Beroep (hotelmanager)

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 912 woorden
  • 6 januari 2006
  • 319 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 319 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Inleiding

Welk beroep lijkt mij wel wat?
Mij lijkt het beroep Hotelmanager wel leuk, omdat het mij leuk lijkt om een hotel te besturen. Iedereen opdracht geven, zorgen dat het hotel zeker 5 sterren krijgt, enz.

Ik ga in dit verslag antwoord geven op de deelvragen:
Wat houd het beroep in?
Welke opleiding heb je ervoor nodig?
Wat houd het beroep in?
Wat is het salaris?
Wat zijn met dit beroep de kansen op de arbeidsmarkt?

Wat houdt het beroep in?
Geeft leiding aan afdelingsmanagers en bedrijfsleiders van een groot hotel en voert beleid. Voorbeelden van werkzaamheden: onderhandelt met leveranciers om voordelig in te kopen, overlegt met grote klanten over de kostprijs van de dienstverlening, leidt het managementteam, instrueert en begeleidt leidinggevend personeel, stelt het beleid op en zorgt dat dat wordt uitgevoerd, maakt plannen en begrotingen en bewaakt de kosten.

Werkzaamheden
Als manager hotel leidt u een bedrijf dat logies verstrekt. U geeft leiding aan afdelingchefs, maakt planningen en begrotingen en lost problemen op. Daarnaast koopt u goederen en diensten in, ziet u toe op een efficiënte uitvoering van de werkzaamheden en ontwikkelt en verkoopt u arrangementen.

U coördineert de inzet en planning van personeel en bent betrokken bij het selecteren, begeleiden en opleiden van nieuwe medewerkers. U ziet dagelijks toe op de te verrichten werkzaamheden en maakt rapportages. Als dat nodig is, stuurt u het werkproces bij. U instrueert uw medewerkers over efficiënte werkmethodes. Verder stemt u het aanbod van activiteiten en arrangementen af op de markt en zorgt u ervoor dat de benodigde hulpmiddelen en apparatuur aanwezig zijn. Als uw medewerkers geen raad weten met klachten, staat u ontevreden klanten te woord. Periodiek levert u de directie gegevens voor begrotingen, investeringen en beleid.

U bent eindverantwoordelijk voor alle voorkomende werkzaamheden in een hotel. Tijdens uw werkzaamheden volgt u de richtlijnen die u met de directie heeft afgesproken. Deze zijn mogelijk in afdelingsplannen vastgelegd. U en uw medewerkers moeten zich onder meer houden aan de Europese regels voor hygiëne (H.A.C.C.P) en aan de Arbo-wet.
Vereiste capaciteiten
- goed kunnen organiseren
- goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden hebben
- (strategische) relaties kunnen opbouwen en onderhouden
- goed met mensen kunnen omgaan
- leidinggevende kwaliteiten hebben
Arbeidsomstandigheden
U werkt vaak aan een bureau of vergadertafel. Ook bent u regelmatig op de werkvloer te vinden, zodat u weet wat er op de verschillende afdelingen speelt. Meestal werkt u meer dan het normale aantal uren per week en moet u in korte tijd meerdere zaken afhandelen.

Opleiding
Opleidingsniveau: HBO

Type onderwijs: Deeltijd
Soort opleiding: Dit is een bacheloropleiding.
Studiebelasting: 120 ECTS-punten (de studielast van één jaar voltijdstudie bedraagt 60 ECTS-punten)
Toelatingseisen: Profielen:

HAVO-Cultuur en Maatschappij
HAVO-Economie en Maatschappij
HAVO-Natuur en Gezondheid - economie 1
HAVO-Natuur en Techniek - economie 1
VWO-Economie en Maatschappij
VWO-Cultuur en Maatschappij - economie 1
VWO-Natuur en Gezondheid - economie 1
VWO-Natuur en Techniek - economie 1

Algemene omschrijving van de opleiding
De opleiding Facilitaire dienstverlening (kort HBO) is gericht op ondersteunende bedrijfsvoering. Deze omvat allerlei vormen van dienstverlening, gericht op de werkplek, het dagelijkse leven en de vrije tijd van de mens. De opleiding omvat het beheer van gebouwen (ruimtebeheer en inrichting), technisch beheer (onderhoud en veiligheid), servicemanagement (schoonmaakonderhoud en catering) en communicatie (informatietechnologie, pr/voorlichting, representatie en organisatie van evenementen). Na de opleiding kunt u bijvoorbeeld aan de slag als facility manager of cateringmanager.

