Inleiding
Iedereen van onze klas moest voor economie een werkstuk maken, de keuze van het onderwerp was vrij, zolang het maar met economie te maken had. Daarom heb ik gekozen voor het onderwerp: de euro.
Door het maken van het verslag zijn mij nog een hele hoop dingen duidelijk geworden, die toch niet helemaal duidelijk bleken te zijn. Dus sowieso heb ik al iets geleerd alleen al door het maken van dit werkstuk, maar ook hoop ik dat diegene die dit werkstuk, nog voor de invoering van de euro, lezen er ook nog wat van kunnen opsteken. Want ik ben beslist niet de enige bij wie nog niet alles duidelijk was over de komst van de euro.
De informatie over dit onderwerp was makkelijk te vinden, omdat het natuurlijk een thema is dat in het middelpunt van de belangstelling staat. Dus daar had ik geen problemen mee het ordenen van die informatie en er ook daadwerkelijk wat van kunnen maken, dat is het moeilijke, maar ik heb er mijn best op gedaan en hoop dat dat er ook wel uit blijkt De Euro
De euro is sinds 1 januari 1999 de officiële munt van elf landen die meedoen aan de EMU.( Economische en Monetaire Unie)
Deze landen zijn: -België
-Duitsland
-Finland
-Frankrijk
-Ierland
-Luxemburg
-Nederland
-Oostenrijk
-Portugal
-Spanje
Pas tot 1 januari 2002 kan je werkelijk betalen met de euro, nu is er alleen nog maar sprake van de girale vorm. Op 15 en 16 december 1995 werd door de Europese leiders besloten dat “euro” de beste naam was voor de eerste, nieuwe munt van Europa.
Het herkenningsteken van de euro is een Griekse epsilon met een horizontaal streepje in het midden.
Op 12 december 1996 werd het teken van de euro door de Europese commissie gepresenteerd.
Waarom wordt de Euro ingevoerd?
De belangrijkste reden voor de invoering van de euro is dat er dan een eind komt aan de steeds maar op en neer schommelende wisselkoersen. Dat heen en weer geschommel is namelijk een nadeel voor de internationale handel. Voorbeeld: als een wisselkoers ineens daalt of stijgt dan kan dat een probleem worden voor transacties van een bedrijf. Daar kan men een bedrijf wel tegen verzekeren, maar dat kost natuurlijk geld. En wie moet deze kosten dan betalen..... de consument. Dus als deze schommelingen verdwijnen dan scheelt dat voor bedrijven, maar dus ook voor de consument.
Nog een voordeel is dat een gemeenschappelijke Europese munt, door het grootste gebruiksgebied, een belangrijke valuta kan worden op de wereldmarkt. Voorbeelden van zo’n munten die ook veel betekenen op de wereldmarkt zijn: de dollar en de yen. Ook kunnen consumenten dankzij dezelfde munt sneller prijzen vergelijken in de andere Europese landen. Hierdoor hoeft men natuurlijk geen geld meer te betalen voor het wisselen van andere EMU landen, dit zal pas kunnen in 2002.
Wat zijn de plannen om en op welke termijn alles in te voeren?
Januari 1999:
De elf landen vormen de “eerste“ groep binnen de gerealiseerde EMU. De wisselkoersen zijn ten opzichte van elkaar vastgelegd en de euro heeft zijn definitieve waarde gekregen, namelijk NLG 2,20371
De nieuwe munt kan als men dat wil gebruikt worden voor rekeningen, contracten, afschriften etc.
Ook de “nieuwe” overheidsschulden worden in euro’s geschreven. Voorlopig ia dus alleen nog de girale euro mogelijk. De Euromunten en bankbiljetten worden rond 1 januari 2002 in omloop gebracht. Tot 1 januari ken men dus nog gewoon de gulden gebruiken. De overheid werkt tot 1 januari nog in guldens. Vanaf 1 januari 1999 kan wel al belastingaangifte worden gedaan in euro’s.
1999-2002:
De euro is vanaf 1 januari 1999 ingevoerd in het girale betalingsverkeer. Banken, bedrijven en instellingen zullen gebruik kunnen maken en ook kunnen vermelden als bijvoorbeeld eindbedragen. Zo kan iedereen alvast wennen aan een nieuwe munt. Via de bank kun je tussen nu en 1 januari 2002 terecht als je in euro’s wilt betalen of in euro’s wilt ontvangen. De bank in Nederland zorgt voor een kosteloze omrekening naar guldens.
Als je tussen nu en 2002 naar een ander Europees land op vakantie wilt moet je wel nog steeds geld wisselen. Want net zoals in Nederland wordt in de rest van de andere eurolanden, de euromunten en bankbiljetten pas in januari 2002 in omloop gebracht. Vanaf 1 januari 1999 zijn de koersen van de munten van de 11 landen die meedoen aan de euro aan elkaar vast gekoppeld.
Januari 2002:
In alle landen van de euro worden eurobankbiljetten en munten in de omloop gebracht. ( E-day) Voor een bepaalde periode kan men met guldens als met euro’s betalen. Guldens zullen wel zo snel mogelijk uit de omloop worden gehaald. Alle bank en giro rekeningen worden voorgoed omgezet in euro’s. Betalen met pin, chipcard of creditcard zal voortaan in euro’s gebeuren. Uiterlijk 28 januari 2002:
De gulden is niet langer een wettig betaalmiddel.
Uiterlijk 1 juli:
De nationale bankbiljetten en muntstukken worden uit de omloop gehaald.
Tot 1 januari 2002:
Gulden munten en bankbiljetten zijn inwisselbaar bij een bank voor euro’s zonder kosten.
Tot 1 januari 2007:
Gulden munten zijn nog kosteloos in te wisselen voor euro’s bij kantoren van de Nederlandse Bank.
Tot 1 januari 2032:
Guldenbiljetten zijn nog in te wisselen bij de Nederlandse Bank.
Kost de invoering van de Euro geld?
De invoering van de euro brengt op korte termijn kosten met zich mee, maar op lange termijn zal de euro ons helpen bij onze welvaart.
Het invoeren van de euro kost bijvoorbeeld geld, omdat de administratie en computersystemen verandert zullen moeten worden voor de ombouw van geldautomaten, parkeermeters en andere automaten. Ook zullen kassasystemen verandert moeten worden. En niet te vergeten voorlichting kost natuurlijk ook geld. Gelukkig zijn dit wel maar eenmalige kosten. Volgens een onderzoek van De Nederlandse Bank (DNB) worden de kosten van het bedrijfsleven geschat op ongeveer 5 miljard gulden. Deze kosten moeten zelf worden gedragen of aan de klanten worden doorberekent, want stel je voor de overheid zou zelf de kosten moeten betalen.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
P.
P.
Mooi werkstuk, alleen wel een beetje langdradig. groetjes xxx moi
21 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
bedankt dat ik gebruik mag maken van je werkstuk ik hoop dat ik er veel informatie uit kan halen.
ik hoop op een reactie
Groetjes Mark
21 jaar geleden
Antwoorden