The Beatles

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 2044 woorden
  • 23 maart 2004
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
41 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

The Beatles

Wie zijn de Beatles?

Het Engelse muzikale kwartet The Beatles werd in 1957 gevormd door John Lennon. Geboren op 9.10.1940 - Overleden op 8.12.1980. Hij was zanger en gitarist van The Beatles. Solo had John een groot succes met de single ‘Imagine‘.

Paul McCartney Geboren op 18.6.1942. Hij was zanger en bas gitarist van The Beatles. Hij had het meest succes als solist. Enkele van zijn solohits zijn ‘Mull Of Kintyre‘ (1977), ‘Ebony And Ivory‘ (1980 samen met Stevie Wonder) en ‘Say Say Say‘ (1983 met Michael Jackson).

Aan het einde van 1957 trad George Harrison Geboren op 25.02.1943 - Overleden op 30.11.2001. Hij was zanger en gitarist van de Beatles. Ook hij begon nadat ze uit elkaar waren een succesvolle solocarrière.

Pete Best Geboren op 24.11.1941. Hij was slagwerker bij de Beatles van 1960 tot 1962. Daarna verliet hij de band op verzoek van George Martin. Hij werd vervangen door Ringo Starr zijn echte naam was Richard Starkey.

De kunstschilder Stuart Sutcliffe maakte voor een korte tijd ook deel uit van de band. Sutcliffe nam in 1962, het jaar waarin de successtory van The Beatles begon, afscheid van de band en stierf kort daarna. In de beginjaren gebruikte de band verschillende namen, zoals Quarryman en Silver Beetles. Uiteindelijk werd de naam gewijzigd in The Beatles. Tussen 1960 en 1962 speelden The Beatles regelmatig in Hamburg.

In 1961 zag Brian Epstein, een platenwinkelier uit Liverpool, de groep. The Beatles hadden zijn hart gestolen en in de komende jaren zou hij werd hun manager. Epstein stuurde vele brieven en bandopnamen naar de Engelse platenmaatschappijen om hen te overtuigen van de kwaliteiten van de groep. Dit resulteerde in een contract met Parlophone, die producer George Martin aanwees om The Beatles in de studio te begeleiden. Dit was het begin van hun grote succes.

Het succes van de Beatles was, afgezien van de muzikale kwaliteiten, ook te danken aan hun Beatle-kapsel en hun gedrag.

De songs die de Beatles uitbrachten werden allemaal geschreven door Lennon en McCartney. Ze wilden een bewust team vormen. Lennon/ McCartney is een van de bekendste schrijversduo’ s in de muziekgeschiedenis. Paul wilde McCartney/ Lennon, de namen andersom, maar John was bazig en vond dat Lennon/ McCartney beter klonk. Er was rivaliteit tussen John en Paul, daarom werden hun liedjes zo goed. Er ontstond een soort competitie: ze zweepten elkaar op.

Na het verschijnen van de LP ‘Let It Be‘ in 1970 besloten de Beatles om te uit elkaar te gaan tot grote spijt van de vele fans. Sindsdien zijn de Beatles een legende geworden. Ze zijn ongetwijfeld één van de populairste muziekgroepen van de laatste decennia die sensationeel verkoopcijfers met zijn platen behaalde en een grote groep ongelooflijk enthousiaste aanhangers heeft. Zelfs nu nog zet de zegetocht van de Beatles zich voort!!

Wat is er zo vernieuwend aan het album Sgt. Pepper’s lonely hearts club band??

Op 29 augustus 1966 gaven The Beatles, in San Francisco, hun laatste concert. Van af toen hielden zij zich vooral met studiowerk bezig. Dat leidde in 1967 op 1 juni tot de LP ‘Sgt. Pepper‘s lonely hearts club band‘, het artistieke hoogtepunt van de groep.

Met dit album, waarop The Beatles te kennen gaven drugs als inspiratiebron te gebruiken, hadden zij een mijlpaal in de popgeschiedenis gecreëerd. Het was een revolutie op het gebied van de popmuziek. Popmuziek was echte kunst geworden en Lennon en McCartney werden beschouwd als dichters.

The Beatles raakten geïnspireerd door Bob Dylan, een protestliedjes-zanger. De liedjes werden intellectueler en meer maatschappelijk. Ze streefden naar meer dan alleen het amuseren van het publiek. Amerika vond dit navolging.

Dit wil je ook lezen:

Het was het eerste concept album, ook werden er voor het eerst de songteksten bij gedaan. Mensen konden eindeloos luisteren naar het album. Er zaten zelfs geheimen boodschappen in die je horen kon als je ze achterstevoren draaide kon horen.