Werkgelegenheid
In totaal zijn er de komende jaren 13.200 nieuwe arbeidskrachten nodig in de beroepsgroep managers (HBO werk- en denkniveau) e.d.. In vergelijking met andere beroepsgroepen is dat niet opvallend veel of weinig. Nu werken er 59.500 mensen in deze beroepsgroep. In vergelijking met andere beroepsgroepen is dat veel. Ze werken vooral bij de overheid en in de sector handel en reparatie. Deze beroepsgroep bestaat overigens uit heel verschillende beroepen, zoals managers in de horeca, bij de overheid en in het onderwijs. Het is goed dit in het achterhoofd te houden bij het lezen en beoordelen van de informatie.

De arbeidsmarkt verandert snel. Het maakt dus nogal wat uit of u op dit moment werk zoekt of straks, bijvoorbeeld na het afronden van uw opleiding, op zoek gaat naar werk. Of u straks werk vindt, hangt natuurlijk ook af van het aantal mensen dat samen met u op de arbeidsmarkt komt. Hoe meer dat er zijn, hoe meer moeite u moet doen om werk te vinden. Werkgevers zullen bij hun keuze kijken naar uw kennis en ervaring. Ook zullen ze kijken wat voor een persoon u bent en of u gemotiveerd bent voor bepaald werk. Natuurlijk kan de arbeidsmarktsituatie in uw regio best afwijken van de situatie in Nederland als geheel.

Salarisindicatie
- aanvangssalaris ongeveer EUR 2600,- (ongeveer EUR 31200,- per jaar)
- doorgroei tot ongeveer EUR 3250,- (ongeveer EUR 39000,- per jaar)
Dat is best wel veel, want modaal is het EUR 30000,- per jaar.

Conclusie
Mij lijkt het beroep Hotel manager wel wat, omdat ik het leuk vind om leiding te geven. De opleiding die je ervoor nodig hebt, lijkt mij ook wel leuk. En als je iets wil bereiken moet je er wel wat voor doen, dat vind ik tenminste wel. Het salaris is redelijk hoog, zeker als je ver doorgroeit.
Het beroep lijkt mij alleen wel heel druk, omdat je eigenlijk wel veel moet doen. Er zijn niet zoveel banen beschikbaar (weinig), dat is wel jammer. Dan kan je het beroep misschien niet eens doen!
Maar als ik zo ver ben dat ik kan beginnen, zijn er vast wel meer banen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Ik heb gezien wat je nodig hebt maar er hoort ook nog nederlands, engels en een andere taal frans, duits of spaans een van die talen frans, duits of spaans moet je er een van kiezen en dan kan je meteen worden opgeleid.

15 jaar geleden

M.

M.

Zeer goed werkstuk, alleen de inleiding kan beter.

16 jaar geleden

J.

J.

hallo ik wil even reageren op u werkstuk! ik vind het heel goed maar ik het profielen klopt niet helemaal als je vmbo doet en daarnaa mbo gaat en daarna hbo dan kun je het ook worden

14 jaar geleden

S.

S.

HeeHooi,, ik moet een werkstuk/verslag maken over hotelmanager houden. omdat ik dat later wil worden maar er zijn veel informaatie of dingen weg gelaten dus ik heb nog steeds geen beeld wat er nouw allemaal bij hotelmanager komt kijken.misschien heb je het een beetje te snel afgeraffelt. Maar respect voor die dinge dat je wel hebt kunnen proberen te infomeren.

11 jaar geleden

J.

J.

dit helpt me echt!

8 jaar geleden

M.

M.

ik moet een creatieve spreekoefening maken over een beroep. Ik heb gekozen voor het beroep Architect. De bedoeling is om een verhaal te vertellen over het beroep.Heeft iemand hier een idee????!!!! Ik MOET iemands reactie hebben voor maandag 11/06/2018.Plies....HELP.... p.s ik weet niet welk verhaal ik moet pakken en hoe ik het creatief moet maken!!!!

4 jaar geleden