Waarom doe ik het over Berlijn? Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en is (zoals bijna iedereen weet) vroeger in tweeën gedeeld: door de Belijnse muur. Maar er zijn meerdere reden waarom ik het over Berlijn doe, er is namelijk veel te zien in Berlijn, er zijn veel monumenten en door dat Berlijn was onder verdeeld in Oost en West zijn er aan de oostelijke zijde veel dingen bewaard gebleven. Ook leek het me heel interessant om iets te weten te komen over de hoofdstad, zelf ben ik er jammer genoeg nooit geweest, maar ik weet zeker dat dat er nog wel van komt.
Zakelijke gegevens over Berlijn. Berlijn is de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland, heeft ongeveer 3,5 miljoen inwoners en beslaat een oppervlak van 889 km ². De stad ligt in het Oosten van Duitsland, midden in Brandenburg.
Vroege Nederzettingen Berlijn is een van de jongeren Europese hoofdsteden. In de eerste eeuwen van onze jaartelling woonden er verschillende stammen op de oevers van de rivieren de Spree en de Havel, zoals de Germaanse en de Semnonen. Aan het eind van de 6de eeuw streden de Semnonen om land met Slavische stammen, die forten bouwden in de huidige Berlijnse voorsteden: Köpenick en Spandau. De Slavische stammen werden pas 500 jaar later verslagen door de krijgshaftige Saks Albrecht de Beer van het Askanische Huis, die de eerste markgraaf van Brandenburg (een Pruisische) provincie in Duitsland) zou worden. De oevers van de Spree werden nu herbevolkt door immigranten uit het westen, zoals uit Harz, het Rijndal en Frankenland.
Begin van een stad Maar de geschreven Geschiedenis begint omstreeks de vroege jaren van 13de eeuw. Toen Berlin en Cölln begonnen te groeien rond het huidige Nikolaiviertel (Dat is een klein gebied aan de oever van de Spree, daar is tot hedendagen nog een kerk te zien: de Nikolaikirche) Na de dood van de laatste Ascanische heerser in 1319 werd er lang en bloedig om Brandenburg gestreden de huizen Luxemburg en Wittelsbach, met een vernietiging uitwerking voor de bewoners van de streek. In 1411 smeekte het wanhopige volk de keizer van het heilige roomserijk om hulp, waarna Friedrich von Hohenzollern kwam als speciale beschermer van de stad. In 1415 benoemde Rome Friedrich tot keurforst van Brandenburg, welke aanstelling het begin vormde van de 500jaarige van het huis Hohenzollern.
De stad Berlijn-Cölln In 1432 werden Berlin en Cölln formeel verenigd. In 1443 begon Friedrich II met de bouw van het eerste kasteel van de stad, het latere Stadtschloss. (Waarvan nu alleen de slotbrug over is, want het kasteel is in 1950 met de grond gelijk gemaakt). Het vroegere stadtschloss De bouw van dit kasteel was een onderdeel van Frederik II zijn plan om Berlin-Cölln de hoofdstad van Brandenburg te maken. En de macht van het volk te verklein en dit lukte in 1448 en in 1451 werd het slot officieel residentie van de keurvorst. Als symbool van de macht der Hohenzollern kreeg de heraldieke beer van de heraldieke beer van ziet het er nu uit. de stad een ijzeren keten en een hangslot om zijn nek. En in 1486 maakte Johan Cicero (Frederiks II zijn neef) die keurvorst was geworden de stad tot zijn residentie en was de stad dus officieel de hoofdstad van de Mark Brandenburg.
Het protestantse geloof en de dertigjarige oorlog In de eerste helft van de 16de eeuw verspreidden de ideeën van Maarten luther (1483-1546, zie plaatje links) zich snel waardoor de keurvorst Joachim II Hector over ging op het protestantisme. Dankzij de komst van de vluchtelingen uit de lage Landen groeide de stad Berlin-Cölln snel. Maar in 1576, 1598 en 1600 sloeg de pest echter hard toe, dit zorgde voor een stop van de groei van Berlin-Cölln. En daar kwam ook nog de 30 jarige oorlog bij. In 1648 was het inwonertal gedaald tot maar 6000 inwoners, want de bevolking was verkleind door hongersnood en ziekten.
Berlijn bleef groeien
Berlijn groeide in 1640 doordat dat Frederik Wilhem von Hohenzollern de troon bestegen had, want tijdens zijn regering periode steeg de bevolkings groei opeens en in 1688 bestond de bevolking uit 20.000 in woners. In 1648 begon men met moderniseren van de stad. Tegenover het Stadtschloss werd de Lustgarten aangelegd (een mooie tuin dat bij het Stadtschloss hoorde) en langs de latere Unterden Linden (Nu een van de beroemdste straten van Berlijn) werden lindebomen geplant. Na de aan leg van het kanaal dat de Spree
Met de Oder verbond, groeide de economische macht van de stad en werd Berlijn het middel punt van de Handel in Brandenburg.
1709 werden de steden Friederichswerder, Dorotheenstadt, Friederiechsstadt opgenomen in Berlijn.
De heersers van Pruisen Frederik III werd de nieuwe Grote keurvorst in 1688. Dertien jaar later verhief hij brandenburg en werd gekroond tot Koning I van Pruisen. De zoon van Frederik III, Frederik Willem I was de opvolger en was voor de verdere uitbreiding van Berlijn, Berlijn moest omringd worden door een stadsmuur. Enkele pleinen werden aangelegd en zo was er weer meer ruimte voor mensen en het inwoneraantal steeg tot 90.000 inwoners. De koning die volgde was Frederik II (bekend als Frederik de grote en Alter Fritz). Hij was een liefhebber van kunst en veranderde de stad in een hoogstaand cultuur centrum, maar hij was ook verantwoordelijk voor de zevenjarige Oorlog van 1756-1763 (inval in Silezië). De groei van de stad zette wel door en bij de dood van Frederik II in 1786 telde de stad Berlijn 150.000 inwoners.
Begin van de moderne tijd Rond de tijd dat Frederik II regeerde naderde het tijdperk waarin er geen absolute heerschappij meer was. Pruisen werd veroverd door Napoleon Bonaparte in 1806 en t/m 1814 was Pruisen onder zijn macht. Daarna ging Pruisen industrialiseren en in 1838 reed de eerste trein van Berlijn naar Potsdam.(In deze tijd ontstond Schauspielhaus dat nu het Konzerthaus heet. In 1844 sloeg er een recessie toe in Europa waardoor een kwart van alle Pruisen in armoede moesten leven, dit leed tot een opstand in 1847 waar 250 burgers om het leven werden gebracht door het Pruisische leger. In 1861 moest de waanzinnig geworden Frederik Willem IV de troon overgeven aan zijn broer Wilhelm. Op 18 januari 1871 werd Berlijn benoemd tot de hoofdstad van het Duitse rijk. En Welhelm I werd de keizer. Weer ging Berlijn industrialiseren en in 1877 had Berlijn 1 miljoen inwoners en in 1905 had Berlijn er 2 miljoen. Berlijn bleef groeien en op wetenschappelijk gebied veranderde veel. In 1876 werd er een compleet nieuw rioleringsstelsel aangelegd (hierdoor verbeterde de volksgezondheid enorm). In 1879 kwam elektrische straatverlichting. En in het jaar 1881 kwamen de eerste telefoons en een jaar later werd de eerste spoorlijn geopend de S-BAHN.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
N.
N.
LEUK WERKSTUK STUK!!!!!!
20 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
LEUK WERKSTUK!!!
20 jaar geleden
Antwoorden