Paul bedacht de naam Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Hij had een soort kermisvoorstelling in gedachten met dansende beren en levenselixer. Vanuit dit perspectief werd de hele elpee opgezet. Er zitten dus veel stukjes muziek in die daar ook van afgeleid zijn.

The Beatles hadden verzonnen om te acteren als een andere band dit gaf hun de vrijheid. Vandaar ook de titel van het album. Welke invloed heeft dit album op de latere ontwikkelingen in de popmuziek gehad??

The Beatles zijn voor velen een voorbeeld, dit kwam doordat ze onwijs bekend waren!! Ze waren zelfs bekend in Amerika en het kwam niet vaak voor dat buitenlandse groepen zo bekend waren in Amerika. Iedereen wilde natuurlijk op hun lijken dus ging iedereen het zelfde soort muziek maken en het haar en gedrag het zelfde doen enz.

Tegenwoordig hebben songs veel meer inhoud voor de tijd van Sgt. Pepper’s van The Beatles gingen de liedjes vaak over uitgaan en lol hebben en dat soort onnozele onderwerpen. Nu zijn er veel nummers met inhoud bijvoorbeeld Were’s The love een ontzettend goed nummer die nog niet zo heel lang geleden is uitgekomen. Het gaat over liefde voor je naaste, ze vragen in dat nummer ook de hulp van God heel mooi dus!! Dit soort nummers kunnen heel goed gevolg zijn van The Beatles. Het waren toch een soort trendsetters. Maar er zit natuurlijk wel een hele tijd tussen.

Ook begonnen zij met een gewoonte die veel zangers tegenwoordig hebben, namelijk het erbij doen van de songteksten van het album heel handig!!

Voor de rest kun je niet goed onderscheidden wat nou waar het gevolg van is. Maar een ding weet ik zeker The Beatles hebben een groot voorbeeld gegeven aan alle bands die later ontstaan zijn!!! Welke betekenis heeft dit album in de cultuur en maatschappij??

Het album heeft veel invloed gehad op de maatschappij The Beatles raakten geïnspireerd door Bob Dylan, een protestliedjes-zanger. En dit viel te merken in de teksten van The Beatles. De liedjes werden intellectueler en maatschappelijker.

Het gebruik van middelen zoals marihuana, hasjiesj en LSD, was ook een oorzaak van veranderingen. In de Amerikaanse westkust ontwikkelde zich, vooral bij de jeugd, het geloof in ‘Love and Peace’. Dit geloof werd gezocht in de kracht van de bloem: de ‘Flower Power’-beweging. Veel drugs werd er gebruikt.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Er werd ineens een hele andere levensstijl gehanteerd. En omdat The Beatles een grote groep fans had moesten ze oppassen met wat ze deden want hun fans deden alles na. Ze hadden dus een hele grote invloed.

Dit kon je merken tijdens optredens, de fans gingen zo tekeer dat er zeker wel politie nodig was. En The Beatles konden elkaar niet eens meer horen dit werkte zo op hun zenuwen dat ze gestopt zijn met toeren.

The Beatles was een van de eerste bands die zo immens bekend was. Dit was een hele nieuwe vorm van naar muziek luisteren. Mensen waren vroeger nooit zulke grote fans dat ze echt allerlei rare dingen deden om hun idool te zien. In deze zin hadden The Beatles dus ook grote invloeden op de maatschappij.

Meer over het nummer Getting Better

Getting Better (Lennon\ Mccartney) 2:47
Track 4 van het album Sgt. Pepper’s lonely hearts club band

It’s getting better all the time
I used to get mad at my school
The teachers that taught me weren’t cool
You’re holding me down, turning me round
Filling me up with your rules

I’ve got to admit it’s getting better
A little better all the time
I have to admit it’s getting better
It’s getting better since you’ve been mine

Me used to be angry young man
Me hiding me head in the sand
You gave me the word
I finally heard
I’m doing the best that I can

I’ve got to admit it’s getting better
A little better all the time
I have to admit it’s getting better
It’s getting better since you’ve been mine
Getting so much better all the time

It’s getting better all the time, better….(2x)

I used to be cruel to my woman
I beat her and kept her apart from the things
that she loved
Man I was mean but I’m changing my scene
And I’m doing the best that i can

I admit it’s getting better
A little better all the time
Yes, I admit it’s getting better
It’s getting better since you’ve been mine
Getting so much better all the time

It’s getting better all the time, better….(2x) Getting so much better all the time

Inhoud

A. 1. Het is een nummer waar veel ritme en beweging in zit, wel kleine bewegingen. Maar wel actieve bewegingen het is een behoorlijk druk nummer. Er is veel afwisseling tussen spanning en ontspanning. 2. De sfeer is energiek, bruisend en speels. De sfeer is ook erg optimistisch. 3. Getting Better, het is gewoon de aanduiding van het onderwerp van het nummer meer betekend het niet. 4. De muziek laat heel goed de woorden van de tekst doordringen. De muziek is erg optimistisch en de tekst ook het past dus heel goed bij elkaar. 5. Ik kan uit de muziek geen associatie met buitenmuzikalen gegevens halen.

