maar in 2002 werkt de overheid alleen nog maar met euro`s. Wel heeft de overheid manieren om aan de euro te wennen b.v. eindbedragen worden in guldens en euro`s gegeven. De belastingdienst heeft al een mogelijkheid belasting te betalen in euro`s. In 2002 is dit verplicht.

In 1996 heeft de regering het Nationaal Forum voor de introductie van de euro opgericht. Daarin zitten vertegenwoordigers uit de financiële wereld, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties zoeken naar problemen met de invoering van de euro en lossen ze op. Een belangrijke taak is de voorlichting geven aan de burgers en bedrijven. Ook hebben zij eigen voorlichtingsmateriaal.

De euro en beleggingen.

Omdat de beurzen in de elf eurolanden per 1 januari 1999 zijn overgegaan op de euro. Is het beleggen makkelijker geworden om ook buiten Nederland te beleggen. Ook zal de concurrentie van de beurzen in europa stijgen.

Alle beurzen in de elf eurolanden zijn overgestapt naar de
euro ( Big Bang). Dat geldt voor: de handel, de notering, de administratie, de systemen en alles wat met de beurs te maken heeft. De beurzen die niet in de elf landen horen, hebben activiteiten deels in de euro en deels in hun eigen valuta.

Nu werken de beurzen op veel gebieden samen. In de toekomst zal de samenwerking beter worden. Maar een fusie tussen de beurzen is geen spraken.

Conclusie

Ik hoop dat dit werkstuk interessant was en dat u er veel van heeft geleerd. Ik zelf heb er wel heel wat van geleerd.

REACTIES

J.

J.

heej sjaber

hartstikke bedankt voor de goede info
we hebbenn er egt heel veel aan
scheelt ons egt heelk veel werk
nou thanx xxsjellue en joy

21 jaar geleden

M.

M.

ik vond het echt een goed werkstuk en heb er veel vandaan 'geplukt'! Bedankt! Xxxxxx marit

21 jaar geleden

H.

H.

wat een prachtig werkstuk ik ben zeer onder de indruk

21 jaar geleden

R.

R.

BESTE SJABER,

AAN DIT ARTIKEL HEB IK HEEL VEEL AAN GEHAD.
IK HOOP DAT JE NOG MEER VAN ZULKE GAVE STUKKEN GAAT SCHRIJVEN.


GA ZO DOOR.


GROETEN,

ROGIER

20 jaar geleden

N.

N.

BEDANKT!!!!!!!!

20 jaar geleden

D.

D.

bedankt...twas wel nuttig

20 jaar geleden

M.

M.

k vind je werkstuk heel goed

19 jaar geleden

B.

B.

heej goed hoor

16 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.