Verdieping film

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 546 woorden
  • 20 september 2001
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
41 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Verdieping bij hoofdstuk 4
Humoristisch protest

Inleiding;

Ik heb als onderwerp voor mijn verdieping ‘film’ gekozen. Ruim honderd jaar geleden werd in Nederland de eerste filmvoorstelling gehouden. Film is nu in de 20e eeuw het medium het is niet meer weg te denken. De film vormt een soort van maatschappelijke en politiekespiegel. De dingen die vroeger op film gebied beloofd waren zijn nu ook allemaal waar gemaakt. En er zijn nog steeds nieuwe ontwikkelingen denk maar aan de film op dvd bijvoorbeeld. De film heeft in de loop van de jaren alle thema’s van de tijd aangegrepen. Wat de schilderkunst, de literatuur en het theater als afzonderlijke kunsten presenteerden heeft de film weten samen te brengen in een audiovisueel werk. De beweegende beelden zijn doorslag gevend geweest voor deze eeuw.

Het begin van de film;

Op 28 december 1885 vond de eerste openbare film voorstelling plaats in Parijs. Deze datum wordt dan ook beschouwd als het begin van de filmhistorie en filmbedrijf. De broers Louis en Antoine Lumiére , die in lyon fotografische materialen maakten, hadden de cinematograaf ontwikkeld, dat is een soort filmprojector. Daarbij hadden ze gebruik gemaakt van de ervaringen van de franse pioniers van de cinematografie, Marey, Demeny en Reynaud. Doorslaggevend was de uitvinding van een strook met gaatjes, die evenwijdig liep aan de beeldragende laag, net zoals we de filmrolletjes van nu kennen met de gaatjes. Dit maakte het mogelijk de film zonder happeringren door te voeren.

Deze uitvinding kwam van de Amerikaan Thomas A. Edison. De cinematograaf was dan ook een verdere ontwikkeling van Edisons cinetoscoop. De films van de gebroeders Lumiere worden vandaag de dag nog beschoud als de eerste documentaires.

De speelfilm;

De eerste ontwikkeling op gebied van de film vond vooral plaats in europa en in het bijzonder in Frankrijk. Maar de speelfilm ontwikkelde zich toch het eerst in de Verenigde Staten. Zo ontstonden aan het begin van de 20e eeuw westerns in de USA.

In hollywood bij Los Angeles werden ongeveer vanaf 1915 productiemaatschappijen opgericht, hierdoor worden nog steeds de filmindustrie over de hele wereld beheerst. De filmindustrie maakte de film tot groot vermaak van de bevolking. Veel korte komedies waren toen zeer populair. In Hollywood kwamen dan ook filmsteren tot bloei en kregen grote populairitijd.

Eerst waren er allen de stomme films maar dit eindigde in 1927 toen de uitvinding van de sprekende film gedaan werd. Het geluid staat op een aparte strook die prescies gelijk loopt met het beeld. Hierdoor wordt de film ook realistiser omdat de acteur geen overdreven mimiek en gebaren meer hoeven te gebruiken.

De ontwikkeling van de film;

De Amerikaanse ingenieurs Bell en Mitchell construeren de zogenaamde
3-stroken-technicolor-camera. Hierin worden drie verschillende negatieven belicht in de primaire kleuren (rood blauw en groen), in de zogenaamde twee kleuren films ontbrak de kleur blauw.

Vanaf 1935 wordt de kleurenfilm eindelijk zo goed dat de film weer veel levensechter wordt. De gebroeders Pathé werkte namelijk al sind 1905 aan de kleuren film.

In de tijd van de oorlog en de crisisen gaat het slechter met de film. En ook bij de komst van de televisie weten de bioscopen niet meer hoe ze daar tegen moeten concurreren.

Dit wil je ook lezen:

Maar tegenwoordig is de film weer hele maal in door het gebruik van computer zijn de films namelijk nog beter en levens echter geworden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.