B. De muzikanten willen hun positieve visie overbrengen op ons. Ze staan positief in het leven en dat zouden we allemaal moeten doen!!

C. Er zit een verhaal in (de tekst) die is heel realistisch. De muziek zelf is gewoon muziek niet nagebootst maar gewoon echt. Sfeer is relaxed maar ook heel energiek.

Vorm

D. 1. Het tempo is over het algemeen vrij snel, alleen in het begin was het wat langzamer. 2. Het ritme is kort en stuwend en behoorlijk druk!! De maatsoort is tweedelig (als ik het goed begrepen heb). 3. De toonhoogte is aan de lage kant maar niet extreem laag. Er is een klein bereik. De muziek is stijgend het wordt steeds hoger. Het gaat stapsgewijs en rustig aan. 4. De muziek is erg sterk dynamisch. Alles is erg hard gespeeld. 5. In het nummer wordt er een bekken, een drum, een citer, een basgitaar en een leadgitaar gebruikt. Ze zingen met meerdere mannen (ook tweede stemmen enz.). de klankkleuren zijn helder en open. 6. Ik heb de Cd thuis geluisterd dus veel theatrale middelen waren er niet.

E. 1. Er zit veel herhaling in het stuk maar ook ontwikkeling. Er is wel een soort refrein in> I’ve got to admit it’s getting better
A little better all the time
I have to admit it’s getting better
It’s getting better since you’ve been mine
Het refrein wordt alleen wel aangevuld. Er zitten wel kleine stukjes solo en tussenspel in. En een klein voorspel\ intro en een klein naspel. 2. het stuk is meerstemmig er zijn meerdere stemmen die tegen elkaar in zingen (heel mooi). Het is Paul optimisme tegen Johns realisme.

Functie

F. De functie van dit nummer is hoofdzakelijk amusement maar de makers willen ook een bepaalde levensvisie opleggen. Het wordt volgens hun allemaal steeds beter. En het is ook een soort liefdeslied het gaat beter omdat hij “haar heeft”. Wat is het verband tussen het album en de albumhoes??

Op de album hoes staan een heleboel bekende mensen en ook poppen. Het waren meestal mensen die The Beatles bewonderden. The Beatles zelf staan in het midden allemaal in een soort kostuum pak. Er staan in totaal rond de 50 mensen op de hoes.

Het was een vernieuwend ontwerp ontworpen door Peter Blake. Brian Epstein vond het geen goede hoes want hij vond dat The Beatles te onbelangrijk leken. Toen de EMI de prijs van de coverfoto zag dachten ze dat ze niet goed werden zo veel was het!!!

Begin april 1966 zou Paul McCartney zijn omgekomen bij een auto-ongeluk. De drie overgebleven Beatles hebben in de platen en platenhoezen een aantal aanwijzingen gestopt die deze gedachte rechtvaardigen. Het schijnt dat er ook veel aanwijzingen op deze plaat staan zowel op de hoes als op het album dit is dan zeker een verband maar of dit zo is weet niemand zeker!!

Begin april 1966 zou Paul McCartney zijn omgekomen bij een auto-ongeluk. De drie overgebleven Beatles hebben in de platen en platenhoezen een aantal aanwijzingen gestopt die deze gedachte rechtvaardigen. Het schijnt dat er ook veel aanwijzingen op deze plaat staan zowel op de hoes als op het album dit is dan zeker een verband maar of dit zo is weet niemand zeker!!

Paul had een soort kermisalbum in zijn hoofd, als je dit ziet kun je wel zeggen dat het een beetje gelukt is. Het heeft wel iets van een gezellig rommelig sfeertje. Allemaal mensen in rare pakjes. Ook in sommige nummers is een soort van kermis terug te vinden. Melodietjes aan het begin van het eerste nummer. Voor de rest zie ik er geen verband in.

REACTIES

V.

V.

vet goed man

10 jaar geleden

L.

L.

hoi dank julie voor julie werkstuk,ik ga het nog wel door lezen maar alvast bedankt;)

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.